De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 16 december 2003.

Analysedinsdag, 16 december 2003

EU was toe aan hevige onweersbui

De top afgelopen weekeinde van Europese leiders over een grondwet voor de EU is mislukt. Breekpunt bleef de nieuwe machtsverhouding in de Unie. Premier Berlusconi van huidig EU-voorzitter Italië sprak van een ,,totale onenigheid’’ over de toekomstige machtsverhoudingen tussen de lidstaten. Opnieuw crisis in de Europese Unie. Is dat erg?

Bijschriftdinsdag, 16 december 2003

Zoon van David

Het zal u misschien ook wel eens zijn overkomen wat mijn kinderen zo nu en dan overkomt.

Hoofdartikeldinsdag, 16 december 2003

Vrijheid van onderwijs…

De PvdA-wethouder Rob Oudkerk vond kennelijk dat de VVD, in de persoon van Hirsi Ali, niet alleen de eer mag hebben in de aanval op bijzondere scholen, met name islamitische. Hij heeft gisteren een omzichtige poging gedaan alle bijzondere scholen te sluiten.

Regiodinsdag, 16 december 2003

Werkende ouders ontlast

Kollum – Het moet voor jonge ouders gemakkelijker worden naast hun werk gebruik te maken van voorzieningen zoals de bibliotheek. Ook moet de zorg voor hun kinderen beter worden gecombineerd met hun werktijden. Drie projecten in Fryslân krijgen hiervoor geld van het Europees Sociaal Fonds. In totaal gaat het om een bedrag van 380.000 euro.

Regiodinsdag, 16 december 2003

Op zoek naar kindje Jezus in het bos

Veenklooster - ,,Keizer Augustus beveelt u naar uw geboorteplaats te vertrekken, omdat hij wil weten over hoeveel onderdanen hij regeert’’, zegt een soldaat van de keizer tegen de deelnemers van de Feankleaster Kryst Kuier voor een schuur aan de Kleasterwei in Veenklooster. Soldaten en herders wijzen de wandelaars de weg. Ze warmen zich aan vuurkorven die tegelijkertijd als handwijzer dienen.

Regiodinsdag, 16 december 2003

Lutjegast werkt aan nieuw mfc

Lutjegast - Vijf verenigingen en stichtingen in Lutjegast hebben de handen in een geslagen om een nieuw multifunctioneel centrum (mfc) in het dorp van de grond te tillen. De partijen, dorpshuis Het Kompas, het Abel Tasman Kabinet, Dorpsbelang, Promotie Lutjegast en Staatsbosbeheer, hebben de gemeente Grootegast in een brief om steun gevraagd.

Regiodinsdag, 16 december 2003

Vijf hengsten meer naar dé FPS-keuring

Drachten - Vorig jaar waren het er 180, dit jaar komen er 185 nieuw te keuren Friese hengsten naar de Hengstenkeuring van het Friesch Paarden-Stamboek. De keuring wordt op 8, 9 en 10 januari in het FEC in Leeuwarden gehouden. De hengstenkeuring is jaarlijks een van de hoogtepunten in de paardenwereld in Fryslân. Er komen altijd meer dan tienduizend mensen op af. Topleveranciers zijn de vaders Tsjerk en Jasper, respectievelijk met achttien en zestien zonen. De vorig jaar plotseling overleden Teunis heeft er twaalf in de strijd. Opvallend is dat van de hengsten die vier jaar na hun eigen stamboekinschrijving hun eerste jaargang kunnen aanbieden, oud-kampioen Sape hoog scoort met negen zonen. Aan moederskant zijn de al overleden preferente Oege en Reitse de toppers: respectievelijk zeventien en dertien kleinzonen. De jury is voor tweederde vernieuwd. H. Draaijer uit Itens is voorzitter en zijn collega-inspecteurs J. Hendriks uit Lithoyen en A. Mandemanker uit Doniaga staan hem terzijde. Verdwenen zijn de door het FPS-bestuur weggestuurde hoofdinspecteur H. Mulder uit Vegelinsoord en inspecteur P. Hoekstra uit Akmarijp. Hoekstra’s zoon Doeke is hengstenhouder en opfokker. Het FPS wil geen belangenverstrengeling.

Regiodinsdag, 16 december 2003

57 ID-banen weg in de zorg

Burgum - 57 Mensen met een ID-baan, de voormalige Melkertbaan, worden noodgedwongen ontslagen bij Zorgkwadrant Fryslân Oost. Het ontslag betekent dat de ouderen in de verzorgingscentra van Zorgkwadrant geen gebruik meer kunnen maken van de diensten van onder meer gastvrouwen en assistenten-mantelzorgers.

Regiodinsdag, 16 december 2003

Drie Friese gemeenten in armoede-top-5

Leeuwarden –Het noorden van Nederland blijft een regio waar meer armoede voorkomt dan in andere landelijke gebieden. Dongeradeel, Nijefurd en Kollumerland behoren tot de vijf armste landelijke gemeenten van het land.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 december 2003

99.000 kijkers voor tv-kerkdienst van SoW-kerken

Leeuwarden – Er hebben zondag 99.000 mensen gekeken naar de tv-uitzending van de kerkdienst ter gelegenheid van de kerkfusie van de Samen-op-Wegkerken. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 december 2003

Theologen moeten zelfgekozen getto verlaten

Het wordt tijd dat de Nederlandse theologen uit hun zelfgekozen getto komen. Dat zei dr M.E. Brinkman, decaan van de theologische faculteit van de VU in Amsterdam, maandag tijdens de eerste ontmoeting van de Raad van Kerken met de bredere oecumene (de evangelischen, de migrantenkerken en het overlegorgaan voor de gereformeerde gezindte).

Geloof & Kerkdinsdag, 16 december 2003

‘Alleen God kan genezen’

Drachten - Er bestaan geen gebedsgenezers die op commando mensen beter kunnen maken. ,,Níemand heeft de gave van genezing, als een soort garantie op gebed. Het is altijd God die geneest. Maar God gebruikt wel mensen als kanalen van Hem in de bediening van de genezing.’’ Dat zei prof. dr Willem Ouweneel maandag op een studiedag in Drachten.

Sportdinsdag, 16 december 2003

Wereldkampioen Wellens aan start in Centrumcross

Surhuisterveen - Wereldkampioen veldrijden Bart Wellens zal op 2 januari aan de start verschijnen van de tiende Centrumcross van Surhuisterveen. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. De Belg is één van de publiekstrekkers, samen met de oud-wereldkampioenen Richard Groenendaal en Mario DeClerq.

Sportdinsdag, 16 december 2003

Sietse Jansma Friese ‘soldaat van Oranje’

Drachten - Aan de verkiezing ging een aantal wedstrijden vooraf. De laatste man maakte eerst indruk bij een veldtoernooi bij VVOG in Harderwijk. Daarna werd hij gekozen voor het Landmachtteam en begin december ontdekten scouts hem en ging dus weer een stapje hoger. ,,Eerst had ik niet echt door dat ik me kon plaatsen voor die selectie. Daarna was ik een beetje gespannen, maar ik voelde nooit echte druk. Na de wedstrijden werd ik aangesproken door de bondscoach, die vroeg of ik belangstelling had. Nou, daar heb ik meteen positief op geantwoord.’’

Weerdinsdag, 16 december 2003

De buien die we gisteren hebben gehad, waren af en toe winters van karakter. Er vielen hagelstenen op diverse plaatsen in Fryslân en het was ook onstuimig. De wind was aan zee geregeld hard tot stormachtig. Daarbij kwamen er ook zware windstoten voor. Vandaag is het al wat rustiger. Het waait matig en aan zee soms nog krachtig, 6 Bft. De depressies zijn voorlopig even uit ons blikveld verdwenen, zodat we overgaan naar droger weer. Het is echter niet van blijvende aard, zodat we aan het einde van de week opnieuw te maken krijgen met bewolking en neerslag. Het weer tot morgenavond: vanmiddag is het nogal bewolkt en af en toe valt er regen. Het kwik komt te liggen rond 7 graden, bij een matige tot (vrij) krachtige wind uit het westen tot noordwesten. Vanavond en vannacht koelt het af tot rond 5 graden onder de bewolking en helemaal droog blijft het niet. Morgen is het ook nogal bewolkt, maar het blijft wel droog. Later kan de zon zich af en toe laten zien. De temperaturen komen daarbij te liggen rond 6 ŕ 7 graden. Het waait matig tot vrij krachtig of krachtig aan zee uit het zuidwesten. De vooruitzichten: het kwik kan in de nacht van woensdag naar donderdag iets onder het vriespunt zakken. De minimumtemperaturen komen daarbij te liggen rond -1 graad. Het wordt donderdag ongeveer 6 graden met vrij zonnig weer en meer zon dan woensdag. Het waait matig tot vrij krachtig uit het zuiden tot zuidwesten. Dit fraaie weer belooft echter geen vervolg te krijgen. Vrijdag krijgen we al weer te maken met een front wat bewolking en regen brengt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties