De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van donderdag, 16 maart 2017.

Hoofdartikeldonderdag, 16 maart 2017

Waarom het anders was met de verkiezing

Voor het gevoel zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer dit jaar enerverender dan die van vierenhalf jaar geleden. Toen ging het vooral om de vraag welke partij de kar van het economisch herstel zou trekken. De uitslag leidde tot een nek-aan-nekrace. De grootste rivalen in die strijd - VVD en PvdA - waren tot elkaar veroordeeld in een regering die maar net de meerderheid had in de Tweede Kamer. Dit jaar ging het uiteindelijk niet om twee partijen - VVD en PVV - maar om de verdeling van de koek over meerdere partijen. Het bewustzijn daarvan gaf CDA, D66 en in zekere mate ook de SP, vleugels in de campagne: de lijsttrekkers van meerdere partijen noemden zichzelf kandidaat-premier. Een en ander gaf een dynamiek aan de campagne: er kon van alles gebeuren. En dat was het geval. Buma van het CDA verwierf zich een positie van de serieus-humoristische lijsttrekker die met een zekere soevereiniteit zichzelf en zijn politieke tegenstanders benaderde. PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher liet op de dag voor de verkiezingen zijn tanden zien aan Wilders. Zijn houding en zijn toon waren voor zijn achterban aanleiding om te verzuchten: had hij het zo maar eerder gedaan. En Gert-Jan Segers had de innerlijke vrijheid om zijn overtuigingen goed voor het voetlicht te brengen, voor gelovigen en niet-gelovigen. Segers hekelde het energiebeleid van de VVD: Nederland doet het slecht ten aanzien van bijvoorbeeld de transitie naar schone energie. Rutte liet in zijn verweer zien waar de VVD voor staat: meer geld voor de transitie betekent een hogere energierekening en de VVD wil juist mensen laten profiteren van de herstellende economie. Ziedaar in alle duidelijkheid de positie van de VVD over duurzaamheid. En ziedaar eindelijk het milieu als onderwerp ingebracht in een verkiezingsdebat.

Regiodonderdag, 16 maart 2017

Slechts twee Friezen zeker van Kamerzetel

Leeuwarden - Het lijkt erop dat er in de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer slechts twee Kamerleden woonachtig zijn in Fryslân. Dat is veel minder dan in 2012, toen er nog zes Friese Tweede Kamerleden waren, al komt er mogelijk nog wel een derde Fries Kamerlid bij.

Regiodonderdag, 16 maart 2017

Een stem in Workum op de VVD,

Workum - ,,Ik stem altijd D66, altijd Pechtold", zegt Wopke Glashouwer nadat hij zijn stembiljet in de grijze kliko heeft laten glijden in het stembureau in Kultuerhús Klameare aan de Merk in Workum. Gezweefd heeft hij geen moment. ,,Die man ligt wel op mijn lijn. Altijd beschaafd in zijn gesprekken."

Regiodonderdag, 16 maart 2017

Speeddates voor meer personeel in de zorg

Drachten - In de Week van Zorg en Welzijn zetten zorg- en welzijnsorganisaties in heel Nederland, van ziekenhuizen tot zorgboerderijen, hun deuren open voor publiek. Voor zorgpersoneel de kans zich te oriënteren op een nieuwe baan.

Regiodonderdag, 16 maart 2017

Keuze nieuwe gemeentenaam veel simpeler dan kiezen voor partij

Dokkum - De keuze voor een nieuwe naam van hun gemeente viel de kiezers makkelijker dan die voor politieke partij, bleek uit een rondje langs diverse stembureaus. Per 1 januari 2019 gaan Ferwerderadiel, Dongeradeel en Kollumerland c.a. fuseren tot één gemeente, dus is er een nieuwe naam nodig. De keuze was tussen Dokkumerlân, Ie- en Lauwerslân of Noardeast-Fryslân, had de namencommissie bepaald. Afgaande op de geluiden in de stemlokalen moet het gek lopen als het geen Noardeast-Fryslân wordt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties