De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 17 mei 2006.

Agendawoensdag, 17 mei 2006

Klassiek

NNO Het oeuvre van de Russische componist Alexander Skriábin (1871-1917) is geheel doortrokken van een obsessie voor symbolisme en oosterse religie. Als gevolg van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en Skrjabins kwakkelende gezondheid is het werk Mysterium helaas nooit voltooid, maar wel liet Skriábin een opzet achter. Deze opzet is door de Russische componist Alexande Nemtin tussen 1972 en 1996 uitgewerkt in drie delen voor orgel, piano, gemengd koor, vocaliserende coloratuursopraan en groot orkest tot stand gebracht. Het werk van Skriábin en Nemtin wordt dinsdag om 19.30 uur ten gehore gebracht in De Harmonie te Leeuwarden.

Economiewoensdag, 17 mei 2006

Biografie over ‘mister Europe’


Economiewoensdag, 17 mei 2006

Ontslagen Oostwoud nog niet doorgezet

Franeker - Sinds de aankondiging van de reorganisatie bij ziekenhuisbeddenfabrikant Oostwoud in Franeker waarbij achttien werknemers boventallig zijn verklaard, is er nog niet veel gebeurd. Dit stelt de vakbond FNV. De reorganisatie is 21 maart aangekondigd. Bij het bedrijf werken nu nog honderd mensen. Volgens bestuurder A. van Dijk heeft de advocaat van de werkgever wel een akkoordverklaring met het ontslag opgesteld. ,,Wij hebben onze leden ontraden om die te tekenen omdat niet gewaarborgd is dat men dan WW zal krijgen. Wij hebben de werkgever gevraagd een waarborg af te geven. Die waarborg hebben wij helaas niet gekregen.” Het wachten is nu op de verzoeken van de advocaat voor het ontbinden van de overeenkomsten. Volgens directeur H Jonkers van het bedrijf is het wachten op de uitspraak van de kantonrechter op 31 mei. Er is gevraagd om een versnelde procedure. ,,We willen graag haast maken. Vooral omdat voor oudgedienden nu nog het recht geldt voor WW voor een periode van zestig maanden. Na 1 oktober wordt dat volgens de nieuwe regels 38 maanden”, stelt een woordvoerster.

Economiewoensdag, 17 mei 2006

Grote winstgroei voor Koopmans Meel

Leeuwarden - Koopmans Koninklijke Meelfabrieken heeft over 2005 een fors hogere winst behaald vergeleken met een jaar eerder. De nettowinst steeg met 76 procent naar 1,5 miljoen euro. Volgens de directie van het bedrijf is dat vooral een gevolg van de lagere grondstofprijzen. De kosten voor grond- en hulpstoffen daalde van 30,7 miljoen naar 26,6 miljoen euro. Daardoor herstelden de marges zich.

Expowoensdag, 17 mei 2006

Aldtsjerk, Galerie Bloemrijk Vertrouwen: expo Harm Kuyers (grafiek), t/m 7 juni.

Hoofdartikelwoensdag, 17 mei 2006

Dure olie, minder vrije markt

De trouw van Zuid-Amerika aan de Verenigde Staten is altijd zo vanzelfsprekend geweest dat Washington is verrast door de huidige verkoeling van de relaties. In hun traditionele 'achtertuin' hebben de Amerikanen plotsklaps weinig meer te vertellen. In Venezuela, Bolivia, Argentinië, Brazilië en Cuba (en straks ook in Peru en Nicaragua) zijn linkse leiders aan de macht die samen een anti-Amerikaanse coalitie hebben gesloten. Leider van dat informele verbond is de Venezolaanse president Chŕvez.

Regiowoensdag, 17 mei 2006

'Niet slopen maar juist koesteren'

Drachten - Voor een gemeente die zegt dat ze kunst en cultuur hoog in het vaandel heeft, houdt Smallingerland er in de praktijk maar rare ideeën op na.

Regiowoensdag, 17 mei 2006

Cedin start speciale hulpverleningsdienst voor rampen op scholen

Als er op een school een ramp gebeurt, zitten leerkrachten soms met hun handen in het haar, merkt Cedin. De educatieve dienstverlener komt daarom met een crisisinterventieteam voor scholen in Noord-Nederland. Binnen 24 uur zijn deskundigen ter plekke om de schoolleiding met raad en daad bij te staan, als zich bij de school een drama afspeelt.

Regiowoensdag, 17 mei 2006

Honderdjarige voetbalfan:

Oosterwolde - ,,Ik zit even op twee stoelen, hoor'', verontschuldigt Sybrechtje Postma-de Boer zich. ,,Normaal doe ik even een dutje 's middags op bed, maar dat wil ik vandaag niet. Deze dag moet ik even goed meenemen al ben ik wel wat moe.''

Regiowoensdag, 17 mei 2006

Slechtweeraccommodatie nodig

Leeuwarden - Steeds minder toeristen komen speciaal voor de rust naar het Noorden. Ze zeggen vooral behoefte te hebben aan meer slechtweerfaciliteiten en betere attracties. Er wordt een tekort gesignaleerd aan activiteiten voor kinderen en aan voorzieningen voor ouderen.

Weerwoensdag, 17 mei 2006

Flinke opklaringen

Vandaag zijn er perioden met zon en blijft het droog. De zuidwestenwind is zwak tot matig en het wordt 20 graden. Vannacht regent het soms flink. Morgen staat er veel wind, blijft het op de meeste plaatsen droog met opklaringen en wordt het 18 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties