De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 16 juni 2007.

Cultuurzaterdag, 16 juni 2007

Glansrol paarden bij opening Oerol

Terschelling - ,,Heeft er iemand nog een kaartje over?’’ De 26ste editie van Oerol is nog niet eens officieel gestart of het geleur om toegangskaartjes is al begonnen. Een lange rij staat voor de grote circustent bij het strand in Oosterend te wachten totdat de deuren opengaan voor de allereerste Oerolvoorstelling: Cargo van het Franse theatergezelschap Théâtre du Centaure. Vriendelijk bedoeld hoongelach valt de vrouw ten deel, geen entreekaartjes. Die zijn al lang en breed uitverkocht.Terecht, zo blijk na afloop van de bijzondere productie waarin absolute glansrollen zijn weggelegd voor twee hengsten en een ezel.

Cultuurzaterdag, 16 juni 2007

Postma’s muzikale reis die er toe doet

Dit is al weer haar vierde schijf met muziek, inclusief een dvd, die in een periode van vijf jaar tijd werd opgenomen. De Friese saxofonist Tineke Postma blijft maar stappen voorwaarts maken. Niet alleen omdat haar composities op deze cd nagenoeg allemaal blijven boeien, maar ook omdat ze haar instrumentarium heeft uitgebreid door naast alt- en sopraansaxofoon nu ook in een enkel nummer de tenorsax te gebruiken. Tijdens enkele composities speelt ook een blaaskwartet mee. Ten slotte is ze bij een nieuw label terechtgekomen, dat is gevestigd in Leeuwarden. Misschien heeft ze daar wel de ruimte gekregen om die progressie te kunnen maken.

Hoofdartikelzaterdag, 16 juni 2007

Hersenen, normen...

De hersenen van jongeren tot ongeveer achttien jaar zijn niet voldoende uitgegroeid om beslissingen op langere termijn te overzien. De vraag van wanhopige ouders aan hun puberende kind ‘hoe kón je dit toch doen?’ krijgt daarmee een antwoord: het kind kon de gevolgen niet overzien van wat het deed.

Regiozaterdag, 16 juni 2007

Fryslân loopt voorop met donkere nacht

Leeuwarden - Fryslân is koploper in het zo donker mogelijk houden van de nacht. Veel Friese gemeenten zijn hier al tien jaar intensief mee bezig. Dat zegt H. Anker van Dynamicon in reactie op de wens van een Kamermeerderheid om buitenverlichting vaker uit te doen. De gemeenten doen dat niet uit altruďsme, ze besparen er ook flink wat geld mee.

Regiozaterdag, 16 juni 2007

Zaken opgelost dankzij DNA

Leeuwarden - Twee ernstige zedendelicten, die in 1995 en 2003 veel stof deden opwaaien in Fryslân, lijken alsnog te zijn opgelost dankzij de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut. De sporen die destijds bij de slachtoffers zijn gevonden, blijken te passen bij twee mannen die onlangs voor heel andere zaken zijn aangehouden. Sinds kort worden de DNA-gegevens van (sommige) verdachten en veroordeelden standaard door de databank gehaald.

Regiozaterdag, 16 juni 2007

Meer dan een nieuwe hemel en aarde

Westergeest - ,,Juf, wanneer gaan we die film nou uitkijken?” Eén van de leerlingen in groep 6 van basisschool De Bron in Damwoude bleef er steeds om vragen. De 21-jarige stagiaire Dieuwke Wolters uit Westergeest had nog zo getwijfeld of ze überhaupt een klein stukje zou laten zien.

Regiozaterdag, 16 juni 2007

Balkster Courant valt wekelijks bij 5300 abonnees op de mat

Balk - In juni 1882 rolden ze van de pers, de eerste exemplaren van de Balkster Courant. Een nieuw streekblad was geboren. De Balkster Courant bleek een sterk merk, een blijvertje. Deze week viert de krant zijn 125-jarig bestaan.

Geloof & Kerkzaterdag, 16 juni 2007

Pastoor Van Ulden veertig jaar priester

Sneek - Vreugde hebben in de dagelijkse gang van het leven. Het is kernmerkend voor pastoor Leo van Ulden ofm die dit weekeinde in de St. Martinuskerk in Sneek zijn veertigjarig priesterschap viert. Hij geniet nog volop van zijn ambt, maar maakt zich wel zorgen om ,,het stille afglijden”. ,,De kerk wordt steeds meer een plek waar je iets aardigs kunt halen.”

Geloof & Kerkzaterdag, 16 juni 2007

Meer voorlichting over kortingsregeling

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaat meer voorlichting geven over de reductieregeling voor kleine gemeenten. Die toezegging kreeg de Kleine Synode vrijdag in Utrecht. Niet meer dan een tiental plaatselijke gemeenten binnen de PKN heeft de afgelopen jaren gebruik van de kortingsregeling, die werd ingevoerd in 2004. Hiermee konden gemeenten met minder dan driehonderd leden financieel worden ontzien

Weerzaterdag, 16 juni 2007

Buien

Vandaag is het wisselend bewolkt met buien, maar ook geregeld met de zon. De temperaturen komen te liggen rond 20 graden. Morgen krijgen we minder buien, is het vrij zonnig en wordt het opnieuw ongeveer 20 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties