De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Archief

De artikelen van maandag, 17 maart 2003.

Bijschriftmaandag, 17 maart 2003

Zout

Bah, wat laf! Zo’n uitroep kun je aan tafel horen als degene die het eten heeft klaargemaakt in een onbewaakt moment heeft vergeten er zout aan toe te voegen.

Cultuurmaandag, 17 maart 2003

Gedurfde werken door Leeuwarder cantorij

Dirigent Leendert Runia schuwt werken uit de twintigste eeuw niet. Ze staan regelmatig bij hem op het programma. Ook in het concert van de Leeuwarder Cantorij en de Noord-Nederlandse Cantorij in de Grote Kerk in Leeuwarden van vrijdagavond ontbraken ze niet.

Cultuurmaandag, 17 maart 2003

Harp treft poëzie in Heerenveen

De harp mag wel als een intiem instrument beschouwd worden, zeker wanneer het als solo-instrument wordt gebruikt. Een combinatie van poëzie en harpspel is dan ook een hele mooie en sfeervolle.

Cultuurmaandag, 17 maart 2003

Galili heeft factor tijd tegen

De leden van Galili Dance, zijn dat musici die talent voor dans hebben, of zijn het dansers die ook muzikaal begaafd zijn? Het onderscheid is in Chronocracy moeilijk te maken. Met even veel gemak als ze de dansvloer betreden, nemen zeplaats achter één van de zeven piano’s die rondom het podium staan opgesteld, en spelen de muziek die Gene Carl heeft gecomponeerd voor Galili.

Cultuurmaandag, 17 maart 2003

Nieuwe cd ‘Kriebelvisje’ van Meindert Talma

Meindert Talma. Als je de naam hoort, denk je niet meteen aan één van de meest gelauwerde muzikanten van Nederland. En toch is het zo. De Fries kan niets verkeerd doen bij muziekminnend Nederland.

Hoofdartikelmaandag, 17 maart 2003

Ambitieus waterbeheer…

In Kyoto worden deze week een stuk of 350 sessies afgewerkt over uiteenlopende problemen die allemaal te maken hebben met water. Nederland is er met een flinke delegatie vertegenwoordigd. Want van water weten wij Nederlanders immers veel.

Regiomaandag, 17 maart 2003

Winkeliers getroffen door diefstallen

Leeuwarden – Veel Friese winkeliers zijn dit weekeinde op grote schaal gedupeerd door winkeldieven. De diefstallen vonden vooral plaats in Leeuwarden, maar ook winkels in Drachten en Sneek zijn bestolen.

Regiomaandag, 17 maart 2003

Vogeltjesmarkt in Harkema afgelast

Harkema – De vogeltjesmarkt die voor zaterdag 29 maart in zalencentrum De Klok in Harkema op het programma stond, gaat niet door. De uitbraak van vogelpest is er de oorzaak van dat de organisatie een streep door het evenement heeft gehaald.

Regiomaandag, 17 maart 2003

‘CDA, PvdA en VVD gefixeerd op macht’

Leeuwarden – In bijna alle provincies houden CDA, PvdA en VVD elkaar vast in het college van Gedeputeerde Staten, wat ook de uitslag van de Statenverkiezingen is. Ze kunnen het prima met elkaar vinden, en vergeven elkaar een verkiezingsnederlaag op z’n tijd.

Regiomaandag, 17 maart 2003

‘Geen reden voor een groot feest’

Kûbaard – De honderdste verjaardag? Nu niet direct een reden om een groot feest te vieren, vinden ze in Kûbaard. Bovendien waren ze bij begrafenisvereniging De Laatste eer in het dorp nooit zo ‘bewaarderig’.

Regiomaandag, 17 maart 2003

FPS-bestuur stapt in april op

Drachten – Het bestuur van het Friesch Paardenstamboek (FPS) stapt per 25 april op. Tot die tijd blijft het aan als demissionair bestuur. Op die voorwaarde stemden de leden van het FPS vrijdagnacht in met een geldelijke bijdrage om het Fries Paardencentrum (FPC) in Drachten vooralsnog van een faillissement te redden.

Regiomaandag, 17 maart 2003

‘Geldzorgen schaden imago Friese paard’

Drachten – Diep bedroefd is Henk Draaijer (75) uit Twijzel. Hij kan het bijna niet geloven hoe er wordt gesproken over het Fries Paardencentrum (FPC) in Drachten.

Regiomaandag, 17 maart 2003

‘Een Dolfijn zorgt goed voor de natuur’

Sneek/Lauwersoog – Grote laarzen in alle kleuren, rugzakjes vol proviand, prikstokken en harken in de hand. De leden van de scoutinggroepen Tibrag en Greate Pier uit Sneek zijn er klaar voor: ‘himmeljen’ op en langs het water in de omgeving van Sneek.

Regiomaandag, 17 maart 2003

‘DE-koffie? Heerlijk, maar eerst thee’

Joure - ,,Koffie? Heerlijk. Maar alleen als het van Douwe Egberts is.’’ De twaalfjarige Jasper Brouwer uit Joure lust graag een bakkie. Maar kom bij hem niet aan met een ander merk dan dat van de fabrikant die dit jaar 250 jaar in Joure zit. ,,Dat drink ik écht niet.’’

Geloof & Kerkmaandag, 17 maart 2003

Nederlanders blijven in Nes Ammim

Nes Ammim – De ruim 25 Nederlanders die in de christelijke nederzetting Nes Ammim in Israël wonen, blijven daar voorlopig.

Geloof & Kerkmaandag, 17 maart 2003

‘Liefde wordt op zichzelf staand criterium’

Leeuwarden - ,,In onze maatschappij is liefde een op zichzelf staand criterium geworden. Als mensen elkaar op een oprechte wijze liefhebben, wie zijn wij dan om daar iets van te zeggen, zo wordt geredeneerd. De traditionele visie leert echter dat onze liefde voor God moet blijken uit het leven naar zijn wet, of we nu homo of hetero zijn.’’

Geloof & Kerkmaandag, 17 maart 2003

Tafellakens met een verhaal

Ruurlo - Hoe komt iemand op het idee om op haar 71ste langs Friese kerken te gaan en te vragen of ze hun avondmaalslinnen mag bestuderen? ,,Puur persoonlijke interesse’’, zegt Tine Oosterbaan uit Ruurlo. ,,En omdat achter die tafellakens en servetten een enorme schat aan verhalen schuil gaat.’’

Geloof & Kerkmaandag, 17 maart 2003

Kloostertest: hoe laat wil je opstaan?

Leeuwarden – Wat is een christelijke tijd om op te staan: kwart over vier ’s ochtends of toch liever vlak voor je eerste afspraak? In dat laatste geval ben je waarschijnlijk minder geschikt om kloosterling te worden.

Sportmaandag, 17 maart 2003

HZPC laat DZPC tegen zichzelf spelen

Drachten – De waterpoloërs van HZPC deden wat ze zaterdagavond in Drachten moesten doen, zij versloegen DZPC. Voor de club uit Heerenveen betekende de 6-11 in ieder geval kostbare punten in de strijd voor lijfsbehoud in de tweede klasse, al nam daarmee de twijfel binnen de spelersgroep toch ook weer toe.

Sportmaandag, 17 maart 2003

Heerenveen schudt angst af

Heerenveen – De drie nederlagen van de afgelopen weken speelden SC Heerenveen zaterdagavond behoorlijk parten. Toen de formatie van trainer Foppe de Haan na één helft de angst helemaal van zich afschudde was het gedaan met FC Twente.

Sportmaandag, 17 maart 2003

‘Jongens willen ook best wel weer turnen’

Buitenpost - De belangstelling voor turnen voor jongens stabiliseert zich. En gezien de ontwikkeling bij heel veel andere sporten, mag dat als een overwinning worden gezien.

Sportmaandag, 17 maart 2003

Sneek start play out met belangrijke overwinning bij VVC

Vught – De volleybalsters van Essent Sneek hebben zondagmiddag in Vught het best denkbare scenario voor de play out in werking gezet. De formatie van trainstercoach Tjitske Ringnalda begon de best-of-five-serie in de uitwedstrijd tegen VVC, om rechtstreekse degradatie te ontlopen, met een belangrijke overwinning. Daarmee hoopt de ploeg de eerste aanzet te hebben gegeven op weg naar behoud van het eredivisieschap.

Sportmaandag, 17 maart 2003

Blauw Wit’34 vloert koploper

Leeuwarden - Er staat weer een ploeg op De Greuns. Kende de openingsfase van de competitie nog tal van onsamenhangende momenten, het Blauw Wit ‘34 van nu is een hecht team dat het iedere tegenstander moeilijk kan maken. Of gewoon kan verslaan. Koploper of geen koploper. Lijstaanvoerder Heerenveense Boys ondervond dat aan den lijve.

Sportmaandag, 17 maart 2003

Geniepige zege Harkemase Boys

Harkema – Dat wat voor Harkemase Boys een verloren middag dreigde te worden kreeg zaterdagmiddag toch nog een happy end . Ver in blessuretijd schoot Tony Alberda de ploeg van trainer Sjoerd Jan Eppinga alsnog naar een ‘gemene’, maar o zo belangrijke zege in de race om het kampioenschap in de hoofdklasse C. Dat was zuur voor Nunspeet dat negentig minuten lang stand hield, maar op basis van het afbraakvoetbal eigenlijk ook geen punt verdiende.

Sportmaandag, 17 maart 2003

It is behelpen; waarm rinne op it kuorbalfjild

In het zaterdagvoetbal zijn er twee standaardploegen die pas om drie uur ’s middags spelen: Birdaard en Ropta Boys. Uit pure noodzaak. De clubs hebben slechts één speelveld, waar alle elftallen gebruik van moeten maken.

Weermaandag, 17 maart 2003

Zon en mist

Vanmiddag bewolking en zon met 10 of 11 graden. Vanavond en vannacht kans op mist, opklaringen en temperaturen rond het vriespunt tot een graad vorst. Morgen flink wat zon en overdag 11 of 12 graden. De wind komt uit richtingen tussen noord en oost.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties