De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 17 maart 2015.

Economiedinsdag, 17 maart 2015

Kaasmakerij als extraatje bij overname van boerderij

Kaas maken: het was geen bewuste keuze voor de familie Bokma. Bij de overname van een biologische boerderij in Workum kwam het op hun pad. Het bedrijf is genomineerd voor de landelijke titel Agrarisch Ondernemer van het jaar. Broers Otto-Jan en Klaas Bokma uit It Heidenskip slaan graag andere paden in dan de gemiddelde boer. ,,We zijn geen kuddedier en we gaan linksaf waar wij dat willen, al gaan alle anderen een andere kant uit", zegt Otto-Jan Bokma. Enkele jaren nadat ze het bedrijf van hun ouders overnamen, schakelden ze over op biologische bedrijfsvoering. Een grote stap. ,,We zijn altijd al aan het pionieren geweest. Op meerdere terreinen. Zo zaten we met de koeien die we destijds hadden op een jaarproductie van 9600 tot 9700 liter per dier per jaar. Een topproductie."

Hoofdartikeldinsdag, 17 maart 2015

Is IsraŽl beter af zonder Netanyahu?

Gaat IsraŽl wezenlijk veranderen als premier Benjamin Netanyahu na twaalf jaar als premier te hebben gediend het veld moet ruimen? Vandaag worden er verkiezingen in de joodse staat gehouden. Volgens peilingen zijn velen de op nationale veiligheid hamerende Netanyahu beu.

Regiodinsdag, 17 maart 2015

Handboek over ambacht van het preken

Zoetermeer | In juni verschijnt er een handboek over het ambacht van het preken: Ontvouwen. Het wordt geschreven door dr. Bert de Leede en dr. Ciska Stark, beide verbonden aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam en Groningen als docenten Praktische Theologie. Beiden hebben in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan en gepubliceerd over de preek. Preken is een vak apart. Het vergt creativiteit en authenticiteit, maar ook theologische en communicatieve ambachtelijkheid van de prediker, zo zijn ze van mening. Het boek moet voorgangers toerusten door het proces van preekvoorbereiding te beschrijven en adviezen te geven.

Regiodinsdag, 17 maart 2015

Friese havist gaat relatief vaak naar mbo

Leeuwarden - Friese havo-scholieren haken relatief vaak af zonder diploma en stappen over op een mbo-opleiding. Het aantal havisten dat vorig schooljaar zonder diploma overstapte naar het middelbaar beroepsonderwijs is vorig jaar in Frysl‚n weliswaar licht gedaald, maar blijft nog steeds ver achter bij het landelijk gemiddelde.

Regiodinsdag, 17 maart 2015

Krijg laaggeletterden maar eens naar de taalles

Sneek - ,,Van die stomme computers moeten we niks hebben, maar we merken dat we er niet onderuit kunnen." Een ouder echtpaar uit Balk meldde zich bij het DigiTaalhuis in de bibliotheek in Sneek: een speciale ruimte om met een beetje hulp (beter) te leren lezen en met internet om te gaan. ,,En sindsdien komen ze elke week een paar uurtjes op de pc oefenen", zegt coŲrdinator Hennie Soepboer. ,,Ze vinden er niks aan, 'maar het moet nu eenmaal!'"

Regiodinsdag, 17 maart 2015

Melkveehouder wordt museumconservator

Workum - Op het melkveebedrijf van Jacob van der Valk aan It Sķd in Workum maken de koeien plaats voor een museum. Op 1 mei openen Van der Valk en zijn vrouw Trudi Vervaart een koeienmuseum. Nog dit jaar verhuizen de melkkoeien naar het bedrijf van zoon Pieter in Ferwoude. Daarmee stopt de laatste stadsboer van Workum.

Sportdinsdag, 17 maart 2015

De Vries tevreden met klassering in toptwintig op WK

Leeuwarden - Shorttrackster Rianne de Vries heeft gistermiddag met een goed gevoel voet gezet op Nederlandse bodem. Op de wereldkampioenschappen in Moskou behaalde de 24-jarige Friezin een achttiende plaats en daarmee was ze de beste Nederlandse vertegenwoordiger van de vrouwenploeg. Dat stemde haar meer dan tevreden. ,,Ik heb het seizoen op een goede manier afgesloten en daar was het me allemaal om te doen. Nu kan ik met een gerust hart op vakantie", zei Rianne de Vries na haar terugkeer in Frysl‚n.

Sportdinsdag, 17 maart 2015

Soigneur mag uitgroeien tot icoon van Muur-allure

De wielersport kent tal van iconen. Toen de eerste dwangarbeiders van de weg begin twintigste eeuw helden werden, verwierf het pad waarover zij reden haast net zo'n heroÔsche status. Obstakels groeiden uit tot monumenten. De Muur werd een begrip. Van Geraardsbergen. Van Huy. Zelfs van Bretagne.

Sportdinsdag, 17 maart 2015

Honderd dagen naar Canada en de VS, voor ijshockey

Ruim drie maanden op reis door de Verenigde Staten en Canada, daarbij dertigduizend kilometer afleggen en van elk ijshockeyteam in de Noord-Amerikaanse profcompetitie NHL minimaal ťťn thuisduel bijwonen. Ruud Doevendans (50) is het eind dit jaar van plan. Niet louter voor zijn plezier, maar om ervaringen en contacten op te doen waarmee hij de Nederlandse ijshockeysport een impuls hoopt te kunnen geven. Het budget voor zijn avontuur hoopt hij via crowdfunding bijeen te krijgen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties