De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 16 september 2005.

Bijschriftvrijdag, 16 september 2005

Aan de dood ontkomen

Drie dagen lang ligt Lazarus al in zijn graf. En nu pas komt Jezus.

Economievrijdag, 16 september 2005

Reclame voor homo’s loont

Reclame speciaal gericht op homoseksuele mannen loont. Dat concludeert reclamebureau Euro RSCG na onderzoek onder drieduizend homoseksuelen. ,,Homo’s zijn trendgevoeliger en proberen sneller innovatieve en hoogwaardige producten dan hetero’s.’’ Volgens het reclamebureau geven homo’s de voorkeur aan een bedrijf dat zich specifiek op hen richt met producten en reclame. Zo richtte het mineraalwatermerk Perrier zich in eerste instantie alleen op homo’s, om vervolgens vrij snel ook onder hetero’s een populair merk te worden.

Economievrijdag, 16 september 2005

Toerisme kan nog veel meer banen leveren

Den Haag – De nu al belangrijke vrijetijdsindustrie in Nederland kan nog flink groeien in de toekomst. Daarmee kunnen tienduizenden banen gecreëerd worden. Wel is het daarvoor belangrijk dat werkgevers makkelijk gebruik kunnen maken van flexibele werknemers. Dat stellen MKB Nederland en de Rabobank na onderzoek van de sector.

Hoofdartikelvrijdag, 16 september 2005

Het falen en de Kamer

Minister Donner is de Kamer behoorlijk tegemoet gekomen: er komt een speciale commissie die op onderzoek uitgaat als er signalen zijn dat er iets fout zit bij een strafzaak. Met zo’n commissie bereikt Donner twee dingen. Uit de werkzaamheden van de commissie blijkt of er veel mis is in de Nederlandse rechtspraak. En dwalingen bij Openbaar Ministerie en/of de rechtbank kunnen worden opgespoord.

Regiovrijdag, 16 september 2005

In Fryslân lichte daling aantal aanhoudingen

Leeuwarden – In Fryslân zijn in 2004 door de politie minder personen aangehouden dan in het jaar daarvoor. Bedroeg het aantal verdachten in 2003 nog 119 per 10.000 inwoners, in 2004 ging het in Fryslân om 114 verdachten per 10.000 inwoners. Landelijk was sprake van een lichte stijging.

Regiovrijdag, 16 september 2005

‘Meer huizen gebouwd in Fryslân dan gedacht’

Leeuwarden – In Fryslân worden dit jaar in totaal zo’n drieduizend woningen gebouwd. De prognose van de vereniging van ontwikkelaars en bouwers NVB dat er dit jaar 950 woningen worden opgeleverd, klopt niet. Dat zei gedeputeerde Andriesen van Fryslân gisteren tijdens het congres Vastgoedmarkt Noord-Nederland in Groningen.

Regiovrijdag, 16 september 2005

Wadonderzoekers op één lijn

Leek – Veel onderzoekers die zich met de Wadden bezighouden, werken langs elkaar heen. Daarom moet een groot deel van het Waddenfonds gebruikt worden om alle onderzoeken op elkaar af te stemmen. Dat vindt scheidend burgemeester Siepie de Jong (65) van Leek. Bijna twintig jaar lang was ze voorzitter van de Waddenadviesraad.

Regiovrijdag, 16 september 2005

Mantelzorger moet ook beetje aandacht

Sneek – Professionele zorgverleners moeten meer aandacht krijgen voor de mantelzorgers. Ze zouden niet alleen een behandelingsplan moeten maken voor patiënten, maar ook zo’n traject op schrift moeten stellen voor het thuisfront dat voor de patiënt zorgt. ,,Op deze manier kun je voorkomen dat mantelzorgers zelf overbelast raken en ziek worden’’, aldus B. Wallendal. Zij heeft voor Cozorg en zorginformatiepunt Delphion onderzoek gedaan naar de informele zorg in Zuidwest-Fryslân.

Regiovrijdag, 16 september 2005

Claudy Jongstra wint Vredeman de Vriesprijs

Leeuwarden – Claudy Jongstra uit Spannum is de winnaar van de Vredeman de Vriesprijs 2005. Zij won deze prijs samen met haar opdrachtgevers, het Lloyd Hotel en de Culturele Ambassade, voor haar vilten luiken ‘Cherry Blossom’. Gistermiddag reikte juryvoorzitter gedeputeerde Bertus Mulder op het symposium ‘Passages’ een oorkonde en vijfduizend euro uit aan de kunstenares. Eervolle vermeldingen gingen naar Erik en Petra Hesmerg voor ‘The Furniture Collection’, de bestandscatalogus van het Stedelijk Museum in Amsterdam en naar de architectenbureaus Achterbosch en Onix voor het ontwerp van houten bruggen over de A7 bij Sneek.

Regiovrijdag, 16 september 2005

Politici aan bureau gekluisterd door dualisme

Leeuwarden – De invoering van dualisme heeft de provinciepolitiek niet dichter bij de burger gebracht, zoals de bedoeling was. Statenleden zitten te veel in het provinciehuis en er wordt meer in plaats van minder vergaderd. Dat blijkt uit een evaluatie van twee jaar dualisme door gedeputeerden, Statenleden en ambtenaren onder leiding van CdK Nijpels. Vooral de volksvertegenwoordigende rol van de Statenleden komt niet uit de verf. De bedoeling was dat ze meer in contact zouden komen met de burger, maar de praktijk heeft tot een omgekeerde situatie geleid. ,,Er wordt méér vergaderd, er zijn méér stukken met als gevolg dat de politiek zich meer naar binnen richt”, aldus Nijpels.

Geloof & Kerkvrijdag, 16 september 2005

‘Het zelfontplooiïngs-ideaal bedreigt het kerk-zijn’

Lelystad – De mens gaat steeds meer voor het ideaal van zelfontplooiing, ook in de kerken. Volgens dr Stefan Paas, evangelisatieconsulent bij de Christelijke Gereformeerde Kerken, is dat consument-achtig kerkelijk gedrag een bedreiging voor het kerk-zijn. Deel 1 van een tweeluik.

Geloof & Kerkvrijdag, 16 september 2005

‘Durf als mens moed te tonen in kwetsbaarheid’

Lelystad – De mens gaat steeds meer voor het ideaal van de zelfplooiïng. Ook de moderne christen. Dat is een gevaar voor de kerken, vindt dr Stefan Paas. In het slot van een tweeluik geeft hij richtingwijzers welke kant het wel op moet. ,,We hebben mensen nodig die sterk zijn, maar laten zien dat ze ondanks die kracht anderen nodig hebben’’.

Geloof & Kerkvrijdag, 16 september 2005

De Wilp laat zich zien op evangelisatieplein

De Wilp – Ronkende motoren, muziek en aantrekkelijke kerkdiensten zijn enkele ingrediënten van een groots opgezet startweekeinde van de Gereformeerde Kerk van De Wilp. Vrijdagavond begint het al met een programma voor de jeugd.

Geloof & Kerkvrijdag, 16 september 2005

Mega-tentcampagne in Dokkum

Dokkum – Een tent met liefst tweeduizend zitplaatsen verrijst volgende week aan de Zuiderschans in Dokkum. Reden: een tiendaagse interkerkelijke evangelisatiecampagne van zeven kerken en gemeenten uit Dokkum. Twaalf samenkomsten, drie kinderfeesten, een 50-plusmiddag, een vrouwenochtend en een zangavond staan op het programma.

Sportvrijdag, 16 september 2005

‘Ik ben geen spits die loert op dat ene kansje’

Leeuwarden – Twee weken geleden zag hij op de reservebank van AGOVV hoe zijn ploeg tegen Cambuur Leeuwarden speelde. John Stegeman bleef er negentig minuten zitten, zag de Leeuwarders ploeteren en AGOVV winnen. Ook zag hij een aanvallend onmachtig Cambuur, maar Stegeman wist dat trainer Roy Wesseling hem op het oog had als mogelijk nieuwe spits. En precies datgene is de 29-jarige Stegeman sinds gisteren.

Sportvrijdag, 16 september 2005

Yildirim: ‘Onze motor draait even niet lekker’

Ostrava - Heerenveen heeft in Ostrava een slag verloren, maar nog niet de oorlog. Dat is althans het gevoel dat er leeft bij de spelers van SC Heerenveen na het dramatische verlies in Tsjechië. ,,Maar het was niet fantastisch”, vond doelman Boy Waterman bij zijn Europese debuut. ,,Het is vervelend om zo’n wedstrijd te verliezen. Maar dat is het ook tegen Heracles.”

Sportvrijdag, 16 september 2005

Mishandelde man uit Damwoude overleden

Damwoude – De 63-jarige man die woensdag werd mishandeld in zijn woning aan de ds. Germsweg in Damwoude, is gisteren overleden. De 32-jarige verdachte uit Broeksterwoude is gearresteerd in Dokkum. Hij is vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man was recent vrijgekomen uit de gevangenis. Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen waarvoor de man had vastgezeten.

Sportvrijdag, 16 september 2005

Heerenveen in Europa weer te kijk gezet

Ostrava - SC Heerenveen heeft zichzelf gisteravond in Europa weer te kijk gezet. De formatie van trainer Gertjan Verbeek gaf in de heenwedstrijd van de eerste ronde van het UEFA Cuptoernooi niet thuis. De nederlaag tegen het modale Banik Ostrava was een gevolg van die collectieve wanprestatie en er moet worden gevreesd voor uitschakeling.

Weervrijdag, 16 september 2005

Koel

Vanmiddag is het met 15 graden koel najaarsweer. Er zijn opklaringen en het komt tot een enkele bui. Vanavond vanuit de kustgebieden meer buien. Er waait een matige tot krachtige noord- tot noordwestenwind. |


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties