De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van maandag, 16 april 2007.

Achtergrondmaandag, 16 april 2007

Frankrijk zoekt zijn identiteit

NIEK VAN DER MOLEN

Cultuurmaandag, 16 april 2007

Oranje uit Minnertsga wint Fanfare Festival

Heerenveen - De fanfare van christelijke muziekvereniging Oranje uit Minnertsga is zaterdagavond winnaar geworden van de 26e editie van het Frysk Fanfare Festival dat gehouden werd in De Rinkelbom in Heerenveen. Oranje gaf volgens de jury de beste uitvoering van het totale programma in de eerste en tweede divisie. De muziekvereniging opende met het koraal Lied 168 en sloot af met de finale uit El Camino Real. De fanfare mag samen de winnaars van de derde (Studio uit Stiens), vierde (De Lofstem uit Sumar) en vijfde (Hosannah uit Wons) divisie optreden op een galaconcert op 27 oktober.

Cultuurmaandag, 16 april 2007

Broertjes Haydn in zonnetje bij Concordia

Het Koninklijk Toonkunstkoor Concordia uit Leeuwarden had voor zijn uitvoering van zaterdag gekozen voor in de Friese koorwereld vrij onbekende werken van de broers Joseph en Michael Haydn. Van die twee is in de koorwereld Joseph Haydn het bekendst door zijn Die Schöpfung en Die Jahreszeiten. Concordia koos voor zijn Stabat Mater, de klacht van moeder Maria bij het kruis van haar zoon Jezus. Dit werk kent een beroemde voorganger in dat van Pergolesi, een werk dat Haydn, gelet op de opbouw bij het beluisteren, niet onbekend moet zijn geweest. Over dit werk en over het tweede werk - Requiem van Michael Haydn - afgelopen zaterdag een uitgebreid artikel in de Sneinspetiele.

Cultuurmaandag, 16 april 2007

Knikkende knieën bij Kunstbende

Drachten - ,,Ja én één, twee, drie, vier.” Vlak voordat ze op moeten, nemen Julia, Charlotte, Wendy, Vreni, Sara, Marjolein, Monique, Sanne, Celine, Annemiek en Yrsa nog éénmaal hun pasjes door in de foyer van schouwburg De Lawei. De elf meiden uit Noordwolde treden onder de naam T.O.G.I.D.O op tijdens de jaarlijkse provinciale finale van de Kunstbende, die zaterdag in Drachten gehouden werd.

Dossiermaandag, 16 april 2007

‘Skiete Willy’


Hoofdartikelmaandag, 16 april 2007

Thuiszorg...

In de gemeente Dantumadeel en omstreken is gedoe ontstaan naar aanleiding van de thuiszorg. Net als in andere gemeenten is er een aanbestedingsprocedure gestart voor het verzorgen van huishoudelijke hulp. De christelijke instelling Interzorg is na beoordeling van de aanbiedingen van de meedingende instellingen buiten de boot gevallen.

Regiomaandag, 16 april 2007

Zeilvloot gaat voor ‘gewone vakantieganger’

Harlingen - Het is half april en de temperatuur bereikt waarden die zelfs in augustus redelijk uitzonderlijk zijn. Wat is er dan lekkerder dan even uitwaaien in Harlingen? Vooral als het ook nog vlootdag is, zoals zaterdag. En inderdaad: er zijn vele honderden, misschien wel duizenden mensen afgekomen op het verkoelende briesje, de gerookte haring, de koopjes, de vrolijke vlaggetjes, de meeslepende zeemansliederen. Echt een perfecte dag om je als bruine zeilvloot zo goed mogelijk te presenteren.

Regiomaandag, 16 april 2007

Samen sporten, zonder onbegrip

Beetsterzwaag - Dit keer gaat ze de tocht helemaal uitrijden, daar is ze van overtuigd. Gaddy en haar man Lammert uit Metslawier doen al een paar jaar mee aan de jaarlijkse sportdag van Revalidatie Friesland. Vorig jaar ging het even mis: op een smal fietspaadje kwam Gaddy met haar rolstoel in de sloot terecht. Na zes kilometer moest het echtpaar toen terugkeren naar het startpunt in Beetsterzwaag.

Regiomaandag, 16 april 2007

Ameland wil toerist van bagage afhelpen

Ameland - Het is eigenlijk belachelijk dat toeristen die naar Ameland komen nog altijd zelf met hun bagage moeten slepen, vindt de gemeente. Eerst in Holwerd van auto of bus naar de boot, na aankomst van boot naar bus en daarna nog weer naar hotel of huisje: niet zo gek dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun auto mee te nemen naar het eiland.

Regiomaandag, 16 april 2007

Plan: Leeuwarden gekort op opvang

Leeuwarden - Leeuwarden krijgt van het Rijk mogelijk tonnen minder voor de opvang van daklozen, verslaafden en mishandelde vrouwen. Het Rijk heeft geld nodig voor dezelfde soort maatschappelijk opvang in de Randstad en overweegt daarom tien middelgrote gemeenten te korten. De gemeenten, waaronder naast Leeuwarden ook Zwolle en Eindhoven, moeten dan gezamenlijk twintig miljoen euro inleveren.

Regiomaandag, 16 april 2007

Nog nooit was april zo warm

Leeuwarden - Nog nooit was het in april zo warm als in het afgelopen weekeinde. Zowel zaterdag als zondag kwam de temperatuur in Fryslân ruim boven de zomerse grens van 25 graden. De waarnemer in Appelscha kwam zelfs tot 30,1 graden. Normaal voor deze tijd van het jaar is 12 graden. Ook vandaag wordt het nog warm.

Geloof & Kerkmaandag, 16 april 2007

Eerst maar eens luisteren

Heerenveen - ,,Als de gewonde man langs de weg in het verhaal van de barmhartige samaritaan afhankelijk was geweest van vraaggestuurd werken, lag hij er nu nog”, dat betoogde Gisella Hoeve zaterdag in Heerenveen op een bijeenkomst van ’n Herberg, de noordelijke opvolger van de Acht Mei Beweging, en Solidair Friesland. De theorie van de presentiebenadering werd verbonden met de praktijk van de zeven werken van barmhartigheid.

Geloof & Kerkmaandag, 16 april 2007

‘Zoekers verbinden met eigene van de kerk’

Hilversum - Er is veel discussie over de rol van religie in het publieke leven. Alsof dat een eenduidig begrip is. In het spreken over religie in het publieke leven, is beleid nodig, stelde onderzoeker Gerard Dekker zaterdag tijdens het symposium ‘God in Nederland’. ,,Als begrippen als religie, zingeving en spiritualiteit worden gebruikt, moet meer duidelijkheid worden gegeven over wat we ermee bedoelen. Anders blijven we langs elkaar heen praten, ook in rapporten.”

Geloof & Kerkmaandag, 16 april 2007

Balkenende: we kunnen niet zonder kerken

Hilversum - ,,Mensen voelen aan dat we niet zonder kerken kunnen. Ik zie de cijfers, maar ik zie ook dat mensen niet zonder geloof kunnen.” Dat zei minister-president Balkenende gisteren in het televisieprogramma Kruispunt, in reactie op de uitkomsten van het onderzoek God in Nederland.

Sportmaandag, 16 april 2007

Aris-Amerikanen vechten voor ‘hun leven’

Leeuwarden – De basketballers van Woon!Aris kunnen vanavond de play offs veiligstellen. Als de missie niet slaagt, is het seizoen mislukt. Voor de Amerikanen staat er meer op het spel dan sportief succes. Deze basketballers vechten letterlijk voor ‘hun leven’, hun toekomst. Het vertrouwen in een goede afloop is groot. Dat komt door hun sportmentaliteit.

Sportmaandag, 16 april 2007

Prager staat ernaast, maar begrijpt het niet

Heerenveen - Thomas Prager was tot vijf weken geleden de onbetwiste controlerende middenvelder van SC Heerenveen. Toen de 21-jarige Oostenrijkse international iets meer dan twee weken geleden terugkeerde van interlandverplichtingen, was het plotseling gedaan met zijn privileges. Trainer Gertjan Verbeek koos voor de vijf jaar oudere Noor Andre Hanssen en morgen in Tilburg begint Prager voor de derde achtereenvolgende keer als bankzitter.

Sportmaandag, 16 april 2007

Van der Vlag verpest feestje van Veendam

Leeuwarden - Voor zover zijn oude club Veendam hem vergeten was, herinnert na gisteravond iedereen aan de Langeleegte zich Peter van der Vlag weer. De doelman van Cambuur was met flitsende parades en een gestopte penalty de sta in de weg voor een periodetitel van zijn oude club Veendam. En Cambuur? Dat pakte de winst.

Sportmaandag, 16 april 2007

Aris strijdend ten onder

Leeuwarden - Woon!Aris heeft de play offs niet gehaald. De Leeuwarder basketballers gingen zaterdag strijdend ten onder tegen Matrixx Magixx. Leiden won wel en nam de achtste plek over van de Friezen. Daarmee kwam er een einde aan een bewogen en misschien wel laatste seizoen op het hoogste niveau.

Sportmaandag, 16 april 2007

ONS is nog steeds een topploeg

Sneek - Het lukt ONS Sneek dit seizoen niet om de titel in de hoofdklasse met succes te verdedigen. De ploeg toonde zaterdag wel aan nog steeds een topper te zijn. De strijd tussen de oude en aanstaande kampioen (HHC) eindigde onbeslist.

Sportmaandag, 16 april 2007

Van der Wal fietst sterk in Drenthe

Hoogeveen - Eelke van der Wal uit Holwerd was zaterdag de beste Friese wielercoureur in de Ronde van Drenthe. De momenteel in Amsterdam woonachtige renner eindigde in de kopgroep als vijfde. De winst ging naar Martijn Maaskant uit Zuidland.

Sportmaandag, 16 april 2007

Druk in Kalverdijkje werkt verlammend

Leeuwarden - In een tot boksarena omgetoverde sporthal Kalverdijkje bezweken de Friese boksers van BAV Frisia gisteren onder de druk tijdens de Noord-Nederlandse Kampioenschappen. Junior Marco Keizer ging in zijn finale zelfs knock-out.

Sportmaandag, 16 april 2007

Heerenveen heeft alles in eigen hand

Tilburg - Het was lange tijd een dubbeltje op z’n kant, maar met nog twee duels te gaan is er geen speld meer tussen te krijgen. Heerenveen is de belangrijkste kandidaat voor de vijfde plaats. Bij winst over twee weken in de slotwedstrijd tegen Feyenoord loodst Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek zijn ploeg voor het derde jaar op rij de Europese territoriale velden op.

Sportmaandag, 16 april 2007

Vierde hattrick voor Afonso Alves

Tilburg - Voor de vierde keer dit seizoen scoorde Afonso Alves gisteren in Tilburg drie keer in één duel. Dat deed de Braziliaanse aanvaller eerder dit seizoen tegen FC Groningen, Vitesse en NAC Breda. De in Belo Horizonte geboren aanvaller staat op 29 treffers uit evenzoveel duels. Alves heeft nog twee treffers nodig om Ronaldo voorbij te streven en daarmee de meest productieve Braziliaan van de Nederlandse competitie te worden.

Sportmaandag, 16 april 2007

DOS’46 prolongeert zaalkorfbaltitel

Rotterdam - De korfballers van DOS’46 hebben zaterdag in de zaalfinale eindelijk angstgegner PKC verslagen. In Ahoy’ werd de Nijeveense club van onder meer André Kuipers en Annemiek Verra voor de tweede keer op rij zaalkampioen door met 17-16 van de Papendrechters te winnen.

Sportmaandag, 16 april 2007

Kramer-Postma op handrem naar zilver

Rotterdam - Mariska Kramer-Postma is na de marathon in Rotterdam tevreden met zilver in het NK, maar de Drachtster weet nu zeker dat ze zij komende jaren alles toch nog een keer wil doen om een scherpe tijd neer te zetten. Gisteren liep de Friezin de ruim 42 kilometer op de handrem. Bang dat ze slachtoffer zou worden van de warmte omdat de organisatie in haar ogen niet goed voorbereid was op deze omstandigheden én omdat de voorbereiding niet optimaal was geweest, durfde Kramer-Postma in de wedstrijd niet helemaal voluit te gaan.

Sportmaandag, 16 april 2007

Langeweg domineert de topnummers

Wolvega - Vorig jaar won de kampioensstal van Hugo Langeweg tot half juni alle grote nummers in de drafsport. Dit seizoen ligt ze opnieuw op koers. Zaterdag sloegen Sunzi November en Wichita River toe in de Voorjaars Stakes voor driejarigen. Ze verdienden voor hun trainer bijna 10.000 euro prijzengeld.

Sportmaandag, 16 april 2007

Bruins vindt de weg terug in Ter Idzard

Ter Idzard -Vincent Bruins uit Hoorn won zaterdag de tweede run-bike-run rond Ter Idzard. De voormalig proftriatleet had na tien kilometer hardlopen, 38 kilometer fietsen en nog eens vijf kilometer lopen een minuut voorsprong op Leeuwarder Stefan van der Pal.

Weermaandag, 16 april 2007

Stuk koeler

Vandaag is het net als gisteren een zonnige dag met temperaturen ruim boven de 20 graden. Morgen wordt het echter een stuk koeler. We hebben meer


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties