De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 16 februari 2008.

Cultuurzaterdag, 16 februari 2008

27 pianisten op concours Damwoude

Damwoude - Voor het pianoconcours van 8 maart in de gereformeerde kerk de Ontmoeting in Damwoude hebben zich 27 amateurpianisten aangemeld. Dat heeft Theo Poortinga van de concoursorganisatie gisteren laten weten. Amateurpianisten uit de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe hadden tot gisteren de gelegenheid zich in te schrijven.

Cultuurzaterdag, 16 februari 2008

Drie Friese nominaties voor Streektaalprijs

Leeuwarden - Voor de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs zijn drie Friese uitgaven genomineerd. Het gaat om het boek Malle meraokels van Sjoukje Oosterloo, de poëziebundel Longerlaand van Peter Hiemstra en Johan Veenstra en de verzamel-cd Boven Water. De eerste twee zijn een uitgave van de Stellingwarver Schrieversronte in Olderbekoop, de cd is uitgegeven door Marista in Dronrijp. Dat heeft de jury gisteren bekendgemaakt.

Hoofdartikelzaterdag, 16 februari 2008

Werkende vrouwen...

Nederlandse vrouwen hebben minder vaak voltijdbanen dan vrouwen in het buitenland, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat deze week werd gepresenteerd. Het aantal vrouwen met een voltijdbaan haalt net de 5 procent. Als wordt gekeken naar deeltijdbanen dan ontstaat er een heel ander beeld. Dan is de arbeidsparticipatie van Nederlandse vrouwen in Europees perspectief heel hoog: ruim 68 procent van hen heeft een baan buitenshuis. Alleen in Zwitserland en Scandinavië ligt dit percentage hoger.

Regiozaterdag, 16 februari 2008

Natuur contra boeren bij hetwaterschap

Leeuwarden - De waterschapsverkiezingen in november lijken uit te draaien op een strijd tussen twee machtsblokken. Boeren en bedrijven en conservatieve partijen bundelen de krachten aan de ene kant. Natuurverenigingen en progressieve partijen slaan aan de andere kant de handen ineen.

Regiozaterdag, 16 februari 2008

Klimaatbewust breien in ‘koude’ schoolklas

Goingarijp - ,,Zelfs de stoere jongens zaten netjes te breien”, vertelt juf Diana Smidt van obs It Slúske in Goingarijp enthousiast. Ze heeft twee weken lang op vrijdagmiddag breiles gegeven aan groep vier tot en met acht in het kader van de Warme Truiendag die gisteren werd gehouden. ,,Tijdens de lessen hebben we veel gepraat over milieu en klimaat. De kinderen gaan er nu bewuster mee om”, denkt ze.

Regiozaterdag, 16 februari 2008

Teveel aan hulpverleners nekt cliënt

Leeuwarden - De wereld van de hulpverlening is zo complex geworden, en bevat zoveel verschillende instellingen dat mensen met problemen zoals falende opvoeding of schulden feitelijk een bemiddelaar nodig hebben om de hulp te krijgen die ze nodig hebben. Dat schrijft onderzoeksbureau Nicis in een gisteren gepubliceerd rapport.

Regiozaterdag, 16 februari 2008

Ook plastic afval scheiden

Leeuwarden - Naast het gescheiden aanbieden van gft, glas, klein chemisch afval en oud papier moeten particulieren binnenkort ook plastic afval apart aanbieden. Het ministerie van VROM kondigde deze week aan dat het Landelijk Afvalbeheersplan (LAP) daartoe gewijzigd is. Gemeenten zoeken naar de beste manier om het beleid uit te voeren.

Regiozaterdag, 16 februari 2008

Met lokale kennis kun je het verschil maken

Leeuwarden - Ze zijn jong, ze zijn slim, ze zijn universitair opgeleid. En ze komen uit een ontwikkelingsland. Hoewel dat laatste in veel situaties als een nadeel wordt opgevat, werkt hun afkomst in het geval van Anselm Iwundu en Carolina Mori juist als voordeel. ,,De kennis van de landen waar we vandaan komen is ons unique selling point”, zegt Iwundu, met Mori en twee anderen oprichter van het bedrijf MMW (Milieu, Mensen en Winst).

Geloof & Kerkzaterdag, 16 februari 2008

Groot congres over verbondenheid

Drachten - Duizend mensen in het Fries Congrescentrum op 24 mei. Daar hopen de drie gereformeerd-vrijgemaakte organisatoren van het congres Verbonden op. Een gok, weten ze, maar ze vertrouwen erop dat dat gaat lukken. Meer dan honderd mensen hebben zich al opgegeven. ,,Er is behoefte aan verbondenheid vanuit het hart.”

Geloof & Kerkzaterdag, 16 februari 2008

Vasten: geen demonstratie van zelfdiscipline

Stiens - Vorige week woensdag, Aswoensdag, ging de veertigdagentijd in, die in de christelijke traditie de voorbereidingstijd is op Pasen. Vanouds horen gebed, verzoening, bezinning én vasten in die veertig dagen. Ds. Gerrit Wessls, predikant van de Hervormde Gemeente in Stiens, neemt ons deze veertig dagen mee in zijn vastend toeleven naar Pasen.

Sportzaterdag, 16 februari 2008

Cambuur zit weer vast op onderste plek

Eindhoven - Voor de tweede keer dit seizoen mag Cambuur Leeuwarden zich de rodelantarendrager van het betaalde voetbal noemen. Na de verdiende nederlaag tegen de vorige nummer laatst, FC Eindhoven, ging het symbolische slotlicht van de eerste divisie mee in de bus naar Fryslân.

Sportzaterdag, 16 februari 2008

Gonzalo García-García wil zich weer laten zien

Heerenveen - De ogen van Gonzalo García-García fonkelen weer. Sinds de 24-jarige geboren Uruguayaan eind vorig jaar van de clubleiding te horen kreeg dat sc Heerenveen wilde meewerken aan de verhuur van de middenvelder aan Heracles Almelo, lacht het leven hem weer toe. ,,Ik kan weer voetballen en daar heb ik eigenlijk anderhalf jaar op zitten wachten. Dat is belangrijk voor een voetballer, want daar ben je toch het grootste deel van de dag mee bezig.’’


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties