De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van donderdag, 16 februari 2012.

Achtergronddonderdag, 16 februari 2012

Wadvissen met de regels van anderen

Het Wadvissersgilde combineert wadexcursies met kleinschalige visserij, om de beleving van het wad zo compleet mogelijk te maken. De vissers dragen wel de lasten van hun status, maar hebben niet de lusten. Het is tijd om een uitzondering te maken.

Cultuurdonderdag, 16 februari 2012

Ferdinand de Jong winnaar Rink van der Veldeprijs

Drachten | Ferdinand de Jong heeft met zijn roman It dak fan ’e wrâld de vijfde Rink van der Veldeprijs gewonnen. Voor de tweejaarlijkse literaire prijs waren vijf schrijvers genomineerd. De winnaar werd gisteren bekendgemaakt in het gemeentehuis van Smallingerland in Drachten.

Economiedonderdag, 16 februari 2012

Stertil neemt Turkse distributeur over

Koostertille | Producent van hefbruggen, garageapparatuur en dockonderdelen, voor het laden en lossen van vrachtwagens, Stertil heeft een verkoopagent in Turkije overgenomen. Het bedrijf breidt daarmee opnieuw uit. Vorig jaar werd Stertil Brazilië opgericht en er zijn al vestigingen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Polen. De productie vindt plaats in Fryslân en de VS. Stertil heeft servicemonteurs aan het werk onder de naam Stokvis.

Economiedonderdag, 16 februari 2012

Drachtster automatiseerder van laboratoria verkocht

Drachten | Kiestra Lab Automation uit Drachten is voortaan in Amerikaanse handen. Eigenaar Jetze Botma heeft het bedrijf verkocht aan de medische multinational BD.

Economiedonderdag, 16 februari 2012

Baanverlenging vliegveld Eelde moet ook impuls voor Fryslân zijn

Het verlengen van de baan van Groningen Airport Eelde moet de noordelijke economie een impuls geven. Friese exportbedrijven en het toerisme op de wadden kunnen profiteren.

Hoofdartikeldonderdag, 16 februari 2012

Catshuis-overleg leidt tot gestold wantrouwen

Gestold wantrouwen noemde Ruud Lubbers een regeerakkoord eens. Wekenlang vergaderen de aanstaande coalitiepartijen met elkaar in een formatie om het beleid voor de komende vier jaar vast te leggen. Met ‘wantrouwen’ bedoelde Lubbers dat de partijen hun wederzijdse coalitiegenoot niet de vrije hand durven te geven. Bang dat het kabinet valt.

Regiodonderdag, 16 februari 2012

Wat zoekt deejay Ruud de Wild in Auschwitz?

Leeuwarden | Deejay Ruud de Wild van Radio 538 zendt op 3 mei zijn programma live uit vanuit Auschwitz. Een spontaan idee dat hij onlangs in de uitzending kreeg. Waarom doet hij zoiets? Waarom gaan er überhaupt mensen op reis naar een concentratiekamp?

Regiodonderdag, 16 februari 2012

Veilinghuis krijgt gelijk over ‘Jopies’

Leeuwarden | Jacob Huisman, zoon van kunstschilder Jopie Huisman, moet schadelijke uitspraken over Veilinghuis Ald Fryslân rectificeren. Dat heeft de rechter bepaald.

Regiodonderdag, 16 februari 2012

Volksuniversiteit keert terug naar Fryslân

Leeuwarden | Fryslân krijgt weer een Volksuniversiteit. De instelling wordt nieuw leven ingeblazen door Stichting Bibliotheken Midden-Fryslân (SBMF). Sinds 1988 gaf de Volksuniversiteit Friesland - onder de vlag van het Friesland College - cursussen, workshops en lezingen over kunt, cultuur, wetenschap en talen. Nadat het aantal cursisten jarenlang terugliep besloot het Friesland College in april 2011 te stoppen als drijvende kracht. Bibliotheekorganisatie SBMF vond dit een gemis voor Fryslân en besloot daarom kortgeleden zelf een nieuwe volksuniversiteit op te richten.

Regiodonderdag, 16 februari 2012

Gerrit Ybema (66) overleden

Uitwellingerga | Oud-staatssecretaris Gerrit Ybema is gisteren op 66-jarige leeftijd overleden. Dat laat zijn familie weten.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 februari 2012

Jakarta telt meer christenen dan Amsterdam

Ik betrap me erop dat ik me de laatste jaren niet erg met Indonesië heb bezig gehouden. Ik herinner me het land van vroeger, toen ik als kind met mijn ouders bij een Gereformeerde Gemeente in Oudemirdum hoorde. We hoorden in die tijd verhalen van ds. Vreugdenhil. Die was zendeling op Irian Jaya, het huidige Papoea. Als hij kwam praten, nam hij dia’s mee. Wij keken dan onze ogen uit: donkere mensen die vrijwel bloot rondliepen. Maar óók raakte het mij toen dat daar mensen tot geloof kwamen. Zij werden christen. In open water werden ze gedoopt, de dominee liep gewoon in zijn zwarte pak het water in!

Geloof & Kerkdonderdag, 16 februari 2012

Voorlopig geen parlementair misbruikonderzoek

Den Haag | De coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV zijn op dit moment niet overtuigd van de meerwaarde van een parlementair onderzoek naar de houding van de overheid bij het seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Dat bleek gistermiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer over het rapport van de commissie-Deetman.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 februari 2012

Zendingswerkers: nadenken over herkerstening Europa

Zelhem | Conferentiecentrum De Betteld in Zelhem is in april de locatie voor een grote Europese zendingsconferentie. Call2All verwacht zo’n driehonderd zendingswerkers die samen gaan nadenken hoe ze West-Europa opnieuw kunnen bereiken met het evangelie. Wereldwijd is Europa nog steeds een van de meest christelijke continenten, maar tegelijkertijd gaat ook nergens de secularisatie zo hard als in West-Europa.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 februari 2012

Waarom ik de Katholieke Kerk niet verlaat

In reactie op de onthullingen over seksueel misbruik binnen de R.-K. Kerk riep Maarten ‘t Hart in NRC Handelsblad ‘fatsoenlijke mensen’ op hun kerk te verlaten. Patrick Chatelion Counet legt uit waarom hij daar geen gehoor aan geeft.

Sportdonderdag, 16 februari 2012

Narsingh in voorselectie van Nederlands elftal

Heerenveen | Luciano Narsingh is door bondscoach Bert van Marwijk opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterland tegen Engeland op woensdag 29 februari op Wembley.

Sportdonderdag, 16 februari 2012

Spitse scoort, maar Oranje verliest wel

Nîmes | Sherida Spitse uit Sneek heeft gisteren in haar 63e interland voor het Nederlands vrouwenvoetbalelftal haar achtste doelpunt gemaakt.

Sportdonderdag, 16 februari 2012

Harkemase Boys met Hollander uit de brand

Harkema | Bert Hollander is tot en met het einde van het seizoen (assistent)trainer van zaterdagtopklasser Harkemase Boys. De Leeuwarder combineert die functie met het trainerschap bij zondageersteklasser FVC.

Sportdonderdag, 16 februari 2012

Sneker derby in achtste finale bekertoernooi

Sneek | De beide Sneker hoofdklassers ONS Sneek en Sneek Wit Zwart nemen het tegen elkaar op in de achtste finale van de Noordelijke districtsbeker. Het duel wordt op 13 maart om 20.00 uur op het veld van zondaghoofdklasser Sneek Wit Zwart gespeeld.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties