De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van maandag, 17 oktober 2011.

Cultuurmaandag, 17 oktober 2011

‘The king of devil’s island’ opent filmfestival Leeuwarden

Leeuwarden - De Noorse film The king of devil’s island opent volgende maand het 33e Noordelijk Film Festival. Ter gelegenheid van de opening zal regisseur Marius Holst in Leeuwarden zijn film presenteren. Dat heeft de organisatie van het filmfestival bekendgemaakt. Voorafgaand aan de hoofdfilm wordt de bekroonde korte film Olifantenvoeten in aanwezigheid van de maker Dan Geesin getoond. Het Noordelijk Film Festival opent op 9 november en duurt tot en met 13 november.

Economiemaandag, 17 oktober 2011

Accel wil in Zuid-Europa en Noord-Amerika uitbreiden

Heerenveen - Fietsfabrikant Accell Group wil branchegenoten in Zuid-Europa en Noord-Amerika overnemen. Dat zegt bestuursvoorzitter René Takens vandaag in een gesprek met Het Financieele Dagblad. Het bedrijf heeft overnameteams geformeerd om slagvaardig te kunnen zijn. ,,We hebben al veel ervaring met kralen rijgen. Voor acquisities richten we ons op de zogeheten nieuwe fietslanden”, zegt de bestuursvoorzitter in de krant. Nederland en Duitsland, de traditionele thuismarkten van Accell, bieden volgens hem weinig groeikansen, omdat de fietsmarkt er verzadigd lijkt.

Economiemaandag, 17 oktober 2011

Honger in Afrika aanpakken door meer zelfredzaamheid

Amsterdam - Nederland wil hongerproblemen in Afrika de komende jaren aanpakken door vooral tijd, geld en energie te steken in de economische groei en zelfredzaamheid. Dat stelde Christiaan Rebergen van het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bij een congres in het kader van Wereldvoedseldag. ,,We moeten met het Nederlandse beleid van voedselhulp naar voedselzekerheid.”

Hoofdartikelmaandag, 17 oktober 2011

Vooral fletsheid in een jaar kabinet-Rutte

Het kabinet-Rutte heeft zijn eerste jaar erop zitten. De geluiden voor de kwaliteiten van het bestuur van het minderheidskabinet zijn zeer divers. Over de premier, bijvoorbeeld. De altijd joviale Mark Rutte doet het goed bij verreweg de meeste Kamerleden. Met groot gemak en veel elan loopt hij tussen de Kamerleden, ongeacht van welke partij. De persoonlijke verhoudingen met de oppositie zijn goed.

Regiomaandag, 17 oktober 2011

Dat is flauw; de rode vla smaakt naar banaan

Leeuwarden - ,,Citroen”, roep Diego over het gele toetje dat hij net heeft geproefd. Nina: ,,Ik denk banaan.” Maar of ze het goed hebben?

Regiomaandag, 17 oktober 2011

Skûtsje Hommerts gestolen

Hommerts - Vanaf een terrein aan de Krimwei in Hommerts is vorige week een skûtsje ontvreemd. De boot is het eigendom van de 57-jarige Jan Langejans uit Krommenie. Hij deed afgelopen zaterdag bij de politie aangifte van diefstal. ,,Ik had nooit verwacht dat zo’n schip interessant was om te stelen”, aldus de verbaasde eigenaar.

Regiomaandag, 17 oktober 2011

Friese en landelijke acties voor donors

Heerenveen - De actrices Sanne Vogel en Eva van de Wijdeven, acteur Tygo Gernandt, presentator Giel Beelen en tatoeëerder Henk Schiffmacher proberen deze week landelijk zo veel mogelijk mensen over te halen zich te laten registreren als orgaandonor. Er zijn 3,1 miljoen Nederlanders geregistreerd, maar de bedoeling is dat dat aantal fiks omhooggaat tijdens de actieweek.

Regiomaandag, 17 oktober 2011

Verzuim door de overgang

Drachten - Bij gezonde, werkende vrouwen kan 34 procent van het ziekteverzuim verklaard worden door overgangsklachten. Dit blijkt uit een onderzoek van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten dat een overgangskliniek heeft. De uitkomsten zijn gepubliceerd in een Amerikaans tijdschrift Menopause.

Regiomaandag, 17 oktober 2011

Weinig bekend over effect van lokale subsidies

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden weet niet wat het effect is van de gemeentelijke subsidie. Dat wordt niet of nauwelijks gemeten, concludeert de Rekenkamer van de gemeente Leeuwarden. Niet alleen weet (en meet) de gemeente de effecten niet, soms zijn zelfs de doelen niet duidelijk, aldus voorzitter Peter Polhuis in het rapport van de Rekenkamer. Jaarlijks geeft Leeuwarden miljoenen aan subsidies uit. In 2011 bijvoorbeeld ruim 44 miljoen euro, dat is meer dan 11 procent van de begroting.

Geloof & Kerkmaandag, 17 oktober 2011

Angst heerst onder kopten in Egypte

Samy Ghattas (45) uit Stiens was een van de aanwezigen bij de demonstratie van kopten in Amsterdam. Hij maakt zich grote zorgen over de situatie in Egypte. ,,Dit kan wel eens een keerpunt zijn.”

Geloof & Kerkmaandag, 17 oktober 2011

Protest honderden kopten tegen geweld in Egypte

Amsterdam - Honderden houten kruizen staken zaterdagmiddag op het Amsterdamse Museumplein af tegen de strakblauwe lucht. Kopten uit heel Nederland waren naar de hoofdstad gekomen om hun meeleven en solidariteit te betuigen met vervolgde geloofsgenoten in Egypte. ,,Als een van ons lijdt, lijden wij allemaal”, zegt een geëmotioneerde vredesdemonstrant.

Sportmaandag, 17 oktober 2011

Zege als begin van mooie dagen Harkemase Boys

Bij Harkemase Boys wordt vol verwachting uitgekeken naar het bekerduel met sc Heerenveen. Toch is de competitie belangrijker. Een welkome én terechte 2-0 zege op Noordwijk zorgde zaterdag dan ook voor nog meer lachende gezichten.

Sportmaandag, 17 oktober 2011

Bij Cambuur gaat op dit moment meer fout dan goed

Deventer - In één zin schetsen waarom je verloren hebt; Alfons Arts deed het gisteren na het duel van Cambuur bij Go Ahead Eagles (4-1). Zij het op enigszins cryptische wijze: ,,Er ging meer níét goed dan wél goed.” De forse nederlaag maakte pijnlijk duidelijk dat Cambuur defensief bij vlagen tekortschiet.

Sportmaandag, 17 oktober 2011

Heerenveen levert half werk af in eigen huis

De tijd dat een club als De Graafschap met angst en beven naar het Abe Lenstrastadion trok is niet meer. Sc Heerenveen stak de benen zaterdag niet verder dan de dekens lang waren en kreeg met één punt precies wat het toekwam.

Sportmaandag, 17 oktober 2011

Alvast noteren: 18 juni 2012

Van de perstafel

Sportmaandag, 17 oktober 2011

‘De Epke van vroeger kan de Spelen ook via meerkamp halen’

Epke Zonderland slaagde er gisteren bij de WK turnen in Tokio niet in om een medaille te veroveren en zich daarmee rechtstreeks te plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in podium. Nu geeft slechts deelname als meerkamper aan het ‘testevent’ in januari de Lemster nog kans op een ticket. Lukt het hem zich alsnog te plaatsen voor Londen 2010?

Sportmaandag, 17 oktober 2011

Hoe heten leden van gezin-Zonderland?

Het mocht dan gisteren misgaan op het WK, maar zonder enige twijfel is Epke Zonderland tegenwoordig het boegbeeld van de sport. De man uit Lemmer wordt door vriend en vijand geroemd om zijn karakter en talent. En met de successen kwam de afgelopen ook de waardering voor hem als sporter. In de Sportquiz deze week daarom Epke Zonderland, over de mens en de sporter.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties