De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van donderdag, 16 december 2010.

Cultuurdonderdag, 16 december 2010

KNFM Friesland besluit 5 februari over toekomst

Ried - De honderd aangesloten muziekverenigingen van de afdeling Friesland van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM) nemen op zaterdag 5 februari een besluit of ze onder de paraplu van de KNFM doorgaan of de ingang gezette fusie met de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF) doorzetten. De vergadering is in het gebouw van de Friese Poort in Leeuwarden.

Cultuurdonderdag, 16 december 2010

Feanwâldster dicht opnieuw over rouwverwerking

Feanwâlden - Harm Woelinga uit Feanwâlden heeft een tweede dichtbundel geschreven naar aanleiding van het overlijden van zijn elfjarige dochter aan leukemie. De bundel heet Taastber fier fuort. Met die titel geeft Woelinga aan dat het verlies van een dierbare voor buitenstaanders snel lang geleden lijkt, terwijl nabestaanden nog dagelijks met het verlies worstelen. In de bundel staan 45 gedichten over onder meer berusting en opstandigheid.

Cultuurdonderdag, 16 december 2010

Winterfestijn in Olterterp dupe van TNT-staking

Leeuwarden - Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft het winterarrangement komende zaterdag in het kerkje en de bossen van Olterterp moeten annuleren. Voor het evenement hadden zich slechts twaalf mensen aangemeld. Volgens de organisatie komt dit door de stakingen bij TNT Post. Het magazine van It Fryske Gea waarin de activiteit ruimschoots werd aangekondigd, is lang niet bij iedereen bezorgd.

Cultuurdonderdag, 16 december 2010

Onzekere toekomst voor De Sjofaar

Frieschepalen - De kerstnachtdienst in Frieschepalen wordt dit jaar nog begeleid door De Sjofaar, maar het is nog onzeker of dat volgend jaar ook zo is. De toekomst van de plaatselijke brassband is onzeker nu het samenwerkingsproject met collegebrassband De Lofklank uit Ureterp is beëindigd.

Economiedonderdag, 16 december 2010

Krimp in de bouwsector is 9 procent volgens ING

Amsterdam - De bouwsector blijft in zwaar weer. Het ING Economisch Bureau verwacht voor dit hele jaar een krimp van de bouwproductie van 9 procent. Dit wijkt af van de vorige week verschenen bouwprognoses van TNO waarin een afname van 6,9 procent wordt geraamd.

Economiedonderdag, 16 december 2010

Nederland produceert meer mest dan de norm

Den Haag - Nederlandse veehouders hebben in 2009 meer mest geproduceerd dan is toegestaan. Dat meldt het CBS. Nederland mag niet boven het niveau uitkomen van 2002 om te voldoen aan een uitzonderingspositie (derogatie) die al jaren aan Nederland wordt toegekend. De norm ligt op maximaal 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar. De veestapel heeft twee miljoen kilo fosfaat (ruim 1 procent) teveel geproduceerd. In 2002 lag het niveau op 173 miljoen kilo. In 2008 was er ook sprake van een overschrijding (drie miljoen kilo).

Economiedonderdag, 16 december 2010

VNO-NCW Noord doet voorstel voor privatisering NOM

Leeuwarden - VNO-NCW Noord vindt dat de NOM niet van het rijk moet zijn, maar van het Noorden zelf. De investerings- en ontwikkelingsmaatschappij zou volgens VNO-NCW Noord-directeur Lambert Zwiers voor een symbolisch bedrag van een euro aan de regio moeten worden overgedragen. ,,Privatisering is een absolute voorwaarde voor een krachtig en effectief regionaal beleid.”

Economiedonderdag, 16 december 2010

Holtrop & Jansma in Dokkum schrapt veertien banen

Dokkum - Afzuig- en filterinstallatiebedrijf Holtrop & Jansma moet op korte termijn veertien banen schrappen. Dat maakte een woordvoerder bekend. ,,Het gros van onze klanten is toeleverancier in de bouw. En de problemen in deze branche raken ons nu ook.” Het bedrijf is met de bonden in gesprek over een sociaal plan.

Hoofdartikeldonderdag, 16 december 2010

De Schipholbrand...

De juridische kennis van rechters mag goed zijn, van enkele takken van wetenschap blijken ze soms weinig kaas te hebben gegeten. Deze week heeft de Hoge Raad aangetoond dat de beoordeling van de waarde van statistische gegevens door rechters niet het sterkste punt is van de Nederlandse rechtspraak. Het hof weigerde bij de behandeling van de zaak van de Schipholbrand een deskundige te benoemen die statistisch onderzoek moest doen naar de vraag hoe groot de kans is dat een weggeworpen sigaret de oorzaak is geweest van het ontstaan van de brand. Volgens de Hoge Raad kan een dergelijk onderzoek van belang zijn voor het beantwoorden van de vraag of hier sprake was van opzettelijke brandstichting.

Regiodonderdag, 16 december 2010

Geschrapt in investeringen Friese wateren

Leeuwarden - De provincie schrapt fors in plannen voor de tweede fase van het Friese Merenproject. Er verdwijnt voor 139 miljoen euro aan projecten. Er wordt afgezien van het bevaarbaar maken van de Zuidelijke Elfstedenroute en een route tussen Drachten en Groningen. In watersportkernen wordt wel stevig geďnvesteerd.

Regiodonderdag, 16 december 2010

De wolf naar Fryslân? Nee, liever afschieten bij de Duitse grens

Leeuwarden - De wolf nadert Nederland. Mogelijk zijn de eerste exemplaren al - zonder dat we het weten - binnen de grenzen actief. ,,Het zou fantastisch zijn als wolven op de Veluwe, of misschien zelfs in het halfopen landschap van Fryslân zouden rondlopen.’’ En: ,,Ik hoop dat ze ’m doodschieten bij de grens.’’

Regiodonderdag, 16 december 2010

Cambuur kan seizoen rustig afmaken

Leeuwarden - Een ruime meerderheid van de Leeuwarder gemeenteraad is gisteravond akkoord gegaan met een reddingsplan voor SC Cambuur. De voetbalclub kan nu het seizoen rustig afmaken en ondertussen werken aan een basis voor een gezonde toekomst.

Regiodonderdag, 16 december 2010

‘Meer politie op roofvogelvervolging’

Leeuwarden - De politie moet meer mankracht krijgen om de roofvogelvervolging te stoppen. Dat schrijven Friese natuur- en milieuorganisaties aan het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag. Door bezuinigingen grijpt de milieupolitie volgend jaar alleen nog in als ze iemand op heterdaad betrapt op bijvoorbeeld eieren schudden.

Regiodonderdag, 16 december 2010

24 uur aaneen in de schoolbank voor het goede doel

Drachten - 28 mbo-leerlingen van ROC Friese Poort in Drachten hebben een etmaal in de klas gezeten voor een lessenmarathon. Het geld dat ze ermee verdienden gaat naar aidswezen in Uganda.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 december 2010

Kerken gaan armoede te lijf met budgetbuddy’s

Leiden - Zo’n zeshonderd vrijwilligers worden volgend jaar opgeleid tot ‘budgetbuddy’ om mensen met financiële problemen te ondersteunen. Het project is een initiatief van kerken en christelijke organisaties en begint in Hellendoorn, Den Haag en Lelystad.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 december 2010

Geloofsopvoeding is huiswerk voor kerk en thuis

Vorige week bleek uit een onderzoek van het SCP dat geloofsopvoeding door ouders voorgeleefd moet worden. Dr. Wim ter Horst las het en reageert.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 december 2010

Op zoek naar geloof in Moldavië

Hallum - Alina Bakker (23) en Hanna Bremer (26) stappen donderdag in het vliegtuig naar Moldavië, het armste land van Europa. Ze gaan er onder meer tienermoeders bezoeken met Togetthere. Terug in Nederland worden ze ambassadeurs voor het veertigdagentijdproject van Kerk in Actie van volgend jaar.

Sportdonderdag, 16 december 2010

Eigenzinnige Jillert Anema verloochent zijn eigen ik niet

Heerenveen - Het is een uitspraak die je niet direct van Jillert Anema zou verwachten. De succesvolle coach van de BAM-ploeg grossiert met zijn marathonschaatsers de afgelopen drie seizoenen in prijzen. Het NK marathon, dat op tweede kerstdag in Utrecht wordt verreden, is weer zo’n meetmoment waarop Stichting Schaatsteam Groenoranje zich kan onderscheiden. En wil onderscheiden. Daarom klinkt het ook wat vreemd uit de mond van Anema: ,,Het NK is geslaagd als het publiek tevreden naar huis gaat.”

Sportdonderdag, 16 december 2010

Bart de Vries hoort na zege ook echt bij familie

Biddinghuizen - Hoe langer Bart de Vries schaatst, hoe beter het resultaat. De rijder uit het Friese Haule won gisteren in Biddinghuizen op Flevonice de negende wedstrijd om de KPN Marathon Cup. Het was op ’s werelds langste kunstijsbaan een verlengde marathon over 75 kilometer. De Vries toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van zes man. Christijn Groeneveld en Rob Busser werden tweede respectievelijk derde.

Sportdonderdag, 16 december 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportdonderdag, 16 december 2010

Bouwmeester blijft tweede in Sail Melbourne

Melbourne - Marit Bouwmeester uit Warten staat na zes races nog altijd op de tweede plaats in Sail Melbourne, de wereldbekerwedstrijden voor de kust van de Australische stad. De Nederlandse zeilster won de vierde race in de klasse Laser Radial en eindigde vervolgens als vijfde en vierde. Bouwmeester heeft nu 21 punten. De Chinese Zhang Dong Shuang zegevierde in de zesde race en behield de leiding. Zij heeft vijftien punten

Sportdonderdag, 16 december 2010

Antal van der Duim sneuvelt in eerste ronde

Rotterdam - Tennisser Antal van der Duim (23) uit Vinkega heeft gisteren tijdens de Masters van Rotterdam (het officieuze Nederlands kampioenschap) de kans laten liggen om een van Nederlands beste tennissers van dit moment Robin Haase te mogen uitdagen. Bij winst op Jasper Smit had Van der Duim die uitdaging aan mogen gaan, maar de Fries verloor vrij kansloos: 6-2 en 6-4.

Sportdonderdag, 16 december 2010

Gerben Wiersma weer naar Amerika dankzij NL Coach prijs

Heerenveen - KNGU turncoach Gerben Wiersma uit Heerenveen kan weer naar Amerika voor een trainingsstage dankzij de NL Coach prijs. Ook vorig jaar won Wiersma deze supportprijs.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties