De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Archief

De artikelen van zaterdag, 17 december 2011.

Achtergrondzaterdag, 17 december 2011

Koelwater door een vissenoog bekeken

Er kan veel vissterfte worden voorkomen door innovatieve water- en visontziende koelwatertechnologie toe te passen. Dus waar is het wachten op?

Cultuurzaterdag, 17 december 2011

Princessehof opent digitale expositieruimte scholieren

Leeuwarden | Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden opent maandag op zijn website een digitale expositieruimte voor scholieren. De webruimte hoort bij een educatief project rond de expositie De schreeuw uit het harnas - Keramisch werk van Lucebert. Dat heeft een woordvoerder van het museum gisteren gemeld. Op de website wordt werk tentoongesteld dat leerlingen maken naar aanleiding van een bezoek aan de tentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar (1924-1994).

Cultuurzaterdag, 17 december 2011

New Killer Stars treden op in Podium Asteriks

Leeuwarden | De Friese band New Killer Stars geeft op 23 december een afscheidsconcert in Podium Asteriks in Leeuwarden. Dat heeft de band gisteren gemeld.

Cultuurzaterdag, 17 december 2011

Kunstenaars exposeren werk over cultuurbeleid

Sneek | Bij Galerie BAS in Sneek is vanaf vandaag een expositie te zien waarin 29 beeldend kunstenaars hun reactie geven op het cultuurbeleid van het kabinet Rutte. ,,Om op cultuur twee keer zo veel te bezuinigen als op andere sectoren - dat lijkt op minachting voor de plaats van de kunst in de samenleving”, aldus Stichting Beeldend Aktief Sneek. De stichting vroeg de bij haar aangesloten kunstenaars hun visie op de bezuinigingen te verbeelden.

Cultuurzaterdag, 17 december 2011

Portret Geert Wilders te zien in Den Haag

Leeuwarden | Het portret dat de Friese kunstenaar Gerard Boersma maakte van Geert Wilders is vanaf volgende week te zien in Den Haag. Het schilderij, dat als een mozaďek is opgebouwd uit kleine portretten van moslims, is te zien in de solo-expositie Observaties bij het Rijksoverheid Opleidingsinstituut (ROI). Met het schilderij wil Boersma uitdrukken dat de politicus mede groot is geworden door de islam.

Hoofdartikelzaterdag, 17 december 2011

Advent: een nieuw hart en een nieuwe geest

In allerlei toonaarden schrijven de profeten in het Oude Testament over de komst van de Messias. Zijn komst zal vrede brengen, niet alleen voor Israël, maar voor alle volkeren. Jesaja beschrijft die vrede in prachtige beelden: de wolf zal bij het lam verkeren, een zuigeling zal spelen bij het hol van de adder.

Geloof & Kerkzaterdag, 17 december 2011

Bisschoppen diep door stof om misbruik

Zeist | Het rapport van de commissie-Deetman over het seksueel misbruik in katholieke instellingen heeft een schok door de samenleving doen gaan. Verbijstering, ongeloof en woede overheersen over de omvang van het misbruik en het zwijgen erover.

Geloof & Kerkzaterdag, 17 december 2011

Commissie-Deetman zelf ook geschokt

Utrecht | Toen in de commissie het totaal aantal slachtoffers van seksueel misbruik binnen rooms-katholieke instellingen voor het eerst op tafel kwam, werd het stil, vertelde voorzitter Wim Deetman gisteren tijdens de presentatie van het eindrapport. ,,We hadden dit niet verwacht.” In de periode van 1945 tot 1981 gaat het om 10.000 tot 20.000 slachtoffers die een deel van hun jeugd in een katholieke instelling hebben doorgebracht. Het gaat hier om ervaringen die uiteenlopen van zeer licht tot ingrijpend.

Geloof & Kerkzaterdag, 17 december 2011

Arie Slob: dit rapport raakt iedere gelovige

Rijswijk | Slachtoffergroepen en politici reageren boos en geschokt op de uitkomsten van het onderzoek van de commissie Deetman. Fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob vindt ze confronterend: ,,Als christen vind ik het beschamend te lezen hoeveel leed mensen door geestelijken is aangedaan. Kindermisbruik, op welke plek en door die wie dan ook, is onaanvaardbaar en moet altijd worden aangepakt en, als het kan, voorkomen worden. Het rapport van de commissie lezend zijn daarin onherstelbare fouten gemaakt die zware littekens op mensenlevens hebben achtergelaten.”

Geloof & Kerkzaterdag, 17 december 2011

Geheim archief Groningen: twee archiefdozen

Den Haag | De Onderzoekscommissie Deetman betreurt de wijze waarop zaken in het archief van het bisdom Groningen-Leeuwarden na te gaan waren. Dat staat in het eindrapport. De commissie voerde een grootschalig archiefonderzoek uit dat betrekking had op alle bisdommen, de Bisschoppenconferentie, Hulp & Recht, ordes, congregaties van mannelijke religieuzen en één congregatie van vrouwelijke religieuzen.

Sportzaterdag, 17 december 2011

Guijt ontvangt Cambuur met een glimlach

Breda | Hij omcirkelde de datum meteen toen het definitieve speelschema van de eerste divisie voor dit seizoen bekend werd. Zondag 18 december, Willem II - SC Cambuur. Voor Willem II-middenvelder Danny Guijt (30) wordt het, net als voor doelman David Meul, de eerste confrontatie met de Leeuwarders sinds het gedwongen vertrek uit de Friese hoofdstad eerder dit jaar. En zo goedlachs als de inmiddels in Breda woonachtige Guijt in zijn Cambuurtijd was, zo is hij dat ook nu nog. ,,Omkijken in wrok? Welnee.”

Sportzaterdag, 17 december 2011

Sven Kums en Dries Mertens, van klasgenoten tot tegenstanders

Als jochies van 14 en 15 jaar waren ze klasgenoten op het Koninklijk Atheneum Redingenhof in Leuven: Sven Kums (23) en Dries Mertens (24). Morgen treffen beide Belgen elkaar opnieuw, dan als spelers in dienst van sc Heerenveen en PSV.

Sportzaterdag, 17 december 2011

Heerenveen wil ook scoren tegen PSV

Heerenveen | Het vertrouwen bij sc Heerenveen voor het duel tegen PSV is groot. De formatie van trainer Ron Jans, die al dertien competitieduels op rij ongeslagen is, hoopt die status morgenmiddag over de jaarwisseling heen te trekken. De oefenmeester heeft er alle vertrouwen in dat zijn ploeg zich van zijn beste kant laat zien. ,,De wedstrijd leeft enorm. Ik denk dat wij weer een goede pot gaan spelen.”

Sportzaterdag, 17 december 2011

Weduwe Abe overlijdt op 87-jarige leeftijd

Heerenveen | Hil Lenstra-Wisman, weduwe van Abe Lenstra, is op 87-jarige leeftijd overleden. Dit maakte sc Heerenveen gisteren bekend. Lenstra-Wisman was al enige tijd ziek. Ze was jarenlang een trouw bezoekster van de wedstrijden in het Abe Lenstrastadion. Abe Lenstra wordt gezien als een van de grootste Nederlandse voetballers aller tijden. Hij is het clubicoon. Hij maakte zo’n 700 goals in ongeveer 730 duels en hij kwam 47 keer uit voor het Nederlands elftal. Hij overleed in september 1985.

Sportzaterdag, 17 december 2011

Friesland Flyers wint ondanks matig begin

Heerenveen | De ijshockeyers van Friesland Flyers hebben gisteren in het eigen Thialf met 8-3 van Herentals gewonnen. De formatie uit Heerenveen kende een matige eerste periode, waarin het team tweemaal terugkwam van een achterstand: 2-2. Door goals van Van den Braak, Levitin en Turcotte liep Flyers in de tweede periode weg van de Belgische oponnent (5-3). Daarmee was het verzet van Herentals gebroken, zodat de Heerenveners in de slotperiode nog drie keer scoorden: 8-3.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties