De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 17 december 2005.

Bijschriftzaterdag, 17 december 2005

Bereidt de weg

Bijschrift

Economiezaterdag, 17 december 2005

Reïntegratieburo Kliq failliet verklaard

Zutphen - Reïntegratieburo Kliq bv is deze week door de rechtbank in Zutphen failliet verklaard. De vijfhonderd medewerkers, waarvan enkele tientallen in Fryslân, hebben gisteren hun ontslag gekregen. Het bedrijf heeft veertien vestigingen verdeeld over Nederland. In de drie Noordelijke provincies werken ongeveer honderd mensen.

Economiezaterdag, 17 december 2005

Telersvereniging presenteert eerste Friese pruimenwijn

Sint Jacobiparochie - Telersvereniging Reine Victoria heeft gisteren in Sint Jacobiparochie haar pruimenwijn gepresenteerd. De vereniging is een samenwerkingsverband tussen Friese en Noordhollandse telers en wil met een eigen marktbenadering een groter marktaandeel bereiken. Dit gebeurt onder andere door tijdens de oogstperiode een kleurkaart te gebruiken. Daardoor kan de vereniging, in meerdere plukrondes, altijd in grotere hoeveelheden een uniform product aanbieden. De symbolisch eerste fles Friese Reine Victoria Pruimenwijn, gemaakt van Friese pruimen, is gisteren aangeboden aan gedeputeerde Anita Andriesen.

Hoofdartikelzaterdag, 17 december 2005

De moeite van advent en Kerst en de wetenschap van de Geest

We hoeven er niet om heen te draaien: advent en kerstfeest zijn voor velen moeilijk om echt mee te maken. Woorden: als verwachting, hoop, glorie, Gods zoon, of Messias klinken vertrouwd, maar veel mensen kunnen daar niet zo veel concreets bij denken. In ieder geval minder gemakkelijk dan bij woorden als huis, auto of computerspel. Dat is logisch, is de eerste reactie: het zijn woorden voor dingen, heel concreet. Maar wat moeten we ons denken bij Messias? Of bij verwachting van het kerstkind?

Regiozaterdag, 17 december 2005

Elfstedenclub vergrijst; jeugd aangespoord

Leeuwarden – Het ledenbestand van de Vereniging De Friesche Elf Steden vergrijst. Tijdens het jubileumjaar in 2009 gaat de vereniging zich dan ook flink inzetten om de jeugd weer aan het schaatsen te krijgen.Dit liet voorzitter Henk Kroes gisteren weten tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de vereniging in het FEC in Leeuwarden, waar 392 leden op af kwamen.

Regiozaterdag, 17 december 2005

Eis tot 18 jaar cel in hoger beroep Fetter

Leeuwarden - Tegen de twee Leeuwarder verdachten van de moord op Manuel Fetter is gisteren in hoger beroep voor het Leeuwarder gerechtshof achttien en veertien jaar celstraf geëist. De rechtbank veroordeelde de twee eerder tot veertien en acht jaar, wegens doodslag en medeplegen van doodslag. De twee ontkenden en gingen in hoger beroep.

Regiozaterdag, 17 december 2005

Met prof. Van Giffen de terpen in

Groningen – De titel Professor Van Giffen en het geheim van de wierden lijkt eerder op een spannend kinderboek dan op een serieuze tentoonstelling te wijzen. En dat is precies de bedoeling. ,,Archeologie levert zoveel interessants op, alleen de bodemvondsten uit deze streek zijn vaak zo schamel in uitstraling”, zegt conservator Egge Knol van het Groninger Museum, waar de tentoonstelling vanaf vandaag is te zien, daarover. ,,De voorwerpen uit onze streken kunnen op zichzelf niet concurreren met die uit het Mediterrane gebied.”

Regiozaterdag, 17 december 2005

Meer woongenot achter dubbel glas

Overal in de regio wordt geëxperimenteerd met alternatieven voor olie en aardgas als brandstof en energieopwekkers. Het Friesch Dagblad zet de initiatieven op een rij. Wat zijn de kansen, wat zijn de obstakels? Aflevering 11.

Regiozaterdag, 17 december 2005

‘Reddingsheli komt te laat op waddeneilanden’

Leeuwarden/Schiermonnikoog – Ernstig zieken en gewonden die vanaf een waddeneiland naar het ziekenhuis moeten worden gebracht, komen daar in de toekomst mogelijk te laat aan. Dat denkt Commissaris van de Koningin Nijpels. De luchtmacht overweegt namelijk de Search- and Rescue-helikopters (SAR) te verplaatsen van Leeuwarden naar Den Helder. Deze helikopters, met personeel dat medisch is geschoold, halen sinds jaar en dag patiënten op, voor wie vervoer per boot naar de vaste wal te langzaam gaat. Volgens Nijpels gaat het om zo’n 150 vluchten per jaar. Jaarlijks worden zo’n tien vluchten uitgevoerd waarbij eerst een zoekactie moet worden uitgevoerd, bijvoorbeeld bij drenkelingen.

Geloof & Kerkzaterdag, 17 december 2005

Opgeknapte kerk staat klaar voor de jeugd

Wons – ,,De jeugd kan er de komende veertig jaar wel terecht.” Rentmeester Henk van Slageren van de Nederlands Hervormde Kerk van Wons is tevreden over het resultaat van de grondige onderhoudsbeurt die het kerkgebouw het afgelopen halfjaar onderging. Morgen wordt er voor het eerst weer een dienst gehouden.

Geloof & Kerkzaterdag, 17 december 2005

Orgelbouwer viert een zorgvol jubileum

Leeuwarden – Het was echt wel een feest in de Grote- of Jacobijnerkerk, gistermiddag. Jan Jongepier speelde heerlijk op het prachtige Müller-orgel (1727) dat liefst driemaal (in 1978, ’89 en ’96) door Bakker & Timmenga onder handen is genomen. En wethouder Krol mocht de Leeuwarder orgelrestaurateur de prestigieuze titel van ‘hofleverancier’ bezorgen. De feestrede van directeur-eigenaar Bert Yedema echter had een sombere teneur: ,,Ik weet niet hoelang we dit werk kunnen blijven doen.’’

Sportzaterdag, 17 december 2005

Cambuur speelt bar en boos, maar wint wel

Leeuwarden - Cambuur snakt naar de winterstop. Na bijna een half seizoen aanmodderen in de kelder van de eerste divisie en het daarbij op het nippertje afgewende faillissement van de club, is de batterij even leeg. De Leeuwarders konden gisteren tegen Go Ahead Eagles niet veel meer brengen, maar twee goed genomen vrije trappen leverden toch drie punten op.

Sportzaterdag, 17 december 2005

Déjà-vu voor SC Heerenveen: wéér Boekarest

Nyon – Niemand bij SC Heerenveen zat er om te springen, maar het gebeurde wel: de tegenstander die voor de formatie van trainer Gertjan Verbeek gisteren uit de koker kwam bij de UEFA Cup-loting in het Zwitserse Nyon komt uit Boekarest. Het plaatselijke Steaua is de tegenstander bij de laatste 32. Daardoor moet Heerenveen voor de derde keer in vier seizoenen richting Boekarest. ,,We moesten er al om lachen. Want je zult het net zien: we wilden juist niet een ploeg uit Boekarest en dan tref je er dus wel weer één”, was de eerste reactie van Verbeek.

Sportzaterdag, 17 december 2005

Steaua Boekarest, een discutabele maar succesvolle club

Leeuwarden – Het was simpel voor Heerenveen, gisteren bij de loting voor de UEFA Cup. Er waren acht groepswinnaars, waarvan er zeven (Marseille won de groep van Heerenveen) een mogelijke tegenstanders waren voor de eerste knockoutronde. Twee van hen kwamen uit Boekarest: Rapid en Steaua. En die laatste is Heerenveens weinig bevredigende nieuwe opponent. Heel wat minder aansprekend dan AS Monaco of Sevilla, maar misschien wel net zo gevaarlijk. Over Steaua: een soms erg discutabele club, maar wel eentje met een uitpuilende prijzenkast.

Sportzaterdag, 17 december 2005

Koen Brack gaat ooit naar ‘bella Italia’, da’s zeker

Aan het einde van dit seizoen loopt zijn contract af. Waar zijn voetbaltoekomst dan ligt, weet Cambuur-verdediger Koen Brack (24) nog niet. Zekerheid over de toekomst van de club is er evenmin. Maar één ding is wél zeker: zijn toekomst als mens ligt in Italië, daar waar het leven bella is.

Weerzaterdag, 17 december 2005

Winterse buien

Vandaag komt het tot enkele winterse buien bij temperaturen iets boven het vriespunt. De noord- tot noordwestenwind is vrij krachtig, in het kustgebied eerst hard tot stormachtig. Vannacht vriest het een graadje.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties