De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van donderdag, 17 januari 2008.

Cultuurdonderdag, 17 januari 2008

Klok gaat niet terug tijdens Oerol-festival

Terschelling - De klok wordt tijdens het Oerol-festival op Terschelling niet twee uren teruggedraaid. De organisatie van Oerol wilde dit graag als ‘gezamenlijk kunstwerk’ voor het komende festival dat als thema tijd heeft. Door de klok twee uren terug te draaien zou het bovendien eerder donker zijn, waardoor voorstellingen beter tot hun recht komen.

Cultuurdonderdag, 17 januari 2008

Fanfares ongerust over WMC

Schraard - Friese fanfares maken zich ongerust over hun deelname aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade volgend jaar. Het WMC wil de fanfares zoveel mogelijk concentreren in het slotweekeind van het vier weken durende muziekkampioenschap: midden in de vakantie.

Economiedonderdag, 17 januari 2008

Aardappelen proeven op de ‘proef’-boerderij

Munnekezijl – Niet vaak had minister Verburg tijdens het aardappelen eten zoveel aandacht als gisteren. Personeel van proefboerderij Kollumerwaard, media, bestuurders en bezoekers hingen bij de Grote Aardappeltest aan de lippen van de minister: welke aardappel zou ze nu het lekkerst vinden? Na verschillende rassen geproefd te hebben was ze er eindelijk uit. Een lekkere kruimige aardappel had de voorkeur. Om vooroordelen te vermijden waren de aardappelen genummerd, en ook achteraf werd het ‘lekkerste ras’ niet bekendgemaakt. Het mocht de pret gisteren niet drukken.

Economiedonderdag, 17 januari 2008

Duitsland zet in op eigen aardappelteelt

Leeuwarden - Duitsland, belangrijke exportgebied voor de Nederlandse aardappelteelt, zoekt steeds minder zijn toevlucht tot de Nederlandse aardappel. Vorige week werd bekend dat de export van consumptieaardappelen naar dit belangrijke exportland vorig jaar drastisch is gedaald. Tussen augustus en november ging er ruim 23.000 ton naartoe. Een jaar eerder was dat in die periode 62.000 ton.

Economiedonderdag, 17 januari 2008

Detailhandel: parkeren vaak absurd duur

Leeuwarden - Parkeerplaatsen zijn slecht bereikbaar en komen vaak onveilig over. Bovendien is parkeren vaak absurd duur. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde jaarlijkse parkeertest van het Platform Detailhandel Nederland.

Hoofdartikeldonderdag, 17 januari 2008

Kinderopvang...

Het is op deze plaats voorspeld: de opvang van kinderen door familie of vrienden, wordt een ‘beroep’, compleet met ‘deskundigheidseisen’. Organisaties voor kinderopvang luiden de noodklok: er wordt misbruik gemaakt van de regelingen voor financiële vergoedingen voor kinderopvang. Grootouders, andere familie of vrienden zijn niet altijd betrouwbaar in hun functie als kinderopvang. De organisaties vinden dat daar iets aan gedaan moet worden en komen met voorstellen. Die variëren van cursussen, met diploma, voor gastouderschap, tot en met inspectie van de woningen waar de kinderen worden opgevangen, op bijvoorbeeld de hoogte van de stopcontacten.

Regiodonderdag, 17 januari 2008

Dongeradeel wil licht vaker uitdraaien

Dokkum - De gemeente Dongeradeel wil waar openbare verlichting niet nodig is de lichten uitschakelen. Dat moet lichtvervuiling tegengaan. Op het stadhuis in Dokkum wordt vanmiddag en vanavond daarover gesproken tijdens een masterclass onder de naam ‘Mag het licht uit?‘

Regiodonderdag, 17 januari 2008

Niet gelovig, maar gek op Johannes Passion

Heerenveen - ,,Ik moet er een keer mee stoppen en ik denk er de laatste tijd ook wel aan, maar de Johannes Passion in maart wil ik zeker nog uitvoeren en ik zou het 4 mei-concert ook graag nog willen meemaken. Dus wanneer ik precies ophoud, weet ik nog niet.”

Regiodonderdag, 17 januari 2008

Maatschappelijke stage, maar vanuit de Bijbel

Scholen in het voortgezet onderwijs zijn vanaf 2011 verplicht hun leerlingen een maatschappelijke stage te laten volgen. Die moet in totaal 72 uur duren.

Regiodonderdag, 17 januari 2008

Friese horeca wil verbod op jeugdcaravan

Leeuwarden - De afdeling Friesland van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) maakt ernst met de actie tegen caravans en keten waar jongeren samenkomen om te drinken. De horeca heeft de mededingingsautoriteit ingeschakeld. Het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) eist in een brief die de gemeenten binnenkort krijgen, een einde aan illegale situaties.

Regiodonderdag, 17 januari 2008

Samen uit eten in het eigen dorp, want dat is leuker dan alleen

Het project ‘samen uit eten in eigen dorp’ is een initiatief van serviceorganisatie Nynke, onderdeel van Zorggroep Noorderbreedte. Oudere dorpsbewoners worden in de gelegenheid gesteld samen te eten in het dorpshuis. Voorafgaande aan de maaltijd, geleverd door Maaltijdservice Fryslân, wordt voorlichting gegeven over zaken die senioren aangaan, zoals tuinonderhoud, aanpassing van de woning en de vervoerspas.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 januari 2008

‘Veel religie buiten harde kern’

Amsterdam - Jongeren zijn veel meer met religie bezig dan in het algemeen wordt aangenomen. Slechts 20 procent zegt helemaal niets te hebben met religie. Een veel groter percentage, 60 tot 80 procent, heeft er wél iets mee. Veel van die jongeren hebben echter niets of nauwelijks iets met de kerk, en er is ,,schrikbarend weinig” over die groep bekend.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 januari 2008

Zoektocht naar verlorene begint in varkensstal

De Kwakel - In een varkenstal in het Noord-Hollandse De Kwakel heeft het Evangelisch Werkverband (EWV) gistermiddag de aftrap gegeven voor het ‘Lucas 15 jaar’. Een themajaar waarmee het EWV hoopt dat kerken volop missionair aan de slag gaan en de boodschap uitdragen dat mensen thuis mogen komen bij God.

Sportdonderdag, 17 januari 2008

Gouden speld voor Wiebe Jager

Scherpenzeel - Wiebe Jager (70) uit Scherpenzeel heeft van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond een gouden speld gekregen voor zijn verdiensten in de voetbalsport. Hij is maar liefst 60 jaar lid van de voetbalvereniging De Westhoek en 44 jaar veldverzorger en terreinknecht. Tot zijn 37ste jaar speelde hij actief voetbal bij deze vereniging. Hij was 36 jaar lang KNVB-consul.

Sportdonderdag, 17 januari 2008

Van der Werf vindt het genoeg geweest

Nes - Marathonschaatsster Marja van der Werf uit Nes stopt na dit seizoen met marathonschaatsen.Het beste resultaat van Van der Werf was een vierde plaats tijdens de Greenery in 2005.

Sportdonderdag, 17 januari 2008

Nieuwe ploeg voor De Vries & De Vries

Leeuwarden - Marathonschaatsers Jeroen de Vries uit Sint Nicolaasga en Douwe de Vries uit Heerenveen hebben een nieuwe sponsor. De twee moesten allebei op zoek naar een nieuwe ploeg, omdat Time Out Sport er een punt achter zet.

Sportdonderdag, 17 januari 2008

Yildirim stapt over naar de koploper

Gaziantepspor - Ugur Yildirim zet zijn carričre voort bij Sivasspor, de verrassende koploper in de Turkse competitie. De 25-jarige rechterflankspeler stapte onlangs op bij Gaziantepspor omdat hij al maanden op zijn geld wacht. ,,In Turkije zijn de regels zo dat je ergens gratis weg mag als een club een aantal maanden geen salaris heeft uitbetaald”, legt Bob Maaskant, zaakwaarnemer van Yildirim, uit in de nieuwe Voetbal International.

Sportdonderdag, 17 januari 2008

Een knuffel van de trainer. Maar hoe verder?

Leeuwarden - René van der Weij is ‘hot’. Sinds het winnende doelpunt tegen FC Omniworld giert de adrenaline door zijn lijf. Cambuur kreeg drie punten en verliet die vermaledijde laatste en laagste plaats in het vaderlandse betaalde voetbal. Na afloop van dit cruciale duel kreeg hij een vette knuffel van de trainer en een haalden zijn collega’s in de kleedkamer opgelucht adem. ,,Het was mijn mooiste goal voor Cambuur”, zegt hij niet zonder trots.

Sportdonderdag, 17 januari 2008

Alves is in het bezit van twee contracten

Zeist - De arbitragecommissie van de KNVB kon gisteren geen oordeel geven in de spoedarbitragezaak die AZ tegen SC Heerenveen had aangespannen over de transfer van Afonso Alves. Voorzitter Vermeulen constateerde in zijn voorlopige oordeel dat het contract van de Braziliaanse spits met AZ rechtsgeldig is. Datzelfde geldt echter voor de overeenkomst die Alves heeft met zijn huidige werkgever Heerenveen. ,,Het heeft er alle schijn van dat Alves momenteel twee contracten bezit”, aldus Vermeulen. De commissie doet op woensdag 23 januari uitspraak in de zaak.

Sportdonderdag, 17 januari 2008

Duel belofteteam even stilgelegd

Katwijk - Het bekerduel tussen Quick Boys en Jong Heerenveen was nog maar drie seconden onderweg, toen de wedstrijd door scheidsrechter Raymond van Meenen werd stilgelegd. Vlak na de aftrap kwam er een door supporters afgestoken vuurpijl loodrecht uit de lucht vallen in de middencirkel, op een meter afstand van de arbiter. Die floot af en na samenspraak met vierde official Ketting werd het publiek door de speaker gemaand daarmee te stoppen.

Sportdonderdag, 17 januari 2008

Belofteteam maakt schuld

Katwijk - Belofte maakt schuld. Dat had het belofteteam van sc Heerenveen gisteravond in Katwijk niet goed begrepen. De ploeg van trainer Henk Herder verprutste in het bekerduel tegen de amateurs van Quick Boys haar eigen kansen en ging daar mee door bij de strafschoppenreeks. Dat werd duur betaald met de uitschakeling in de achtste finales.

Sportdonderdag, 17 januari 2008

Aris doet weinig onder voor Nijmegen, maar verliest wel

Leeuwarden - Aris Friesland is er gisteren niet in geslaagd de overwinning op Upstairs Weert een passend vervolg te geven. De Leeuwarder basketballers dolfen in het eigen Kalverdijkje het onderspit tegen Matrixx Magixx uit Nijmegen. Aris deed weinig onder voor de nummer vier van de ranglijst, maar een ondermaats derde kwart nekte het team van coach Tony Vandenbosch.

Sportdonderdag, 17 januari 2008

Flyers laat weer kans op prijs glippen

Eindhoven – Vadeko Flyers moet zo langzamerhand een finale-syndroom krijgen, want opnieuw slaagden de Heerenveense ijshockeyers er gisteravond niet in een grote prijs te pakken. Als het er de laatste jaren echt om gaat, geven de Friezen niet thuis. Zo ook gisteren in de bekerfinale in Eindhoven tegen Tilburg.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties