De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van maandag, 16 oktober 2006.

Cultuurmaandag, 16 oktober 2006

Lapland wint voor derde keer Liet Ynternasjonaal

Östersund - De Laplanders hebben zaterdagavond voor de derde maal op rij het songfestival voor minderheidstalen gewonnen. In het Zweedse Östersund wees een internationale vakjury het liedje Ludiin Muitalan van Johan Kitti en EllenSara Baehr als beste aan. De Marsumer band Van Wieren die Fryslân vertegenwoordigde eindigde op de zesde plaats. Een tegenvaller volgens de band, aangezien ze vrijdag bij de soundcheck nog getipt werden als een van de kanshebbers. Liet Lavlut, het voormalige Liet Ynternasjonaal vond dit jaar voor het eerst in Zweden plaats. Eerdere edities waren in Leeuwarden. Pagina 9: Van Wieren scoort wel bij publiek

Cultuurmaandag, 16 oktober 2006

Taptoe: kleurrijk, feestelijk en massaal

Een avondje taptoe is altijd een lange zit. Was het voorheen drie uur lang vermaak met marsmuziek en show, inmiddels is het muziekspektakel uitgegroeid tot een veelkleurig gebeuren met hoogstaande blaasmuziek, dans en niet te vergeten een imposante lichtshow. Bovendien hoeft niemand meer iets te missen. Dankzij grote videoschermen wordt alles keurig in beeld gebracht.

Cultuurmaandag, 16 oktober 2006

Positief lawaai’ bij theaterconcert NBE

Wolfgang Amadeus Mozart heeft veel brieven aan zijn vader geschreven, daarvan zijn er ongeveer 350 bewaard gebleven. In deze brieven staat veel te lezen over de persoon Mozart en de verhouding tot zijn vader. Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) heeft een mix gemaakt van een aantal van deze brieven en Mozart’s Serenade nr. 10 in Bes-groot, de Gran Partita . Het resultaat was gistermiddag te beluisteren in De Harmonie in Leeuwarden.

Dossiermaandag, 16 oktober 2006

De schade van een week interlandvoetbal


Economiemaandag, 16 oktober 2006

Achmea Zorg schrapt 1200 banen

Zeist - Bij zorgverzekeraar Achmea, eigenaar van onder meer Zilveren Kruis, moet een derde van de 3600 werknemers vertrekken. De invoering van het nieuwe zorgstelsel, begin dit jaar, heeft de verzekeraar veel geld gekost. Reorganisatie is onvermijdelijk. In Leeuwarden worden er geen banen geschrapt.

Hoofdartikelmaandag, 16 oktober 2006

Kennis van het verleden…

De vaderlandse geschiedenis is niet langer een vergeten vak op de basisschool. Vandaag wordt het ‘verhaal van Nederland’ in vijftig elementen aangeboden aan de minister van onderwijs. Die stuurt het door naar alle basisscholen in ons land. Het is de bedoeling dat ieder kind op de basisschool ‘het verhaal’ gaat kennen. Daardoor krijgen we weer Nederlanders die de geschiedenis van ons land kenen; een noodzakelijke omstandigheid om het eigen land te ervaren als vaderland.

Regiomaandag, 16 oktober 2006

Naoorlogse bouw wordt monument

Leeuwarden - Tien naoorlogse gebouwen in Fryslân verdienen het om rijksmonument te worden. Ze staan op een voorlopige lijst van zeshonderd objecten van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM).

Regiomaandag, 16 oktober 2006

Verzet afvaloven organiseert zich

Wijnaldum - Bezorgde inwoners van Midlum en Wijnaldum willen koste wat kost voorkomen dat afvalverwerker Omrin een afvalverbrandingscentrale bouwt in de industriehaven van Harlingen. Tot nu toe bestaat de actiegroep ‘Afvalverbranding Harlingen Nee’ uit zeven personen, maar woordvoerder J. Rijpstra verwacht dat allerlei dorpsbelangen in Harlingen, Franekeradeel en het Bildt zich snel zullen aansluiten. ,,We willen een net zo breed gedragen luis in de pels worden als ‘Laat het zout maar zitten’.”

Regiomaandag, 16 oktober 2006

Burgers testen blauw op de politiedag

Leek - ,,Beloofd”, zegt korpschef Oscar Dros van de politie Groningen stellig. Hij schudt de hand van de veertienjarige vriendinnen Gea Veenstra en Anna Kirtley uit Drachten. ,,Jullie mogen bij ons stage komen lopen. Daar zal ik persoonlijk voor zorgen.” Moeder Veenstra had zich net beklaagd over de moeilijkheden die de meiden ondervinden bij het regelen van een stageplaats bij de politie. ,,Ze zitten op het vmbo en willen hun oriëntatieweek graag bij de politie doen. Maar ze krijgen telkens nul op het rekest.”

Geloof & Kerkmaandag, 16 oktober 2006

Prof. dr. Klaas Runia (80) overleden

Kampen - In Kampen is afgelopen zaterdag prof. dr. K. Runia overleden. Hij werd 80 jaar. Runia was gedurende lange tijd nauw betrokken bij het Friesch Dagblad ; als schrijver, maar ook als voorzitter van de Commisie van Redactie. Hij was tevens 25 jaar hoofdredacteur van het Centraal Weekblad . De dankdienst voor het leven van prof. Runia is aanstaande woensdag in de Burgwalkerk in Kampen.

Geloof & Kerkmaandag, 16 oktober 2006

Man van eenvoud, baken voor velen

Kampen - ,,It leauwen is djipper wurden. It is myn hâldfest”. Deze naar de woorden eenvoudige zinnen typeren professor Klaas Runia, die afgelopen zaterdag overleed. Hij sprak ze uit aan het slot van een lang interview dat het Friesch Dagblad in mei van dit jaar met hem had, naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag.

Geloof & Kerkmaandag, 16 oktober 2006

Voor 15 cent einde maken aan honger

Amsterdam - ,,Ik zit hier uit schaamte’’. Dat zei Elco Brinkman zondag tijdens de lancering van de campagne ‘15 Cent’ van Kerkinactie en ICCO. De ongelijkheid tussen zes fantastische diners per week en de 21.000 mensen die dagelijks van de honger sterven was voor hem, en de andere aanwezigen, reden om aan het initiatief deel te nemen.

Geloof & Kerkmaandag, 16 oktober 2006

Fol fjoer sjonge ta eare fan God

Boalsert - Fol fjoer Fryske tsjerkelieten sjonge. Better kin in nije bondel mei lieten net yn gebrűk nommen wurde. Dat barde justermiddei yn ‘e Martinitsjerke fan Boalsert by de presintaasje fan Tuskentiden , it oanfoljend lieteboek by it Lieteboek foar de Tsjerken . Pieter Endedijk fan de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied (ISK) krige it earste eksimplaar oanbean út hannen fan redakteur Jan Breimer.

Sportmaandag, 16 oktober 2006

Bazire komt, ziet en wint Gigantenprijs

Wolvega - ,,Ik geloof niet dat ik eerder zo makkelijk een grote koers heb gewonnen.” Jean Michel Bazire, de kampioen van Frankrijk, kon zaterdag een glimlach niet onderdrukken. Hij won met l’Amiral Mauzun zonder onderweg ook maar één aanval te krijgen de Prijs der Giganten. Het bliksembezoek aan Wolvega leverde de Fransman 25.000 euro aan prijzengeld op.

Sportmaandag, 16 oktober 2006

Trainersduo even terug op oude nest

Voor eventjes dan, want ditmaal is het trainersduo een passant op het sportcomplex waar ze samen vijf mooie jaren beleefden. Tegenwoordig staan ze aan het hoofd van DOS Kampen en in die hoedanigheid is het tweetal zaterdag op bezoek op wel heel vertrouwde bodem.

Sportmaandag, 16 oktober 2006

Coach Cambuur B1 krijgt klap bij duel

Emmeloord - De wedstrijd tussen de B1-elftallen van Cambuur Leeuwarden en Flevo Boys is zaterdagmiddag ontsierd door enkele rake klappen. Die vielen na een woordenwisseling bij de dugouts van beide clubs. Marius Hendriks, coach van Cambuur B1, werd geslagen door zijn collega van de gastheren uit Emmeloord. De Goutumer liep bij het voorval een dik oog op.

Sportmaandag, 16 oktober 2006

Flyers lijkt nog niet op een ‘winning team’

Groningen - Dat Vadeko Flyers allesbehalve een denderde seizoensstart doormaakt wekt geen verbazing. De club kon zich nauwelijks voorbereiden op het nieuwe seizoen. Op dit moment beschikken de Heerenveners niet eens over ijs omdat Thialf de thuisbaan verhuurt aan het evenement Holiday on Ice.

Sportmaandag, 16 oktober 2006

Wouden Cyclocross is voor de Brabanders

Sumar - Roel van Houtum uit Netersel schreef zaterdag de vierde editie van de Wouden Cyclocross in Sumar op zijn naam. De 27-jarige veldrijder was de sterkste van een kopgroep van zes coureurs die in de slotronde uit elkaar viel.

Sportmaandag, 16 oktober 2006

Heerenveen is de weg kwijt

Almelo - In de filosofie van Gertjan Verbeek ligt de basis van een succesvol elftal in het met zelfvertrouwen voltanken van de spelers. De Heerenveen- trainer sleutelt om die reden dan ook zelden aan z’n basiselftal. Na de nederlaag gisteren tegen Heracles dringt zich echter de vraag op: tot hoever reikt het geduld van Verbeek.

Sportmaandag, 16 oktober 2006

Verlies voor Osasuna; RC Lens speelt gelijk

Leeuwarden - Net als SC Heerenveen leed Club Atlético Osasuna, de eerste tegenstander van de Friezen in het UEFA Cuptoernooi aanstaande donderdag, een 1-0 nederlaag. De Spanjaarden ging op eigen veld onderuit tegen het lager geklasseerde Racing Santander. In een spijkerhard duel, waarin negen gele kaarten vielen, besliste Felipo Melo het duel vlak na de pauze vanaf de strafschopstip. Door het verlies zakte Osasuna naar de dertiende plaats op de ranglijst.

Sportmaandag, 16 oktober 2006

Douchen in stal, derde helft op zolder

Hindeloopen - Vraag een willekeurige zaterdagvoetballer in deze provincie en sinds enkele jaren ook in de Noordoostpolder naar sv Hielpen en de eerste opmerking gaat over het bruggetje. Immers kleedgelegenheid en kantine zijn aan de andere kant van de sloot te vinden: in een vroegere stadsboerderij.

Sportmaandag, 16 oktober 2006

Douwe de Vries leert snel in marathonpeloton

Alkmaar - Vorige winter maakte Douwe de Vries de overstap van het langebaanschaatsen naar de marathon en de 24-jarige Fries heeft heel snel zijn plaatsje gevonden in het peloton. Opgenomen in het team van Time Out Sport, met daarin het geroutineerde trio Miel Rozendaal, Bertjan van der Veen en Jeroen de Vries, dwingt de Douwe de Vries brutaal zijn plaats vóór in het peloton af op de kunstijsbaan. In Alkmaar laat hij in de sprint zien dat hij die positie ook verdient en moet dan alleen nog de rassprinters Arjan Smit (Nijeveen) en de Fransman Cédric Michaud nog voor laten gaan.

Sportmaandag, 16 oktober 2006

Motivatie redt korfballers SCO

,,We wisten dat we beslist moesten winnen’’, aldus een nagenietende SCO- aanvoerster Anita Wind na afloop. ,,Blijkbaar maakt dat krachten bij ons los die we normaal niet hebben. Woensdag nog speelden we een draak van een wedstrijd voor de beker tegen HHV. En dan dit. Maar op de een of andere manier kunnen wij dat, zit dat in deze ploeg. Beslissende wedstrijden winnen op karakter, op inzet en op strijdlust. Want korfballend ontlopen SCO en Blauw Wit elkaar niet zoveel. De uitwedstrijd was niet voor niks een gelijkspel.’’

Weermaandag, 16 oktober 2006

Zonnig

Het blijft vandaag en morgen zonnig. Vanmiddag hebben we de meeste zonneschijn en liggen de temperaturen rond 16 graden. Het waait daarbij matig tot vrij krachtig uit het oosten tot zuidoosten. Morgen liggen de temperaturen ook rond 16 graden en later neemt de bewolking wat toe.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties