De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 16 mei 2008.

Cultuurvrijdag, 16 mei 2008

Combattimento Consort musiceert aanstekelijk

Het Combattimento Consort Amsterdam is een gespecialiseerd consortium dat sinds de oprichting in 1982 muziek speelt uit de periode 1600-1800. De bevlogen violist Jan Willem de Vriend is vanaf het begin tot nu toe (25 jaar) de artistiek leider van het gezelschap, dat zich als ensemble toelegt op het realiseren van bijzondere concerten en operaproducties in Nederland, maar ook in diverse landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Japan. Meestal muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw. In Nederland wordt het ensemble veel gevraagd in grote concertzalen, maar ook geregeld op kleine locaties en voor besloten gezelschappen.

Cultuurvrijdag, 16 mei 2008

Schokgolven vibreren door de zaal

Slagwerkgroepen maken vaak een hele show van hun optreden. Het is evenveel entertainment met humor geworden als muziek maken. Alsof het instrumentarium nog niet spectaculair genoeg oogt en ‘oort’, moet er tegenwoordig ook nog een uitgekiende belichting aan te pas komen om de show compleet te maken. Het optreden van Circle Percussion met hun vierde Drums of the World was daar geen uitzondering op.

Cultuurvrijdag, 16 mei 2008

Links, rechts en weer terug

De allereerste theatertour van het sinds twee jaar bekende Nederlandse duo Nick en Simon trekt veel bezoekers. Het programma vol swingende liefdesliedjes lijkt voornamelijk gewaardeerd te worden door vrouwelijke fans, maar ook de jongens zijn niet te beroerd om deel te nemen aan de danspasjes die voor het publiek zijn gecreëerd. Het publiek werd niet alleen gevraagd deze passen uit te voeren, ook werd het uitvoerig ondervraagd over de bezoeken aan een concert en het kopen van een cd van de twee Volendamse jongens.

Cultuurvrijdag, 16 mei 2008

Extra geld voor Tryater onzeker

Leeuwarden - Het is nog onduidelijk of Tryater jaarlijks 100.000 euro extra subsidie gaat krijgen van het rijk. De Raad voor Cultuur bracht gisteren advies uit aan cultuurminister Plasterk om 26,6 miljoen euro extra uit te trekken voor cultuur in de periode 2009-2012, bovenop de beschikbare 244,5 miljoen euro. De minister liet echter meteen weten dat er geen ruimte is voor extra geld. De Raad voor Cultuur moet van de minister nog voor de zomer met een nieuw advies komen.

Economievrijdag, 16 mei 2008

Hogere melkprijs over 2007

Meppel De voorlopige melkprijs van zuivelconcern Friesland Foods over 2007 is uitgekomen op 37,07 euro per honderd kilo melk. Dat heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt. Een jaar eerder kwam de prijs nog uit op 30,84 euro per honderd kilo melk. Het bedrijf heeft afgelopen jaar een winst gerealiseerd van 172 miljoen euro. Daarvan wordt zestig miljoen euro uitgekeerd als dividend. De definitieve melkprijs wordt 1 november vastgesteld.

Economievrijdag, 16 mei 2008

Open huis bij Friesland Foods voor jongeren

Meppel - Om meer jonge medewerkers aan te trekken opent Friesland Foods volgende week donderdag de deuren van de productielocaties in Leeuwarden, Lochem, Beilen en Bedum. Tussen een uur ’s middags en acht uur in de avond kunnen belangstellenden rondkijken in de bedrijven. Het zuivelbedrijf hoopt vooral monteurs, food operators, projectleiders en trainees voor een managementfunctie te trekken. Het hoeft op de dag niet bij vrijblijvend rondkijken te blijven, belangstellenden kunnen meteen een intakegesprek houden. Friesland Foods probeert op meer manieren jonge medewerkers te binden. Zo biedt het bedrijf interne opleidingen aan.

Economievrijdag, 16 mei 2008

Dongeradeel mist bedrijfsfunctionaris

Dokkum – Het is een groot gemis dat de gemeente Dongeradeel geen bedrijfscontactfunctionaris heeft. Dat is althans de mening van verschillende politieke partijen in de gemeente Dongeradeel. Gisteravond kwam het onderwerp aan bod tijdens de raadscommissie Middelen en Algemene Zaken. Anton van der Aar (VVD) vindt dat de gemeente te veel op zichzelf gericht is, in plaats van op de buitenwacht. ,,Een contactfunctionaris zou bruggen kunnen slaan tussen bedrijven en de gemeente.”

Economievrijdag, 16 mei 2008

Einde van traditionele ligboxenstal is in zicht

Huizinge – Wanneer de boeren in het Noorden onderzoeker Paul Galama van de universiteit in Wageningen moeten geloven, is de ligboxenstal net als de oude Hollandse stal straks verleden tijd. ,,Vooral voor de koeien heeft de traditionele ligboxenstal nogal wat nadelen”, zei hij gisteren op het symposium Bouwen in het Landschap/Het kan ook anders in Huizinge (Gr). ,,Koeien hebben relatief weinig ruimte bij het liggen en opstaan. Maar ook de bewegingsruimte is beperkt. Door de roostervloer bewegen ze zich niet helemaal vrij en de boxen hebben een standaardmaat en zijn dus niet aangepast aan iedere koe. Veel beter is het om een vrijloopstal voor de Nederlandse koeien te ontwikkelen die is aangepast aan het Nederlandse klimaat.”

Hoofdartikelvrijdag, 16 mei 2008

Gesprekken bewaren...

De Tweede Kamer worstelt met de bewaartermijn van telefoongesprekken, sms’jes en e-mails. Minister Hirsch Ballin (Justitie) kreeg woensdag geen meerderheid achter zich om de termijn te stellen op achttien maanden. Anderzijds was er ook geen meerderheid die de termijn wil beperken tot het minimum van een half jaar. De impasse laat zien hoe verschillend er in politiek Nederland wordt gedacht over nut en noodzaak van het bewaren van telecomgegevens als middel in de strijd tegen terrorisme en andere misdrijven.

Regiovrijdag, 16 mei 2008

‘Nederlands wordt moeilijk zonder spellingscontrole’

Voor 7870 Friese scholieren beginnen maandag de eindexamens. Het Friesch Dagblad volgt er vijf, die deze proeve van bekwaamheid ondergaan. Vandaag: Bogerman heeft weer een respectabele schoolkrant, dankzij Veerle van Dieren. Nu haar eindexamens nog.

Regiovrijdag, 16 mei 2008

In Bloemkamp is het ‘poerbest, poerbest’

Bolsward - ,,Wilt u wel even teruglopen en over deze ‘schoonmat’ lopen? En voorzichtig bij de deur, altijd met uw linkerbeen over de denkbeeldige drempel stappen. Onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat dat het veiligst is. Ja, goed zo!” Frans Groen verwelkomt de tientallen bezoekers van de open dag van verpleeghuis Bloemkamp in Bolsward. Met zijn groene jasje, opgesierd met een ISO 9002 certificaat, brengt hij menig bezoeker in verwarring. Wie is die man eigenlijk, hoor je verschillende bezoekers elkaar vragen die zien dat Groen bij iedereen hetzelfde begroetingsritueel herhaalt.

Regiovrijdag, 16 mei 2008

Quilts vertellen een verhaal over jezelf

Woudsend - ,,Achter elke quilt zit een verhaal.” Yt Attema is lid van quiltgroep De Lapkekatten uit Heeg en houdt samen met de andere 29 leden van de groep een tentoonstelling van zo’n vijftig quilts die de dames zelf hebben gemaakt.

Regiovrijdag, 16 mei 2008

Overlast door staking beperkt

Leeuwarden - De staking van de buschauffeurs in Leeuwarden en Zuidoost-Fryslân heeft niet tot acute problemen geleid. De reizigers lijken goed op de hoogte te zijn van de acties en hebben zich aangepast, is de conclusie.

Regiovrijdag, 16 mei 2008

Ziekenhuis wijst agressieve klant de deur

Dokkum - De vijf Friese ziekenhuizen gaan nauw samenwerken met politie en justitie om geweld binnen hun muren terug te dringen. Patiënten die zich erg vervelend gedragen kunnen een toegangsverbod krijgen voor een bepaald ziekenhuis en in het ergste geval zelfs naar een ziekenhuis buiten de provincie worden gestuurd voor hulp.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties