De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van maandag, 17 oktober 2005.

Bijschriftmaandag, 17 oktober 2005

Geheiligd leven

Er is over dit bijbelwoord al heel wat te doen geweest in de loop van de geschiedenis

Dossiermaandag, 17 oktober 2005

Camataru: nooit meer los van Heerenveen

Het is alweer meer dan twaalf jaar geleden dat de 47-jarige Rodion Camataru door SC Heerenveen werd uitgezwaaid. Op 18 juni speelde de geblokte Roemeense spits zijn laatste wedstrijd in de kleuren van de Friese ploeg.

Dossiermaandag, 17 oktober 2005

Van pitbull naar knuffeldier; wat een scheetje


Dossiermaandag, 17 oktober 2005

Wild-west-kapitalisme


Economiemaandag, 17 oktober 2005

‘Moreel ondernemen heeft de toekomst’

Vught - Het geworstel met maats chappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is typisch Europees, vindt de Amerikaanse jurist en schrijver Stephen Young. Het staat te veel los van de bedrijfsvoering en je merkt dat de discussie erover hapert. Over ondernemen met zorg voor mens en milieu werd vijf jaar geleden hetzelfde gezegd als nu. Moreel kapitalisme, dat moet het worden, vindt Young.

Economiemaandag, 17 oktober 2005

Belegger investeert een miljoen in Crystalic

Leeuwarden – Beleggerskantoor Sipkema uit Capelle aan de IJssel investeert de komende maanden voor een miljoen euro in het Leeuwarder bedrijvencentrum Crystalic. Volgens directeur A. Petersen wordt het geld vooral besteed aan het afronden van de lopende werkzaamheden. ,,Zo is de sprinklerinstallatie deels aanwezig, maar lang nog niet af. Ook de zonnepanelen zijn nooit aangesloten en een aantal kantoorunits is nog niet af.”

Economiemaandag, 17 oktober 2005

Cordis Roden zet 350 mensen op straat

Roden - Cordis Europe, een fabrikant van hartapparatuur, ontslaat ongeveer 350 van de duizend werknemers. Tientallen werknemers zijn afkomstig uit Fryslân. De ontslaggolf bij het in Roden (Drenthe) gevestigde bedrijf houdt volgens het bedrijf direct verband met een gerechtelijke uitspraak in een patentenkwestie. Maandag voeren de bonden gesprekken met het bedrijf over de ontstane situatie.

Economiemaandag, 17 oktober 2005

Hogere melkprijs bij Friesland Foods

Meppel - Voedingsmiddelenconcern Friesland Foods heeft de definitieve melkprijs die wordt uitbetaald aan de boeren, naar boven bijgesteld. De prijs komt uit op 32,98 euro per honderd kilo melk (4,464 procent vet en 3,492 procent eiwit). In mei publiceerde het concern nog een voorlopige prijs van 32,89 euro per honderd kilo melk. Het verschil wordt in november aan de boeren uitbetaald.

Hoofdartikelmaandag, 17 oktober 2005

Aanhoudingen…

De aanhouding van verdachten in verband met terreurdaden, vorige week, is een voorbeeld van een goed voorbereide actie. Nederland blijkt in staat tot een gecoördineerde aanpak van verdachten. Op zichzelf is dat een verheugend teken van de ernst waarmee Openbaar Ministerie en politie het dreigend terrorisme aanpakken. Op dat punt lijkt de achterstand die ons land volgens (internationale) deskundigen had, wel ingehaald.

Regiomaandag, 17 oktober 2005

Actie tegen schoolverzuim

Dokkum – De scholen voor voortgezet onderwijs in Noordoost-Fryslân gaan intensiever samenwerken met instanties als Maatschappelijk Werk, Bureau Halt, Jeugdzorg en mbo-scholen. Doel is om het schoolverzuim en vroegtijdige schoolverlating terug te brengen. Er komt een meldcode en er worden netwerkconsulenten aangesteld.

Regiomaandag, 17 oktober 2005

Boete van 125 euro voor negeren witte stok

Drachten - ,,Honderd-vijf-en-twintig euro?’’ De chauffeur buigt zich voorover en kijkt de agent nog eens goed aan of hij dat nou wel juist verstaan heeft. Maar inderdaad: 125 euro boete staat op overtreding van artikel 15 lid 2 van de Verkeerswegenwet. Agent J.M. Boonstra is onverbiddelijk. ,,Zag u die blinde niet op het zebrapad met zijn stok vooruit’’, vraagt Boonstra nog eens. ,,Ik heb niks gezien’’, verklaart de automobilist. ,,Dat kost u dan 125 euro.’’

Regiomaandag, 17 oktober 2005

Toezicht en ledenraad voor paardenstamboek

Zwolle - Het Friesch Paarden-Stamboek krijgt een nieuwe structuur. In de aanloop daartoe zijn er vrijdagavond laat tijdens de algemene ledenvergadering in Zwolle interim-statuten vastgesteld en zijn de leden van de Commissie van Toezicht benoemd. Dat is vooruitlopend op de instelling van een ledenraad. In de Commissie van Toezicht zit onder anderen een aantal (ex-)voorzitters van fokverenigingen. Het Kabinet van de koningin en het Productschap Vee, Vlees en Eieren moeten zich nog over de nieuwe statuten buigen.

Regiomaandag, 17 oktober 2005

Kwart meer jeugdigen voor rechter

Leeuwarden – In de eerste acht maanden van dit jaar zijn in het arrondissement Fryslân 23 procent meer jeugdzaken voor de rechter geweest dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit het verslag over die periode dat het Openbaar Ministerie in Leeuwarden vanmorgen openbaar maakte.Hoofdofficier van Justitie L. den Hollander noemde het vanmorgen ,,verontrustend’’ dat de stijging van het aantal jeugdzaken de categorie zware delicten betreft. ,,Ik denk dan bijvoorbeeld aan de reeks overvallen in Leeuwarden. Ik maak me grote zorgen over het feit dat het in toenemende mate delicten om geld betreft.’’

Regiomaandag, 17 oktober 2005

Invallen bij alle honken Hells Angels

Harlingen - De Nationale Recherche heeft vanochtend vroeg een grote actie gehouden tegen de zes Nederlandse afdelingen van de internationale motorclub Hells Angels, waaronder de Northcoasts in Harlingen. Daarbij is een nog onbekend aantal leden van de organisatie aangehouden en zijn clubhuizen en woningen doorzocht. De actie vond plaats op verzoek van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Geloof & Kerkmaandag, 17 oktober 2005

‘PKN heeft een meer belijdend karakter’

Nijkerk – De Protestantse Kerk in Nederland heeft een meer belijdend karakter dan de Gereformeerde Kerken in Nederland waren voor de kerkvereniging. Dat zei ds. D. Westerneng, voorzitter van het Confessioneel Gereformeerd Beraad zaterdag in Nijkerk.

Geloof & Kerkmaandag, 17 oktober 2005

Tsjinstboek bringt petear oer Fryske identiteit op gong

It útkommen fan it Tsjinstboek- in oanset smyt yn dűmnyslân no al ferskillende reaksjes op. In soad entűsjasme is der. It tsjinstboek jout dúdlik nije mooglikheden foar Frysktalige én net-Frysktalige predikanten yn ’e earetsjinst, mar ek dęrbűten. Tagelyk binne der ek krityske noaten. It tsjinstboek soe materiaal út de âlde doaze jaan en de kearn fan in Fryske teology miskien wol net genôch reitsje. Fiif reaksjes op in rige.

Geloof & Kerkmaandag, 17 oktober 2005

Tsjinstboek yn gebrűk nommen

Ljouwert – It Fryske Tsjinstboek foar de Protestantse Kerk in Nederland is op feestlike wize yn gebrűk nommen. In pear hűndert minsken hawwe der sneon út songen en út bidden by in presintaasjebyienkomst yn Ljouwert. De earste eksimplaren waarden offisjeel oanbean oan meiwurkers en fertsjinwurdigers fan tsjerken.

Sportmaandag, 17 oktober 2005

VC Sneek komt kracht en ervaring tekort

Sneek - Praktisch de hele ploeg is vernieuwd, van de tien selectiespeelsters zijn er zeven nieuw bij eredivisionist VC Sneek. Alle zeven speelden praktisch de hele wedstrijd, zaterdagavond in het openingsduel van de competitie, thuis in de Sneker Sporthal, tegen Stam/Sovoco. De nieuwe en erg jonge ploeg kwam nog duidelijk kracht en ervaring tekort in vergelijking met de opponent. Het verschil met de gasten uit Soest was niet groot, maar wel groot genoeg.

Sportmaandag, 17 oktober 2005

Sumar is op maat voor Rik van IJzendoorn

Sumar - De Wouden Cyclocross leverde Rik van IJzendoorn eerder al twee podiumplaatsen op bij de junioren en met de overstap naar de beloften fietste de pas achttienjarige renner uit Tiel zaterdag meteen naar zijn eerste zege van dit seizoen.

Sportmaandag, 17 oktober 2005

Malabar Circle As is de ster

Wolvega – De uit Zweden overgekomen dekhengst Malabar Circle As heeft zaterdagavond op de Drafbaan van Wolvega de Dragon Trotters Prijs der Giganten gewonnen. De met 150.000 euro gedoteerde Europese Grand Circuit koers werd bekeken door 5.000 bezoekers en daarmee had Wolvega voor het eerst sinds jaren een ‘vol huis’.

Sportmaandag, 17 oktober 2005

Aris komt opnieuw te kort

Leeuwarden - Vorig jaar werd Woon!Aris, na een verrassende sterke seizoenstart, in eigen huis door Cape Holland weer met beide benen op aarde gebracht. Zaterdagavond verloor Aris de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen wederom van de ploeg uit Den Helder. Toch konden de Leeuwarder basketballers op basis van wilskracht verrassend lang bijblijven.

Sportmaandag, 17 oktober 2005

Huntelaar: van boosdoener tot smaakmaker

Breda – Klaas Jan Huntelaar had zaterdagavond wat goed te maken naar zijn ploeggenoten toe. Na zijn rode kaart tegen Feyenoord werd de aanvaller een beetje gezien als de boosdoener. Hij moest bovendien twee duels toekijken vanaf de ‘strafbank’. Tegen NAC vierde Huntelaar zijn rentree en met drie treffers was hij de smaakmaker bij SC Heerenveen.

Weermaandag, 17 oktober 2005

Zonnig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties