De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 16 november 2005.

Agendawoensdag, 16 november 2005

Orgel

Ureterp In de gereformeerde kerk van Ureterp is zaterdag om 20.00 uur een concert van organist Theo Jellema. Hij speelt op deze avond literatuur en improvisatie.

Bijschriftwoensdag, 16 november 2005

Wie nakomt gaat voorop

Er wordt wat afgeroemd in de dagen van de profeet Jeremia!

Cultuurwoensdag, 16 november 2005

Filmfestival winnen via telefoon

Dat de smaak van een vakjury en die van het publiek soms heel ver uit elkaar liggen. bleek gisteren maar weer eens tijdens de finale van het 27ste Noordelijk Film Festival (NFF) in Leeuwarden. The Porcelain Doll van de Hongaarse regisseur Péter Gárdos kreeg van de vakjury de hoofdprijs toegekend in de interregio competitie. Het festivalpubliek was minder enthousiast: met een gemiddeld cijfer van 5,27 hield de film alleen Zhiguli (3,85 punten) achter zich.

Cultuurwoensdag, 16 november 2005

Kippenvelmomentjes in huiskamersfeer

Wie vaker naar een concert van Ilse de Lange is geweest, weet wat ’ie kan verwachten. Een mix van stevige en rustige countryliedjes, vrolijk aan elkaar gebabbeld door een Almeloos ‘meisje’ dat ondanks haar succes ,,zo gewoon’’ is gebleven. Het is eigenlijk gewoon haar handelsmerk: Ilse de Lange, die tussen de nummers door altijd zo gezellig over ditjes en datjes keuvelt. Ook in haar nieuwe tournee is dat het geval, met als hoogtepunt de uitgebreide beschrijving van de ontmoeting met haar nieuwe producer in een studio in Los Angeles. En toch is deze serie concerten anders dan anders, zo bleek gisteravond in De Harmonie in Leeuwarden.

Cultuurwoensdag, 16 november 2005

Jistrumers beste op concours

Drachten - De beste, mochten ze zich zaterdag noemen. De 57 leden van fanfare Joost Wiersma uit Jistrum bliezen op het concertconcours van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF) in De Lawei in Drachten 93,91 punten bij elkaar. Hun optreden in de eerste afdeling was daarmee goed voor een eerste prijs met lof. Ze wonnen tevens de FD-koraalprijs voor de hoogste divisies.

Cultuurwoensdag, 16 november 2005

Toneelgroep Com.Plot struikelt

Een gezelschap dat zich over politieke en maatschappelijke thema’s wil buigen en een tekstschrijver die vindt dat zijn stukken over actuele hedendaagse zaken moeten gaan. Daar ligt de bodem voor een vruchtbare relatie, moeten tekstschrijver Don Duyns en toneelgezelschap Com.Plot hebben gedacht. Uit het huwelijk werd het kindje Checkpoint! geboren en de kraamverzorgende die de bevalling begeleidde was Titus Muizelaar, voormalig artistiek leider bij Toneelgroep Amsterdam. Aan thematiek geen gebrek: de wereld is opgeschrikt door ongekend en nieuw geweld en Nederland ligt nog na te hijgen van de opwinding die ontstond bij de moord op een filmregisseur.

Economiewoensdag, 16 november 2005

Banknummers krijgen letters en cijfers

Amsterdam – De nieuwe Europese betalingsmarkt, die op 1 januari 2008 van start gaat, leidt er toe dat consumenten en bedrijven langere bankrekeningnummers krijgen met cijfers en letter. Dat meldt Het Financieele Dagblad vandaag. Volgens de krant krijgen rekeningnummers twaalf cijfers en zes letters of veertien cijfers en twaalf letters. Enkele andere belangrijke wijzigingen die volgen uit de nieuwe Europese plannen zijn: een langere termijn waarbij incassobetalingen kunnen worden teruggedraaid van dertig naar mogelijk negentig dagen, en het risico van foute overboekingen komt voor het grootste gedeelte bij de banken te liggen. Naar verwachting zal de verandering voor Nederlanders leiden tot hogere kosten omdat de Nederlandse tarieven de laagste van Europa zijn.

Economiewoensdag, 16 november 2005

Super de Boer wil top zijn in ‘mens en milieu’

Den Bosch – Plastic verpakking van maïs, veel biologische groenten en fruit en koffie waarvoor de boeren een eerlijke prijs krijgen. Supermarktketen Laurus wil tot de top in zijn branche gaan behoren als het gaat om duurzaam ondernemen, met aandacht voor mens en milieu.

Economiewoensdag, 16 november 2005

Supermarkt Jumbo in Dokkum van start

Dokkum – De nieuwe supermarkt van Jumbo in Dokkum is vandaag van start gegaan. Volgens wethouder De Graaf van Dongeradeel voldoet de supermarkt inmiddels aan alle eisen, alhoewel de gebruiksvergunning nog niet is afgegeven. Maar dat is gebruikelijk, volgens De Graaf.

Expowoensdag, 16 november 2005

Aldeboarn, Aldheidskeamer: tent. Bonny Hiemstra, t/m eind dec.

Hoofdartikelwoensdag, 16 november 2005

Godsdienst…

Nog nooit was godsdienst zo uit het publieke leven verdreven, maar tegelijkertijd woedt er op allerlei fronten een ‘godsdienstoorlog’. Neem de discussie over het terrorisme. Volgens Ayaan Hirsi Ali komt het allemaal door de godsdienst: de islam. Die moet worden bestreden. Wetenschappers als Piet Borst en Ronald Plasterk lachen mensen uit die in hun (wetenschappelijke) leven met God rekenen; politici als Bert Bakker van D66 vrezen een christelijke greep naar de wetenschappelijke macht met hun afwijzing van de evolutietheorie, minister Van Ardenne van ontwikkelingssamenwerking meent dat religie onmisbaar is voor hulpverlening, Tweede Kamerlid Eerdmans van de LPF wil uitbanning van alle religieuze symbolen uit staatsinstellingen als scholen, gemeentehuizen en rechtszalen, omdat bijvoorbeeld een hoofddoek de neutraliteit van de staat in gevaar brengt, christenen die als ambtenaar sommige handelingen niet willen verrichten worden voor de rechter gesleept, scholen die wel of geen docente met hoofddoekje willen zoeken het hogerop en de SGP die uit godsdienstige overwegingen geen vrouwen in politieke functies wil, krijgt ook een proces aan de broek. En ten slotte: het wordt hoog tijd om dat belachelijke bijzonder onderwijs af te schaffen. Die scholen met hun godsdienstigheid horen niet in een beschaving als de onze: onverdeeld naar de openbare, door de staat gecontroleerde, school.

Regiowoensdag, 16 november 2005

Crisisopvang in Fryslân in meer plaatsen

Leeuwarden – Mensen die een tijdje crisisopvang nodig hebben, kunnen binnen nu en drie jaar ook terecht in Sneek, Heerenveen en Drachten. De Leeuwarder opvang de Wending sluit; daar komt nieuwbouw voor terug. Limor wil af van grote gebouwen met gemeenschappelijke ruimten. De zorg moet individueler en daarom moet de woonvorm kleinschaliger.

Regiowoensdag, 16 november 2005

Familie vraagt aandacht voor leed na ongeval

Oentsjerk – Stemmen geven aan het leed van familie en nabestaanden van verkeersslachtoffers. Dat willen twaalf van hen bereiken door zondag tijdens een herdenkingsdienst in Heemstra State in Oentsjerk getuigenis te doen van hun ervaringen. Zo zullen drie moeders voor het eerst het verhaal doen van hun dochters, die door een verkeersongeval twintig jaar of meer zwaar gehandicapt zijn.

Regiowoensdag, 16 november 2005

Auto is voortaan slechts te gast

Stiens - ,,It is aardich slagge.” De 84-jarige Meindert Molema uit Stiens is best blij met ‘zijn’ nieuwe centrum. Tevreden kijkt hij tijdens een wandelingetje door het dorp om zich heen. ,,It koe minder.”

Regiowoensdag, 16 november 2005

Militairen oefenen midden in de dorpen

Leeuwarden – Zeshonderd militairen zullen volgende week van maandag tot en met vrijdag oefenen in de ‘gewone’ maatschappij. De militairen moeten in de bataljonsoefening Northern Titan, die zich voor het grootste deel in Fryslân afspeelt, een denkbeeldig referendum mogelijk maken.

Regiowoensdag, 16 november 2005

Geen nieuw meer bij Joure

Joure - In de Haskerveenpolder boven Joure wordt geen meer gegraven. Een meerderheid in de gemeenteraad van Skarsterlân is tegen. Onder de naam Hornstermeer hadden de gemeenten Skarsterlân en Heerenveen het meer ingetekend in de Integrale Visie. Daarin staan de gezamenlijke plannen van de twee gemeenten voor de komende 25 jaar.

Regiowoensdag, 16 november 2005

Routenetwerk in ZW-Fryslân

Sneek - De Zuidwesthoek van Fryslân krijgt er een paar honderd nieuwe recreatieve routes bij. Die tochtjes moeten zorgen voor een opleving van het toerisme. Het samenstellen van de routes – gericht op wandelaars, fietsers, autobestuurders, skeeleraars, ruiters of zeilers - is een van de onderdelen van het project Regio Marketing Zuidwest Fryslân.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 november 2005

Nieuwe Christelijke Encyclopedie uit

Utrecht – De nieuwe editie van de Christelijk Encyclopedie wordt woensdag in de Domkerk te Utrecht feestelijk gepresenteerd. Het zijn drie dikke boeken, die samen een ongelooflijke hoeveelheid informatie bevatten. Voor wie is dit naslagwerk bedoeld? Prof. dr. George Harinck: ,,Een lezer die in zijn krant een term, uitdrukking of naam tegenkomt die met het christendom te maken heeft, moet daarover informatie kunnen vinden in deze nieuwe encyclopedie. Dat is ons uitgangspunt.’’

Geloof & Kerkwoensdag, 16 november 2005

PKN wil andere functie Grote Kerk Drachten

Drachten – De kerkenraad van de Protestantse Gemeente Drachten-Zuid en het Drachtster college van kerkrentmeesters zijn in overleg om een nieuwe invulling te geven aan de Grote Kerk aan De Drift. Het gebouw moet een meer culturele invulling krijgen, met exposities en muzikale diensten.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 november 2005

Alle Groninger klokken in één boek

Niehove - De klok van de voormalige hervormde kerk van Niehove klinkt wat ielig. Totaal anders dan de zware klok van die van Warfhuizen. De klok van Niehove is dan ook veel kleiner dan die van het iets noordelijker gelegen Warfhuizen.

Sportwoensdag, 16 november 2005

Jong Oranje is fit, gretig en vol zelfvertrouwen

Oranjewoud – Bondscoach Foppe de Haan heeft er alle vertrouwen in dat Jong Oranje zich woensdagavond plaatst voor het EK dat volgend jaar van start gaat in een nog onbekend land. De ploeg is fit en er helemaal klaar voor. De enige zorgen die er zijn betreffen de slechte bespeelbaarheid van het veld in het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen

Sportwoensdag, 16 november 2005

Harjan van Dam fietst tijdrit van zijn leven

Leeuwarden - Hij is wieleramateur en zet nu de koers naar zijn hand bij Cambuur Leeuwarden. Harjan van Dam, geboren in 1966 in Hoogeveen, doet nogal aan zelfontplooiing. Twee titels torst hij, (drs. en master of science in de bedrijfskunde) en kortgeleden werd de directeur bij BV Sport in Leeuwarden aangesteld als interim-directeur bij het tobbende Cambuur en ziet hij de nieuwe voorzitter Pier van der Sluis opstappen als de financiële problemen veel groter zijn dan aanvankelijk gedacht.

Weerwoensdag, 16 november 2005

Buien

Vandaag komt het tot buien, daarbij is een kleine kans op hagel en vooral in het kustgebied ook op een klap onweer. Vanmiddag is er ook af en toe zon en wordt het circa 8 graden. Aan zee waait een krachtige noordwestenwind. Ook morgen is het buiig bij maximaal 7 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties