De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 17 februari 2009.

Cultuurdinsdag, 17 februari 2009

Friese blokfluitist Erik Bosgraaf wint prestigieuze prijs

Leeuwarden - Blokfluitist Erik Bosgraaf (Drachten, 1980) heeft de Borletti-Buitoni Trust Award 2009 gewonnen. Dit is een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan veelbelovende, internationale solisten en ensembles. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 pond (ruim 22.000 euro) verbonden. Onder de acht solisten die dit jaar in de prijzen vielen, zijn twee Nederlanders. Bariton Henk Heven krijgt een bedrag van 10.000 pond.

Cultuurdinsdag, 17 februari 2009

Film met Fries tintje te zien in Leeuwarden

Leeuwarden - Het Filmhuis in Leeuwarden vertoont binnenkort de filmdocumentaire Contractpensions-djangan loepah! Deze film van regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich gaat over Nederlanders die Indonesië na de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen moesten verlaten. In de film komen ook Friezen aan het woord.

Cultuurdinsdag, 17 februari 2009

Een groots muziekspektakel in Sint Nyk

Een draaiend podium van zeven meter in doorsnee met vijf verschillende decorstukken. Een filmdoek van zeven bij vier meter. Een meters hoge trap zoals die in een grote tv-show te zien is. En alsof dat nog niet alles is ook nog een demontabele muziektent met een doorsnee van zeven meter. Muziekvereniging Harmonie in Sint Nicolaasga viert komend weekeinde het honderdjarig bestaan met een groot toneel- en muziekspektakel in de Doniahal.

Cultuurdinsdag, 17 februari 2009

Bienze IJlstra volgt Guus Tomey op bij De Bazuin B

Oentsjerk - Bienze IJlstra wordt de nieuwe dirigent bij het B-orkest van brassband De Bazuin uit Oentsjerk. Hij volgt Guus Tomey op die de band twaalf jaar leidde. IJlstra leidt nu onder meer het succesvolle koperensemble van muziekschool De Wâldsang. Van 1980 tot 1985 dirigeerde hij het A-orkest van De Bazuin.

Economiedinsdag, 17 februari 2009

Bos bekijkt de opzet van‘veilige bank’

Rotterdam - Minister Bos van Financiën onderzoekt of er speciale ,,veilige banken” voor spaargeld moeten komen. Dat zei hij tijdens een gastcollege aan de Erasmus Universiteit Rotterdam over de financiële crisis. Bos zei serieus te kijken naar de opzet van de Duitse Sparkasse.

Hoofdartikeldinsdag, 17 februari 2009

De veilige bank...

We beleven wonderlijke tijden. De minister van Financiën, Wouter Bos, kan publiekelijk pleiten voor veilige banken. Die moeten een fatsoenlijk financieel beleid voeren, door de staat gecontroleerd. Keurige spaarders kunnen hun centjes daar opslaan. De overheid garandeert de tegoeden van de spaarders bij deze banken. Financiële avonturiers kunnen hun gang gaan bij commerciële banken. Gaat daar iets mis: eigen schuld, dikke bult.

Regiodinsdag, 17 februari 2009

Kuddes bij Lauwersmeer bijgevoerd

Lauwersoog - De Schotse hooglanders en konikpaarden van Staatsbosbeheer in het Lauwersmeergebied worden momenteel bijgevoerd. Door de wintermaanden is er te weinig voer voor de beesten. It Fryske Gea ziet nog geen reden om dieren in haar gebieden bij te voeren.

Regiodinsdag, 17 februari 2009

Wachtlijsten bekort; binnen een week door de scan

Leeuwarden - Een patiënt kan straks binnen een week terecht voor een scan bij het MCL. Dit dankzij de nieuwe, extra sterke MRI-scan. Het apparaat is bovendien nauwkeuriger, maar daar hebben zowel artsen als patiënten voorlopig niets aan.

Regiodinsdag, 17 februari 2009

Insecten vies? Ach, iedereen eet wel eens bladluis

Leeuwarden - Gebakken sprinkhaan eten, uilenballen openpeuteren op zoek naar botjes of ouderwets spelletjes doen? Het kan allemaal met de tentoonstellingen die musea deze voorjaarsvakantie houden.

Regiodinsdag, 17 februari 2009

Streetdance: zelfs tweejarigen doen het

Siegerswoude - Streetdance verovert Fryslân. Marieke de Jong van de gelijknamige dansschool in Siegerswoude trekt zelfs uit Zoutkamp iedere week mensen naar haar lessen. Het is zo druk, dat ze verhuist van de kleine hal in Opende naar de sportschool in Surhuisterveen.

Regiodinsdag, 17 februari 2009

Mantelzorgers zwijgen op werk over extra taken thuis

Leeuwarden - Bijna de helft van alle mantelzorgers praat op het werk niet over de extra taken. Dat blijkt uit een onderzoek van Werk & Mantelzorg. Werkgevers zijn vaak slecht op de hoogte van de zorgtaken. Vier organisaties in Zuidoost-Fryslân willen daar samen wat aan doen.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 februari 2009

Gezamenlijk slotavond Friese kerkbewegingen

Leeuwarden - De Friese afdelingen van de Gereformeerde Bond, de Confessionele Vereniging, het Confessioneel Gereformeerd Beraad en het Evangelisch Werkverband houden 26 maart voor het eerst gezamenlijk een slotavond. Dit en vorig kerkseizoen begonnen de vier organisaties, die actief zijn binnen de Protestantse Kerk in Nederland, al samen.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 februari 2009

Wycliffe komt met themazondag zonder bijbel

Driebergen - Wycliffe Bijbelvertalers roept 21 juni 2009 uit tot eerste Nederlandse Zondag zonder Bijbel. Dat meldt het nieuwste nummer van Wycliffe Nieuws.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 februari 2009

Christenen horen samen, het wordt tijd voor eenheid

De Protestantse Kerk in Nederland wil via een Nationale Synode de kerken in ons land samenbrengen. Het zoeken naar eenheid is een opdracht, aldus PKN-scriba dr. Arjan Plaisier. De christenen van nu zijn het aan Calvijn verplicht. ,,Wordt het 500 jaar na zijn geboorte niet tijd voor een ommekeer?’’

Sportdinsdag, 17 februari 2009

‘Oudjes’ helpen Jong Heerenveen uit de penarie

Heerenveen - De ‘oudjes’ van sc Heerenveen hebben het belofteteam gisteravond weer wat uit de penarie geholpen. Door Jong PSV in een knotsgek duel voor 18.000 toeschouwers te verslaan is het acute degradatiegevaar weer even weg. Maar uit de zorgen is Jong Heerenveen nog niet.

Sportdinsdag, 17 februari 2009

Cambuur - FC Zwolle kan eindelijk gespeeld worden

Leeuwarden - De kans is groot dat het duel in de eerste divisie tussen SC Cambuur-Leeuwarden en FC Zwolle vanavond eindelijk gespeeld kan worden. Het veld in het Cambuurstadion lag er vanmorgen, ondanks de regenval van de afgelopen nacht, in behoorlijk goede staat bij. De wedstrijd werd de afgelopen week eerder door vorst en sneeuwval drie keer achter elkaar afgelast.

Sportdinsdag, 17 februari 2009

Jong SC Cambuur verslaat Zwolse beloften

Sneek - Jong SC Cambuur heeft gisteravnd op het kunstgras van partnerclub ONS in Sneek voor een verrassing gezorgd door Jong FC Zwolle met 4-2 te verslaan.

Sportdinsdag, 17 februari 2009

‘Menzo tekent bij’

Leeuwarden De kans is groot dat trainer Stanley Menzo van SC Cambuur-Leeuwarden zeer binnenkort zijn contract verlengd. Dat heeft Johan Derksen, hoofdredacteur van het voetbalweekblad Voetbal International gisteravond in het gelijknamige tv-programma gezegd. Derksen baseert zich daarbij op uitspraken van ‘suikeroom’ en oud-bestuurslid Jan Riedstra. Ook directeur Alex Pama heeft goede hoop dat beide partijen er binnenkort uit zullen komen. De club wil er rond 1 maart uit zijn met de trainer, die dit seizoen de ontslagen Jurrie Koolhof opvolgde.

Sportdinsdag, 17 februari 2009

Heerenveen wil ook Rasmus Elm

Heerenveen Sportclub Heerenveen wil na Viktor Elm ook zijn jongere broer Rasmus Elm naar het Friese Haagje halen. Dat meldt de Zweedse krant FotbollsExpressen. Volgens de krant hebben ook AZ en FC Twente belangstelling voor de middenvelder van Kalmar FF.

Sportdinsdag, 17 februari 2009

Op zoek naar de heftigste burenruzie in Nederland

Om een wedstrijd een speciale betekenis te geven plakken journalisten er graag de term derby op. Zo wordt Groningen - Heerenveen gretig de ‘Derby van het Noorden’ genoemd en wordt zelfs Ajax - Feyenoord voor het gemak tot derby gebombardeerd.

Sportdinsdag, 17 februari 2009

TVM en Nijenhuis uit elkaar

Heerenveen Schaatser Beorn Nijenhuis moet na dit seizoen vertrekken bij TVM. Het aflopende contract van de 24-jarige sprinter uit Heerenveen wordt niet verlengd, zo maakte de ploegleiding gisteren bekend. Nijenhuis is bezig aan zijn zevende seizoen bij TVM. De in Canada geboren schaatser won vier keer brons bij de NK sprint. Bij het WK was de vijfde plaats tot dusverre zijn hoogste eindrangschikking, in 2007. Verder boekte Nijenhuis als rijder van TVM vier wereldbekerzeges en is hij sinds vorig jaar in het bezit van het Nederlands record op de 1000 meter: 1.07,07.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties