De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van maandag, 17 februari 2003.

Bijschriftmaandag, 17 februari 2003

Waarheid

Misschien hebt u ze ook wel eens ontmoet: mensen die graag de waarheid horen zonder overigens hun leven daardoor te veranderen.

Cultuurmaandag, 17 februari 2003

Fraaie productie van Animato

Theaterkoor Animato heeft sinds zijn oprichting in 1957 al menige bijzondere productie op de planken gebracht, waaronder ook verschillende musicals en operettes die weinig zijn uitgevoerd.

Cultuurmaandag, 17 februari 2003

Intieme sfeer op Troubadoersjűn

Zo grootschalig als de Stjęrrejűns waren, zo dicht bij de mensen zijn de troubadoersjűnen van het kwartet zangers dat zaterdagavond in Burgum een serie van drie concerten begon.

Cultuurmaandag, 17 februari 2003

Film ‘Chicago’ is sprankelende show

De filmmusical leek enige jaren geleden helemaal dood. Er was geen producent meer te vinden die het aandurfde om met dat, ooit mateloos populaire genre, de bioscoop in te gaan. Maar de tijden kunnen ineens veranderen.

Economiemaandag, 17 februari 2003

Rabobank ontslaat 1200 werknemers

Leeuwarden – De Rabobank gaat opnieuw reorganiseren. Dit gaat gepaard met het verlies van 1200 banen.

Hoofdartikelmaandag, 17 februari 2003

Leiders, hun bevolkingen…

Regeringsleiders in Europa zijn hopeloos verdeeld over de kwestie-Irak, maar de bevolkingen achter de leiders zijn behoorlijk eensgezind: geen oorlog tegen Saddam Hussein. De massale demonstraties van het afgelopen weekeinde zijn een teken van de overwegende afkeer tegen ingrijpen in Irak.

Regiomaandag, 17 februari 2003

Sprankje hoop voor eilander asielzoekers

Ameland - Er gloort een sprankje hoop voor de asielzoekers op Ameland. De stichting Inlia uit Groningen gaat bekijken wat de wettelijke mogelijkheden zijn om de zorg voor de 58 asielzoekers op het eiland over te nemen van het COA.

Regiomaandag, 17 februari 2003

Gemeentebelangen nu ook tegen zweeftrein

Franeker – Gemeentebelangen Fryslân is voortaan tegen de bouw van een magneetzweefbaan tussen de Randstad en het Noorden. Dat zei lijsttrekker Jan Kloosterman zaterdag bij de start van de campagne van zijn partij in Franeker.

Regiomaandag, 17 februari 2003

Bloembakken als verkeersremmers

Wierum – De Ternaarderweg in Wierum ligt sinds vorige week bezaaid met betonnen blokken en bloembakken. Het zijn verkeersremmende maatregelen, daar als proef geplaatst door de gemeente Dongeradeel.

Regiomaandag, 17 februari 2003

Kinderen in, op en onder de brandweerauto

Sneek – Kinderen kruipen in, op en onder de voertuigen die in de uitrukgarage van de brandweerkazerne in Sneek staan. Honderden kinderen. Een jongetje loopt in een zwart pak met oranje plakband op de rug een beetje stoer door de garage. Op zijn hoofd een rode plastic brandweerhelm. ,,Kijk mama’’, schreeuwt hij luid, en klimt rap op de ladderwagen. Moeders grijpt naar haar fototoestel.

Regiomaandag, 17 februari 2003

‘Subsidieer lokale partijen’

Leeuwarden - Lokale partijen hebben steeds meer invloed op de gemeentepolitiek. Daarom moeten ook zij aanspraak kunnen maken op overheidssubsidie, zoals gevestigde landelijke partijen die krijgen. Gemeentebesturen moeten daarom beter in staat worden gesteld om subsidie te geven aan partijen die zetels in de raad hebben verworven.

Regiomaandag, 17 februari 2003

‘Is dit nu een darm of een hart’

Noardburgum – Baukje Oppers uit Sumar loopt samen met haar moeder door de lange gangen van verpleeghuis Nieuw Toutenburg in Noardburgum. Het is open dag, en Baukje is meer dan geďnteresseerd in het verpleeghuis.

Regiomaandag, 17 februari 2003

38 boetes in Fryslân bij grote alcoholcontrole

Leeuwarden – In het kader van een landelijke alcoholcontrole heeft de politie Fryslân in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plaatsen in de provincie controles gehouden. In totaal werden er 2622 automobilisten gecontroleerd. Van hen kregen 38 een proces-verbaal voor het rijden onder invloed.

Geloof & Kerkmaandag, 17 februari 2003

New Age-rapport mist kernvraag

Kerken vinden vaak nieuwe religieuze bewegingen leerstellig beneden de maat. Zo’n kerkelijk standpunt ontneemt de kans op een serieuze interreligieuze dialoog. Bovendien belemmert het een goed begrip van de individualisering die zowel de kerken als de nieuwe religieuze bewegingen raakt.

Geloof & Kerkmaandag, 17 februari 2003

Rouwen met de verdrietkoffer

Leeuwarden – ‘Juf, dat is net als bij Philine hč’, vraagt een kleuter uit groep twee als de onderwijzeres voorleest uit een boek waarin een vogeltje doodgaat. Drie weken geleden verloor ze haar vriendinnetje aan hersenvliesontsteking en ze begrijpt er maar weinig van. Zonder dat ze het zich realiseert, brengt de kleuter met haar vraag het kringgesprek over de dood op gang. Dankzij de verdrietkoffer.

Geloof & Kerkmaandag, 17 februari 2003

Fotowedstrijd over huidig katholiek leven

Leeuwarden - Dit jaar viert de katholieke geloofsgemeenschap in Nederland dat 150 jaar geleden de bisschoppelijke hiërarchie in ons land werd hersteld.

Sportmaandag, 17 februari 2003

De Graafschap speelbal voor Heerenveen

Doetinchem – Nog nooit won SC Heerenveen zo eenvoudig van De Graafschap als zondagmiddag. De hekkensluiter fungeerde op de half bevroren grasmat van de Vijverberg als speelbal voor de manschappen van trainer Foppe de Haan. In een duel dat volgens de Friezen eigenlijk niet gespeeld had mogen worden, maar dus wel een goed gevoel opleverde.

Sportmaandag, 17 februari 2003

Ellen Postma staat bij de jongens haar mannetje

Franeker - De zeventienjarige Ellen Postma uit Franeker werd in januari van dit jaar voor de vierde maal in successie Fries kampioen tafeltennis bij de junioren. Behaalde ze de eerste drie kampioenschappen nog bij de meisjes, dit jaar werd de talentvolle Franeker bij de jongens gehuldigd als kampioen van Fryslân.

Sportmaandag, 17 februari 2003

Van den Akker dressuurkoningin

Drachten - De spanning was te snijden tijdens de eindstrijd van de Friese titelstrijd dressuur, in de klasse Zwaar 2 in het Fries Paarden Centrum in Drachten. Voor de finale proef had Niesette Haringsma uit Marum een achterstand van slechts één punt op Jiska van den Akker uit Kootstertille. Het werden er drie, zodat het Fries volkslied klonk voor Van den Akker.

Sportmaandag, 17 februari 2003

Ruiter Schuursma zet opgaande lijn voort

Drachten – Dressuurruiter Barend Schuursma uit Drogeham heeft zaterdag de opgaande lijn van de afgelopen maanden voortgezet. Hij won voor de eerste maal in zijn sportloopbaan de Friese titel, na een vierde plaats in de eerste selectiewedstrijd en een eerste in de tweede.

Sportmaandag, 17 februari 2003

Sneek geeft hoop niet op

Sneek – Ondanks de nederlaag van vorige week bij hekkensluiter VVC hebben de volleybalsters van Essent Sneek de hoop op lijfsbehoud nog niet opgegeven. In tegendeel. Zaterdag werd in de eigen Sneker sporthal, waar het publiek gratis naar binnen mocht, afgerekend met Eastborne Volco.

Sportmaandag, 17 februari 2003

Vluchtelingen goed voor wedstrijdboksen in Leeuwarden

Leeuwarden – Tijdens de districtskampioenschappen boksen dit weekeinde in Leeuwarden is duidelijk geworden dat de sport in Leeuwarden langzaam uit het dal aan het opklimmen is. Na een tijdlang waarin bijna geen enkele Fries voor de clubs Olympia of Frisia wilde uitkomen in de ring, heeft bijvoorbeeld de eerste club nu weer elf wedstrijdboksers.

Sportmaandag, 17 februari 2003

Vier Friese wielerclubs gaan samen verder

Leeuwarden - Bestuurders van de vier Friese wielerverenigingen zijn tot het inzicht gekomen dat zij in het belang van de wielersport in Fryslân samen verder moeten. Daarom kunnen met ingang van dit seizoen voor het eerst renners die lid zijn van één van deze clubs, zelf kiezen bij welke clubtraining zij zich melden.

Sportmaandag, 17 februari 2003

Vlasveld klasse apart op WK wintertriatlon

Oberstaufen - Marianne Vlasveld prolongeerde in het Zuid-Duitse Oberstaufen haar wereldtitel wintertriatlon. Dat ging niet zonder slag of stoot. Ze had de twee Duitse deelneemsters Sigrid Lang en Jutta Schubert op de hielen. Bij het langlaufen sloeg ze het beslissende gaatje.

Weermaandag, 17 februari 2003

Matige vorst

Komende nacht matige vorst met minimumtemperaturen van -6 tot -7 graden. De wind is oostelijk en zwak tot matig. Morgen blijft het zonnig, in de loop van de middag komt het kwik te liggen rond 1 ŕ 2 graden. De wind is meest matig uit het oosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties