De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 16 december 2005.

Cultuurvrijdag, 16 december 2005

Na een dramatische week begon donderdagochtend in Leeuwarden het 17de Frysk filologekongres van de Fryske Akademy, dat vrijdag wordt afgesloten. Johannes Ytsma, gewaardeerd wetenschappelijk medewerker van de academie, overleed vorige week vrijdag geheel onverwacht en werd afgelopen woensdag begraven. Behoedzaam werd de draad donderdagochtend opgepakt in een onwerkelijke sfeer.

Cultuurvrijdag, 16 december 2005

Poëzie met een vredesboodschap

Respect en liefde voor elkaar hebben. Dat is de boodschap die Jos Holman (66) uit Kollum de lezers van haar kerstdichtbundel wil meegeven. Vorige week verscheen van haar hand de bundel Wat heet weten , met kerst- en vredesgedichten die ze de afgelopen dertig jaar schreef. Het boekje is gelardeerd met afbeeldingen van iconen. Het is de derde bundel die Holman uitbrengt, maar ,,de eerste officiële’’ -, voorzien van isbn-nummer.

Cultuurvrijdag, 16 december 2005

’t Coopmanshűs heet voortaan Museum Martena

Franeker - Museum ’t Coopmanshűs in Franeker heeft een nieuwe naam: Museum Martena. Dat heeft een woordvoerster van het museum donderdag bekendgemaakt.

Cultuurvrijdag, 16 december 2005

Leeuwarder schilder wint prijs op de Florence Biennale

Florence - De Leeuwarder kunstschilder Gerard Boersma (1976) heeft op de Florence Biennale een vierde prijs gekregen van de Premio Lorenzo Il Magnifico Medici. Dat heeft hij donderdag gemeld.

Cultuurvrijdag, 16 december 2005

Finale FeRstival met 46 scholieren

Drachten - In totaal 46 middelbare scholieren staan zaterdag in de finale van de provinciale voordrachtswedstrijd FeRstival. De 63ste editie van de wedstrijd wordt gehouden in schouwburg De Lawei in Drachten.

Economievrijdag, 16 december 2005

Enna Aerosols betaalt alsnog alle salarissen

Dokkum – Enna Aerosols gaat de salarissen van alle werknemers over november alsnog betalen. Daarmee is ook de tweede faillissementsaanvraag, van vakbond FNV, van de baan. Dat maakte W. Cnossen, advocaat van Enna Aerosols gisteren bekend. De volgende rechtszaak is die van de 66 ontslagaanvragen, volgende week vrijdag.

Economievrijdag, 16 december 2005

Minister Zalm komt met plan voor steun scheepsbouw

Den Haag – Minister Zalm komt komend voorjaar naar verwachting met een plan voor steun aan de Nederlandse scheepsbouw. De steun van dertig miljoen euro moet ervoor zorgen dat de sector weer beter kan innoveren. Dat is nodig om beter te kunnen concurreren met landen in Oost-Europa. In tegenstelling tot de scheepsbouw in die landen ontvangt de Nederlandse sector geen steun voor innovatie.

Economievrijdag, 16 december 2005

Veertig jaar bouwen en weer verbouwen

Buitenpost - Wanneer Piet Kapenga dinsdag de leeftijd van 65 jaar bereikt, draagt de ‘grootste meubelboer van Noord-Nederland’ de leiding over aan zijn kinderen. Daarmee komt een einde aan veertig jaar bouwen en verbouwen aan een onderneming met zo’n 150 medewerkers.

Hoofdartikelvrijdag, 16 december 2005

De minister, informatie…

Had minister Verdonk moeten aftreden? Welnee, vinden de coalitiepartners; welja, zegt de oppositie. Deze simpele tweedeling naar aanleiding van het toegeven van het verstrekken van onjuiste informatie van minister Verdonk, geeft aan dat het verkeerd inlichten van de Kamer niet bij voorbaat een politieke doodzonde is. Het criterium voor de zonde is niet een objectieve, inhoudelijke aangelegenheid, maar het criterium voor de zonde van de minister is de politieke situatie. Die is voor minister Verdonk gunstig: ze is populair in het land, de verkiezingen voor de gemeente komen er aan en de coalitiepartijen hebben geen enkele behoefte aan een ministerscrisis, die kan uitlopen op een kabinetscrisis. De zonde van Verdonk is gewogen en te licht bevonden om een verkiezingsnederlaag van CDA, VVD en D66 te rechtvaardigen.

Hoofdartikelvrijdag, 16 december 2005

Fryslân gaat Groningen achterna

Hoofdartikelvrijdag, 16 december 2005

Stakingen bij Arriva lijken onafwendbaar

Regiovrijdag, 16 december 2005

‘Platteland niet overlaten aan de markt’

Groningen – De Noordelijke provincies kunnen hun kwaliteiten veel meer koesteren en uitbuiten. Dat betoogden verschillende sprekers gisteren op het congres ‘Nieuw licht op de Noorderruimte’ in Groningen.

Regiovrijdag, 16 december 2005

Koen Brack gaat ooit naar ‘bella Italia’, da’s zeker

Leeuwarden – Vanavond is het voor Koen Brack de derde keer in zijn loopbaan dat hij tégen Go Ahead Eagles speelt, de club waar hij sinds zijn twaalfde speelde. Na vijf seizoenen betaald voetbal in Deventer, toog hij vorig jaar naar het voor hem wildvreemde Leeuwarden. Het deerde Brack niet, hij weet wat-ie wil. En op lange termijn is dat maar één ding: ,,Ik ga in Italië echt mijn leven opbouwen.”

Regiovrijdag, 16 december 2005

Boek laat Katrina los op de Randstad

Leeuwarden - Het scenario is bekend, de plaats ongebruikelijk. Een orkaan met dezelfde eigenschappen als Katrina treft eind augustus de Randstad. De windsnelheden lopen op tot 265 kilometer per uur, de wind- en waterschade is ongekend. Als het oog van de storm dan ook nog anderhalve dag boven het IJsselmeer blijft hangen waardoor de Randstad langzaam onderloopt, is de ramp compleet.

Regiovrijdag, 16 december 2005

‘Langman-doelen in zicht’

Den Haag – De belangrijkste doelen van het Plan Langman zijn al bijna bereikt. Dat schrijft staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Het plan stamt uit 1999, toen het kabinet met de drie noordelijke provincies afsprak dat er in Fryslân, Groningen en Drenthe extra banengroei moest komen. Het ging tot en met 2006 om in totaal 14.500 banen. Volgens de staatssecretaris is die doelstelling in de afgelopen jaren al voor 93 procent gehaald.

Regiovrijdag, 16 december 2005

Al twintig jaar achter lege blikjes aan

Bolsward – In weer en wind is hij in de stad te vinden. Gewapend met een grijper. Lege blikjes, papiersnippers en stukken plastic: niets is veilig voor Obe van der Meer. Gisteren kreeg de Bolswarder voor het ophalen van het zwerfvuil de waardering die hij verdient: hij werd uitgeroepen tot ZwerfAfvalPakker.

Sportvrijdag, 16 december 2005

Arjan Stroetinga meldt zich met open sollicitatie

Heerenveen - Arjan Stroetinga was gisteravond in Heerenveen op de derde dag van de Greenery zesdaagse niet alleen de snelste sprinter, de marathonschaatser uit Oldeberkoop zette zichzelf met zijn eerste echte overwinning door een open sollicitatie tevens in de schijnwerpers. Zijn sponsor Jorritsma Bouw gaf vlak voor de zesdaagse te kennen dat Stroetinga samen met Martijn Kromkamp (Wolvega), Kurt Wubben (Pijnacker) en de Fransman Tristan Loy voor volgende winter een nieuwe geldschieter moeten zoeken.

Weervrijdag, 16 december 2005

Onstuimig weer


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties