De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van donderdag, 17 maart 2005.

Bijschriftdonderdag, 17 maart 2005

Blindganger

Daar gaat hij, de blindeman.

Cultuurdonderdag, 17 maart 2005

Koor van de toekomst maakt debuut

Nu hebben ze nog een bijrol, over enkele decennia zingen zij wellicht zélf de eerste stem: het Koor van de toekomst, bestaande uit kinderen en kleinkinderen van de Stuyvesant Sailors uit Wolvega. Vrijdag maken ze hun debuut, tijdens het jubileumconcert van het vijfjarige shantykoor in het Drafcentrum Wolvega.

Dossierdonderdag, 17 maart 2005

Plattelandsbeleid moet maatwerk zijn

Leeuwarden - Al meer dan vijftig jaar wordt er gesteggeld over revitalisering van het platteland. In die tijd bleek dat voor plattelandsvernieuwing geen overal toepasbare blauwdruk is, concludeert dr. Erwin Karel van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Je moet altijd regionaal denken.

Dossierdonderdag, 17 maart 2005

Verbod op cruciaal moment

Leeuwarden – Het raapverbod van kievitseieren dat de bestuursrechter gisteren heeft afgekondigd, komt op een ,,hiel űngelokkich’’ moment, vindt voorzitter Anne Osinga van de Bond van Friese VogelbeschermingsWachten (BFVW). Vogelbescherming en Faunabescherming daarentegen zijn blij dat net voor het raapseizoen de rechter uitspraak heeft gedaan.

Dossierdonderdag, 17 maart 2005

Dertig jaar juridische strijd om kievitseieren

Akkrum – De politieke en juridische strijd tussen voor- en tegenstanders van het kievitseierenzoeken duurt in Nederland al meer dan dertig jaar. Gisteren wonnen de tegenstanders een belangrijke slag. Resultaat: een onmiddellijk eierraapverbod.

Dossierdonderdag, 17 maart 2005

Staten zien toch maar af van ‘aaisyk’-protest

Leeuwarden – Provinciale Staten en het college van Gedeputeerde Staten hebben gisteren met ,,grote teleurstelling’’ gereageerd op de uitspraak van de rechter, waardoor er in ieder geval dit voorjaar geen kievitseieren geraapt mag worden in Fryslân.

Dossierdonderdag, 17 maart 2005

Eerste ‘ljipaai’ kan alleen vandaag nog worden gevonden

Eemnes – Vandaag kan het earste ljipaai van Fryslân nog worden gevonden. Aaisikers mogen van de rechter vandaag voor het laatst eieren rapen. Het verbod gaat na middernacht in. Vogeldeskundige W. Bil pleit ervoor de traditie rondom het eerste kievitsei te behouden. ,,Dat is in hartstikke leuke sport. En dat iene aaike komme de ljippen wol oer.’’ Gisteren werd in de buurt van Eemnes het eerste kievitsei van Nederland gevonden door Henk van Bork uit Blaricum. Het ei is na controle teruggelegd in het nest.

Economiedonderdag, 17 maart 2005

Actiedreiging bij verpakkingsbedrijf LPF

Leeuwarden – De vakbonden dreigen met acties wanneer de onderhandelingen naar aanleiding van de verplaatsing van de verpakkingsbedrijf LPF Flexible Packaging in Leeuwarden naar Form Plastics in Grootegast in hun ogen onvoldoende resultaat opleveren. Dinsdag wordt er overleg gevoerd over onder meer de begeleiding van ontslagen werknemers, compensatie voor inschaling in een lagere functie, vergoeding van reisuren en een verhuisvergoeding.

Economiedonderdag, 17 maart 2005

NOM investeert in de zuivering van ballastwater

Groningen – De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) investeert in het Fries-Gronings bedrijf Greenship, dat een nieuw zuiveringssysteem voor ballastwater op de markt gaat brengen. Dat maakte de NOM gisteren bekend.

Economiedonderdag, 17 maart 2005

Van den Berg schrapt 20 van de 73 banen

Heerenveen – Technologiebedrijf A.P. van den Berg uit Heerenveen schrapt twintig van de 73 banen. Bij de helft daarvan is waarschijnlijk sprake van gedwongen ontslag, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. Het familiebedrijf is in zwaar weer terechtgekomen, omdat de orders teruglopen. Van den Berg is erg afhankelijk van opdrachten uit de bouw en van Rijkswaterstaat. Het bedrijf haalt het grootste deel van zijn omzet uit sondeerapparatuur, dat gebruikt wordt voor het verrichten van metingen in de grond.

Hoofdartikeldonderdag, 17 maart 2005

Verbod op eierrapen

It hat wat te sizzen . Of: wat een gedoe. Het gaat over het eierzoeken in het veld, mag dat nu wel of mag het niet? Of mag zoeken wel en rapen niet? De bestuursrechter heeft gisteren een hoofdstuk toegevoegd aan het drama - of de klucht – over de wettelijke bepalingen die gelden als iemand het veld in wil om een broedtsje te vinden. Er zijn al forse beperkingen: de man in het veld moet een pas hebben die hem verplicht aan nazorg te doen. Dat wil zeggen: een nest markeren, waardoor de boer bij het maaien het nest kan omzeilen. Door de uitspraak van de bestuursrechter zijn ruim zesduizend aanvragers van een pas gedupeerd; ze mogen niet rapen, maar uitsluitend aan nazorg doen.

Regiodonderdag, 17 maart 2005

Fries op school lijdt onder ‘beroerde praktijk’

Leeuwarden – Gedeputeerde Mulder van Onderwijs is gisteren ongemeen hard uitgevallen naar Provinciale Staten, omdat de politici volgens hem volstrekt theoretisch discussiëren over de ‘kerndoelen’ van het Friese taalonderwijs. In een emotionele uitbarsting wierp Mulder de Staten voor de voeten dat ze zich zouden moeten bekommeren om de beroerde praktijk van de Fryske taalles op de basisscholen, in plaats van een virtuele strijd te voeren voor onhaalbare doelstellingen. ,,De kearndoelen hawwe folslein gjin ynfloed op de praktyk fan it űnderwiis!’’, riep de doorgaans bedachtzame PvdA-gedeputeerde met getergde stemverheffing.

Regiodonderdag, 17 maart 2005

Van extreem koud naar zomers warm

Leeuwarden – Binnen veertien dagen van extreem koude nachten naar zomerse temperaturen. Nog nooit is in maart het contrast in temperatuur zo groot geweest. Op 4 maart werd –20,7 gemeten in Marknesse, gisteren werd het in Zuid-Limburg 21 graden boven nul. Een verschil van bijna 42 graden.

Regiodonderdag, 17 maart 2005

Iedereen kan met de bus, maar soms tegen bijbetaling

Leeuwarden - Alle dorpen in Fryslân krijgen aansluiting op het busnet dat de provincie Fryslân heeft laten ontworpen voor de periode vanaf 2007.

Regiodonderdag, 17 maart 2005

Fryslân maakt Nuon-bezit

Leeuwarden – De provincie Fryslân neemt een lening op de aandelen in energiebedrijf Nuon. Daardoor kan ze het geld dat de verkoop van de aandelen ooit gaat opleveren, nu alvast gebruiken, bijvoorbeeld voor de Zuiderzeelijn.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 maart 2005

Tussenstand actie ‘Wij een bijbel, zij een bijbel’: 900.000 euro

Leeuwarden – De actie ‘Wij een bijbel, zij een bijbel’ voor bijbelwerk in India, die het Nederlands Bijbelgenootschap vorig jaar oktober begon, heeft al 900.000 euro opgebracht.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 maart 2005

‘Visitekaartje en folder van kerk in snackbar’

Leeuwarden – Waarom liggen er in het wijkgebouw, wachtkamers van huisartsen en in de plaatselijke snackbar wel allerlei (roddel)bladen, maar geen informatie van de kerk? Kerkinactie roept kerken die missionair actief willen zijn visitekaartjes en folders als middelen in te zetten om zich te presenteren.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 maart 2005

Een kloosterweekend voor de minima

Heerenveen - De diaconie van de Heilige Geest-parochie in Heerenveen gaat een kloosterweekend organiseren voor mensen met een minimuminkomen. De eerste belangstellende heeft zich inmiddels gemeld, aldus voorzitter Stefan Gulyas van de diaconie. ,,Door samen te werken met de staffunctionaris voor het diaconaat in het bisdom Groningen, geldt het aanbod nu voor het hele Noorden.”

Sportdonderdag, 17 maart 2005

Heerenveen doorbreekt slechte reeks

Den Haag – Na ruim een maand zonder overwinning smaakte SC Heerenveen woensdagavond in Den Haag weer eens het genoegen van een zege. Dat was nodig ook om te voorkomen dat het seizoen, negen duels voor het einde, als een nachtkaars zou uitgaan. Denderend was het nog niet, maar de Friezen doorbraken de slechte reeks. En dat was het enige dat telde.

Weerdonderdag, 17 maart 2005

Bewolking

We krijgen vandaag en morgen te maken met vrij veel bewolking. Af en toe kan daaruit lichte neerslag vallen, al stellen de neerslag hoeveelheden weinig voor. Het wordt vanmiddag ongeveer 11 graden en morgen 11 ŕ 12 graden met een matige tot vrij krachtige wind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties