De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 17 juli 2007.

Cultuurdinsdag, 17 juli 2007

‘As it is in Heaven’ populairste film van Filmhuis

Leeuwarden - De film As it is in Heaven is de meest succesvolle productie die ooit in het Filmhuis Leeuwarden heeft gedraaid. Het filmhuis verwacht vandaag de vijfduizendste betalende bezoeker voor de film van de Zweedse regisseur Kaj Pollak. Dat heeft artistiek leider Anneke van Renssen gisteren gemeld.

Cultuurdinsdag, 17 juli 2007

Deel provinciehuis wordt kunstwerk

Leeuwarden - De Duitse kunstenares Katharina Grosse gaat volgende maand drie winkelpanden in de Oude Oosterstraat in Leeuwarden onder handen nemen. Van de pandjes, die bij het oude provinciehuis horen, gaat ze een kunstwerk maken dat de afsluiting vormt van Franchise, een project van het Leeuwarder kunstinitiatief VHDG.

Cultuurdinsdag, 17 juli 2007

Museum Joure lijdt verlies door minder bezoekers

Joure - Museum Joure heeft vorig jaar een verlies geleden van 18.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag dat vandaag is verschenen. Het tekort is vooral te wijten aan het teruglopende bezoekersaantal. Vorig jaar kwamen 17.122 bezoekers naar het museum, dat zijn er 1501 minder dan het jaar ervoor. Het leverde het museum 15.400 euro minder aan toegangsgelden op dan in 2005.

Dossierdinsdag, 17 juli 2007

Een niet eerlijk, maar adembenemend spektakel


Economiedinsdag, 17 juli 2007

Huizen in beslag in supermarktkwestie

Franeker - Projectontwikkelaar Burggraaff heeft beslag laten leggen op de huizen van zes leden van de familie Bijlsma in Franeker. Die familie heeft het gebouw van de supermarkt Plus aan de Sjaardemastraat verkocht aan een andere ontwikkelaar, terwijl Sjoerd Burggraaff zegt dat hij een akkoord gesloten had over aankoop van het pand. Op die plaats wilde hij, in samenwerking met de gemeente Franekeradeel, nieuwe supermarkten bouwen. Dat plan kan nu niet doorgaan.

Economiedinsdag, 17 juli 2007

Succes van mestvergisten vooral in buitenland

Leeuwarden - Het succes van Brouwers BioEnergy, leverancier van mestvergisters en dochterbedrijf van de Wilaard Groep in Leeuwarden waaronder ook De Boer Stalinrichtingen en Brouwers Stalinrichtingen vallen, moet tegenwoordig vooral uit het buitenland komen. ,,De komende jaren zijn we bij het rendabel krijgen van een mestvergister vooral nog afhankelijk van subsidies. En met discussies over verdelingen van geld tussen de departementen in Nederland en wisselingen van ministers, wil daar nog wel eens wat in geschrapt worden”, zegt directeur Fred van Rooyen (47). ,,Vandaar ook dat we onze pijlen meer richten op het buitenland. Alleen Nederland als basis is wel erg wankel.”

Hoofdartikeldinsdag, 17 juli 2007

...vindt het Congres

Genoeg is genoeg...

Regiodinsdag, 17 juli 2007

‘Imago zal niet verbeteren door Saxonia’

Leeuwarden - De marketingactie Saxonia, waarmee toeristische ondernemers toeristen willen overhalen om langer te blijven in de Stellingwerven, Zuidwest Drenthe en de Kop van Overijssel, zal mislukken. Dat denkt prof. P. Pellenbarg, die bij de Rijksuniverisiteit Groningen onderzoek doet naar ‘regiomarketing’.

Regiodinsdag, 17 juli 2007

Dwangsom voor herrie vrachttrein

Burgum - ProRail mag geen vrachttreinen meer laten rijden op het traject Leeuwarden-Groningen. Voor iedere week dat de lawaaioverlast voor inwoners van Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen en Zuidhorn nog aanhoudt, moet de spoorbeheerder 10.000 euro betalen, tot een maximum van 2,5 miljoen euro.

Regiodinsdag, 17 juli 2007

‘Landschap goed beheerd’

Leeuwarden - Boeren, gemeenten en provincies in het Noorden beheren het landschap goed. Dat vindt tweederde tot driekwart van de ondervraagde noorderlingen in een onderzoek onderzoek dat het Ministerie van Landbouw heeft laten doen. Het onderzoek zal meegenomen worden bij het maken van een nieuw landbouwbeleid. Mensen uit het noorden blijken veel positiever over het landschap dan ondervraagden uit de rest van het land.

Regiodinsdag, 17 juli 2007

Koeiengas naar tankstation Delta

Leeuwarden - Het tankstation voor biobrandstoffen van Delta Oil in Leeuwarden gaat biogas verkopen uit de mestvergister van proefboerderij Nij Bosma Zathe. Die staat een paar honderd meter verderop, en er wordt binnenkort een biogasinstallatie gebouwd voor de nieuwe wijk de Zuidlanden. In een warmtekrachtstation (WKK) wordt dat verbrand en omgezet in warmte en elektriciteit voor zo’n 750 huishoudens.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 juli 2007

Op zoek naar een nieuwe tolerantie

Geweld is de onvermijdelijke uitkomst van de rivaliteit die personen, maar ook groepen en zelfs hele culturen met elkaar aangaan. Dat leidt tot wat de Franse filosoof Paul Girard ,,het zondebokmechanisme” noemt. In het huidige debat tussen secularisten en gelovigen is het christendom tot zondebok gemaakt. Een impressie van een conferentie die onlangs plaatsvond aan de Vrije Universiteit over Geweld en Religie.

Sportdinsdag, 17 juli 2007

SC Cambuur wil Rudy Jansen

Leeuwarden - SC Cambuur is in onderhandeling met Excelsior over de komst van Rudy Jansen. De 28-jarige verdediger speelde de afgelopen twee jaar voor de Rotterdamse eredivisionist, maar kan komend seizoen niet meer rekenen op een basisplaats. Daarvoor acteerde Jansen bij Heracles uit Almelo.

Sportdinsdag, 17 juli 2007

Niet alleen Chinezen en Oostblokkers op Windmill Cup

Leeuwarden - Donkere wolken pakten zich samen gisteren boven tennispark De Molen in Leeuwarden. Toch kon de openingsceremonie van de zeventiende Windmill Cup nog net op het centrecourt plaatsvinden. De nieuwe voorzitter van de Nederlandse tennisbond KNLTB, Karin van Bijsterveld, gaf een gesloten zonnebloem een beetje water waarna die groeide en zich opende. Het spectaculaire vuurwerk werd nog net op tijd afgestoken voordat een enorm onweer losbarstte.

Sportdinsdag, 17 juli 2007

Heerenveen geeft Deekman profcontract

Heerenveen - Trainer Gert-Jan Verbeek heeft Donovan Deekman aan de A-selectie van Heerenveen toegevoegd. De rechtsbuiten krijgt een profcontract voor het komende seizoen. Hij kwam afgelopen jaar voor de A-junioren van de Friese club uit.

Sportdinsdag, 17 juli 2007

SC Cambuur biedt Juliana nieuwe kans

Leeuwarden - Cambuur heeft aanvaller Jurrick Juliana aan de selectie toegevoegd. De 23-jarige aanvaller trainde gisteren al mee en maakt vanavond deel uit van de selectie die in Oosterbeek tegen het Bulgaarse CSKA Sofia oefent. Juliana werd op 24 juli 1984 geboren in Willemstad, Curaçao.

Weerdinsdag, 17 juli 2007

Licht wisselvallig

Vandaag zijn er perioden met zon en valt er slechts een enkele bui. Het wordt 22 graden bij een matige en bij zee vrij krachtige zuidwestenwind. Morgen wordt een rustige dag met zon maar ook kans op een enkele regen of onweersbui.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties