De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 17 april 2012.

Cultuurdinsdag, 17 april 2012

Kindercollege over Romeinen in Fries Museum

Leeuwarden | Het Fries Museum houdt zondag een proefles voor de landelijke reeks kindercolleges van de MuseumJeugdUniversiteit, een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Kinderen van acht tot twaalf jaar kunnen die dag les krijgen over Romeinse goden in Fryslân. Het college wordt gegeven door Evert Kramer, conservator archeologie van het Fries Museum en bibliothecaris Hans Laagland.

Cultuurdinsdag, 17 april 2012

Froukje Cuperus (14) alsnog naar EK

Dokkum | Froukje Cuperus (14) van majorettegroep Rhytmgirls uit Dokkum mag meedoen aan het EK majorette in Frankrijk. Ze is hiervoor alsnog uitgenodigd nadat een deelnemer was uitgevallen.

Cultuurdinsdag, 17 april 2012

Erik Janssen nieuwe dirigent van NNJO

Leeuwarden | Erik Janssen (1966) is aangesteld als nieuwe chef-dirigent van het Noord Nederlands Jeugd Orkest (NNJO). Janssen volgt Wout Eshuis op die het orkest sinds 2008 leidde.

Economiedinsdag, 17 april 2012

Nibud en brancheinstituut ondersteunen ondernemers

Utrecht | Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) en het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, zetten een traject op om ondernemers te begeleiden bij het beheren van hun budget. Volgens de beide organisaties is daar behoefte aan gezien de vele problemen die ze vooral nu tegenkomen. ,,Terugval in inkomen en slecht financieel beheer zijn veelgehoorde oorzaken voor financieel problematische situaties”, melden de organisaties. IMK heeft onlangs aangetoond dat slecht met geld om kunnen gaan de belangrijkste reden is voor liquiditeitsproblemen bij ondernemers die in zwaar weer verkeren.

Economiedinsdag, 17 april 2012

Digitale kieswijzer voor zorgboerderijen

Fochteloo | Zorgbelangorganisaties in Fryslân, Groningen en Drenthe hebben vandaag een digitale kieswijzer gelanceerd. Op de site www.ikwilloeigoeiezorg.nl kunnen zorgvragers bekijken welke zorgboerderij in de drie noordelijke provincies het beste bij hen past. Tijdens de lancering is door Vereniging BEZINN (Boer En Zorg in Noord Nederland) en de zorgorganisaties een convenant ondertekend waarin ze zich verantwoordelijk stellen voor het realiseren van ‘loeigoeie zorg’.

Hoofdartikeldinsdag, 17 april 2012

Krankzinnig of niet, dat is de vraag

Het zijn moeilijke tijden voor de Noorse samenleving. Voor het gerecht staat een gek die in koelen bloede jonge mensen neerschiet vanwege de dreigende oorlog in zijn land tussen Noren en buitenlanders die de islam aanhangen. En hij had het liefst nog veel meer mensen doodgeschoten. Moet je de man met zijn waanideeën de kans geven voor de hele wereld zijn waanzinnige verhaal te laten vertellen? Kun je dat de nabestaanden aandoen? En breng je door al die aandacht voor de dader en zijn ideeën mensen niet in de verleiding om net zo gek te denken als de dader?

Regiodinsdag, 17 april 2012

Nieuwe defensieradar kan windmolen ook helpen

Leeuwarden | Defensie gaat in een straal van 75 kilometer rond de militaire radarinstallaties controleren of de plaatsing van windmolens de apparatuur niet zal verstoren. Tot nog toe was die straal 28 kilometer. Het nieuws heeft bij de provincie en onder Friese windenergieorganisaties tot onrust geleid. Toch is het niet alleen maar slecht nieuws voor de windenergie, stelt de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA).

Regiodinsdag, 17 april 2012

Jongerenraad als groen geweten van de provincie

Leeuwarden | De provincie Fryslân kan voortaan een extra mening verwachten op de terreinen van natuur, milieu en duurzaamheid. Gisteravond kwamen zestien jongeren tussen de zeventien en 23 jaar samen om het startsein te geven voor de jongerenraad. Zij gaan zich de komende tijd in elk geval bemoeien met het Natuurbeleidsplan en de manier waarop watersport voor jongeren interessanter kan worden, maar ook over andere onderwerpen kunnen zij gevraagd en ongevraagd met hun mening komen.

Regiodinsdag, 17 april 2012

Nedersaksisch moet alsnog erkend

Oosterwolde | De Nedersaksische overheden, zoals Oost- en Weststellingwerf, blijven zich inzetten voor een hogere status voor het Nedersaksisch. Dit bleek gisteren bij een bijeenkomst in Grolloo waar de Nedersaksische overheden vergaderden. De partijen zien voldoende argumenten om de afwijzing van het rijk voor erkenning aan te vechten.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 april 2012

Kathedraal Christchurch herbouwd van karton

Christchurch | De door aardbevingen verwoeste kathedraal van Christchurch wordt opnieuw opgebouwd van karton. Dat heeft het kerkbestuur bekendgemaakt. De ‘overgangskathedraal’ bestaat uit kartonnen buizen en een frame van staal en hout. Volgens de Japanse architect Shigeru Ban is het ontwerp bestand tegen alle weersomstandigheden en kan de kerk zeker twintig jaar mee. Het gebouw kost 2,8 miljoen euro en moet plaats bieden aan zevenhonderd kerkgangers.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 april 2012

Een empowering power

We kijken met zijn allen met grote ogen naar het huis in Den Haag. Zes onderhandelaars spreken samen over bezuinigingen en hervormingen en spreken zelfs met een gedoogde gedoger om het beleid er doorheen te krijgen. Wat gaat het worden daar in Den Haag? We weten het niet, maar als we de geruchten moeten geloven, wordt het weer een grote bezuinigingsslag aan de onderkant van de samenleving.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 april 2012

Een stap op het water zetten, net als Petrus

Wat hebben premier Winston Churchill en theoloog Henri Nouwen gemeen met de apostel Petrus? Ze stapten uit de boot en gingen een avontuur aan waarvan ze de afloop niet wisten. Schrijver John Ortberg hoopt dat er meer volgen.

Sportdinsdag, 17 april 2012

Beloftes Heerenveen halen uit tegen AZ: 6-1

Heerenveen | Het belofteteam van sc Heerenveen/FC Emmen heeft gisteren met 6-1 uitgehaald tegen de nummer twee AZ.

Sportdinsdag, 17 april 2012

Heerenveen verliest talentvolle jeugdspeler aan Ajax

Heerenveen | Ajax heeft gisteren de zeventienjarige jeugdspeler Robert van Koesveld van sc Heerenveen voor drie jaar aan zich gebonden. Het contract gaat op 1 juli van dit jaar in.

Sportdinsdag, 17 april 2012

Van Erve na dit seizoen weg bij sc Heerenveen

Heerenveen | Directeur commerciële zaken Jan van Erve gaat na dit seizen weg bij sc Heerenveen. Van Erve vindt het tijd voor een nieuwe uitdaging. Hij was twaalf jaar in dienst bij Heerenveen, waarvan de laatste vijf jaar als directeur commerciële zaken.

Sportdinsdag, 17 april 2012

‘De Keatsfreon’: in goed begjin fan in nij keatsjier

Mei de earste foarwedstriid fan de nije kompetysje om de Frieslandbank Cup wurdt moarn - earder as oars - in begjin makke mei it keatsseizoen. Mar hoe betiid de striid ek útein set, it begjinsinjaal is sa as altiten foar De Keatsfreon.

Sportdinsdag, 17 april 2012

Fierljepseizoen begint zonder ‘top’

Voorzitter Jelle Roorda en secretaris Hans Helmholt zijn gisteravond tijdens de algemene ledenvergadering van it Frysk Ljeppersboun opgestapt. Daarmee begint het seizoen zonder bestuurlijke top.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties