De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 16 juni 2006.

Economievrijdag, 16 juni 2006

Bokma en Friso gaan samen in ‘houtskelet’

Leeuwarden/Sneek - Bouwbedrijven Bokma Leeuwarden en Friso Bouwgroep uit Sneek gaan samenwerken. De beide bedrijven richten een nieuw bedrijf op. Deze gezamenlijke onderneming gaat houtskeletbouwelementen en betonnen gevelelementen in Leeuwarden produceren. Dat maakten beide bedrijven gisteren bekend.

Economievrijdag, 16 juni 2006

Timmeren en verven om op tijd klaar te zijn

Op de boerderij met een oppervlakte van 23 ha houdt de familie het Italiaanse vleesras Marchigiana, vijf pony’s, en nog wat kleinvee. Het bedrijf biedt verder plaats aan gehandicapten en ‘moeilijke’ jongeren voor dagbesteding of arbeidsintegratie. De combinatie van beide doelgroepen blijkt in de praktijk voor beiden positief uit te pakken. De gehandicapte heeft een extra ‘helper’ en de jongere krijgt meer zelfvertrouwen. Kleinschaligheid en individuele mogelijkheden zijn kernwoorden in de aanpak.

Economievrijdag, 16 juni 2006

‘Jongeren staan te gemakkelijk rood’

Bolsward - Jongeren gaan te gemakkelijk schulden aan. Dat is de mening van gerechtsdeurwaarder Jolanda Bergsma van Incassobureau Oordijk & Partners uit Leeuwarden. Om in de bewustwording van jongeren iets te veranderen gaf ze daarom gisteren enkele gastcolleges op het Marnecollege in Bolsward. ,,We willen niet alleen bezig zijn met incasso maar ook bezig zijn met maatschappelijke verantwoord ondernemen”, is haar motivatie. Vooral de hoogte van de schulden die jongeren al hebben, treft haar. ,,Het centrale thema was ’Op=op’. Maar kennelijk zien ze die grens niet.” Eerder dit jaar werd bekend dat van de jongeren onder de 25 jaar een derde van de thuiswonenden een gemiddelde schuld heeft van 750 euro. Van de uitwonenden is dat bij tweederde van de mensen 1750 euro.

Economievrijdag, 16 juni 2006

’Hertenhouderij moet nog professioneler’

Ferwert - De Nederlandse hertenhouderij moet nog verder professionaliseren om zich te ontwikkelen tot een volwaardige bedrijfstak. Om dat te bereiken is met behulp van subsidies van het ministerie van Landbouw en de Europese Unie een trainingsprogramma opgezet voor de Nederlandse hertenhouders en de verwerkers van de producten.

Hoofdartikelvrijdag, 16 juni 2006

Enquêtes...

Het ene onderzoek na het andere buitelt over de nieuwsconsument. Het zijn niet alleen wetenschappelijke en/of maatschappelijke instellingen die van alles over de Nederlandse samenleving willen weten, ook media organiseren onderzoeken. Zoals onlangs de persdienst van een groep regionale bladen, GPD, onderzoek deed naar discriminatie. Er kan van alles uit de antwoorden worden gelezen, mede afhankelijk van wat in de vraag wordt gestopt. En dan is er nog de interpretatie van de antwoorden: welke betekenis wordt er aan toegekend?

Regiovrijdag, 16 juni 2006

Friese methode succesvol

Leeuwarden - Het Friesland College heeft met een nieuwe lesmethode spectaculaire resultaten geboekt bij de inburgeringscursus Nederlands. Het niveau waar de gemiddelde buitenlander na veertig weken op zit, bereikt een cursist bij het Friesland College in acht weken al bijna. Voor sommigen is dat resultaat moeilijk te geloven.

Regiovrijdag, 16 juni 2006

Veerman zet niet in op meer reservaten

Maasland - Om weidevogels als de grutto (skries) en de kievit (ljip) een toekomst te bieden, hebben de vogels een veilige omgeving nodig waar ze zich thuisvoelen. In het actieprogramma Weidevogels kiest minister Cees Veerman (Natuurbeheer) niet voor vogelreservaten.

Regiovrijdag, 16 juni 2006

Nederland groeit dankzij allochtonen

Leeuwarden - De Nederlandse bevolking groeit tot 2025 tot 16,9 miljoen, maar alleen dankzij de toename van het aantal allochtonen. Voor Fryslân geldt dat net zo goed. Het aantal allochtonen zal in de provincie over twintig jaar vrijwel verdubbeld zijn. Zonder die aanwas zou de Friese bevolking bijna 5 procent krimpen.

Weervrijdag, 16 juni 2006

Warmte komt terug

Het blijft vanmiddag overwegend bewolkt met een paar korte zonnige momenten. Daardoor is het ook koel met temperaturen rond 16 à 17 graden. Maar de warmte komt terug. Morgenmiddag liggen de temperaturen al rond 21 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties