De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van woensdag, 16 juli 2008.

Cultuurwoensdag, 16 juli 2008

Inschrijving Europa Cantat begonnen

Utrecht - Amateurzangers en -koren die willen deelnemen aan het internationale korenfestival Europa Cantat kunnen zich aanmelden. De inschrijving van het driejaarlijkse Europese festival, dat van 19 tot en met 26 juli 2009 plaatsvindt in Utrecht, is onlangs begonnen via www.ecu2009.nl.

Economiewoensdag, 16 juli 2008

Weer tijgermuggen in kassen gesignaleerd

Culemborg - Voor het eerst sinds oktober vorig jaar zijn in Nederland weer tijgermuggen gesignaleerd. Dat meldt het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). De muggen kunnen gevaarlijke ziekten overbrengen zoals de knokkelkoorts. Ze zijn gevonden in kassen waarin lucky bamboo planten worden opgekweekt die zijn ingevoerd uit China.

Economiewoensdag, 16 juli 2008

Minder gif op groente en fruit in 2007

Den Haag - De Voedsel en Warenautoriteit (VWA, onderdeel van het ministerie van Landbouw) heeft in het afgelopen jaar minder bestrijdingsmiddelen in groente en fruit aangetroffen dan een jaar eerder. Dat staat in het jaarverslag van de dienst over 2007. De VWA heeft in 2007 ongeveer vierduizend verschillende partijen onderzocht op vierhonderd verschillende stoffen. De partijen kwamen uit Nederland, Europa en landen daarbuiten.

Economiewoensdag, 16 juli 2008

Stet Holland schikt over Irak-contract

Emmeloord - Aardappelhandelshuis Stet Holland heeft met het openbaar ministerie een schikking getroffen over de levering van aardappelen aan Irak. Het bedrijf heeft van de oogst van 2000 een partij pootaardappelen geleverd aan dat land in het kader van het programma Oil-for-Food. De levering verliep volgens de condities die de autoriteiten hadden opgesteld. Voor de werkelijke transactie heeft het bedrijf naderhand een bepaald bedrag betaald als after-service fee. Volgens het bedrijf is dat gebruikelijk in de branche. Onder het Oil-for-Foodprogramma was dit echter niet toegestaan. Het bedrijf heeft als schikking 174.170 euro betaald.

Economiewoensdag, 16 juli 2008

Beslaglegging Ladderfabriek Centrum

Heerenveen Een gerechtsdeurwaarder heeft, op verzoek van CNV Metaaltechniek, beslag gelegd op Ladder- en Steigerfabriek Centrum in Heerenveen. Met deze stap wil het CNV de rechten van werknemers veiligstellen, die 65.000 euro aan achterstallig salaris van hun werkgever tegoed hebben. Het gaat volgens de organisatie hierbij om te weinig loon, het niet uitbetalen van de cao-loonsverhoging en het niet uitbetalen van de eenmalige uitkering van tweehonderd euro die in de cao is afgesproken.

Hoofdartikelwoensdag, 16 juli 2008

Wat wij willen...

Zijn de Russen nog wel te vertrouwen? De Britten en Amerikanen twijfelen eraan nu Rusland vrijdag een veto heeft gebruikt om sancties van de VN-Veiligheidsraad tegen Zimbabwe tegen te houden.

Regiowoensdag, 16 juli 2008

Brouwer koning ‘lytse wetters’

Earnewâld - Pieter Brouwer van Heerenveen is de koning van de ‘lytse wetters’. Gisteren zeilde hij bij Earnewâld net als een dag ervoor bij De Veenhoop naar de zege. Zijn tweede winst was een gemakkelijke. De als tweede gestarte Brouwer hoefde alleen maar Douwe Visser van Grou met startnummer één uit te schakelen.

Regiowoensdag, 16 juli 2008

Woningen voorop in Oudega (Sm)

Oudega (Sm) - De gemeente Smallingerland vindt dat de toekomstige uitbreiding van Oudega het beste aan de zuidkant van het dorp kan komen. Uitbreiding aan de noord-, oost- of westzijde is niet wenselijk, omdat die het landschap te zeer zou verstoren. Dat schrijft de gemeente in de dorpsvisie Oudega 2025, waarin een beeld wordt geschetst van de ontwikkelingsmogelijkheden van het oudste dorp van Smallingerland (circa 1700 inwoners).

Regiowoensdag, 16 juli 2008

Dierenambulance Zuid-oost Friesland rukt dag en nacht uit, voor levende en dode dieren

De Dierenambulance Zuid-oost Friesland rijdt in Smallingerland, Opsterland, Ooststellingwerf en een groot deel van Achtkarspelen. Het telefoonnummer is 0512-515153 of 06-55377211, de website dierenambulancezof.nl.

Regiowoensdag, 16 juli 2008

Ziekenhuizen strijden in de Noordoostpolder om patiënten

Emmeloord - De marktwerking in de zorg leidt in Emmeloord tot een concurrentieslag om de patiënt. De in oktober geopende bijlocatie van het Antonius Ziekenhuis uit Sneek groeit er als kool. De directie wil nu snelbouw toepassen voor een groter onderkomen, nog voor het einde van dit jaar. ,,Onverantwoord”, vindt concurrent Dokter J. H. Jansenziekenhuis.

Regiowoensdag, 16 juli 2008

Bewoners in actie tegen verloedering

Leeuwarden - Het Platform Achter de Hoven in Leeuwarden wil voorkomen dat de Vegelinbuurt opnieuw afglijdt. Vier jaar geleden werd een groot deel van de wijk afgebroken na jaren van problemen. Na de nieuwbouw steken die problemen opnieuw de kop op, maar nu aan de rand van de wijk. Gesprekken met alle betrokkenen moeten voorkomen dat het weer misgaat.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 juli 2008

Omstreden evangelist Todd Bentley ‘neemt rust’

Rijswijk - De omstreden Canadese evangelist Todd Bentley heeft ,,enige tijd van opfrissing en rust” genomen en zal voorlopig geen diensten leiden in Lakeland in de Amerikaanse staat Florida. Ook de uitzendingen van de diensten, bekend als Florida Outpouring, zijn stopgezet.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 juli 2008

Bouwen, zoals in de tijd van Zacharia

Brzotín - Onder het motto ‘Liefhebben is dienen’ is de Protestantse Gemeente Wolvega i.w. met 49 leden op werkvakantie naar Brzotín in Zuidoost-Slowakije. Ds. Piet Rozeboom doet verslag.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 juli 2008

Geloofszekerheid in het diepst van je ziel

Dankzij internet, televisie en het vliegtuig ligt de wereld tegenwoordig onder handbereik. Door deze globalisering hebben mensen veel, maar vaak vluchtige contacten. Toch blijft, misschien wel júíst nu, de behoefte aan intimiteit en hechte relaties. Hoe kunnen we in een steeds groter wordende wereld dicht bij elkaar blijven? In het Friesch Dagblad een serie over nabijheid. Vandaag het derde deel: Nabijheid in geloofszekerheid.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 juli 2008

Anglicanen dreigen vooral verdeeldheid uit te stralen

Rijswijk - De Lambeth Conferentie die vandaag in de Engelse stad Canterbury begint, moet de eenheid binnen de ongeveer 77 miljoen leden tellende anglicaanse gemeenschap symboliseren. Zij dreigt echter vooral verdeeldheid uit te stralen.

Sportwoensdag, 16 juli 2008

Foppe de Haan wilde Peking boycotten

Nes (B) - Foppe de Haan heeft in mei op het punt gestaan de Olmpische Spelen in Peking in augustus te boycotten. De Friese bondscoach van het Olympische voetbalelftal dacht na het lezen van wederom een artikel over schending van mensenrechten: ,,Wat kin my it ek skele. Ik gean net.'' Na lang wikken en wegen heeft De Haan toch besloten wel naar China te gaan.

Sportwoensdag, 16 juli 2008

Jannes Dijkstra wint in Diever

Diever Jannes Dijkstra was gisteravond de snelste tijdens derde Brinkloop in Diever. De atleet uit Donkerbroek liep 38,03 en had een marge van tien seconden met Jasper van Burken uit Veenendaal. Die liet in de eindsprint Rink Post uit Appelscha achter zich. Op de 5 kilometer ging de winst naar Jan Venhuizen uit Smilde, die 15,53 nodig had. Een kleine minuut later kwamen Reinder de Jonge (Assen) en Jappie Doller (Appelscha) vlak na elkaar binnen.

Sportwoensdag, 16 juli 2008

Kuperus in beeld bij Volendam

Heerenveen De Friese doelman Harmen Kuperus is deze week op proef bij Volendam. De promovendus is op zoek naar een extra goalie, want de eredivionist beschikt over slechts twee doelwachters. Paul Kok kampt met een schouderblessure en is nog maanden niet inzetbaar. Kuperus was het afgelopen seizoen door FC Zwolle verhuurd aan sc Heerenveen. De 31-jarige doelman zal de coach van FC Volendam tijdens de stage nog wel moeten overtuigen van zijn kwaliteiten.

Sportwoensdag, 16 juli 2008

Cambuur begint het seizoen in Veendam

Leeuwarden - SC Cambuur Leeuwarden begint de competitie op vrijdag 8 augustus met een uitwedstrijd tegen BV Veendam. Een week eerder treedt SC Cambuur voor het eerst in eigen standion aan. Degradant VVV-Venlo is dan in Leeuwarden de tegenstander.

Sportwoensdag, 16 juli 2008

Heerenveen oefent tegen Real Sociedad

Heerenveen sc Heerenveen speelt op vrijdagavond 22 augustus in het Abe Lenstra stadion een oefenduel tegen het Spaanse Real Sociedad. Het duel begint om 20.00 uur. Het duel is de laatste serieuze testcase voor Heerenveen in de aanloop naar de eerste competitiewedstrijd op zondag 31 augustus in en tegen Volendam.

Sportwoensdag, 16 juli 2008

Helmholt pakt schansrecord; Leyenaar wint een keertje níét

Joure - Donderdag ging hij er al in Buitenpost mee aan de haal en gisteren was het de beurt aan Joure voor Bart Helmholt. De fierljepper uit Hurdegaryp pakte zijn tweede schansrecord in een paar dagen tijd. De sprong van 19,37 meter, tegenover de eerdere 19,11 van Oane Galama, kon niet tippen aan enkele andere records. Maar dat deed de klassementsleider weinig.

Sportwoensdag, 16 juli 2008

Cambuur bouwt elftal rondom Van der Heide

Leeuwarden - Sandor van der Heide wordt de spil waar het elftal van Jurrie Koolhof om moet gaan draaien. De spelverdeler van SC Cambuur-Leeuwarden liet gisteren in de eerste serieuze test van dit seizoen tegen Excelsior zien die rol, anders dan vorig seizoen, aan te kunnen. Na een aanpassingsjaar in de eerste divisie is Van der Heide weer terug op zijn oude niveau.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties