De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van maandag, 17 augustus 2009.

Cultuurmaandag, 17 augustus 2009

Sympathie voor worsteling van beginnend kwartet

Het trio Schickx uit Den Haag kwam gistermiddag in het kader van de Prinsentuin zomerconcerten naar Leeuwarden om poëzie, cabaret en jazz with a twist te presenteren. Zij zouden worden voorafgegaan door een lokale band wiens muziek op een al even kleurrijke manier moet worden omschreven. Helaas, het optreden van de elektroakoestische folktronikagroep Jean Parlette ging niet door en de opengevallen plek werd opgevuld door Voke, een andere band uit de regio.

Cultuurmaandag, 17 augustus 2009

Ruim tweeduizend bezoekers op eerste editie Robles Rock

Grootegast - De eerste editie van muziekfestival Robles Rock in Grootegast vrijdag, heeft ruim tweeduizend bezoekers getrokken. Daarmee is het evenement meer dan geslaagd, zo meldt Stichting Robles Rock die het festival organiseerde.

Cultuurmaandag, 17 augustus 2009

Van Broekhuizen schittert als Elektra

Met het uitzicht op een veelbelovend decor met daarachter een weids landschap en een mooie lucht klonken zaterdagavond de eerste tonen van de opera Elektra van Richard Strauss in Spanga. Het is twintig jaar geleden dat Opera Spanga voor het eerst opera’s uitvoerde in Spanga. Dit feit werd gevierd met Elektra, Strauss’ opera die precies honderd jaar geleden in Dresden in première ging. Elektra is voor het grote publiek wat minder toegankelijk dan andere operaproducties. Voor orkest en solisten vormt ze een grote uitdaging. De partituur is zeer gecompliceerd en vergt veel inzet van dirigent, instrumentalisten en vocalisten. Het libretto, geschreven door Hugo von Hofmannsthal, is dramatisch en zeer emotioneel. Samen met de muziek vormt dat een heel bijzonder en aangrijpend geheel.

Hoofdartikelmaandag, 17 augustus 2009

Gemeenteraad, Wilders...

De PVV van Wilders laat de gemeenteraadsverkiezingen lopen. Slechts in twee gemeenten (Den Haag en Almere) doet de partij mee, maart volgend jaar. Is dit besluit een slimme zet, of is het een teken van onvermogen van Wilders om woorden in daden om te zetten?

Regiomaandag, 17 augustus 2009

De sfeer én het getik van een oud ambacht

Fryslân bruist deze zomer van de evenementen. Voor de toerist, maar zeker ook voor de eigen bevolking. Het Friesch Dagblad doet ook elke zaterdag een dagje uit. Vandaag: het wereldkampioenschap seineharjen, ofwel zeisharen, in Surhuizum. Door Anneke Visser.

Regiomaandag, 17 augustus 2009

Hoofdprijs naar Lunteren

Oldeholtpade - Tieme Visser uit Lunteren heeft met zijn driejarige merrie Tjarda fan Ychten het kampioenslint gewonnen van de fokdag van Het Friese Paard in Oldeholtpade. De algemeen kampioen, een zoon van Doaitsen, maakte veel indruk.

Regiomaandag, 17 augustus 2009

GrienLinks gaat niet mee naar New York, de SP wel

Leeuwarden - De Statenfractie van GrienLinks laat het evenement New York 400 links liggen. Volgens GrienLinks hebben Friese politici niets te zoeken bij de festiviteiten rond het vierhonderdjarig bestaan van de Amerikaanse stad.

Regiomaandag, 17 augustus 2009

Politie alert bij begin van het schooljaar

Grou - De politie in Fryslân voert net als de collega’s in Drenthe en Twente speciale controles uit op de drukste schoolroutes. De scholen in Noord-Nederland zijn vandaag weer begonnen. Net als ieder jaar is er ook bij Veilig Verkeer Nederland (VVN) en op de scholen zelf weer extra aandacht voor de verkeersveiligheid.

Geloof & Kerkmaandag, 17 augustus 2009

Word mijn teamgenoot onder het juk, klinkt bij Waldenzen

In meerdere functies is Sjoerd P. Hoekstra in de landbouw werkzaam geweest, onder meer als secretaris van de Christelijke Boeren- en Tuindersbond (CBTB) in Fryslân en directeur sociaal-economische voorlichting te Wageningen. In het Friesch Dagblad beschrijft hij zijn ervaringen op de continenten.

Geloof & Kerkmaandag, 17 augustus 2009

Martin Brand: niet alleen hóren, maar: ‘Just do it’

Drachten - ‘Just do it!’ Met de bekende slogan van sportmerk Nike riep gospelartiest Martin Brand zijn publiek in de Bethelkerk in Drachten zondagavond op om het geloof in de praktijk te brengen.

Geloof & Kerkmaandag, 17 augustus 2009

‘Na het congres voel je je beter en gelukkiger’

Heerenveen - ,,Het is nu tijd om wakker te worden”, klinkt het in de grote schaatshal van het Thialfstadion in Heerenveen. Meer dan 5600 Jehova’s Getuigen bezochten er het afgelopen weekend een driedaags congres met als thema Blijf waakzaam! ,,Ik kijk hier een heel jaar naar uit.”

Sportmaandag, 17 augustus 2009

Partuur Joostema wint generale voor de Frouljus PC

Akkrum/Goënga - Maaike Joostema, Imke van der Leest en Fenna Zeinstra hebben gisteren in Akkrum de generale van de dames PC, die woensdag in Weidum wordt verkaatst, gewonnen. In de finale versloeg het winnende trio het partuur van Afke Kuipers, Ingrid de Haan en Bianca van der Veen met 5-3 en 6-6.

Sportmaandag, 17 augustus 2009

Friese coureurs grijpen naast WK-goud

Eenrum - Voetbal is een spel van elf tegen elf en aan het eind winnen de Duitsers, zei ex-voetballer Gary Lineker ooit. Gisteren ging dat op in Eenrum, maar dan in de motorsport: met de Friezen Theo Pijper, Dirk Fabriek en Jannick de Jong was Nederland de beste op het WK langbaan, maar de titel? Die ging naar, inderdaad, Duitsland.

Sportmaandag, 17 augustus 2009

Nederlandse munt

Real Madrid heeft bij Bayern München een nieuw bod uitgebracht op Franck Ribéry: dertig miljoen euro, plus twee Nederlanders. We mogen altijd gedacht hebben dat wij Nederlanders handelaren zijn, als puntje bij paaltje komt zijn we niet meer dan handelswaar. Geniaal idee trouwens, dat wel. Nederlanders als betaalmiddel, zeker bij een coach die in het verleden zijn team in Spanje vol stopte met Nederlanders. Die Van Gaal lust wel pap van zijn landgenoten, zullen ze bij Real gedacht hebben.

Sportmaandag, 17 augustus 2009

Pechvogel Galama verliest weer in zicht van de haven

IJlst - In reguliere competitiewedstrijden springen fierljeppers in de topklasse drie keer, en de beste vijf daarna nog tweemaal in de finale. Maar er zijn wedstrijden waar het net even anders gaat. Zoals bij de strijd om de Fryslân Cup in IJlst. Daar wordt vier keer gesprongen, en geen finale. Een rondje meer dan een normale klassementswedstrijd dus. Dat was zaterdag balen voor Ysbrand Galama, die in de vierde en dus allerlaatste sprong van de wedstrijd zag hoe Fries kampioen Bart Helmholt de zege voor zijn neus wegkaapte. ,,Geef mij maar een wedstrijd met drie sprongen”, mokte de Heidenskipster.

Sportmaandag, 17 augustus 2009

Steigenga moet hoofd buigen in De Westereen

De Westereen - Het is Sierd Steigenga net niet gelukt om de Ronde van Zwaagwesteinde voor de derde keer op zijn naam te schrijven. De wielrenner uit Exmorra moest in de sprint Peter-Jan Polling voor zich dulden. Beiden waren onderdeel van een lange kopgroep van zes man, waarin met Leeuwarder Caspar Milyus, Frank Wierstra (Burgum) en Marcel Beima (Hurdegaryp) vier Friezen zaten. Polling, Steigenga en Martijn Verschoor mochten op het podium de boodschappentassen in ontvangst nemen.

Sportmaandag, 17 augustus 2009

Samantha Bos pakt eerste Grote Prijs in Friese dienst

Burgum - Samantha Bos uit Hoogeveen pakte zaterdag in Burgum haar eerste echte hoofdprijs en dat is wat de blonde achttienjarige amazone precies nodig heeft om meer zelfvertrouwen te krijgen. Met de merrie Udora uit de stal van Wilt Kooistra in Houtigehage wint Bos de Grote Prijs van Bergum.

Sportmaandag, 17 augustus 2009

You’ve got mail verreweg de snelste

Wolvega - Dat de Stakeskoers voor vierjarige merries de snelste tijd van de avond op zou leveren stond gezien de sprintafstand en de sterke koersbezetting al vast. Maar dat You’ve got mail zo weinig moeite zou hebben met haar negen tegenstanders was verrassend. Ze denderde met Frans van der Blonk, ruim voor het veld uit, in 1.14,3 over de Drafbaan van Wolvega.

Sportmaandag, 17 augustus 2009

Bevrijdende zege voor Groenendijk

Kimswerd - Op zijn imposante lijst van overwinningen ontbrak Kimswerd. Voor Douwe Groenendijk was de zege daar gisteren dan ook extra speciaal. Een teleurstellend seizoen lijkt zo op het einde toch nog de nodige glans te krijgen voor de kaatser die bezig is aan zijn afscheidstournee.

Sportmaandag, 17 augustus 2009

Perfect debuut voor Hernán Losada

Heerenveen - Van een droomdebuut wilde Hernán Losada niet spreken, maar met de enige treffer van de wedstrijd tegen Vitesse, en een gele kaart, liet de Argentijn zich zaterdagavond nadrukkelijk gelden in het Abe Lenstra stadion. Na een uur spelen kon de aanvallende middenvelder zich met een goed gevoel laten vervangen. ,,Het was een perfect debuut. Scoren en drie punten pakken. Dat was heel belangrijk. Niet alleen voor mezelf, maar voor het hele team’’, vertelde Losada.

Sportmaandag, 17 augustus 2009

Opsteker voor Heerenveen

Heerenveen - Met de eerste seizoenzege op zak kan sc Heerenveen overmorgen met een goed gevoel afreizen naar Thessaloniki. Zaterdag werd op eigen veld Vitesse, dat vorig seizoen nog twee keer te sterk was, verslagen. Met dank aan de uitblinkende doelman Martin Lejsal en de scorende debutant Hernán Losada. Door Bert Kalteren.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties