De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van maandag, 17 januari 2005.

Bijschriftmaandag, 17 januari 2005

Bronvermelding

Levend water is stromend water.

Cultuurmaandag, 17 januari 2005

‘Ae Fond Kiss’ is meer dan prachtige film

Casim werkt als dj in een disco in Glasgow en droomt er van om ooit een eigen onderneming te kunnen beginnen. Casim hoort tot de tweede generatie Pakistani en komt uit een nog zeer traditioneel gezin. Zijn ouders zijn beide overtuigde moslims en dragen dat ook met grote stelligheid uit naar hun kinderen. Casim schikt zich daar naar. Hij mijdt het conflict en wil enerzijds zijn eigen leven leiden en anderzijds zijn ouders geen verdriet doen.

Cultuurmaandag, 17 januari 2005

Toaniel om stil fan te wurden

Der binne toanielstikken út it wrâldrepertoire, dêr’t it trochsneed Frysk amateurselskip net oan tinkt om dy op ’e planken te setten. De kâns fan mislearjen is te grut. De dit jier 135 jier besteande Rederikerskeamer M.R.V. Tesselschade út Hurdegaryp is ien fan de útsûnderings op dy regel.

Cultuurmaandag, 17 januari 2005

Kristlik Fryske Folksbibleteek hat ferlet fan skriuwers

Ljouwert - It liket foar de Kristlik Fryske Folksbibleteek (KFFB) hieltyd dreger te wurden om de 2600 leden trije kear yn it jier in nij boek oan te bieden. Op de jiergearkomste fan de Fryske boekeklub sneon yn Ljouwert waard dúdlik dat de karkommisje fan de fjouwer ynstjoerde hanskriften foar dit jier mar twa romans goed genôch fûn om út te jaan. In jier earder waarden noch tsien hanskriften oanbean. ,,It liket wol oft de measte skriuwers yn Fryslân útpoept binne’’, sei Wim van der Schaaf fan de karkommisje. Neffens Van der Schaaf moat de KFFB der no foar oppasse dat it lytse tal ynstjoerings net liede sil ta it ferleegjen fan kwaliteit, om dochs mar trije boeken yn it jier út te jaan. Better kin dan neffens Van der Schaaf keazen wurde foar in oersetting yn it Frysk fan in kwalitatyf goed boek út in oare taal, lykas de KFFB dat earder ek wol dien hat.

Cultuurmaandag, 17 januari 2005

Weinig hoogtepunten Noorderslag

Noorderslag en Nederlands talent. Al jaren gaan die twee hand in hand en het oer-Hollandse popfestival gaat er prat op een mooie doorsnee te leveren van de vaderlandse pop. Niet dit jaar. Tenminste, dat is niet te hopen. Want als de bandjes die afgelopen zaterdagavond in de Oosterpoort in Groningen optraden Hollands trots in bange dagen moeten vormen, dan kunnen de muziekliefhebbers hun hart vast houden. Niet dat het slechte muzikanten zijn, maar opwindend was deze editie van Noorderslag allerminst.

Dossiermaandag, 17 januari 2005

Co


Dossiermaandag, 17 januari 2005

Geen Turkse twijfel


Economiemaandag, 17 januari 2005

ING stelt verplaatsing IT-werk Leeuwarden uit

Leeuwarden – De ING stelt de verhuizing van 120 automatiseringsbanen uit Leeuwarden naar Den Haag voorlopig uit. Dat maakt het bank- en verzekeringsconcern vandaag bekend. Vrijdag is het betrokken personeel ingelicht.

Hoofdartikelmaandag, 17 januari 2005

Kibbelen

Er wordt wat afgekibbeld, in ons land. Vaak gaat het niet over inhoudelijke dingen, maar over posities van mensen en organisaties. Neem Weisglas, de voorzitter van de Tweede Kamer. Die vindt iets over de samenstelling van de Kamer – er moeten niet te veel nieuwe parlementariërs komen, vindt hij. Gelijk wordt hij op z’n vingers getikt: hij heeft zich daarmee niet te bemoeien. De politieke partijen nemen de beslissingen over de samenstelling van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Hoe waar dat laatste ook is, de kwestie die Weisglas aan de orde stelt, is de moeite waard. Hij noemde als voorbeeld van het nadeel van veel nieuwe Kamerleden het gedoe in de LPF-fractie. De nieuwelingen wisten zich nauwelijks te gedragen volgens de regels en volgens de mores van het politieke ambt. Het ambt van parlementariër is een vak, beklemtoont Weisglas, en dat heb je niet zo maar onder de knie. Het dient de democratie als de Kamer na verkiezingen voldoende ervaringskwaliteit heeft. De waarschuwing van de Kamervoorzitter is inhoudelijk de moeite van het overdenken waard. De geschiedenis laat zien dat de zorg over de ‘vernieuwingsdrift’ van politieke partijen terecht is.

Regiomaandag, 17 januari 2005

‘Maar goed dat ik niet in de kerk zat ditmaal’

Gytsjerk - Gert-Jan Stummel uit Gytsjerk heeft de schrik nog in de benen. Dacht hij dat hij kaarsjes rook gisterochtend, bleek de garage van de buurvrouw aan It Heechhout in brand te staan. Buurvrouw zat in de kerk, de andere buren lagen nog te bed en hij zou zoals altijd eigenlijk ook met zijn gezin in de kerk hebben gezeten. Toevallig had zijn vrouw de avond tevoren gewerkt, dus het gezin Stummel bleef voor een keer thuis. ,,Moet je je voorstellen dat ik een uurtje later thuis was gekomen uit de kerk.’’

Regiomaandag, 17 januari 2005

‘Nuondirectie moet weg om verhuischaos’

Leeuwarden – De directie van energiebedrijf Nuon moet weg. Dat zegt de Consumentenbond, naar aanleiding van de problemen die het bedrijf heeft met de afhandeling van verhuizingen.

Regiomaandag, 17 januari 2005

‘Franeker’ wil meer geld in openbaar onderwijs steken

Franeker – De gemeente Franekeradeel is bereid meer geld te steken in het openbare onderwijs in de gemeente. Dit heeft verantwoordelijk wethouder Miedema gezegd. Het overkoepelende bestuur van de negen openbare basisscholen in de gemeente heeft de gemeente meer geld gevraagd. Miedema: ,,Op bepaalde posten heeft het onderwijs meer geld nodig. Daar wil ik naar kijken.’’

Regiomaandag, 17 januari 2005

Laatste huiskamerbibliotheek sluit

Sint Jacobiparochie – Internetterminals, ontspannen fauteuils, kindervoorleeshoeken, uitgebreide cd- en dvd-collecties, een ultrabrede leestafel met cappuccino’s en een volledig geautomatiseerd leen- en terugbrengloket. De moderne ontwikkelingen zijn aan de bibliotheek van Sint Jacobiparochie voorbijgegaan. De vooruitgang zal er ook nooit komen, want de bieb is per 1 januari dicht. Wegens bezuinigingen. Afgelopen vrijdag konden de boeken voor het laatst worden ingeleverd en vanavond verkoopt de bibliotheek overgebleven inventaris en enkele duizenden boeken.

Geloof & Kerkmaandag, 17 januari 2005

Godsdienstvrijheid verplicht tot zelfbeheersing

Leeuwarden - De Protestantse Kerk in Nederland vindt dat moslims zich actiever moeten mengen in de discussie over de vormgeving van de Nederlandse samenleving. De vrijheid van godsdienst zoals die er in Nederland is, is een voorwaarde voor elke dialoog tussen religies, zegt bijzonder hoogleraar Paul Scheffer. ,,Die godsdienstvrijheid verplicht niet alleen gelovigen, maar evenzeer ongelovigen tot zelfbeheersing.’’

Geloof & Kerkmaandag, 17 januari 2005

Open dag Bethelkerk trekt 1000 mensen

Drachten – De open dag van de Bethelkerk in Drachten heeft zaterdag zo’n duizend belangstellenden getrokken.

Geloof & Kerkmaandag, 17 januari 2005

Een ‘wereldkerk’ in Rotterdam

Rotterdam - Ooit vertrokken Nederlandse zendelingen via Rotterdam naar verre en vreemde streken. Op de plek waar zij te scheep gingen, wonen vandaag de vreemdelingen zelf.

Geloof & Kerkmaandag, 17 januari 2005

Kerkmusicus Jan Pasveer (71) overleden

Leeuwarden – Kerkmusicus Jan Pasveer is zaterdag op 71-jarige leeftijd in Zaandam overleden. Pasveer, onder meer oud-voorzitter van de Gereformeerde Organisten Vereniging, was vooral bekend om zijn Bachvertolkingen. Daarnaast was hij een groot kenner en uitvoerder van moderne muziek. ,,Pasveer stond voor kwaliteit. Hij was laagdrempelig, niet-elitair, maar hij mikte niet laag’’, zegt kerkorganist Jos van der Kooy.

Sportmaandag, 17 januari 2005

Foarút vloert iedereen op Midwintercup

Franeker – Regionale voorrondes en een finaledag in Franeker. Qua sfeer bleek de Midwintercup-nieuwe stijl niet voor iedereen een verbetering, voetbaltechnisch wel. In een jaar waarin er voor de verandering eens geen klachten waren over gladheid van de vloer, hield Foarút zich het best staande. De verliezend finalist van twee jaar geleden was nu de beste.

Sportmaandag, 17 januari 2005

‘Ik voel me de loser van de Midwintercup’

Franeker – De spreekwoordelijke eerste prijs voor de grootste en meest luidruchtige supportersschare; die sleepten de vrouwen van Oerterp zaterdag tijdens de Midwintercup in Franeker in de wacht. Daar bleef het echter bij. De Friezinnen hadden ook de echte eerste prijs kunnen winnen, ware het niet dat Oranje Nassau het Fries-Groningse duel in de vrouw-enfinale overtuigend wist te winnen. Dat betekende dat Oerterp- coach Peter van der Berg voor de derde keer een finale tijdens de Midwintercup verloor. ,,Ik voel me de loser van de Midwintercup”, lachte hij daarom als een spreekwoordelijke boer met kiespijn.

Sportmaandag, 17 januari 2005

Lijmpoging tussen Tadema en bestuur Zwaluwen mislukt

Leeuwarden – De poging om het royement van erevoorzitter Meindert Tadema van Leeuwarder Zwaluwen te voorkomen is mislukt. Bij beide partijen ontbreekt de wil om tot elkaar te komen, aldus de bemiddelaars Hans Bouwhuis, oud-bestuurslid van de KNVB, en de Leeuwarder wethouder Gerrit Krol.

Sportmaandag, 17 januari 2005

Heerenveen keert met nederlaag huiswaarts

Belek – SC Heerenveen heeft dit weekeinde het achtdaagse trainingskamp in de Turkse badplaats Belek met een nederlaag tegen de Turkse titelhouder Fenerbahçe afgesloten Onder slechte omstandigheden - regen en harde wind - verloor de ploeg van trainer Gertjan Verbeek zaterdag met 2-1.

Sportmaandag, 17 januari 2005

Cambuur moet klaar zijn met ontslag De Boer

Leeuwarden – Hoe zeer het ontslag van trainer Dick de Boer ook zijn sporen heeft nagelaten bij de spelers bij Cambuur Leeuwarden, de knop moet om. Voor mokkende voetballers is bij een professionele club geen plaats. ,,De tijd om te rouwen is om’’, zegt interim-trainer Jan Schulting. ,,Wie dat niet kan moet het zeggen, krijgt ruimte voor een gesprek, maar wie niet mee wil zal er op aangesproken worden.’’

Sportmaandag, 17 januari 2005

‘Wat seist der fan? Sil ik dy efkes ien draaie?’

Er had zaterdag bij de clubkampioenschappen Fries dammen in Easterein buiten de deuren van Café Bergsma een lange rij rokers kunnen staan. De enige lange rij die er was, was die van de geparkeerde auto’s van de deelnemers. Roken, het mag nog gewoon in deze sport. Desondanks gebeurde het zaterdag niet. De dammers hebben zelf een oplossing gevonden in de maandenlang durende soap. Toch zijn de meningen zijn nog verdeeld.

Weermaandag, 17 januari 2005

Winterse buien

Vandaag is het nog zacht met zo’n 8 graden. Vanavond en vannacht krijgen we regenachtig weer. Morgen hebben we te maken met winterse buien bij 4 à 5 graden. De wind is morgen matig tot hard uit het westen tot zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties