De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van maandag, 16 mei 2011.

Cultuurmaandag, 16 mei 2011

Ried viert langste dag van het jaar met muziekfestival

Ried - In Ried wordt op dinsdag 21 juni, de langste dag van het jaar, een ‘midsimmer jűn festival’ gehouden. Op het festival zal worden opgetreden door bekende Friese muzikanten en verhalenvertellers.

Hoofdartikelmaandag, 16 mei 2011

Christelijk niet zomaar een politieke term

De ChristenUnie heeft op haar congres gesproken over de koers van de partij, uitgedrukt in termen als links, rechts en christelijk. De afgelopen periode vonden sommige leden de partij te veel bestuurlijke taal sprak. Het christelijk karakter zou onvoldoende in de bijdragen van de ChristenUnie in regering en parlement hebben geklonken. En de ChristenUnie zou met de term christelijk-sociaal voor verwarring zorgen. Want die term kan gemakkelijk worden gelezen als socialistisch.

Regiomaandag, 16 mei 2011

Jildau vreest vooral het examen biologie

Drachten - Voor Jildau Glas is de kop er al af. De vmbo-scholiere van csg Liudger locatie Splitting in Drachten had vorige week dinsdag haar eerste examen: zorg en welzijn praktijk. ,,Het ging eigenlijk best wel goed. Dat geeft vertrouwen voor de andere vakken”, zegt de zestienjarige Drachtster.

Regiomaandag, 16 mei 2011

Wie zelf brouwt hoeft al die ‘echte’ biertjes niet

Joure - Een keurmeester schijnt met een lichtje op het donkere bier in zijn glas. ,,Dat is om de helderheid van het bier te bekijken”, zegt Hans Warning, voorzitter van de Friesche Bierbrouwersvereniging De Koperen Tsjettel. ,,Troebel bier is niet goed.” Bier drinken is moeilijker dan je denkt, blijkt bij het Open NK bier brouwen voor amateurs in Joure. Ruim twintig keurmeesters nemen hun taak bloedserieus en controleren deze zaterdag de ingezonden bieren op een waslijst aan vereisten. Presentatie, hoeveelheid koolzuur, kleur, helderheid, schuimkraag en schuimstabiliteit worden allemaal nauwkeurig genoteerd.

Regiomaandag, 16 mei 2011

Voor drie euro een gezonde hap en een sociale avond in Resto Van Harte

Leeuwarden - Voor sommige mensen zijn het de enige twee gezonde maaltijden die ze krijgen per week. Eten bij Resto van Harte in Leeuwarden is goedkoop, maar vooral gezellig. Vandaag bestaat de eetontmoetingsplaats vijf jaar.

Geloof & Kerkmaandag, 16 mei 2011

Heerenveense kerk gaat Trinitas heten

Heerenveen - Trinitas wordt de naam van het nieuwe kerkgebouw van de protestantse wijkgemeente Heerenveen (centrum) dat gebouwd wordt op de plaats van de Europalaankerk. Een jury van vier gemeenteleden koos de naam, ingestuurd door Klarie Offringa, uit liefst 189 inzendingen.

Geloof & Kerkmaandag, 16 mei 2011

Friese oecumene 3.0: inzet verbondenheid

‘De oecumene is ter ziele’ wordt er vaak gezegd, dus hou er maar mee op. De Friese Raad van Kerken komt met een nieuwe strategie. Oecumene 3.0: ruimte voor verbondenheid, te beginnen in Fryslân.

Geloof & Kerkmaandag, 16 mei 2011

Busvervoer als stimulans voor Fries bezoek Flevo

Ureterp - Festival316 in Ureterp en het grote Xnoizz Flevo Festival in Bussloo gaan samenwerken. Samen bieden ze groepsarrangementen aan waarbij bezoekers uit het noorden per touringcar naar het festival in Bussloo worden gebracht. Ook een eigen veldje op het kampeerterrein, een backstage-tour en (eventueel) warme maaltijden behoren tot het arrangement.

Sportmaandag, 16 mei 2011

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportmaandag, 16 mei 2011

SCO wint en doet thuis goede zaken

Leeuwarden De korfballers van SCO hebben voor eigen publiek in Oldeholtpade goede zaken gedaan in de hoofdklasse B. Met de 21-14 overwinning op koploper VADA lijkt lijfsbehoud voor de Stellingwervers niet langer onmogelijk. SCO hielp er tegelijk aan mee dat Mid Fryslân na de nederlaag van een week eerder, weer mee bovenaan staat.

Sportmaandag, 16 mei 2011

Frisia kan het niet bolwerken

Voor LAC Frisia 1883 is het doek van de eerste klasse F na een jaar alweer gevallen. Het duel met Bergum leek gisteren in niets op een ultieme poging dat te voorkomen.

Sportmaandag, 16 mei 2011

Harkemase Boys sluit af met verlies, degradatie Flevo Boys

Leeuwarden Harkemase Boys heeft het seizoen in de topklasse afgesloten met een 4-0 nederlaag tegen Capelle. In Harkema leken de Friezen zich niet op te kunnen laden voor de laatste tegenstander. De ploeg leek al met het hoofd bij de finale van de districtsbeker tegen WKE. Door het verlies zakte Harkemase Boys naar de tiende plek. Trainer Wieb Rodenhuis was ontevreden over de instelling van zijn mannen. ,,Ik kon niet aan hen zien dat ze wilden winnen. Ik snap wel dat de jongens die op scherp staan, geen kaart willen pakken, maar er hadden nog best twee tandjes bij gekund. Maar goed, vandaag konden ze het niet brengen. Het is nu zaak scherp te blijven tot de finale.”

Sportmaandag, 16 mei 2011

‘Ik heb geluk, ik mag in het zwart keepen’

Een wit shirt met een grote rode verticale balk in het midden. En op de linker mouw een embleem van liefdadigheidsinstelling KiKa (KinderenKankervrij). Samen met een zwarte broek en zwarte sokken is dat het nieuwe uittenue van sc Heerenveen.

Sportmaandag, 16 mei 2011

Kennisquiz

Met de overgang naar tabloid vanaf vandaag ook een nieuwe rubriek: de kennersquiz. Op deze plaats elke week drie vragen die een gelinkt zijn aan een opmerkelijke gebeurtenis uit de sportwereld van afgelopen week. Deze week: de dood van Wouter Weylandt. De 26-jarige Belg overleed maandag in de derde etappe van de Giro d’Italia na een ernstige val tijdens een afdaling van de Passo del Bocco.

Sportmaandag, 16 mei 2011

Pieter, ‘Harekito Rosa’, winnaar van de Giro

Kleurenblind. Ik ben het. Nou ja, een beetje dan. Waar anderen praten over een donkerblauwe auto, heb ik het al snel over een paarse. Roodharigen vind ik mensen met oranje haar en oranjekoek is in mijn beleving toch echt roze. Misschien is het daarom dat ik vorige week een paar maal met de ogen moest knipperen toen ik Pieter Weening op de Belgische tv de roze trui van de Ronde van Italië zag aantrekken. Was het wel echt roze?

Sportmaandag, 16 mei 2011

‘Die derde ster? Wat een gedoe. Je hebt ze ook bij restaurants’

FC Twente verloor gisteren met 3-1 bij Ajax en zag daardoor de kampioensschaal naar Amsterdam gaan. En dat terwijl de Tukkers vanaf de negende speelronde altijd boven Ajax stonden. Vindt u het ook zo jammer voor FC Twente?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties