De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van maandag, 17 juli 2006.

Bijschriftmaandag, 17 juli 2006

Bergen


Bijschriftmaandag, 17 juli 2006

Zondag


Bijschriftmaandag, 17 juli 2006

Wend ons lot


Bijschriftmaandag, 17 juli 2006

Grondtoon

Lezen: Psalm 124:6-8

Hoofdartikelmaandag, 17 juli 2006

IsraŽl, de slachtoffers...

Het gaat niet goed in het Midden-Oosten. IsraŽl en de Libanese Hezbollah-beweging beschieten elkaar over de hoofden van burgers heen. Het kwetsbare IsraŽlische Haifa met zijn olie-opslag en -raffinaderijen ligt onder vuur en in Libanon is de haven, midden in de stad, beschoten. De militaire middelen waarover de Hezbollah beschikt, van Syrische makelij, zijn een stuk moderner en daarmee gevaarlijker dan iemand had gedacht. IsraŽl is tot veel dieper in het land kwetsbaar voor het geschut van de Hezbollah.

Regiomaandag, 17 juli 2006

Eerste geval van botulisme in Frysl‚n

Heerenveen/Leeuwarden - Het eerste geval van botulisme is geconstateerd in Frysl‚n. Belangrijke oorzaak is de opwarming van het oppervlaktewater in de provincie door het warme weer van de afgelopen weken. Wetterskip Frysl‚n adviseert om niet te gaan zwemmen in stilstaand water en om ook huisdieren niet te laten zwemmen. Botulisme is een zwaar besmettelijke schadelijke bacterie.

Regiomaandag, 17 juli 2006

ĎWeg met die treurige paardenwei- en stalí

Leeuwarden/Den Haag - Het paard heeft een grote rol verworven in het landschap. Laat dat dan ook tot grote blijdschap stemmen. Aan treurige beelden zoals paarden die worden gestald in oude zeecontainers, omgebouwde caravans of in afgetrapte weides moet gauw een einde komen.

Regiomaandag, 17 juli 2006

Geduld is zeker in Opeinde ín schone zaak

Opeinde - Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Veel watersporters in Opeinde zullen die mening delen. Het dorp moest 25 jaar wachten op aanlegsteigers langs het Opeinder Kanaal. Zaterdag werden ze officieel geopend door wethouder Veenstra van Smallingerland.

Regiomaandag, 17 juli 2006

PatiŽntenstops in thuiszorg

Leeuwarden - Veel thuiszorginstellingen zitten in de financiŽle problemen, omdat ze niet genoeg AWBZ-geld krijgen. Verschillende organisaties in Nederland hebben daarom patiŽntenstops ingevoerd. In Frysl‚n is dat nog niet het geval.

Regiomaandag, 17 juli 2006

Eerste dichttegel onthuld in binnenstad Sneek

Sneek - Dichter Henk van der Veer en wethouder Van den Broek van Sneek hebben zaterdag de eerste dichttegel van Sneek onthuld. Dat gebeurde op de Oasterdyk.

Regiomaandag, 17 juli 2006

Grootegast en Marum: geen fusie, wel samenwerking

Marum - In de toekomst willen Grootegast en Marum samen besturen. B en W van de beide gemeenten willen op alle vlakken van het bestuur de handen ineen slaan. Zelfstandig besturen is volgens de colleges niet haalbaar meer, omdat door hogere overheden steeds hogere eisen aan gemeenten worden gesteld. Nu al werken Grootegast en Marum op sommige gebieden samen. Op fusie zal de samenwerking niet uitlopen, benadrukt het college van Marum. De gemeenten nemen een adviesbureau in de arm, die een plan van aanpak moet opstellen. De gemeenteraden moeten zich nog over het plan uitspreken.

Geloof & Kerkmaandag, 17 juli 2006

Een veel positiever gevoel dan tien jaar geleden

Jistrum - De kerk lijkt soms wel op een vertrouwd merk dat Ďuití is en dat haast niet meer in de markt te krijgen is, schreef een columnist onlangs in deze krant. In het Friesch Dagblad deze zomer een serie portretten van bloeiende gemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland. Van wilde roos tot vlijtig liesje. Vandaag deel 2: de Protestantse Kerk van Jistrum in wording.

Sportmaandag, 17 juli 2006

Heerenveen is ťťn helft goed bezig

Oudega - De eerste serieuze testcase. Zo werd het derde oefenduel van SC Heerenveen, na twee opwarmertjes tegen amateurclubs, in Oudega (Wymbritseradiel) tegen eerste divisionist Stormvogels Telstar vooraf bestempeld. De formatie van trainer Gertjan Verbeek liet zich na twee weken trainingsarbeid ťťn helft van haar goede kant zien.

Sportmaandag, 17 juli 2006

Cambuur laat zien dat het kan voetballen

Kootstertille - De nieuwe Cambuur-machine krijgt steeds meer gestalte. Waren de eerste twee oefenduels nog geen graadmeter, want magere overwinningen op amateurs, het duel tegen de regioselectie van Kootstertille was van een behoorlijk niveau.

Sportmaandag, 17 juli 2006

Interesse FC Zwolle in Anton Jongsma

Harkema - Anton Jongsma van Harkemase Boys staat serieus in de belangstelling van FC Zwolle. De technisch begaafde schaduwspits van de zaterdaghoofdklasser speelt op proef bij de eerstedivisionist. FC Zwolle speelde in de voorbereiding op het nieuwe seizoen drie duels waarin Jongsma mocht opdraven. Daarbij liet hij een goede indruk achter. In twee van de drie wedstrijden wist de 23-jarige aanvaller bovendien in totaal drie keer te scoren. Deze week gaat Jongsma mee op een trainingkamp van de Zwolse formatie.

Sportmaandag, 17 juli 2006

Abonnement op Rengersdag

Leeuwarden - Andrť Kuipers lijkt welhaast een abonnement te hebben op het winnen van de Rengersdag. De voorinse uit Beetgumermolen zegevierde gisteren met zijn Leeuwarder maten DaniŽl Iseger en Erik Seerden voor de zevende keer in twaalf jaar tijd en werd voor de tweede keer in successie gekozen tot koning. Daar was geen speld tussen te krijgen.

Sportmaandag, 17 juli 2006

Klunen als mussen dood van het dak vallen

Langweer - In Langweer blijft het ook na zaterdag nog de vraag of het NK klunen een sportief evenement is, of gezien moet worden als volksvermaak. Dat laatste wordt duidelijk als ruim tweeduizend toeschouwers aanschuiven langs het parcours door het centrum van het dorp, dat tijdelijk is omgedoopt tot Ďklķncityí. Maar zeker is ook dat de belangrijkste schaatswedstrijd van de wereld beslist kan worden op dit onderdeel.

Sportmaandag, 17 juli 2006

Wťťr Helmholt, alleen heet íie nu Thomas

Winsum - Verrassend is het dit seizoen al niet meer wanneer de winnaar bij het fierljeppen Helmholt heet. Maar verrassend was wťl dat zaterdag in Winsum niet de doorgaans ongenaakbare Bart Helmholt, maar broertje Thomas als junior bovenaan de uitslagenlijst prijkte. De Burgumer verbeterde het schansrecord bij de junioren naar 18.32, een afstand die hij deelde met Klaas Haanstra. Zo kreeg ook de topklasse een verrassende winnaar, want tot nu toe had Haanstra niet de juiste vorm.

Sportmaandag, 17 juli 2006

Sjaarda wil genieten en bovenal veel leren

Makkum - Het kan dit seizoen niet op voor opslager Dirk-Yde Sjaarda. De 22-jarige kaatser uit Easterein debuteerde begin dit seizoen in de eerste klasse. Maar straks op 2 augustus mag hij aantreden op het SjŻkel‚n voor de 153ste PC. Daarmee gaat voor Sjaarde een droom in vervulling. ,,De doelstelling is helle. Dat wie in PC keatse, want dat wol eltse keatser ek wolris mei meitsje. En de moaiste wedstriden komme deroan.íí

Weermaandag, 17 juli 2006

Zeer warm

Vandaag wordt een zeer warme dag met 28 of 29 graden als gemiddelde maximum temperatuur. De zon schijnt uitbundig en de oost tot noordoostenwind is zwak tot matig. Morgen is het opnieuw zonnig en zeer warm. Landinwaarts kan het tropisch worden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties