De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 17 augustus 2010.

Cultuurdinsdag, 17 augustus 2010

Frats biedt service voor Friese vertaalklussen aan

Leeuwarden - Frats, de tak van Keunstwurk die zich bezighoudt met Fries amateurtoneel, biedt vanaf komend seizoen een nieuwe service aan: vertaalwerk. Vanaf 1 september kunnen geïnteresseerden teksten in het Fries laten vertalen of kunnen ze Friese teksten laten corrigeren. Zowel toneelstukken als bijbehorende teksten van bijvoorbeeld programmaboekjes, flyers en posters kunnen vanaf dan bij Frats vertaald en geredigeerd worden op ‘geef Frysk’.

Hoofdartikeldinsdag, 17 augustus 2010

Het kleine verzet...

Oud-CDA-minister Braks (landbouw) denkt dat het verzet in zijn partij tegen onderhandelingen met de PVV van een kleine minderheid komt. Die krijgt veel aandacht in de media; het verzet lijkt daarom groter dan het is. Heeft Braks gelijk?

Regiodinsdag, 17 augustus 2010

Caparis verliest acht ton in eerste kwartaal

Drachten - Sociale werkplaats Caparis heeft een slecht eerste kwartaal gehad, met 852.000 euro verlies. De maatschappelijke onderneming hield rekening met een tegenvallend resultaat, omdat ze reorganiseert. Maar het verlies was toch ruim twee ton groter dan voorzien.

Regiodinsdag, 17 augustus 2010

Rohel krijgt monument voor kamp De Wite Peal

Rohel - Het dorp Rohel krijgt een monument ter herinnering aan De Wite Peal: een voormalige werklozenkamp, Joods werkkamp en woonoord voor de Molukkersgemeenschap. Stichting Ut Eigen Gea, verbonden aan Museum Joure, heeft een subsidie ontvangen om een natuurstenen witte gedenkpaal te plaatsen. ,,We willen een monument om niet te vergeten wat er vroeger op deze plek was. Het is erg jammer dat er niets meer van het kamp over is”, zegt Freark Ringalda van de stichting.

Regiodinsdag, 17 augustus 2010

Telescoop maakt dat slechtziende kan autorijden

Harlingen - Jaap Jilderts is volgende week donderdag de eerste Fries die als slechtziende zijn rijbewijs kan halen. Het gebruik van een bioptisch telescoopsysteem, een kleine verrekijker die beelden vergroot, maakt dit mogelijk.

Regiodinsdag, 17 augustus 2010

Kwelder op Terschelling is vernield

Terschelling - Terschellingers zijn boos op het Wetterskip Fryslân omdat een grote hoeveelheid zand is gestort in de kwelders bij Oosterend. Plaatselijk Belang kaartte het aan in de gemeenteraad en de Stichting Ons Schellingerland (SOS) wil dat het waterschap op het matje wordt geroepen, omdat er unieke vegetatie is vernietigd.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 augustus 2010

Organist speelt heerlijk in het cultureel centrum in Workum

Workum - Organist Aalt Landman was er niet helemaal gerust op. Hij moest zondag voor het eerst op de vleugel spelen in de Klameare, het cultureel centrum waar de

Geloof & Kerkdinsdag, 17 augustus 2010

De ramadan is een soort stage bij Allah

Wie moslim is, is welkom tijdens iftar, de dagelijkse avondmaaltijd die de vasten verbreekt, in het Religieus Marokkaans Centrum in Leeuwarden. De iftar in het Marokkaanse gebedshuis is acht jaar geleden opgezet voor arme moslims.

Sportdinsdag, 17 augustus 2010

Toptrainers zijn zeer bekwame amateurpsychologen

De winnaar van de Zilveren Nipkowschijf is terug. Niet met psychiaters, maar met een reeks over toptrainers. In de aanloop naar het WK spraken Guus Hiddink, Willem van Hanegem, Leo Beenhakker, Foppe de Haan, Co Adriaanse, Louis van Gaal en Bert van Marwijk openhartig met Coen Verbraak (44) over de finesses van hun vak. Hoe kun je spelers beter maken en hoe ver reikt de invloed van een trainer? De televisieserie Kijken in de ziel, toptrainers is nu ook in boekvorm verschenen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties