De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 16 januari 2007.

Cultuurdinsdag, 16 januari 2007

Het Ardennenoffensief overleven

De zoute zee slaakt een diepe zilte zucht. Een mooie zin, mooi gezongen. Of de alliteratie Liefs uit Londen, de titel van het lied dat gaat over de steden bezocht door zijn lief. Ook mooi. Bløf kan het wel, dat hebben ze bewezen. Maar kwaliteiten kunnen verloren gaan als je niet meer kritisch bent op jezelf. Het precaire evenwicht tussen sentimentaliteit en gevoeligheid is Bløf volkomen kwijt. Muzikaal gezien is er niet zoveel mis met de band - alhoewel de songs weinig verschillen in toon en ritme - maar in tekst is Bløf ver over de top, bleek gisteravond toen het Zeeuwse gezelschap in het kader van hun theatertour de Harmonie in Leeuwarden aandeden.

Cultuurdinsdag, 16 januari 2007

Schouwburg De Lawei begint huisband

Drachten - Schouwburg De Lawei in Drachten begint een huisband. Dat heeft een woordvoerder van het theater gisteren gemeld. De huisband staat onder leiding van Reinout Douma, orkestleider van de familievoorstellingen van De Lawei, pianist van Vrouw Holland en pianodocent van De Meldij.

Cultuurdinsdag, 16 januari 2007

Museum Belvédère vindt nieuwe sponsor

Oranjewoud - Museum Belvédère in Oranjewoud heeft een sponsorcontract voor vijf jaar gesloten met PricewaterhouseCoopers. Dat heeft het museum vanochtend bekendgemaakt. De internationale accountantsfirma zal geld verstrekken voor bijzondere exposities en het museum ook structureel gaan sponsoren. Om hoeveel geld het gaat, wordt niet bekendgemaakt.

Dossierdinsdag, 16 januari 2007

Een fascinerende sport met een eigen taal


Economiedinsdag, 16 januari 2007

Bouwsector krijgt fors meer loon

Leeuwarden - Werknemers in de bouw krijgen de komende twee jaar 7,25 procent meer loon. De vakbonden hebben een principeakkoord voor de cao gesloten, waarin een structurele loonsverhoging van ruim 3 procent is opgenomen. De verhoging is volgens werkgevers een gevolg van toenemende krapte op de arbeidsmarkt.

Hoofdartikeldinsdag, 16 januari 2007

Bouwen...

Het woon- en winkelcomplex Bos en Lommerplein in Amsterdam zou zo mooi worden, maar het is een drama geworden. Kort na oplevering zijn ernstige problemen geconstateerd in de constructie. Die waren zo ernstig dat de burgemeester ontruiming gelastte van zowel de woningen als de winkels. De schade is enorm. Niet alleen in geld, maar ook aan emoties. mensen die, wellicht voor het eerst, een nieuw huis betrekken, moesten op stel en sprong hun huis verlaten. Zo nu en dan mochten ze, onder bewaking, hun huis in om wat spullen te halen. De schade voor de verantwoordelijken loopt op naar de twintig miljoen euro.

Regiodinsdag, 16 januari 2007

Schoonheidsoperatie: op het snijvlak van lichaam en geest

Goed, levens redt hij er niet mee. Maar om de cosmetische chirurgie daarmee af te doen als overdreven luxueus en onzinnig, is onterecht. Mensen worden er gelukkiger door. Zelf weet Berend van der Lei uit Beetsterzwaag dat al jaren, en als hoogleraar esthetische chirurgie gaat hij dat bewijzen.

Regiodinsdag, 16 januari 2007

Geweld blijft probleem

Leeuwarden - De criminaliteit in Fryslân is in het afgelopen jaar verder afgenomen. Het aantal inbraken, diefstallen, bedreigingen en verkeersovertredingen daalde, maar in mishandeling en openlijk geweld is nog een stijging te zien. Dat zei de nieuwe korpschef M. Berndsen bij de presentatie van de jaarcijfers van de politie.

Regiodinsdag, 16 januari 2007

‘Ik lees graag Fries, maar versta er niks van’

Kollum - Echt gezellig is Jopie de Bruyn-Rademakers niet, als ze aan het lezen is. Volledig verzonken in ,,die heerlijke andere wereld” hoort ze niets meer om zich heen. Haar man, die helaas zeven jaar geleden overleed, was dan ook niet zo blij met haar hobby. Maar dat ,,had ’ie maar te nemen”. Mevrouw De Bruyn en boeken, dat hoort gewoon bij elkaar. Toch puilen haar boekenkasten thuis niet uit. ,,Waarom boeken kopen als je ze gewoon kunt lenen?”

Regiodinsdag, 16 januari 2007

Friese vrouwenopvang is uitzondering

Leeuwarden - De opvang voor mishandelde vrouwen is in Nederland ondermaats. Dat is de conclusie van een onderzoek naar de kwaliteit van vrouwenopvang dat is uitgevoerd door het Trimbos-instituut in samenwerking met het UMC Radboud Nijmegen. Gisteren werden de resultaten aangeboden aan staatssecretaris Ross van Volksgezondheid. ,,Wij voldoen niet aan het beeld dat naar voren komt uit het onderzoek”, zegt Anke van Dijke, directeur van Fier Fryslân, het vroegere Vrouwenopvang Fryslân.

Regiodinsdag, 16 januari 2007

Ambulances in Fryslân vaker op tijd

Leeuwarden - De reorganisatie van het ambulancevervoer in Fryslân heeft resultaat gehad, maar toch komt nog 10 procent van de ambulances bij spoedgevallen niet binnen de vijftien minuten. Schrijnende incidenten blijken maar moeilijk te voorkomen.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 januari 2007

Een eigen geluid in de kerk

Kerkmusici laten maar weinig via het geschreven woord van zich horen. Onlangs verscheen van Dirk Zwart, die al 25 jaar ervaring heeft als kerkmusicus en componist van kerkmuziek, een beschouwend boekje over kerkmuziek en ontwikkelingen in de kerk. Marcus Veenstra, zelf kerkmusicus, las het.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 januari 2007

Pesten en verlies bespreken

Stiens - Naar schatting één op de twintig kinderen heeft dagelijks last van pesten. Het is een onderwerp dat veel emoties losmaakt. Reden voor de PKN-kerken van Stiens om er woensdagavond een thema-avond aan te besteden. Het is de eerste van drie thema-avonden van de werkgroep Kinder- & Jongerenpastoraat.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 januari 2007

‘Marshall-plan voor zending nodig’

Utrecht - Er zou een Marshallplan voor zending in Nederland moeten komen. Daarvoor pleitte algemeen directeur Haaije Feenstra maandag in Utrecht op de nieuwjaarsbijeenkomst van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Sportdinsdag, 16 januari 2007

Verlies reserves Cambuur Leeuwarden

Veendam De reserves van Cambuur-Leeuwarden zijn het jaar slecht begonnen. In de uitwedstrijd tegen BV Veendam stond een zwakke openingsfase gisteravond aan de wieg van een geflatteerde 4-1 nederlaag.

Sportdinsdag, 16 januari 2007

Goede start belofteteam Heerenveen

Heerenveen Het beloftenteam van Heerenveen is het voetbaljaar 2007 goed begonnen. Heerenveen, koploper in de reserve eredivisie, won gisteravond met 3-1 van FC Groningen.

Sportdinsdag, 16 januari 2007

Larsen vertrekt bij Heerenveen

Heerenveen Ken Ilsø Larsen keert terug naar zijn vaderland Denemarken. De twintigjarige aanvaller, die 2,5 seizoen bij Heerenveen speelde, gaat spelen voor eerstedivisionist Sonderjysk.

Weerdinsdag, 16 januari 2007

Regenachtig

Vandaag is het bewolkt en we hebben af en toe regen of motregen. Het kwik komt te liggen rond 9 graden en het waait matig tot vrij krachtig uit het zuiden tot zuidwesten. Morgen hebben we opnieuw perioden met regen en dan wordt het ongeveer 10 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties