De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Archief

De artikelen van dinsdag, 16 september 2003.

Bijschriftdinsdag, 16 september 2003

Onberispelijk

In een van mijn gemeenten las ik bij een dame die net 84 was geworden Psalm 84.

Dossierdinsdag, 16 september 2003

Minder geld voor bedrijven die zich vestigen in Noorden

Er komt minder geld beschikbaar om bedrijven te stimuleren zich in het Noorden te vestigen of zich hier uit te breiden.

Dossierdinsdag, 16 september 2003

Friese literatuur in buitenland promoten

Om de kwaliteit en bekendheid van de Friese en Nederlandse literatuur te bevorderen in het buitenland, is dit jaar ruim 1 miljoen euro beschikbaar en volgend jaar 942.000 euro. Dat blijkt uit de cultuurbegroting.

Dossierdinsdag, 16 september 2003

Kleine ziekenhuizen krijgen ‘knelpuntgeld’

De kleine ziekenhuizen en de ambulancediensten krijgen vijftig miljoen euro extra van de regering. Met het geld moeten knelpunten in de zorg die de ziekenhuizen leveren en knelpunten in de bereikbaarheid van ambulancezorg worden opgelost. Het is nog niet bekend hoe het geld verdeeld zal worden en welke zaken prioriteit krijgen. De Tweede Kamer wordt daar dit najaar per brief over ingelicht.

Dossierdinsdag, 16 september 2003

Zuidelijke Ringweg A7 om Groningen twee jaar vertraagd

De verbetering van de Zuidelijke Ringweg om Groningen wordt twee jaar vertraagd. Op z’n vroegst over zes jaar wordt de eerste fase van het project opgeleverd, blijkt uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) dat minister Peijs van Verkeer en Waterstaat vandaag presenteert. Vorig jaar werd er nog vanuit gegaan dat het werk dit jaar zou beginnen en in 2007 zou zijn afgerond. Nu is de start in 2004 gepland en de oplevering in 2009.

Dossierdinsdag, 16 september 2003

Nieuwe spuisluizen in de Afsluitdijk vijf jaar uitgesteld

De bouw van een nieuw spuisluizencomplex in de Afsluitdijk wordt op de lange baan geschoven. Dat is een van de meest ingrijpende maatregelen waarmee het ministerie van Verkeer en Waterstaat z’n bezuinigingsopgave uitvoert.

Dossierdinsdag, 16 september 2003

Incassobureau Justitie blijft ‘melkkoe’

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden blijft de voornaamste inkomstenbron van Justitie. Dit jaar ‘produceert’ het CJIB 532 miljoen euro, in 2007 moet dat 588 miljoen euro zijn.

Dossierdinsdag, 16 september 2003

Vrachtvaarroute later gereed

De verdieping van de vaargeul van Amsterdam naar Lemmer wordt ernstig vertraagd. Het project wordt ‘versoberd’ en over een groot aantal jaren uitgesmeerd om het baggeren te combineren met zandwinning. Daardoor worden de kosten verlaagd. Ook de optimalisatie van de vaarweg van Lemmer naar Delfzijl loopt weer enige vertraging op.

Dossierdinsdag, 16 september 2003

CHN krijgt subsidie voor herintreders

De Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) in Leeuwarden krijgt subsidie van het ministerie van Onderwijs voor het ontwikkelen van een onderwijsprogramma voor herintreders die het speciaal onderwijs in willen.

Dossierdinsdag, 16 september 2003

Leeuwarden stalt F16’s uit Twente

Vliegbasis Leeuwarden krijgt extra voorzieningen om meer F-16’s te stallen. Leeuwarden, en ook vliegbasis Volkel, moeten meer jachtvliegtuigen kwijt, omdat de vliegbasis in Twente sluit in 2006. Het ministerie van Defensie moet in 2004 255 miljoen euro bezuinigen. Volgend jaar verdwijnen er 2400 banen. In totaal schrapt het ministerie deze kabinetsperiode 11.700 functies.

Dossierdinsdag, 16 september 2003

Platteland moet open voor recreatie

Het moet anders op het platteland: meer natuur, meer recreatie. De netwerken van wandel- en fietspaden en vaarroutes worden drastisch uitgebreid.

Economiedinsdag, 16 september 2003

‘Mooi innerlijk verdient verzorgd uiterlijk’

Sneek - Nelleke Mulder uit Sneek geeft al jaren advies aan bedrijven op het gebied van uiterlijke presentatie en werkt mee aan de metamorfosepagina van het Friesch Dagblad. Twee jaar geleden veranderde ze de naam van haar bedrijf in ‘Dress for Success’, want kleding maakt in haar opinie nog steeds de man. Een ware succesformule, want de opdrachten stromen binnen.

Economiedinsdag, 16 september 2003

Liftenfabriek vestigt zich in Heerenveen

Heerenveen – Technisch Bureau Venema & Van der Zee (TBV) uit Joure breidt uit in Heerenveen en opent een nieuwe vestiging in het pand waarin eerder ABC-hekwerk zat. Het bedrijf neemt de Maritieme activiteiten van ThyssenKrupp Liften uit Krimpen aan de IJssel over en centraliseert de ontwikkeling en verkoop met elf man personeel in Heerenveen.

Hoofdartikeldinsdag, 16 september 2003

De Troonrede, het embargo…

De Troonrede is ongeveer het enige dat een verrassing was, dit jaar. Veel maatregelen die het kabinet Balkenende-II wil nemen, waren al bekend.

Regiodinsdag, 16 september 2003

Zwembaden onder de maat

Drachten – Het is slecht gesteld met de veiligheid in de Nederlandse zwembaden, stelt de ANWB na een onderzoek. Volgens de ANWB ontbreekt het in de twee onderzochte Friese baden De Welle in Drachten en De Stienen Flier in Joure aan voldoende toezicht. Manager Th. Braaksma van de Stienen Flier reageert sceptisch op het onderzoek.

Regiodinsdag, 16 september 2003

Minder geld onderhoud houtsingels

Marum - De karakteristieke houtsingels in het Westerkwartier dreigen te verdwijnen als gemeenten niet ingrijpen. De bestaande subsidieregeling van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wordt afgeschaft en de nieuwe regeling is ontoereikend om alle kosten van onderhoud te betalen.

Regiodinsdag, 16 september 2003

Weer trekkers voor gondels Drogeham

Drogeham – De wagens die dit weekeinde deelnemen aan de gondelvaart op wielen in Drogeham worden weer voortgetrokken door trekkers. Na zes jaar heeft de organisatie de automotoren in de ban gedaan. Die vertoonden te vaak technische gebreken waardoor de optocht veel vertraging opliep.

Regiodinsdag, 16 september 2003

Speciaal politieteam in Noordoost-Fryslân

Buitenpost – Noordoost-Fryslân krijgt een speciaal politieteam dat de jeugdoverlast moet beteugelen.

Regiodinsdag, 16 september 2003

Leden: CDA meer eigentijds en herkenbaar

Assen - Het CDA moet zijn boodschap eigentijds, herkenbaar christelijk uitdrukken. Verder moeten de partijafdelingen vitaler worden, en de leden moeten meer invloed krijgen bij de verkiezingen voor belangrijke politieke functies.

Regiodinsdag, 16 september 2003

Bezuinigingen of niet, van Zuiderzeelijn blijft kabinet af

Leeuwarden/Den Haag – De snelle spoorverbinding naar het Noorden komt er, miljardenbezuinigingen of niet. Uit de Miljoenennota 2004 blijkt dat het kabinet niet heeft geschrapt in de plannen voor de aanleg van een nieuwe, snelle treinverbinding tussen Randstad en het noorden van het land, zo valt te lezen in de plannen van minister Peijs van Verkeer en Waterstaat.

Regiodinsdag, 16 september 2003

Kettingbotsingen op snelweg A7 door dichte mist

Tijnje – Zeker zeventig automobilisten zijn vanochtend betrokken geweest bij enkele kettingbotsingen op de snelweg A7 bij Heerenveen. De ongelukken vonden plaats in dichte mist. Volgens de politie zijn er verscheidene mensen gewond geraakt en met ambulance naar ziekenhuizen overgebracht. De ravage op de snelwegen was enorm.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 september 2003

Cursus aanbidding met ‘vlaggen in de kerk’ in Drachten

Drachten – De Rehoboth Gemeente in Drachten houdt het eerste weekeinde van oktober een cursus over ‘Vlaggen in de kerk’.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 september 2003

‘Voorspel van een volksbeweging’

Ds Bram Krol, gereformeerd predikant uit Gorinchem en werkzaam bij Agapč, bezocht onlangs het pygmeeënvolk in Congo. Onder hen is sprake van een grote opwekking. Duizenden bekeren zich tot het christendom. ,,Er woedt een revolutie, maar zonder bloedvergieten’’.

Sportdinsdag, 16 september 2003

Het klassieke partijtje doorstaat toets der kritiek

Leeuwarden – Het is drie dagen na de treurniswekkende seizoensopening tegen Blija 2 (5-1 verlies) als leider en – mits fit – speler Paul van Berlo op de trainingsavond op het sportpark van scholengemeenschap Piter Jelles in Aldlân dertien van de zeventien selectiespelers begroet. Hier en daar wordt nog mokkend teruggekeken op de vorstelijke afstraffing in Blije en zoekend naar oorzaken komt een deel van de selectie uit bij de trainingsaanpak. Die zou hoog nodig aan vernieuwing toe zijn.

Sportdinsdag, 16 september 2003

Versterking Flyers laat nog op zich wachten

Heerenveen - Nu alle financiële problemen van Thialf én Formido Flyers achter de rug zijn, kan de Heerenveense ijshockeyclub weer vooruit kijken. Flyers wil zich zo snel mogelijk versterken met de aanvaller Steve Kruize. Flyers heeft ook de Oekraďner Oleg Timchenko ingelijfd, maar door perikelen rond diens visum laten de versterkingen nog even op zich wachten. Coach Dave Hyrsky heeft in zijn selectie nog ruimte voor één Nederlandse Canadees en heeft daarvoor de voormalige speler van Amsterdam en Nijmegen op het oog.

Weerdinsdag, 16 september 2003

Zomertemperaturen

Het wordt vandaag een warme dag en ook morgen hebben we zomertemperaturen. De gemiddelde temperatuur in onze provincie ligt morgenmiddag rond 23 graden. Er is veel zon, al kan er in de ochtend opnieuw mist voorkomen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties