De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van woensdag, 17 maart 2010.

Cultuurwoensdag, 17 maart 2010

Een potpourri van magnifieke muziek

Elke Nederlander kent de Matthäus-Passion van Bach. Elke Bachliefhebber kent zijn Johannes-Passion. Maar bijna niemand kent de Markus-Passion. Toch voert Toonkunstkoor Concordia uit Leeuwarden het werk deze week uit.

Cultuurwoensdag, 17 maart 2010

Geert Pruiksma directeur Museum De Buitenplaats

Eelde - Kunsthistoricus Geert Pruiksma (Boazum, 1969) is benoemd tot algemeen directeur van Museum De Buitenplaats in Eelde. Dat is gisteren bekendgemaakt. Hij volgt het echtpaar Jos en Janneke van Groeningen-Hazenberg op, dat het museum in 1996 stichtte.

Economiewoensdag, 17 maart 2010

Winst voor bussenmaker VDL

Heerenveen/Eindhoven - De VDL Groep, onder meer producent van bussen, heeft het jaar 2009 ondanks een slecht begin toch afgesloten met winst. Na belastingen bleef een resultaat over van 18 miljoen euro, tegen 54 miljoen euro een jaar eerder. Dat meldde het bedrijf gisteren.

Economiewoensdag, 17 maart 2010

Lagere winst voor de duurzame ASN Bank

Den Haag - De duurzame bank ASN Bank heeft vorig jaar ruim 41 procent minder winst geboekt. Het resultaat werd geraakt door de faillissementen van DSB Bank en Icesave. ASN moest een bijdrage van elf miljoen euro leveren om spaarders bij deze banken schadeloos te stellen via het depositogarantiestelsel. De nettowinst van ASN Bank kwam uit op 9,9 miljoen euro tegen 16,9 miljoen euro in 2008. Zonder eenmalige kosten zou de winst met 7 procent zijn gestegen, zo meldde de dochteronderneming van SNS Reaal vandaag.

Economiewoensdag, 17 maart 2010

FrieslandCampina behaalt meer winst met minder omzet

Amersfoort - Zuivelconcern FrieslandCampina heeft vorig jaar de inkomsten fors zien dalen. De onderneming wist wel de winst te vergroten door sterke prestaties van merkproducten in Zuidoost-Azië, Afrika en Europa, zo bleek vanochtend uit de presentatie van de jaarcijfers. De omzet kwam op 8,16 miljard euro tegen 9,45 miljard euro in 2008. Het bedrijfsresultaat steeg met 4 procent tot 258 miljoen euro. Onder de streep hield FrieslandCampina 182 miljoen euro over, 35 procent meer dan in 2008. Door de recessie daalde de vraag naar zuivelproducten. FrieslandCampina, bekend van Campina, Milner en CoolBest, verkocht niet alleen minder producten ook de prijzen van zuivel daalden.

Hoofdartikelwoensdag, 17 maart 2010

Ruzie tussen...

Washington voelt zich geschoffeerd door Israël. De regering van Barack Obama deed vorige week juist een nieuwe poging het vredesoverleg tussen Palestijnen en Israël te laten hervatten, toen Israël met de aankondiging kwam meer woningen voor Joodse kolonisten te bouwen in Oost-Jeruzalem.

Regiowoensdag, 17 maart 2010

‘Gouden genieters’ zetten stadswandelingen online

Hindeloopen - Een weekendarrangement in een hotel in Drachten en Jan Geerling uit Eindhoven had weer voor maanden werk. Nou ja werk, volop materiaal voor zijn hobby. Sinds zijn pre-pensionering in 2008 maakt de voormalige verandermanager stadswandelingen. Ze zijn gratis te downloaden van internet.

Regiowoensdag, 17 maart 2010

Stil protest van Thijs voor bos

Beetsterzwaag - De meeste bomen voor de nieuwbouwwijk het Van Lyndenpark in Beetsterzwaag zijn inmiddels gekapt, maar toen de zesjarige Thijs van Wee de boomstammen opgestapeld langs de weg zag liggen besloot hij alsnog in protest te komen.

Regiowoensdag, 17 maart 2010

Boer moet meer doen voor klimaat

Leeuwarden - De landbouwsector in Fryslân kan een grotere bijdrage leveren aan de reductie van de uitstoot van broeikasgassen dan hij nu doet. Dat staat in een rapport dat de provincie Fryslân gebruikt bij het opstellen van het toekomstige landbouwbeleid.

Regiowoensdag, 17 maart 2010

Bildtse jongeren vrezen einde keten

Sint Annaparochie - De jongeren op het Bildt vrezen dat het nieuwe alcoholbeleid van de gemeente het einde betekent voor de keten. Dat werd gisteravond duidelijk tijdens de presentatie van dat beleid in Ons Huis in Sint Annaparochie.

Regiowoensdag, 17 maart 2010

Ljipaai; eerst een sms’je naar Afghanistan

Leeuwarden - Het gelukkigste moment van een ‘aaisiker’ is het vinden van het ‘earste ljipaai’ van de provincie. En met wie deel je die gelukzalige momenten het liefst? Natuurlijk met je aaisikersmaten. En als die toevallig in het buitenland zitten, dan stuur je een sms’je naar Afghanistan en pleeg je een telefoontje naar Thailand. En als ze beiden ’s morgens om half elf niet reageren, dan bel je gewoon je derde aaisikersmaat, die op dat moment les geeft. ,,Ik koe de frou wol belje, mar it seit har net sa folle”, verklaart Hidde Dijkstra uit Britsum.

Geloof & Kerkwoensdag, 17 maart 2010

Mening over religie in perspectief zetten

Groningen - Iedereen heeft tegenwoordig wel een mening over religie. Van politici tot kunstenaars en schrijvers. Hoe houd je dat voor de buitenstaander nog wat begrijpelijk? Prof. dr. Kocku von Stuckrad wil als nieuwe hoogleraar religiewetenschappen de meningen duiden. Dat vraagt ook als religiewetenschapper een nieuwe houding, want je bent zelf ook deel van de discussie.

Sportwoensdag, 17 maart 2010

Zeperd voor Jong Heerenveen/Emmen

Heerenveen Het belofteteam van sc Heerenveen/FC Emmen is gisteravond op sportpark Skoaterwâld tegen een zeperd aan gelopen. Hekkensluiter Helmond Sport verraste het elftal van trainer Johnny Jansen op eigen veld met 1-3. Binnen een half uur keek de thuisclub al tegen een 0-2 nederlaag aan en het belofteteam van Jansen slaagde er lange tijd niet in iets aan die achterstand te doen. Pas in de slotfase deed Pele van Anholt wat terug namens Heerenveen/Emmen, maar het slotakkoord kwam wederom op naam van de Helmonders, die in de laatste minuut van de wedstrijd de marge weer op twee brachten.

Sportwoensdag, 17 maart 2010

Aris ziet Nijmegen als angstgegner, maar wint wel

Leeuwarden - De Friesland Aris weet dit seizoen uitstekend raad met Nijmegen als tegenstander. Gisteravond stapten de Leeuwarder basketballers voor de vierde keer in evenzoveel ontmoetingen als winnaar van het veld. Nijmegen als de gedroomde opponent in de play-offs, dus? Coach Pete Miller is een andere mening toegedaan. Die denkt dat het statistisch gezien alleen nog maar fout kan gaan.

Sportwoensdag, 17 maart 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat in het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportwoensdag, 17 maart 2010

Harkemase Boys is in kampioensvorm

Harkema - Harkemase Boys verkeert in kampioensvorm en is bezig aan een ijzersterke reeks. De formatie van trainer Henk de Jong is dit kalenderjaar nog ongeslagen en kreeg in de vijf gespeelde duels nog geen doelpunt tegen. Gisteravond was er in Harkema geen eer te behalen voor Nunspeet.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties