De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 18 januari 2007.

Cultuurdonderdag, 18 januari 2007

Schoolkorenfestival rond Bach

Dokkum - Vocaal Ensemble Cantatrix uit Dokkum organiseert samen met Keunstwurk een schoolkorenfestival rond Bach. Het festival sluit aan bij de uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion die Cantatrix samen met het Roder Jongenskoor en The Northern Consort in maart geeft in de Grote of St. Martinuskerk in Dokkum.

Cultuurdonderdag, 18 januari 2007

Tryater en Skotsploech naar Friesen-Droapen

Leeuwarden - Tryater, zanger Eddy Dykstra en de Ljouwerter Skotsploech nemen dit jaar deel aan het culturele festival Friesen-Droapen op Helgoland. Dat heeft een woordvoerster van de Stichting Fryske Rie gisteren gemeld. Friesen-Droapen is een driejaarlijks cultureel festival georganiseerd door de Ynterfryske Rie; een samenwerkingsverband tussen Noord-Friesland, Oost-Friesland en Fryslân.

Economiedonderdag, 18 januari 2007

‘Tekort aan land remt groei biobrandstof’

Emmeloord - De doelstelling om binnen Europa de komende decennia zoveel biobrandstof te produceren dat het een substantieel deel vormt van alle benodigde energie, is te ambitieus. Dat werd gisteren door verschillende sprekers op het symposium Brood of Brandstof in Emmeloord betoogd. Op de jongerendag van de agrarische coöperatie van Agrifirm spraken onder andere professor Rabbinge van de universiteit in Wageningen, staatsecretaris Van Geel van Milieu en directeur Luijkx van Agrifirm.

Hoofdartikeldonderdag, 18 januari 2007

Zwaar vuurwerk...

Het zijn niet zomaar een paar zonderlingen die 98 euro op tafel leggen voor een Chinese 250.000-knaller. Het zijn er verschrikkelijk veel geweest. Kort voor de jaarwisseling versoepelde de overheid de regels voor vuurwerk en meteen schoot de verkoop ervan omhoog. De detailhandel heeft het over een omzet van 70 miljoen euro; vijftien miljoen meer dan vorig jaar.

Regiodonderdag, 18 januari 2007

Provincie: twee nieuwe gemalen

Leeuwarden - In Fryslân moeten zo snel mogelijk gemalen worden bijgebouwd, en wel in Harlingen en in de buurt van Lauwersoog. Een meerderheid in Provinciale Staten denkt dat alleen op die manier zeker gesteld kan worden dat de provincie de komende paar decennia ‘droge voeten’ houdt.

Regiodonderdag, 18 januari 2007

Staten sturen Brandbrief over zeedijk

Leeuwarden - Provinciale Staten stellen een brandbrief op voor het kabinet in wording. Alle fracties steunen het initiatief van de FNP om te protesteren tegen de manier waarop het Rijk de broodnodige dijkverhoging wil betalen. Dat wil de rekening volgens de FNP afwentelen op de regio.

Regiodonderdag, 18 januari 2007

Koerswijziging hield school overeind

Kollum - Het diner dat ze morgen krijgen ter gelegenheid van de officiële opening van hun school, moeten de leerlingen van Piter Jelles Impulse in Kollum zelf klaarmaken. ,,En dus niet alleen het koken, maar ook het samenstellen van het menu, het budgetteren, het boodschappen doen. Het is wel een Impulse-activiteit natuurlijk!”

Regiodonderdag, 18 januari 2007

Zandzakken liggen klaar

Makkum - Overal in de provincie zijn maatregelen genomen om de schade door de zware storm van vandaag binnen de perken te houden. Op de boulevard van de Holle Poarte bij Makkum en op het dijkje naar museum Belvedere in Oranjewoud zijn zandzakken gelegd. De veerdiensten naar Terschelling en Vlieland zijn uit de vaart.

Regiodonderdag, 18 januari 2007

Manifest daagt samenleving en overheid uit

‘Nieuwe boer’ is redding voor platteland

Geloof & Kerkdonderdag, 18 januari 2007

‘Ambassadeurs nodig die staan voor kerk’

Heerenveen - Plaatselijke kerken en gemeenten moeten zien af te komen van de apathie, een streep zetten door het doemdenken en voortaan met nieuw elan werken aan de toekomst van de PKN, zowel plaatselijk als landelijk. ,,Want de kerk heeft toekomst, omdat de woorden van God nog steeds hun kracht bewijzen.” Dat zei PKN-scriba dr. B. Plaisier gisteravond in de Europalaankerk in Heerenveen.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 januari 2007

Zegen voor vee en huisdier

Marsiliana - In het christelijke westen van Europa wordt in veel (boeren)dorpen de naamdag van de heilige Antonius gevierd met de zegening van het vee. Zo ook gisteren in Marsiliana. Met uitbundige armgebaren hanteert don Stefano de wijwaterkwast tijdens de openluchtmis: ,,In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Dat de heilige Antonius Abt mens en dier, de natuur en de landbouw moge beschermen.’’

Sportdonderdag, 18 januari 2007

Haarman weg bij ONS Sneek

Sneek Ton Haarman vertrekt aan het einde van het seizoen bij ONS Sneek. De 31-jarige aanvaller weet nog niet waar hij zijn carrière vervolgt.

Sportdonderdag, 18 januari 2007

Transfer Sulejmani nog altijd niet rond

Heerenveen - De transfer van de 18-jarige aanvaller Miralem Sulejmani van Partizan Belgrado naar Sportclub Heerenveen is nog altijd niet rond. De Friezen zijn verplicht de Servische club een opleidingsvergoeding te betalen voor de linksbuiten, omdat hij jonger dan 23 jaar is. Het bedrag dat Partizan van Heerenveen eist - enkele tonnen - is de Friese club echter veel te gortig. Heerenveen legt de zaak voor bij de UEFA.

Weerdonderdag, 18 januari 2007

Kouder

Het weer staat vandaag in het teken van (zware) storm en veel regen. Morgen is het rustiger met een enkele bui en 11 graden. Het waait morgen matig tot vrij krachtig en aan zee soms hard uit het westen tot zuidwesten. Volgende week wordt het kouder met ’s nachts lichte vorst.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties