De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 16 augustus 2013.

Cultuurvrijdag, 16 augustus 2013

Bruggen staan centraal in Bûsboekje

Leeuwarden | De enige Friestalige agenda, het Bûsboekje, is weer te koop. Editie 2014 heeft als thema bruggen. In de agenda wordt op verschillende manieren ingezoemd op dit thema.

Hoofdartikelvrijdag, 16 augustus 2013

Kopten Egypte hebben nauwelijks perspectief

De taferelen die zich afspelen in Egypte zijn gruwelijk: een land in een soort burgeroorlog waarbij minderheden zoals de Kopten het in het bijzonder moeten ontgelden. Gevreesd moet worden dat de komende tijd nieuwe uitbarstingen van geweld tot nieuwe slachtoffers zullen leiden.

Regiovrijdag, 16 augustus 2013

Plat blaasjeskruid in Rottige Meente

Nijetrijne | Op vijf plaatsen in het trilveengebied Rottige Meente in Weststellingwerf is het plat blaasjeskruid aangetroffen. Bloeiend nog wel. Boswachter Roel Vriesema is opgetogen: ,,Voor zover wij weten is dat sinds 1900 niet meer voorgekomen in Nederland.”

Regiovrijdag, 16 augustus 2013

School Froubuurt moet het goede voorbeeld zijn

Vrouwenparochie | De tachtig leerlingen van de nieuwe samenwerkingsschool SWS Froubuurt in Vrouwenparochie beginnen dinsdag aan hun tweede jaar. Het Friesch Dagblad blikt in een tweeluik terug op het eerste jaar van de school, die een voorbeeld moet zijn voor veel andere dorpsscholen in de provincie.

Regiovrijdag, 16 augustus 2013

Strontrace houdt het ambacht van zeilende vrachtschipper levend

Sneek | Zorgen over het verdwijnen van de beroepszeilvaart waren in de jaren zeventig van de vorige eeuw voor Reid Jelles de Jong uit Workum aanleiding om een race voor historische zeilschepen te organiseren. Het was het begin van de Strontrace, zoals die nog jaarlijks in oktober wordt georganiseerd.

Regiovrijdag, 16 augustus 2013

Winkelketen Zaza neemt Skooter over

Leeuwarden | De 134 werknemers van kledingketen Skooter kunnen opgelucht ademhalen. De failliete keten, met 23 vestigingen in Noord-Nederland, is overgenomen door Nesia Holding BV, dat onder meer de modezaken Zaza exploiteert. Dat maakte Nesia gisteren bekend nadat overeenstemming was bereikt met de curator.

Geloof & Kerkvrijdag, 16 augustus 2013

Eerste ‘Flavor Festival’ kent veel Friese inbreng

Vandaag begint in Liempde de eerste editie van het Flavor Festival, de doorstart van het Flevofestival dat vorig jaar na 35 jaar stopte. Er is veel Friese inbreng.

Geloof & Kerkvrijdag, 16 augustus 2013

Christenen en kerken doelwit in Egypte

Caïro | Bij de gewelddadige confrontaties tussen aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi van de Moslimbroederschap en de veiligheidsdiensten in Egypte zijn de afgelopen dagen honderden doden gevallen, vooral onder de Moslimbroeders. Opmerkelijk is dat de zwaar belaagde Moslimbroederschap zich niet alleen bezig houdt met verzet tegen de autoriteiten maar het ook nodig acht zich te keren tegen de religieuze minderheid van Koptische christenen, de meest kwetsbare groep in de Egyptische samenleving.

Sportvrijdag, 16 augustus 2013

Bijvangst wordt Helmholts hoofdprijs

IJlst | Een brug te ver nemen. Hoogmoedswaanzin. Mensen die alles al hebben riskeren hun toppositie vaak voor een nog mooier uitzicht. Met val tot gevolg. Wat dat betreft is het voor de beste fierljepper van het moment maar goed dat je zelf met een stok bruggen kunt bouwen. Het hielp Bart Helmholt aan een nog glansrijker cv. In IJlst pakte hij de zege, een schansrecord én het nationaal klassementsrecord.

Sportvrijdag, 16 augustus 2013

Cambuur wacht uitverkocht stadion tegen FC Groningen

Leeuwarden | Voor het eerst sinds 2009 zal SC Cambuur morgenavond naar verwachting in een uitverkocht stadion spelen. De Leeuwarders krijgen in hun derde competitiewedstrijd in de eredivisie FC Groningen op bezoek en gisteren waren voor deze noordelijke derby al 9500 kaarten aan de man gebracht. Omdat ook vandaag en morgen op de wedstrijddag nog tickets kunnen worden gekocht, rekent de club op een vol huis met naar schatting tienduizend toeschouwers.

Sportvrijdag, 16 augustus 2013

Bizot gaat voor drie punten én een shirt van Cambuur

Groningen | Je hebt jonge spelers die ergens een jaartje op huurbasis spelen, verder trekken en niet meer omkijken naar de club waar ze mochten debuteren in het betaalde voetbal. Je hebt ook jonge spelers die anders zijn, die de kans waarderen die ze kregen, die binding voelen. En die er nog eens als bezoeker terugkeren. Zoals doelman Marco Bizot dat afgelopen seizoen na zijn vertrek van Cambuur naar FC Groningen meermaals deed . Morgen komt hij opnieuw langs. Maar dan als tegenstander. Op jacht naar drie punten. En naar een shirt van zijn voormalige club.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties