De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 16 februari 2005.

Agendawoensdag, 16 februari 2005

Klassiek

Orgel In de Kruiskerk te Burgum verzorgt de bekende organist Eeuwe Zijlstra zondag om 16.00 uur een concert. Concertkoor Cantus uit Groningen, onder leiding van Gerritjan Niemijer, verleent deze middag muzikale medewerking. Het programma is samengesteld uit solowerken voor orgel en het koor brengt werken van Stanford, Bairstow, J.M. Bach, Schütz en Harris.

Bijschriftwoensdag, 16 februari 2005

Verhoring

Wij bidden niet tot een onbekende God.

Cultuurwoensdag, 16 februari 2005

Onaantastbare volkskomiek nummer één

Als dertienjarige zag ik hem voor het eerst in het theater, tijdens een personeelsavond van het bedrijf waar mijn vader werkte. Gelukkig mocht ik op het toen nog spotgoedkope kaartje naar Neerlands volkskomiek nummer twee, in een revueshow samen met zijn onlosmakelijke aangever Frans van Dusschoten en Corrie van Gorp. Een sensationele avond, want André van Duin deed niet alleen leuk, hij wás ook leuk.

Cultuurwoensdag, 16 februari 2005

Al 25 jaar twee handen op één buik

Wie kent Platvoetje niet, het roerende piepkleine heksje met reusachtige voetjes dat zo onfortuinlijk is in het toveren. Of de verhalen van het onafscheidelijke duo Beer en Egel. Kinderen |en ouders uit alle delen van de wereld verslinden de fantasievolle,

Cultuurwoensdag, 16 februari 2005

Expositie vol dieren en zonden

Bij Galerie Mebius in Noordhorn zijn het altijd groepstentoonstellingen die worden gehouden. ,,De galerie is te groot voor één iemand om de hele ruimte te vullen; die mag er wel vijf jaar voor schilderen’’, zegt galeriehoudster Anneke Kamstra, die samen met Koos Mebius het kloppend hart vormt van de twaalfjarige galerie. Tot en met 27 maart exposeren vijf kunstenaars hun werk in de galerie.

Cultuurwoensdag, 16 februari 2005

Fryske Boekewike 2005 moandei wer fan start

De Fryske boekewike 2005 |begjint kommende moandei, |21 febrewaris en duorret oant |6 maart. Der stiet in soad fertrouds op it programma lykas it Fryske boekewikegeskink, de literêre jûnen yn hiel Fryslân en de etalaazjewedstriid foar boekhannelers.

Cultuurwoensdag, 16 februari 2005

Literatuur moet je leven veranderen

Hans Goedkoop, voorheen bekend als literatuurcriticus van NRC-Handelsblad én als presentator van het televisieprogramma Andere tijden, schreef een zeer opmerkelijk boek. Als ik mijn mening meteen geven mag: het is het belangwekkendste beste boek óver literatuur van de afgelopen jaren. Wat zegt Goedkoop? Hij beweert dat literatuur iets met de werkelijkheid en met je leven heeft uit te staan. Literatuur is niet een terrein voor elitaire kunstzinnigheid dat apart staat van het leven van alledag. Waar literatuur de gestalte aanneemt van kunst om de kunst, maakt de literatuur zich overbodig en irrelevant.

Cultuurwoensdag, 16 februari 2005

De reinigende werking van vuur

Verschillende malen werd zijn werk in Nederland met zilver bekroond, zoals een Zilveren Griffel voor zijn meest bekende boek, De schaduw van Skellig , en Zilveren Zoenen voor twee jeugdboeken. De Engelse auteur David Almond komt opnieuw met een fraai staaltje van zijn kunnen in De vuurvreter .

Dossierwoensdag, 16 februari 2005

Hongaars kwartet leidt Heerenveen – Newcastle United

Heerenveen - De UEFA heeft Zsolt Szabo uit Hongarije als scheidsrechter aangesteld voor de UEFA Cup wedstrijd morgenavond tussen Heerenveen en Newcaste United.

Dossierwoensdag, 16 februari 2005

‘Kluivert zit op de bank, valt in en doet niets’

Leeuwarden – Het laatste grote succes van Patrick Kluivert, het zondagskind dat Ajax op 24 mei 1995 met een puntertje de Champions League schonk, dateert van het seizoen 1998/’99. De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal zit op een dood spoor. Chris Waddle: ,,Kluivert lijkt zijn honger te hebben verloren. Hij zit op de bank, valt in en doet vervolgens niets.’’

Expowoensdag, 16 februari 2005

Beetsterzwaag, Galerie Lauswolt: expo nieuw werk van Geert Meyer, t/m 8 mrt.

Hoofdartikelwoensdag, 16 februari 2005

Lange adem

Vandaag treedt het milieuverdrag van Kyoto in werking. Het akkoord beoogt het broeikaseffect aan banden te leggen. Volgens klimaatwetenschappers komen de maatregelen te laat en zijn ze niet ingrijpend genoeg. Ook omdat Amerika, als grootste huidige vervuiler, en China en India, de grootste toekomstige vervuilers, niet mee doen. De Europese Unie doet wel mee maar weigert nieuwe streefcijfers voor na 2012 vast te leggen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Uit vrees zichzelf op een achterstand te zetten, durft geen enkel land als eerste vergaande stappen te nemen.

Regiowoensdag, 16 februari 2005

Boarnsterhim op scherp na Akkrum-debat

Grou/Akkrum – Een bestuurscrisis dreigt in Boarnsterhim. De gemeenteraad heeft gisteravond een besluit over het plan Akkrum op Koers uitgesteld, omdat een meerderheid eerst meer onderzoek wil naar de locaties van een rondweg en een ‘brede school’. Het college van B en W weigert dat.

Regiowoensdag, 16 februari 2005

Damwoudster docent schrijft computerleerboek

Damwoude – Het verschil in niveau tussen het vmbo en het mbo is vaak onderwerp van discussie in onderwijsland. Met kunst- en vliegwerk wordt deze ‘beroepskolom’ intact gehouden, vaak door het hogere niveau (dat van het mbo dus) aan te passen aan het lagere niveau. Maar zo gaat het niet altijd: informaticadocent Henk Visser uit Damwoude schreef een lesmethode waarmee vmbo’ers vertrouwd raken met computeronderwijs dat voorheen alleen op het mbo werd gegeven.

Regiowoensdag, 16 februari 2005

Ontslagen rij-instructeur begint goedkoop voor zichzelf

Leeuwarden – Ontslagen rij-instructeurs kunnen met behoud van uitkering en soms zelfs met een startsubsidie een eigen rijschool beginnen. Omdat ze met lage kosten en dus lage tarieven de markt op gaan, vormen ze een bedreiging voor de gevestigde verkeersscholen, stelt de brancheorganisatie BOVAG rijopleidingen.

Regiowoensdag, 16 februari 2005

Timothy met 12 pond recordhouder in MCL

Leeuwarden – De hele kraamafdeling van het Medisch Centrum Leeuwarden heeft het over Timothy Bloem. De baby werd gisterochtend om kwart voor negen geboren en weegt 6180 gram, oftewel ruim twaalf pond. ,,Alle verpleegsters zijn al komen kijken’’, vertelt trotse vader Jouke Bloem uit Leeuwarden.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 februari 2005

De vage grens van geloof en wetenschap

Bedreigt de moderne natuurwetenschap het geloof? Weten we niet al heel lang dat de wereld niet door een God wordt bestuurd, maar door natuurwetten? Maar dat is te kort door de bocht, vindt de filosoof René van Woudenberg. Hij vindt de uitstraling van de wetenschap arrogant en misplaatst. Wetenschap moet zich aan haar grenzen houden en haar hand niet overspelen.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 februari 2005

Hege Stins in geheel nieuw jasje

Stiens - De ruim honderd vrijwilligers staken er in de afgelopen 2,5 jaar meer dan 2000 manuren aan arbeid in, maar de klus is nu geklaard. De renovatie van gereformeerde kerk De Hege Stins in Stiens is voltooid. Zondag is de feestelijke ingebruikname.

Sportwoensdag, 16 februari 2005

Bowls blijft voorlopig een sport voor ouderen

Drachten – Bij een Noordelijk kampioenschap in welke tak van sport ook verwacht je veel jongeren die om de titel strijden. Hoe anders is het bij het prachtige bowls. De gemiddelde leeftijd zit zo rond de 65 jaar. De organiserende bowlsclub Smallingerland zou het graag anders zien. ,,Maar het is een middagsport’’, zegt de 70-jarige toernooiorganisator Jan van Weperen. ,,De hal kunnen we ‘s avonds niet krijgen en alleen dan kunnen we jongeren trekken.’’

Sportwoensdag, 16 februari 2005

Aanvaller VVOG naar Harkemase Boys

Harkema - Zaterdaghoofdklasser Harkemase Boys heeft voor komend seizoen een nieuwe aanvaller vastgelegd. Jeroen van den Berg - nu nog uitkomend voor VVOG uit Harderwijk - gaat vanaf augustus spelen voor de formatie van trainer Luitzen Nijboer.

Sportwoensdag, 16 februari 2005

Ysselhof en Rauw pakken schaaktitels

Sneek - Rinske Ysselhof (Bolsward) en Gert Jan Rauw (Damwoude) hebben zich dinsdag in Sneek verzekerd van de Friese schaaktitels bij de jeugd.

Weerwoensdag, 16 februari 2005

Wisselend bewolkt

Het is vandaag wisselend bewolkt en er kan af en toe een enkele sneeuwvlok vallen. Het is koud met maximumtemperaturen rond 1 à 2 graden. Vannacht zakt het kwik tot rond -3 of -4 graden. Morgen is het meest droog.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties