De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 16 oktober 2008.

Cultuurdonderdag, 16 oktober 2008

Rhythm Stars Sneek gedoofd

Sneek - Rhythm Stars, die andere showband uit Sneek, fonkelt niet meer. Het grootste deel van de zestien muzikanten is overgestapt naar Con Spirito Joure, een deel is naar color guard Impact Sneek en een deel naar Euphonia Wommels. Het deze week nieuw aangestelde bestuur wacht de taak om de band op te heffen en het verouderde oefenlokaal te sluiten.

Cultuurdonderdag, 16 oktober 2008

STAF komt met nieuwe opleiding tot ‘karmaster’

Leeuwarden - Stichting Amateur Toaniel Fryslân (STAF) begint een nieuwe opleiding voor karmasters, critici die het amateurtoneel in Fryslân beoordelen. De opleiding bestaat uit verschillende lesmodules die verzorgd worden door ervaren mensen uit de Friese toneelwereld. De cursisten worden door hen gecoacht en gaan met hen op stap om ervaring op te doen. Na afloop van de opleiding kan de cursist aan de slag als zelfstandig karmaster. Dat heeft STAF bekendgemaakt.

Cultuurdonderdag, 16 oktober 2008

Roman De Haan als iepenloftspul in Donkerbroek

Donkerbroek - In Donkerbroek wordt volgend jaar het iepenloftspul De nacht fan de stroffelstiennen opgevoerd. Het gaat om een bewerking van de gelijknamige roman van schrijver Henk de Haan. Ytjse Hettinga uit Koudum bewerkte de uitgave tot een toneelstuk.

Economiedonderdag, 16 oktober 2008

Assurantiekantoor in Heerenveen failliet

Heerenveen - De Evers Assurantie Groep in Heerenveen is door de Leeuwarder rechtbank failliet verklaard. Het bedrijf is volgens curator C. Geffroy in de problemen geraakt door ,,een steeds zwaarder wordende last van de portefeuille." De schuldenlast van het assurantiekantoor bedraagt twee miljoen euro.

Economiedonderdag, 16 oktober 2008

Friesland Bank profiteert van de kredietcrisis

Leeuwarden - Friesland Bank blijft profiteren van de kredietcrisis. Volgens woordvoerster Saskia Noteboom blijft het aantal spaarders dat geld inlegt bij de bank toenemen. ,,In het derde kwartaal van dit jaar hebben we 350 miljoen euro aan spaargelden binnengehaald. Dat is evenveel als het totale bedrag in het gehele eerste halfjaar van 2008."

Economiedonderdag, 16 oktober 2008

Meer overtredingen bij diertransport geconstateerd

Den Haag - De verscherpte controles bij het diertransport hebben dit jaar een verdubbeling van het aantal overtredingen opgeleverd. Dat meldt het ministerie van Landbouw in een voortgangsrapportage. Het rapport over toezicht op diertransporten en slachterijen is deze week naar de Tweede Kamer gestuurd. De exacte resultaten zijn nog niet openbaar. De extra inzet is een uitvloeisel van de ophef die begin dit jaar ontstond over de gebrekkige controle door de VWA. Het ministerie heeft het aantal ‘vliegende brigades’ sindsdien verdubbeld. Deze controleteams hebben tot deze maand ruim 1800 controles uitgevoerd.

Hoofdartikeldonderdag, 16 oktober 2008

Operatiekamers...

Ziekenhuizen in Flevoland kunnen geen operaties uitvoeren omdat de voorschriften voor hygiëne in de operatiekamers niet worden opgevolgd. De kans op een gevaarlijke besmetting is te groot. Dat is de reden dat de inspectie heeft gelast de operatiekamers te sluiten, in afwachting van de juiste maatregelen. Eerder werden ook operatiekamers van andere ziekenhuizen tijdelijk gesloten.

Regiodonderdag, 16 oktober 2008

Deetman leidt onderzoek dure politiebureaus

Leeuwarden - Wim Deetman, oud-minister en voormalig burgemeester van Den Haag, gaat de enorme overschrijdingen bij de huisvesting van de Friese politie onderzoeken. Dat heeft het Regionaal College, waarin alle Friese burgemeesters zitting hebben, gisteren in Leeuwarden besloten.

Regiodonderdag, 16 oktober 2008

Brede school is meer dan opvang zodat ouders kunnen werken

Drachten - Een brede school moet meer zijn dan een verzamelgebouw waar leuke activiteiten worden georganiseerd voor kinderen, zodat ouders kunnen werken. Het scheppen van kansen voor kinderen staat veel te weinig centraal in de brede scholen. Dat zei Henk Pijlman, bestuursvoorzitter van de Hanzehogeschool Groningen, gisteren tijdens een congres over brede scholen in Drachten.

Regiodonderdag, 16 oktober 2008

Thuiszorg uit de ergste nood met extra geld

Leeuwarden - De Friese thuiszorgorganisaties hebben dankzij een onverwachte meevaller van 2,4 miljoen euro weer even lucht gekregen. De cliëntenstops zijn voorlopig van de baan, maar tekorten eind dit jaar liggen nog op de loer. ,,Laten we het houden op gepaste vreugde.”

Regiodonderdag, 16 oktober 2008

‘Leg zo snel mogelijk die Centrale As aan’

Burgum - Inwoners van de Trynwâlden zitten met smart te wachten op de aanleg van de Centrale As. Die zal - verwachten ze - de N361 verkeersluw maken. Een fikse impuls voor de leefbaarheid van het gebied.

Regiodonderdag, 16 oktober 2008

Tweede sluis Stavoren te duur

Leeuwarden - De verdubbeling van de sluis in Stavoren is opnieuw vertraagd. Aanleg van een extra sluis wordt Gedeputeerde Staten veel te duur. Het dagelijks bestuur van de provincie wil eerst goedkopere varianten onderzoeken. Over vier jaar staat het project pas op de rol. De Statenfracties willen meer haast.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 oktober 2008

Prof. dr. Lans Bovenberg over het welvaartsevangelie en de kredietcrisis

Leeuwarden - Mensen die door de kredietcrisis in problemen komen, worden mede ontzien door belastingbetalers, stelt prof. dr. Lans Bovenberg. Ook de aanhangers van het welvaartsevangelie, die slachtoffer van de kredietcrisis zouden zijn geworden, worden door de regering zoveel mogelijk geholpen.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 oktober 2008

‘Leeuwarder Raad van Kerken geen suf orgaan’

Leeuwarden - ,,We hadden een spreker kunnen uitnodigen, maar dat gebeurt al zo vaak bij kerkelijke bijeenkomsten”, aldus voorzitter Albert Hahn van de Raad van Kerken in Leeuwarden. De Raad bestaat dertig jaar en viert dat vanavond in de Kurioskerk met een feestavond met onder meer een optreden van cabaretičre Charlotte Glorie. Een avond met een lach en een traan past precies bij wat de jubilerende Raad wil uitstralen. ,,Over het algemeen denken mensen dat de Raad van Kerken een suf orgaan is, terwijl we juist vinden dat we als platform opmerkelijke dingen doen die veel beter bekend mogen worden.”

Geloof & Kerkdonderdag, 16 oktober 2008

Landelijke ledenregistratie Protestantse Kerk in Nederland is noodzakelijk

Er is enorm veel kritiek hoe het is misgegaan met het ledenregistratieproject Numeri van PKN. Volgens Frits Pasveer, die het allemaal vanuit de synode van dichtbij meemaakte, moet het moddergooien echter ophouden. Een ledenregistratie is nodig voor de toekomst van de Protestantse Kerk.

Sportdonderdag, 16 oktober 2008

Onervarenheid breekt Aris op tegen Giants

Bergen op Zoom - Het gebeurde al vaker dit seizoen en gisteravond opnieuw: coach Pete Miller van Aris Friesland die over de onervarenheid van zijn team spreekt. Het was volgens de Amerikaan de grootste reden waarom de Leeuwarder basketballers tegen Giants de vierde nederlaag in evenzoveel competitieduels leden. Onnodig, dat wel.

Sportdonderdag, 16 oktober 2008

‘De marathon bliuwt, mar rekket de profstatus kwyt’

Oudehaske - Als zaterdag in Heerenveen het startschot klinkt voor de schaatsmarathon in de landelijke competitie om de KNSB-cup is het exact veertig jaar geleden dat voor het eerst een dergelijke wedstrijd werd gereden op het ijs van Thialf. Nu bestaat het peloton uit flink gesponsorde amateurs en een handvol profs, maar in 1968 waren het in hoofdzaak langebaanschaatsers die de strijd aangingen in een wedstrijd over 100 ronden. De eerste echte marathon op Thialf werd gewonnen door de 19-jarige Friese Brabander Hans van Helden. Tweede werd Marten Hoekstra.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties