De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 17 februari 2006.

Bijschriftvrijdag, 17 februari 2006

Loslaten

Geloven is loslaten. Afstand nemen van alles waar je aan gehecht bent.

Cultuurvrijdag, 17 februari 2006

Boerenklucht met smaak noch geur

Laten we ervan uitgaan dat de intenties om een sociaal drama als Gasten van de Duitse auteur Oliver Bukowski op het repertoire te nemen, oprecht zijn. Dat je dus als Tryater je publiek iets wezenlijks voor wil schotelen. Dat je de toeschouwers iets duidelijk wil maken, om mijn part iets wil leren. Maar ja, met goede intenties alleen ben je er nog niet.

Cultuurvrijdag, 17 februari 2006

In 80 minuten wereld rond

Ondanks alle goede bedoelingen en het gezamenlijk de handen in elkaar slaan om de armoede de wereld uit te helpen, blijven er factoren werkzaam die de mens niet in de hand heeft. Extreem natuurgeweld bijvoorbeeld. Dat hebben we wel geleerd van de tsunami en de recente overstromingen in New Orleans. Dat kan geen mooi geformuleerde millenniumdoelstelling keren.

Economievrijdag, 17 februari 2006

Eldering Druk naar Van der Eems

Easterein - Drukkerij Van der Eems neemt Eldering Druk in Sneek over Dit familiebedrijf ziet als zelfstandige onderneming geen mogelijkheden meer om voldoende in te spelen op moderne ontwikkelingen. Drukkerij Van der Eems, met vestigingen in Easterein, Bolsward en Heerenveen, plaatst de medewerkers en machines van Eldering over naar Easterein. Eldering Druk nam zelf het initiatief voor de overname door Van der Eems. ,,Wij waren net op zoek naar een paar nieuwe, ervaren medewerkers toen de kennis en kunde van Eldering ons op een presenteerblaadje werd aangeboden. Inclusief machines. Een prachtkans om de groei van onze drukkerij op een natuurlijke manier ruimte te geven’’, stelt Van der Eems. De uitbreiding past bij de ontwikkeling van drukkerij Van der Eems. ,,Het gaat goed en we willen onze klanten ook in de toekomst zo optimaal mogelijk van dienst blijven.”

Hoofdartikelvrijdag, 17 februari 2006

Normen en waarden….

Het is betrekkelijk geruisloos gegaan: de acceptatie van de normen en waarden zoals Balkenende die een aantal jaren geleden aan de orde stelde. Wat werd hij gehoond, toen hij zei dat de politiek én de samenleving, beide moeten werken aan normen en waarden. Inmiddels, een betrekkelijk klein aantal jaren later, is de hele Kamer het er over eens: we moeten iets doen aan de normen en waarden van een betrekkelijk kleine groep jongeren. Die gedraagt zich onbehoorlijk op straat: schelden, dreigen, vernielingen aanrichten. De situatie is zo ernstig, dat er openlijk wordt gesproken over drastische maatregelen, zoals het aanpakken van ouders. Zelfs wordt gekeken naar de mogelijkheden om ouders te straffen voor de wandaden van hun kinderen.

Regiovrijdag, 17 februari 2006

Treuren om het einde van BZN

Goutum – BZN stopt. Voor de echte fans van de Volendamse muziekband kwam de boodschap hard aan. Hun idolen houden er na veertig jaar mee op. Ook Friese fans treuren. ,,Wy sille harren misse”, zegt Alie van der Veen uit Goutum. Al 28 jaar gaat zij naar zoveel mogelijk concerten van BZN. ,,Ik skrok hiel bot. Ik wie hiel emosjoneel doe’t ik it hearde”, zo zegt zij. Alie (67) was zo’n twintig jaar geleden een van de oprichters van de landelijke fanclub van BZN. Tien jaar was ze voorzitter. Toen ze het stokje overdroeg telde de BZN-fanclub bijna 2200 leden. Als voorzitter onderhield ze veel contact met de leden van BZN. Dat contact is gebleven. ,,It binne fan dy ienfâldige minsken. Se binne gewoan hartstikke leuk.” Zo nu en dan ontvangt ze nog kaartjes voor een concert. Zo ging ze vorig jaar samen met haar man Henk (73) naar Groningen. Het was 28 jaar geleden haar dochter Petra die haar aanspoorde eens naar een concert van BZN te gaan. ,,Wy hawwe doe yn Ljouwert nei in konsert west en wy wiene daliks ferkocht”, aldus Van der Veen. ,,As je fertrietich binne en je geane nei in konsert fan BZN dan knappe je dêr fan op”, stelt de fan.

Regiovrijdag, 17 februari 2006

‘Merenproject in zijn geheel uitgevoerd’

Leeuwarden – Om het ambitieuze Friese-Merenproject volledig te kunnen uitvoeren, is het gelijknamige projectbureau nog op zoek naar 145 miljoen euro. Halverwege het in 2001 gestarte megaproject is volgens projectleider

Regiovrijdag, 17 februari 2006

Bezuiniging Tjongerschans minder ingrijpend

Heerenveen – Ziekenhuis de Tjongerschans hoeft minder te bezuinigen dan aanvankelijk gedacht. Doordat het ziekenhuis vorig jaar meer mensen heeft geholpen en dus meer heeft verdiend is het tekort minder hoog opgelopen. De tekorten leidden tot een crisis, maar er wordt weer overlegd.

Regiovrijdag, 17 februari 2006

Fietstunnels en hangbrug

Leeuwarden – Meer dan vijftig miljoen euro wordt er de komende jaren gestoken in het uitbreiden en verbeteren van fietsroutes in Leeuwarden. Er komen zeven fietstunnels onder de rondweg en aan de Drachtsterbrug wordt een hangbrug gekoppeld. De nieuwe wijk Zuidlanden krijgt een snelle verbinding met de stad via een tunnel onder het spoor.

Regiovrijdag, 17 februari 2006

Niet iedereen wil ‘om de west’

Grou – Friesland Vaart wordt een succes, voorspelde gisteren een opgewekt bestuur. Het ,,grootste watersportevenement van Nederland” moet met zeshonderd deelnemers eind juni een kwart miljoen dagjesmensen trekken. Het enige obstakeltje is het aantal deelnemers. Momenteel hebben zich vierhonderd schippers aangemeld: tweederde van het gewenste aantal. Op 1 april is de sluitingsdatum.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 februari 2006

De zondagse dienst moet een feest zijn

Leeuwarden - Kerkdiensten waar je je buitenkerkelijke vriend of buurman mee naartoe durft te nemen. Dat is de droom voor kerken van Nancy Beach. Volgende week is de Amerikaanse twee dagen in Drachten op de conferentie ‘Een uur op zondag’. ,,Elke samenkomst zou een feest moeten zijn.’’

Geloof & Kerkvrijdag, 17 februari 2006

Kerken Hallum samen als ‘Mariëngaarde’

Hallum – De Gereformeerde Kerk van Hallum en de Hervormde Gemeente van Hallum-Hijum-Finkum gaan samen onder de naam Protestantse Gemeente Mariëngaarde Hallum.

Sportvrijdag, 17 februari 2006

Van parel van de toekomst tot een vaste waarde

Leeuwarden – Vraag Martijn Roosenburg naar zijn favoriete positie en hij antwoordt: ,,Aanvallende middenvelder.” Vraag hem naar de plek waar hij sinds zijn debuut in het eerste van Cambuur Leeuwarden heeft gespeeld en er valt een stilte. Want sinds hij op 5 december 2003 onder toenmalig trainer Dick de Boer zijn eerste schreden in de hoofdmacht zette, speelde hij al op vele verschillende posities. Multifunctioneel, heet dat. Roosenburg vindt het niet erg, als-ie maar speelt. Dat doet hij dit seizoen veelvuldig en belangrijker: hij doet dat niet onaardig.

Sportvrijdag, 17 februari 2006

Clausules moeten Cambuur helpen

Leeuwarden – Ondanks dat de financiële malaise bij Cambuur Leeuwarden nog niet is opgelost, heeft de club een manier bedacht om toch nieuwe spelers vast te leggen of spelers met een aflopend contract te proberen te behouden. Manager voetbalzaken Peter de Roo liet dat gisteren na de training weten. Na overleg met een jurist is besloten dat er met clausules gewerkt gaat worden waarin staat dat wanneer de club alsnog niet blijft bestaan, de betreffende speler dan nergens aan vastzit. Het geeft De Roo de mogelijkheid om zich met de sportieve toekomst bezig te houden, iets wat bemoeilijkt werd door de financiële problemen.

Sportvrijdag, 17 februari 2006

Ritsma wil opnieuw jaar langer schaatsen

Turijn - De uitschakeling van de Nederlandse ploeg in de halve finale van de achtervolging tegen Italië was gisteren ronduit dramatisch te noemen. Naderhand kon één ding met zekerheid worden gezegd: Rintje Ritsma zal in zijn fameuze loopbaan geen olympisch goud winnen. Maar, zei de Beer van Lemmer, hij gaat zeer waarschijnlijk opnieuw een jaar door met schaatsen.

Sportvrijdag, 17 februari 2006

Jong Feyenoord – Jong Heerenveen: 2-1

Rotterdam – Het belofteteam van SC Heerenveen is gisteren op Varkenoord in Rotterdam onderuit gegaan tegen Jong Feyenoord. De Friezen verloren het duel met 2-1, door een tegentreffer in de laatste minuut. Voor rust was het Magrao die de Rotterdammers na een mooie combinatie op voorsprong bracht. Heerenveen, dat na de pauze met André Hanssen en Mark de Vries aantrad, kwam op gelijke hoogte door Lasse Schöne. Hij rondde een voorzet vanaf de linkerkant doeltreffend af. Doelman Sven Taberima stopte nog een strafschop van Pieter Collen, maar Heerenveen moest alsnog capituleren toen Resham Serdar in de slotfase 2-1 maakte.

Sportvrijdag, 17 februari 2006

Roda JC met Cissé tegen Heerenveen

Kerkrade - Trainer Huub Stevens van Heerenveen kan zaterdag tijdens de thuiswedstrijd tegen Heerenveen weer over Sekou Cissé beschikken. De KNVB heeft de schorsing van de aanvaller opgeschort omdat het hoger beroep tegen de straf pas na het weekeinde wordt behandeld. Cissé moest afgelopen weekeinde tijdens het uitduel met FC Twente nog wel geschorst toekijken. Hij kreeg een straf van vijf duels voor een zware overtreding op Virgilio Texeira van RKC opgelegd. Cissé tekende echter beroep tegen de straf aan. De zaak wordt waarschijnlijk dinsdagavond behandeld.

Sportvrijdag, 17 februari 2006

Thijs Houwing weer in de basiself bij Cambuur

Leeuwarden – Thijs Houwing keert vanavond terug in de basiself van Cambuur Leeuwarden. De spits neemt in de thuiswedstrijd tegen FC Zwolle de plek in de aanval over van John Stegeman. ,,Thijs heeft keihard getraind”, noemde trainer Roy Wesseling als een argument voor zijn keuze voor Houwing.

Weervrijdag, 17 februari 2006

Wisselvallig

Het blijft vandaag en morgen wisselvallig weer met enkele buien, waarbij soms ook een klap onweer mogelijk is. De middagtemperaturen komen te liggen rond 7 graden, morgen wordt het 6 à 7 graden. De wind is daarbij dan matig tot vrij krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties