De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 17 november 2011.

Cultuurdonderdag, 17 november 2011

Boek Henk Pietersma gepresenteerd

Leeuwarden | In het Bijbels Museum in Amsterdam wordt vandaag het boek De goedheid op mijn tong gelegd van de Leeuwarder kunstenaar Henk Pietersma gepresenteerd.

Cultuurdonderdag, 17 november 2011

Twaalf noordelijke bands geselecteerd voor rockalbum

Hurdegaryp | Twaalf noordelijke bands hebben een plek bemachtigd op het verzamelalbum Silver Rock 2011. Dat heeft producent Bianca Wijnsma uit Hurdegaryp gisteren gemeld. De bands werden door deejays van onder meer Radio 538, Q-Music, Waterstad FM en Omrop Fryslan gekozen uit dertig inzendingen.

Cultuurdonderdag, 17 november 2011

Hoge publiekswaardering van 23.000 bezoekers

Leeuwarden | Het Noordelijk Film Festival (NFF) in Leeuwarden heeft dit jaar 23.000 bezoekers getrokken. Dat heeft directeur van Film in Friesland, Jacqueline Schrijver, gisteren bekendgemaakt. Het aantal is hetzelfde als vorig jaar. De 33e editie van het festival vond plaats van 9 tot en met 13 november.

Economiedonderdag, 17 november 2011

Maker van fietsbuggy’s failliet verklaard

Oosterwolde | Kid Car uit Oosterwolde is failliet. De producent van wandel- en fietsbuggy’s vroeg het bankroet zelf aan. Volgens curator Peter de Wilde is het bedrijf in problemen geraakt door het missen van een grote Britse order. Begin 2011 kreeg Kid Car nog een lening van een ton uit het Fryslân Development Fonds. Daarmee wilde het de Duitse markt betreden. Er werkten drie mensen bij het bedrijf. Crediteuren hebben nog 1,5 ton tegoed. Er is al belangstelling voor een doorstart.

Economiedonderdag, 17 november 2011

Grondstoffen raken op, of we het willen of niet

Leeuwarden | ,,Dat mensen die duurzaam leven een stap terug moeten doen in hun welvaart, is een beeld dat onterecht is. Maar om de welvaart te kunnen behouden zullen we op korte termijn wel keuzes moeten maken”, zei prins Carlos de Bourbon de Parme gisteren op het congres Global Energy Now! in Leeuwarden. ,,Decennium na decennium hebben we alle grondstoffen die we tot onze beschikking hebben, gebruikt. We lopen tegen onze grenzen aan en intussen raken ook economen, politici en overheden er van overtuigd dat er limieten zijn.”

Hoofdartikeldonderdag, 17 november 2011

De wet als vehikel van de liberale ideologie

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft deze week een motie aangenomen waarin het ambtenaren van de burgerlijke stand wordt verboden om het voltrekken van huwelijken te weigeren. Het kabinet is niet verplicht deze motie uit te voeren. Het is dus afwachten wat er uiteindelijk van komt. De regering wacht een advies van de Raad van State af voordat zij een standpunt inneemt.

Regiodonderdag, 17 november 2011

Leger houdt communicatie Schier met vasteland gaande

Schiermonnikoog | De Koninklijke Landmacht houdt volgende week een bijzondere oefening op Schiermonnikoog. Het 101 Communicatie- en Informatiesystemenbataljon (101CISbat) speelt een grote blackout na, waarbij alle communicatiesystemen op het eiland voor lange tijd uitvallen.

Regiodonderdag, 17 november 2011

Maken van vuurwerkbom veel zwaarder bestraft

Leeuwarden | Het vervaardigen van zwaar illegaal vuurwerk zal rond de komende jaarwisseling een stuk zwaarder bestraft worden dan gebruikelijk. Wie zelf gaat knutselen met vuurwerk riskeert gevangenisstraffen van zes tot negen maanden. Dat zei Annet Bronsvoort, hoofdofficier van justitie in Leeuwarden, gisteren bij de start van vuurwerkvoorlichting in Fryslân. ,,We willen een duidelijk signaal geven.”

Regiodonderdag, 17 november 2011

Studie Fries aan RuG niet langer zelfstandig

Groningen | Met ingang van het komende academische jaar is het niet langer mogelijk om als eerstejaars aan een studie Friese taal en cultuur te beginnen in Groningen. Daarmee is er in Nederland geen universiteit meer die het Fries aanbiedt als studie die vanaf het eerste jaar te doorlopen is. Het Fries gaat - net als het Duits, Frans en alle andere vreemde talen behalve Engels - op in een verzamelstudie Europese talen en culturen. Daarbinnen wordt het wel mogelijk om meer dan de helft van de tijd aan het Fries te besteden, in de vorm van een specialisatie.

Regiodonderdag, 17 november 2011

Leeuwarden wil Culturele Hoofdstad zijn

Leeuwarden | Leeuwarden gaat zich kandidaat stellen als Culturele Hoofdstad 2018. De gemeente reserveert in eerste instantie zelf geen geld voor de titelrace. De 2,4 miljoen euro die Gedeputeerde Staten van Fryslân voor de komende twee jaar willen vrijmaken, moet volgens burgemeester Ferd Crone voorlopig toereikend zijn. De Staten hebben die bijdrage echter nog niet goedgekeurd.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 november 2011

Vaticaan woedend om foto zoenende paus met imam

Vaticaanstad | Het Italiaanse modemerk Benetton, dat in het verleden een reputatie opbouwde met provocatieve reclamecampagnes, is er weer in geslaagd veel aandacht te krijgen. Gisteren lanceerde Benetton een campagne met posters, waarop onder meer te zien is hoe de paus innig zoent met de prominente Egyptische moslimgeestelijke Imam Ahmed al-Tayeb. Het Vaticaan reageerde woedend en sprak van een ,,grove belediging’’ van kerkvorst Benedictus XVI. Kort daarna kondigde Benetton aan dat de afbeeldingen niet langer zullen worden gebruikt.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 november 2011

Mission possible? Ja, ook in Nederland

De Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE) laten zich niet gek maken door de secularisatie. Leiders uit de VPE confereerden juist over missie en kansen. Rick Jansen was er bij.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 november 2011

PKN-preses heeft genoeg van anti-reclame voor kerk

Utrecht | Ds. Peter Verhoeff, voorzitter van de Generale Synode van de Protestantse Kerk, heeft het gehad met omstreden uitspraken van predikanten. Dat schrijft hij in het Commentaar bij de tijd, een rubriek op de site van de PKN waar bestuurders en functionarissen hun licht op actualiteiten in kerk en samenleving werpen.

Sportdonderdag, 17 november 2011

Jansma begint seizoen met een podiumplaats

Igls | Bobsleeër Sybren Jansma uit Opeinde is het seizoen met stuurman Edwin van Calker begonnen met een podiumplaats. Het Nederlandse duo eindigde gisteren in het Oostenrijkse Igls als derde in een race die meetelt voor de Europa Cup. Van Calker en Jansma gaven 0,36 seconde toe op de winnende bob van de Duitser Christian Friedrich. Vandaag is nog een wedstrijd in de tweemansslee op het programma. In Igls start over 2 weken eveneens het wereldbekerseizoen.

Sportdonderdag, 17 november 2011

Louis van Gaal: De cirkel is vierkant

Tweet van de dag. Vandaag: de terugkeer van Louis van Gaal bij Ajax.

Sportdonderdag, 17 november 2011

Nooit meer wachten in Sportmedisch ExpertCentrum

Heerenveen | Hoppen van de ene wachtkamer naar het andere ziekenhuis en maandenlang wachten op een volgend consult zonder een duidelijke diagnose te krijgen. Geblesseerde sporters zal het bekend voorkomen. Meer dan eens moeten zij maanden geduld hebben voor ze weten hoe hun kwetsuur te behandelen is. Het nieuwe SportMedisch ExpertiseCentrum in Heerenveen moet daar verandering in brengen. Ook topsporters profiteren.

Sportdonderdag, 17 november 2011

Wanvertoning kost Flyers deelname aan de halve finale

Heerenveen | Na een wanvertoning in de thuiswedstrijd tegen HYS The Hague kunnen de ijshockeyers van Friesland Flyers deelname aan de halve finale van het bekertoernooi gevoeglijk vergeten. Voor eigen publiek in ijshal Thialf werd de ploeg met de alleszeggende cijfers van 0-6 van het ijs gestuurd. Het was de derde opeenvolgende nederlaag voor het team van coach Justin Bekkering. ,,Verliezen kan een keer gebeuren, maar het gaat om de manier waarop het gebeurt”, brieste Bert van den Braak na afloop.

Sportdonderdag, 17 november 2011

Harkemase Boys ‘leent’ De Jong even van Cambuur

Leeuwarden | Zaterdagtopklasser Harkemase Boys leent oud-trainer Henk de Jong voor een periode van zes weken van SC Cambuur Leeuwarden. De huidige assistent van Alfons Arts verzorgt als interim-trainer tot het einde van dit jaar de veldtraining op dinsdag- en donderdagavond. Konrad Ongersma en Willem Weening houden de eindverantwoording en zitten ook bij de wedstrijden op de bank.

Sportdonderdag, 17 november 2011

Genieten van het geluid van klikkende ballen

Anne Hoekstra uit Franeker is komend weekeinde in de Friesche Club een van de favorieten voor de Friese titelstrijd driebanden. 72 is-ie. ,,Biljarten is een sport waar je oud mee kunt worden.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties