De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 16 maart 2018.

Economievrijdag, 16 maart 2018

Lof voor minister over registratiekwestie

Den Haag - Minister Carola Schouten van Landbouw zal de volgende keer, wanneer er weer sprake mocht zijn van onverklaarbare cijfers in het identificatie- en registratiesysteem (I&R) van de melkveehouderij, net zo optreden als ze in de afgelopen maanden heeft gedaan. Dat zei ze gisteren in een debat met de Tweede Kamer over de kwestie. Bij controles van gegevens over het afgelopen jaar kwam naar voren dat er onder andere flink meer tweelingkalveren waren geregistreerd dan in voorgaande jaren. Het ministerie heeft de indruk dat er in ieder geval bij enkele tientallen bedrijven sprake is van fraude. Door kalveren van vaarzen op te geven als tweelingkalf bij een oudere koe kan de vaars als vaars (dus nooit gekalfd) in de boeken blijven staan. Daarmee telt dit dier in de fosfaatboekhouding voor de helft mee en kunnen er meer dieren op een bedrijf worden gehouden en gemolken. Door het koppelen van gegevens van de melkgift per dier heeft het ministerie dergelijke constructies al boven tafel gekregen. De betreffende vaarzen geven namelijk wel melk en komen bij de melkcontrole dus in beeld.

Hoofdartikelvrijdag, 16 maart 2018

Lokale verkiezingen moeten lokaal blijven

Het is vrijwel altijd raak bij gemeenteraadsverkiezingen: er ontstaat discussie over en er komt kritiek op landelijke partijen die hun eigen landelijke kopstukken inzetten om lokaal stemmen te verwerven. De verkiezingen zijn lokaal maar worden dan, terecht of onterecht, ook gebruikt als graadmeter voor de landelijke politiek.

Regiovrijdag, 16 maart 2018

Dokkum treft geen blaam bij intocht Sint

Dokkum - Zoals Dongeradeel de anti-zwartepietendemonstranten de ruimte wilde geven bij de sinterklaasintocht was volgens het boekje, stelt Erna van Eerden, woordvoerder van de nationale ombudsman. ,,Maar de situatie wijzigde zich volledig door de dreiging dat tegenstanders met zwaar vuurwerk naar de binnenstad wilden komen.”

Regiovrijdag, 16 maart 2018

Brand vernielt loods Skylger boswachters

Terschelling - De opslagloods van Staatsbosbeheer in West-Terschelling is gisterochtend volledig uitgebrand. De veertien Terschellinger boswachters verloren daarmee het grootste deel van hun materiaal. Onder andere elektrische scooters, fietsen, een heftruck en een tractor gingen in vlammen op.

Regiovrijdag, 16 maart 2018

Biologische tandartspraktijk lijkt gouden greep

Leeuwarden - Reguliere tandartsen zijn er volop maar een biologische tandarts, die was er nog niet in Fryslân. De tandartspraktijk aan de Pieter Sipmawei in Leeuwarden wordt vanaf volgende week maandag de eerste.

Regiovrijdag, 16 maart 2018

Beperken van fouten als hoogste goed

Oosterwolde - Een bejaarde moeder zit met haar dochter aan de keukentafel. Voor haar ligt een stapel van doosjes met pillen. Voor bloeddruk, voor verlaging van cholesterol, om te plassen, en nog meer. Ze kijken elkaar aan. Welke pil is waarvoor, wat zijn de bijwerkingen, wanneer neem ik dit in? Kortom: komt dit wel goed, vragen ze zich in stilte af.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties