De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 17 april 2003.

Achtergronddonderdag, 17 april 2003

Golfstaten profiteren van opbouw Irak

Hoewel de grootste contracten voor de wederopbouw van het ‘post-Saddam Irak’ voor enkele grote Amerikaanse bedrijven zijn gereserveerd, denken ook de Golfstaten behoorlijke in de prijzen te kunnen vallen.

Bijschriftdonderdag, 17 april 2003

Misschien kent u die uitdrukking: tegen wil en dank. Je zegt of doet iets dat totaal andere uitgelegd wordt of kan worden als jij het bedoelt.

Cultuurdonderdag, 17 april 2003

Friese Stabat Mater in Karmelklooster

Het Stabat Mater is een Latijnse tekst uit de dertiende eeuw die het leed beschrijft dat Maria onderging bij de kruisdood van haar zoon Jezus. De dichter van deze tekst is onbekend, zoals de meeste dichters van Latijnse teksten uit de middeleeuwen.

Cultuurdonderdag, 17 april 2003

Friese premičre van Stainers ‘Crucifixion’

Het stuk is al in 1887 geschreven, maar The Crucifixion van John Stainer (1840-1901) beleeft morgen, op Goede Vrijdag, een nieuwe premičre.

Economiedonderdag, 17 april 2003

Splitsing Gasunie is een stap dichterbij

Groningen - De splitsing van de Nederlandse Gasunie in drie afzonderlijke ondernemingen is een stap dichterbij gekomen.

Hoofdartikeldonderdag, 17 april 2003

Rechters…

Gelukkig dat er rechters zijn in Nederland. En dat mensen of groepen die het recht in eigen hand nemen, worden bestraft. Er zouden al heel wat mensen verminkt zijn geslagen, of dood zijn geschopt als we in dit land geen ordentelijke rechtspraak zouden hebben. De dader van de moord op Pim Fortuyn zou dan ook al dood zijn; vermoord uit wraak.

Regiodonderdag, 17 april 2003

Toezicht vermindert bosvandalisme

Bakkeveen – De intensieve aanpak van ‘bosvandalen’ in de bossen van Beetsterzwaag heeft geleid tot een flinke vermindering van overlast en vernieling. Gistermiddag heeft de aanpak een vervolg gekregen in de bossen rond Bakkeveen. Hier gaf de politie samen met de betrokken natuurorganisaties It Fryske Gea, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer het startsein van de zes weken durende toezichtactie.

Regiodonderdag, 17 april 2003

Bijzondere genezing in Macedonië

Veenwouden – Annette Veenstra (23) uit Veenwouden speelde al met de gedachte om haar been te laten amputeren. Sinds een ongelukje anderhalf jaar geleden met haar scooter had ze hevige pijn in haar linkerbeen en voet. Haar voet was donkerblauw verkleurd en opgezwollen, de huid gevoelloos. Lopen was voor Annette nauwelijks mogelijk. De meeste dokters hadden haar opgegeven. Ze was uitbehandeld.

Regiodonderdag, 17 april 2003

Boer wil meer land en melk

Anjum – Administratieve verplichtingen en mestwetgeving leggen de zwaarste druk op het bedrijf van boeren in noordoost Fryslân en noordwest Groningen. Heil voor de toekomst verwachten ze vooral van schaalvergroting: de aankoop van extra grond of melkquotum. Agrarisch natuurbeheer zien ze niet als serieuze tweede tak, maar als er wat aan te verdienen valt willen ze het wel proberen.

Regiodonderdag, 17 april 2003

‘Verlagen snelheid niet duur’

Leeuwarden – Gemeenten kunnen met relatief geringe ingrepen in de inrichting van hun wegen bereiken dat automobilisten langzamer gaan rijden. Wanneer bijvoorbeeld het aanbrengen van een nieuwe, smallere belijning wordt gecombineerd met noodzakelijk onderhoud, hoeft dat weinig te kosten en het kan veel effect hebben.

Regiodonderdag, 17 april 2003

Ooststellingwerver wil best voor nop werken

Oosterwolde – Vrijwilligerswerk is populairder dan gedacht. Best veel mensen willen vrijwilligerswerk doen, maar vaak denken ze dat ze er geen tijd voor hebben of dat ze het niet aan kunnen.

Regiodonderdag, 17 april 2003

Familie Ku mag in Nederland blijven

Wolvega - De Chinese asielzoekersfamilie Ku uit Wolvega, die al zestien jaar in Nederland woont, mag blijven. Woordvoerder J. Koopman van de familie hoorde het nieuws gisteren persoonlijk van minister Nawijn (Vreemdelingenzaken).

Regiodonderdag, 17 april 2003

Leeuwarden krijgt er 6500 woningen bij

Leeuwarden - Leeuwarden krijgt er de komende twintig jaar 6500 woningen bij. De woningen worden gebouwd ten zuiden van de stad. Het plan Zuidlanden is de grootste stadsuitbreiding ooit, bedoeld voor 20.000 mensen.

Regiodonderdag, 17 april 2003

Gras groeit amper, weinig koeien in wei

Aldeboarn - Veel weilanden in Fryslân zijn nog ‘leeg’. Door de aanhoudende droogte houden veel boeren hun vee langer op stal dan gebruikelijk. Het gras groeit amper doordat regenval uitblijft.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 april 2003

Pasen is het verhaal van het opstaan uit het ‘nee’

Jarenlang worstelde ds Gilbert Baudet met het paasverhaal. Wat betekent de kruisdood, wat betekent de opstanding? Ondertussen worstelde Baudet ook met zijn handicaps. Langzaam maar zeker begon hij in te zien dat Pasen vooral betekent ‘Er zij licht!’.

Sportdonderdag, 17 april 2003

Als ze er moeten staan, dan staat Delfstrahuizen er ook

Lemmer – Een ‘voetbaldier’ mag je hem gerust noemen, Teun Dikken (39) uit Wolvega. Want lees het rijtje er maar op na: trainer van zaterdag vierdeklasser Delfstrahuizen, laatste man bij zondag derdeklasser Lemmer Bentex, sportmasseur van het KNVB jeugdplan bij de jeugd onder 13 jaar in de regio Steenwijk en leider van de pupillen van Wolvega.

Sportdonderdag, 17 april 2003

‘Skeeleren als stukje vorming van de jeugd’

Haulerwijk - Zaterdag gaat in Wolvega de landelijke skeelercompetitie voor junioren van start op de baan van Wolvega. Vanuit een groep van zo’n dertig jonge skeeleraars zal zich komende weken een aantal rijders kwalificeren voor de eerste Europese kampioenschappen in Nederland.

Weerdonderdag, 17 april 2003

Droog en zonnig

Vannacht houden we helder tot licht bewolkt weer met minimumtemperaturen die komen te liggen rond 7 graden. De wind voert droge lucht aan en is matig tot vrij krachtig. Morgen blijft het droog en zonnig weer, de temperaturen komen te liggen rond 17 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties