De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 15 oktober 2016.

Economiezaterdag, 15 oktober 2016

LTO vreest chaos door 'nee' Brussel tegen fosfaatstelsel

Leeuwarden - Er wacht de Nederlandse melkveehouderij een chaos in 2018. Kees Romijn, voorzitter LTO Melkveehouderij, voorspelt dat dit gaat gebeuren nu Brussel het Nederlandse plan om de fosfaatproductie in de sector terug te dringen heeft afgewezen. De Europese Commissie ziet het fosfaatrechtenstelsel van staatssecretaris Martijn van Dam als staatssteun.

Hoofdartikelzaterdag, 15 oktober 2016

Open gesprek over schepping of kosmos

In Londen vond onlangs een congres plaats van mensen die het scheppingsgeloof aanhangen; creationisten dus. Een van de sprekers, een werktuigbouwkundige vertelde hoe hij met studenten een kleine drone (een heel klein vliegtuigje) bouwde, naar het 'model' van een libelle. Bij iedere vleugelslag kantelen de vleugels, een bijzonder complexe beweging. De studenten konden die beweging na doen bij de drone. Maar, aldus de werktuigbouwkundige, Gods ontwerp van de libelle is veel beter dan wat hij en zijn studenten hadden gedaan. De werktuigbouwkundige verklaarde: de natuur, de schepping, is de gouden standaard. Ingenieurs kunnen naar die standaard streven in hun werk, maar ze zullen die nooit evenaren.

Regiozaterdag, 15 oktober 2016

Subsidie toeristische ontwikkeling is op

Appelscha - Na een investering van vijfhonderd miljoen euro in de toeristische ontwikkeling van het Friese Merengebied en de Waddeneilanden zijn nu de andere gebieden in Frysl‚n aan de beurt. Dat beloofde gedeputeerde Klaas Kielstra gisteren bij de opening van een nieuwe uitkijktoren in het Drents-Friese Wold in Appelscha. Navraag leert dat het slechts gaat om hand- en spandiensten. Miljoenen zijn er niet meer te vergeven.

Regiozaterdag, 15 oktober 2016

Friese gemeenten willen kosten azc's terug

Leeuwarden - De gemeenten Harlingen en Leeuwarden willen geld van het rijk om de kosten te dekken die zij hebben gemaakt voor de komst van een azc. Beide gemeenten waren al ver met de voorbereiding toen duidelijk werd dat de asielzoekerscentra niet meer nodig waren. Ook de gemeenten Achtkarspelen en Dongeradeel overwegen voorbereidingskosten op het rijk te verhalen.

Regiozaterdag, 15 oktober 2016

Verkoop Enexis levert gemeenten 18 miljoen op

Leeuwarden - Twaalf Friese gemeenten hebben volgend boekjaar een eenmalig voordeeltje door de verkoop van aandelen in het netwerkbedrijf Enexis. Het levert ze in totaal bijna achttien miljoen euro op. In de meeste gevallen gaat het geld naar de reserves of de algemene middelen.

Sportzaterdag, 15 oktober 2016

Cambuur blameert zich in Den Bosch

Den Bosch - Kansen creŽren is belangrijk, maar kansen afmaken is nog belangrijker. In de zoektocht naar (doel)punten struikelde SC Cambuur gisteravond opnieuw, tegen een onthutsend zwak FC Den Bosch (3-1).

Sportzaterdag, 15 oktober 2016

Streppel hoopt bij FC Groningen op een primeur

Heerenveen - In het Noordlease Stadion van FC Groningen gaat sc Heerenveen vanavond proberen de beste seizoenstart sinds de eeuwwisseling nog meer gestalte te geven. Daar staat de 23e editie van de noordelijke derby op de agenda, die vorig seizoen beide keren, zowel uit als thuis, werd gewonnen door de Groningers. Een gevoel dat ook trainer Jurgen Streppel kent.

Sportzaterdag, 15 oktober 2016

WK van Steigenga na drie kilometer voorbij door val

Qatar - De wereldkampioenschappen wielrennen op de weg bij de junioren hebben gisteren in Qatar geen medailles opgeleverd voor de Nederlandse delegatie. Voor Friezin Nicole Steigenga liep de titelstrijd bij de junior-vrouwen helemaal op een teleurstelling uit, omdat ze al na drie kilometer moest opgeven vanwege een massale valpartij waar het halve peloton bij betrokken was. ,,Daarvoor kom je natuurlijk niet helemaal hier naar toe", aldus de uit Exmorra afkomstige Steigenga.

Sportzaterdag, 15 oktober 2016

Nauta in nieuwe setting om het maximale eruit te halen

Yvonne Nauta bereidt zich in de nieuwe setting van het Friese gewest voor op het nieuwe schaatsseizoen. Een weloverwogen keuze van de 25-jarige schaatsster, die in de omgeving van de commerciŽle ploegen wat op een dood spoor zat. Met als eerste ijkpunt de wedstrijden van dit weekeinde om de Holland Cup I in Deventer. ,,Er zit een stijgende lijn in, maar ik zit nog in een opbouwfase."

Sportzaterdag, 15 oktober 2016

Vrouwen Heerenveen thuis nog ongeslagen

Heerenveen - De vrouwen van sc Heerenveen hebben gisteravond op sportpark Skoatterw‚ld de ongeslagen thuisstatus vastgehouden. Tegen Achilles'29 won de formatie van Jan Schulting met 6-0. Aanvankelijk had de thuisploeg moeite om de ban te breken, maar na de 1-0, zes minuten voor rust, ging het snel. Het werd voor de pauze 3-0 (Nathalie van den Heuvel, Simone Kets en Tiny Hoekstra) en na de hervatting verdubbelden de Friese vrouwen via Hoekstra, Jassina Blom en Kim van Velzen de score.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties