De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 16 november 2010.

Cultuurdinsdag, 16 november 2010

Vertelpodium bij poppentheater Anansi

Lippenhuizen - Poppentheater Anansi in Lippenhuizen begint dit seizoen met een zogenaamd vertelpodium. Samen met verhalenverteller Baukje Koolhaas worden vanaf zondag vertelprogramma’s gehouden in het theater aan de Trijehoek.

Cultuurdinsdag, 16 november 2010

David Childs op nieuwjaarsconcert fanfare Oudega (W)

Oudega (W) - De wereldberoemde Britse euphoniumspeler David Childs treedt op 8 januari op tijdens het nieuwjaarsconcert van fanfare Eendracht Maakt Macht (E.M.M.) in MFC It Joo in Oudega (W). Childs speelt bij de Cory Band die in 2009 Europees- en wereldkampioen werd.

Cultuurdinsdag, 16 november 2010

Admiraliteitshuis zoekt staf van tambour-maître

Dokkum - Museum het Admiraliteitshuis in Dokkum is op zoek naar de tambour-maître staf die de Dokkumer kunstenaar Gerrit Visser (1911-1998) mede vervaardigd heeft. Het museum werkt aan een expositie over de kunstenaar en wil de staf graag aan de tentoonstelling toevoegen, maar het is onbekend waar deze is.

Cultuurdinsdag, 16 november 2010

Jouke Hijlkema is eerste Stadsdichter van Bolsward

Bolsward - Jouke Hijlkema wordt met ingang van 1 december Stadsdichter van Bolsward. Dat heeft de gemeente Bolsward gisteren bekendgemaakt. Hijlkema was een van de twee inzendingen op de vacature van de gemeente. Hijlkema, dichter en beeldend kunstenaar, dicht zowel in het Fries als in het Nederlands.

Cultuurdinsdag, 16 november 2010

Friezin in race voor eerste Jongeren Literatuurprijs

Leeuwarden - Femmigje Andersen Sijtsma (Leeuwarden, 1981) is genomineerd voor de eerste Grote Jongerenliteratuurprijs 2010. Voor uitgeverij De Geus vertaalde zij de Noorse roman Muleum (Erlend Loe). Uit een longlist van 68 titels koos de jury zes boeken: drie voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige boek en drie voor het beste vertaalde boek. De roman Muleum valt in die laatste categorie.

Economiedinsdag, 16 november 2010

Rutte let op lokale lasten bedrijfsleven

Leeuwarden - Het bedrijfsleven mag niet de dupe worden van hogere gemeentelijke belastingen. Dat heeft premier Rutte heeft het bedrijfsleven gisteren beloofd. Gemeenten mogen bezuinigingen van kabinet niet afwentelen op bedrijven. Veel gemeenten willen de korting op het gemeentefonds terughalen via de lokale lasten.

Hoofdartikeldinsdag, 16 november 2010

Het stokje van de Magnum...

Het stokje van het bekende ijsje Magnum is straks van duurzaam geproduceerd hout. Dit is een van de honderden groene maatregelen die het Brits-Nederlandse concern Unilever neemt. Het concern meent met de vergroening van de productieprocessen meer omzet te gaan maken en de milieubelasting te verlagen tot de helft.

Regiodinsdag, 16 november 2010

Voor altijd een Fries: op de auto staat ‘pake’ en ‘beppe’

In Nieuw-Zeeland wonen elfduizend mensen met Friese roots. Het Friesch Dagblad portretteert enkele van deze Friezen om utens, in aanloop naar een grote reünie in februari volgend jaar.

Regiodinsdag, 16 november 2010

In handen van een loverboy - of eigenlijk loserboy

Leeuwarden - Slachtoffers van loverboys, tienermoeders of ex-drugsverslaafden. Ze zijn allemaal vertegenwoordigd in het J-team dat gisteren is gepresenteerd. De jongeren uit het J-team gaan langs bij Friese scholen om hun ervaring te delen. En dat is niet altijd makkelijk.

Regiodinsdag, 16 november 2010

Besluit vliegbasis in Leeuwarden dit voorjaar

Leeuwarden - Tot dit voorjaar zal er geen besluit vallen over de toekomst van vliegbasis Leeuwarden. Dat zei minister Hans Hillen van Defensie gisteren bij zijn bezoek aan de basis. Over de sluiting van de basis gaan al jarenlang geruchten. Door Patrick van ’t Haar.

Regiodinsdag, 16 november 2010

Definitief rem op aanleg van Friese natuur

Leeuwarden - Het kabinet heeft de plannen voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) definitief aangepast. Tegen 2018 moet niet 100 maar 90 procent van het natuurnetwerk zijn aangelegd. Nieuwe natuur mag niet worden aangekocht. Dit tot grote onvrede van natuurorganisaties en de provincies.

Regiodinsdag, 16 november 2010

Gedode baby’s Nij Beets hebben nog geen naam

Nij Beets - De vier babylijkjes die begin augustus in koffers op een zolder in Nij Beets waren gevonden, zijn van drie meisjes en een jongetje. Dit blijkt uit de dagvaarding van de 26-jarige moeder van de baby’s, tegen wie vanmiddag een pro-formazitting voor de rechtbank in Leeuwarden diende. De Nij Beetse was zelf niet aanwezig.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 november 2010

In het kruis zal ’k eeuwig roemen

In het kruis zal ’k eeuwig roemen’. De sierlijke letters waren een beetje onbeholpen ingebrand op een houten plankje. Dat hing aan de muur van de slaapkamer van mevrouw Terpstra. Mevrouw Terpstra was negen jaar geleden opgenomen op de ouderenafdeling. Ze had een zwaar leven gehad. Bijna 35 jaar had ze bij haar moeder gewoond, na de geboorte van haar kinderen.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 november 2010

Ds. Klaas Hendrikse komt volgend jaar met nieuw boek

Middelburg - Ds. Klaas Hendrikse uit Middelburg komt volgend jaar met een nieuw boek. ,,Het zal onder meer gaan over Jezus, maar zeker niet alleen over hem”, aldus de auteur van het geruchtmakende boek Geloven in een God die niet bestaat. Hiervan zijn inmiddels 35.000 exemplaren verkocht, meldt uitgever Nieuw Amsterdam, die ook het nieuwe boek gaat uitgeven.

Sportdinsdag, 16 november 2010

Oud-spits van Heerenveen op zoek naar avonturiers

Leeuwarden - Hij was het type aanvaller dat recht op z’n doel af gaat. Het is nu eenmaal de aard van het beestje van Erik Tammer. En dus is het niet verbazingwekkend dat de voormalige goalgetter van sc Heerenveen in zijn functie als eigenaar van het Amerikaanse Dayton Dutch Lions nu probeert om niet doelpunten, maar spelers te scoren. Komen ze niet bij hem, dan komt de aanvaller van weleer wel naar hun. Recht op het doel af dus, net als in onder meer zijn Heerenveen-tijd. Morgen over een week is het zover: dan kan elke Nederlandse spelers die interesse heeft, proberen om via een try-out in Apeldoorn een contract af te dwingen.

Sportdinsdag, 16 november 2010

Lolle van Houten: ‘wereldkampioen van Friesland’

Noem eens drie bekende boksers uit Leeuwarden. Die vraag stelt Vilan van de Loo aan een taxichauffeur, als zij in de hoofdstad van Fryslân op zoek gaat naar informatie voor een biografie. Hij noemt Rudy Koopmans natuurlijk. Reino van der Hoek. En Lolle van Houten. Bij de eerste twee kan ik me van alles voorstellen. Die heb ik zelf nog wel zien boksen; de eerste op televisie, de tweede zelfs in levenden lijve. Maar Van Houten? Nooit van gehoord...


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties