De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van maandag, 18 februari 2008.

Cultuurmaandag, 18 februari 2008

Broeksters belibje ‘Anatevka’

It doarpshűs De Pipegael yn Broeksterwâld is yn dizze perioade fan it jier wer omboud as it Circustheater. Geweldich hoe’t sa’n âld doarpshűssealtsje anneks gymnastykseal omtovere wurde kin yn in wier teater. Toanielferiening It moat kinne fan Broeksterwâld en De Falom mei spullieder Romke van der Veen, fiert yn dizze wiken acht kear it stik Anatevka op. Praktysk alle kearen is it útferkocht. En elkenien dy’t der al west hat, begrypt wol węrom. Der wurdt lake, songen, skriemd, spile, feestfierd en alles wat der by in jűntsje fuort heart.

Cultuurmaandag, 18 februari 2008

‘Kippenvel’ bij jubileum van fanfare Akkrum

‘Aanstekers’ in de lucht, een brede glimlach op het gezicht en zachtjes meezingen. Het publiek geniet, soms uitbundig dan weer ingetogen, afgelopen zaterdag in de Utingeradeelhal te Akkrum. De avond staat in het teken van de fanfare Harmonie Akkrum, die honderd jaar bestaat. Het hele jaar door vinden er tal van feestelijke activiteiten plaats om deze mijlpaal te vieren. Afgelopen weekend gebeurde dat alvast met twee jubileumconcerten voor en door dorpsgenoten.

Cultuurmaandag, 18 februari 2008

Muziek uit renaissance door Friese jongeren

Er wordt nog steeds veel gezongen in Fryslân. In de meeste plaatsen zijn nog zangkoren, maar de gemiddelde leeftijd van deze koren stijgt wel. Het was dan ook een mooie ervaring om de leden van het Fries Jongeren Koor (FJK) gistermiddag in de doopsgezinde kerk in Leeuwarden te horen zingen. Nu eens geen tophits, songs uit musicals of andere stijlen van popmuziek, maar muziek uit de renaissance en uit de klassieke periode. Het was wel even wennen voor de koorleden om deze muziek te ervaren en in te studeren, maar dat was aan hun enthousiaste manier van optreden niet te merken.

Economiemaandag, 18 februari 2008

Werkgarantie voor werknemers van suikerfabriek

Groningen - Cosun heeft de werknemers van de Groninger suikerfabriek betere garanties geboden voor werkbehoud. De vakbonden bestuderen het voorstel, zo meldde FNV-bestuurder J. Grimbergen vandaag. De fabriek in Groningen sluit, omdat Cosun de productie wil concentreren op twee locaties: de suikerfabrieken in Hoogkerk en Dinteloord. De 98 medewerkers van de Groninger fabriek hebben een werkgarantie. Omdat enkele tientallen mensen aanvankelijk projectmatig werk aangeboden kregen, vroegen de bonden om betere garanties voor de lange termijn.

Economiemaandag, 18 februari 2008

Omzet van AB Fryslân groeit met 12 procent

Sneek - AB Fryslân, vooral bekend op het gebied van detachering van werknemers in de agrarische sector, heeft vorig jaar een forse omzetstijging gerealiseerd. Met een stijging van 12 procent kwam de omzet vorig jaar uit op 39,6 miljoen euro.

Economiemaandag, 18 februari 2008

Nederland steeds minder bollenland

Lisse - Nederland is steeds minder bloembollenland. De teelt van voorjaarsbloembollen neemt gestaag af. Dit jaar daalt het bloembollenareaal naar verwachting met 3 procent tot 14.120 hectare. Dat melden het Productschap Tuinbouw en de Bloembollenkeuringsdienst (BKD).

Economiemaandag, 18 februari 2008

Nuon boekt 15 procent meer winst

Leeuwarden/Amsterdam - Nuon heeft in 2007 15 procent meer winst gehaald. Het energiebedrijf boekte 875 miljoen euro winst. De omzet steeg met 1 procent naar 5,7 miljard euro. Deze omzet groei is vooral te danken aan de elektriciteitsverkopen. De gasomzet daalde, vooral door het warme weer in de eerste helft van vorig jaar.

Hoofdartikelmaandag, 18 februari 2008

Fryslân, Wetterskip...

Natuur en economie zijn tegengestelde belangen. Die opvatting lijkt de verkiezingen voor het Wetterskipsbestuur van dit jaar te beheersen. Boeren, bedrijven en ‘conservatieve’ partijen komen tegenover natuurorganisaties en ‘progressieve’ partijen te staan, naar het zich laat aanzien.

Regiomaandag, 18 februari 2008

Liever chalet dan stacaravan

Damwoude - Stacaravans in Noordoost-Fryslân moeten zoveel mogelijk worden vervangen door chalets en blokhutten, vinden de gemeenten Ferwerderadeel, Dongeradeel, Dantumadeel, Achtkarspelen en Kollumerland (NOFAplus). Op deze manier kan het kampeerseizoen worden verlengd, denken de ambtenaren van die gemeenten.

Regiomaandag, 18 februari 2008

Sint-Piter en Pyt gearriveerd: weg met kou

Het Sint-Piterfeest is de Boarnster tegenhanger van de Sinterklaasviering. Het pak van Piter is misschien ietsje witter en hij heeft één Pyt, tegen een legertje Pieten van vakgenoot Nicolaas. Ook worden ter ere van Piter en Pyt andere liedjes gezongen. Pyt heeft zelfs een eigen dansje. Maar het belangrijkste verschil zit hem vooral in de lokale beleving: Sint-Piter arriveert uitsluitend in Grou, en het feest geldt als een reünie voor oud-Grousters. Ook ligt er naar verluid een link tussen eeuwenoude seizoensfeesten en Sint-Piter: na het feest worden de dagen langer en de nachten korter.

Regiomaandag, 18 februari 2008

Een volle kerk dankzij de goede soep

Grou - Dominee Piter Dijkstra van de PKN-kerk in Grou laat zelden een goede gelegenheid glippen om extra mensen naar de kerk te trekken. Toen hij nog voorging in Berlikum en daar de populariteit van de lokale discotheken ontdekte, dacht hij: dan moeten we dáár maar eens een kerkdienst houden. Gisteren greep hij de Sint-Piterviering - een van de belangrijkste feesten van het jaar in Grou - aan om zoveel mogelijk Grousters na de kerkdienst rond één maaltijd te krijgen. De grote troef: goede soep.

Regiomaandag, 18 februari 2008

‘Stop met ganzen schieten ’

Balk - Vogelbescherming Nederland vindt dat er een einde moet komen aan het afschieten van overwinterende ganzen. De schade die boeren door de ganzen lijden, zou de overheid moeten vergoeden.

Regiomaandag, 18 februari 2008

‘Natuur’ wil bouw huizen Sneek keren

Sneek - De Vogelbeschermingswacht Sneek eist stopzetting van de bouw van de drie appartementencomplexen aan het Spoordok in Sneek. In het gebied is de meervleermuis waargenomen. Deze vleermuis is zo zeldzaam dat stopzetting van de bouw van de woningen is gerechtvaardigd, zo meent de Vogelbeschermingswacht.

Geloof & Kerkmaandag, 18 februari 2008

Koepelkerk eert 90-jarige schoonmaakster

Leeuwarden - In de Leeuwarder Koepelkerk is gisteren Jacoba van Asperen-Van Asperen gehuldigd. Ze is volgens de PKN-gemeente de oudste kerkschoonmaakster van Nederland. Van Asperen werd donderdag negentig jaar maar is nog elke week present om de kerk te poetsen. Ze kreeg een getuigschrift uitgereikt als een ‘vrouw van bijzondere verdienste’. Van Asperen woont nog zelfstandig en is nog zeer vitaal. ,,Ze springt zo op een stoel”, aldus ds. Alfons van Vliet, predikant van de wijkgemeente die haar ,,een voorbeeld” noemt. Ze bezoekt nog regelmatig haar zoon, waarvoor ze dan een fietstocht van anderhalf uur maakt.

Geloof & Kerkmaandag, 18 februari 2008

Gezocht: vrijwilliger voor azc-moeder

Assen - ,,Er is heel veel nood.” Maria Louise van Dijk uit Drachten, actief in het vluchtelingenwerk namens de katholieke parochie De Goddelijke Verlosser in Drachten, kan er niet bij. Zo veel mensen die hulp nodig hebben, maar ze weet niet hoe ze het allemaal moet rooien met haar groep van de kerk. Ze liet zaterdag tijdens de diaconale conferentie in Assen een noodkreet horen. Waren er maar meer mensen die eens aanboden om een kind van een asielzoeker mee te nemen naar een voorstelling van Nijntje in schouwburg De Lawei. Of vrijwilligers die eens een moeder van een kind uit het azc ophalen om mee te gaan naar het zwembad, zodat zij haar zoontje of dochtertje die zwemles krijgt eens bezig kan zien. ,,Mensen gaan soms drie tot vier keer op vakantie naar het buitenland. Per jáár. Maar naar de mensen om de hoek, ook uit het buitenland - waar ze heel veel van kunnen leren - kijken ze niet om.” Meestal is angst voor het onbekende een van de redenen.

Geloof & Kerkmaandag, 18 februari 2008

‘Diaconaat is kerntaak’

Assen - Diaconaat behoort tot de core business van de kerk, maar het mag nooit als opstapje, als werving voor de eigen kerk gebruikt worden. ,,Dan wordt diaconaat eigenlijk misbruikt”, betoogde prof. dr. Jozef Wissink zaterdag in Assen op de eerste Sint Maartenconferentie.

Geloof & Kerkmaandag, 18 februari 2008

Bethelkerk biedt antirookcursus aan

Drachten - De Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten gaat haar leden helpen met stoppen met roken via een professionele antirookcursus. Het is onderdeel van het nieuwe antirookbeleid dat per 1 maart ingaat. Het kerkgebouw was al rookvrij. De Raad van Oudsten heeft nu het terrein rondom de kerk ook tot een rookvrije zone uitgeroepen. Er hing altijd al een bordje dat het niet was gewenst dat er voor de kerkdeur een sigaret werd opgestoken.

Sportmaandag, 18 februari 2008

Verbeek gunt ‘oude liefde’ weer een punt

Almelo - Voor de derde keer op rij onder het bewind van trainer Gertjan Verbeek slaagde sc Heerenveen er zaterdagavond niet in te winnen bij Heracles Almelo. De Friese ploeg werd afgetroefd op passie en strijd en leed kostbaar puntenverlies in het gevecht om de bovenste plaatsen. Verbeek had er vrede mee en leek zijn ‘oude liefde’ het punt wel te gunnen.

Sportmaandag, 18 februari 2008

Vertrouwen na zege tegen Tilburg

Heerenveen - Vadeko Flyers gaat de play-offs met vertrouwen in. De zege zaterdag tegen Tilburg Trappers deed het team goed. ,,We krijgen langzamerhand het gevoel terug van toen we zes keer op rij wonnen”, zegt speler Erik Landman. Afgelopen dinsdag verloren de Heerenveense ijshockeyers nog van Den Haag, de aanstaande tegenstander in de halve finale. ,,Maar ik denk dat we er nu wel klaar zijn voor.”

Sportmaandag, 18 februari 2008

Specialisten op natuurijs

Borlänge - Ze bestaan nog, de marathonschaatsers die hun slag slaan op natuurijs. Terwijl de gekunstelde marathons van de kunstijsbanen in Nederland, opgeleukt met een mix van puntenkoersen en sprintwedstrijden, allang achter de rug zijn nog vóór de winter begon, werd zaterdag bij het Zweedse Borlänge duidelijk wat deze sport zo aantrekkelijk maakt.

Sportmaandag, 18 februari 2008

Postma wint opwarmertje voor klassiekers

Drachten - Twee sporten tegelijk beoefenen was net even een beetje te veel van het goede voor Theo Postma uit Zwagerbosch. Hij heeft daarom de schaatsen aan de wilgen gehangen, om op de racefiets te kunnen vlammen. De sprintspecialist won zaterdag gelijk de start van de voorjaarscompetitie in Drachten.

Sportmaandag, 18 februari 2008

Dubbelslag Kelderman

Sneek - Het was zaterdag een dubbelslag bij het FK indoor springen voor Folkert Kelderman. In de klasse ZZ pakte de 36-jarige springruiter uit Rinsumageest de eerste én tweede prijs. ,,It gie better as dat ik ferwachte hie, ik wit net węr troch dat komt’’, zei de Kelderman, die de eerste plaats opeiste met Powerfee en tweede werd met debutant op dit niveau Sir Balia.

Sportmaandag, 18 februari 2008

Verbroederend Aris mist nu nog langste adem

Leeuwarden - De derby tegen het Groningse Capitals wordt zaterdag nog net niet verdoezeld door het verse nieuws over een samenwerkingsverband met topclub EiffelTowers Den Bosch. Toch zit iedereen bij Aris Friesland vol van de unieke verbroedering in basketballand. De Leeuwarder basketbalclub zit de komende drie jaar voor een dubbeltje op de eerste rang. En zo zijn er zelfs na de nederlaag tegen Capitals lachende gezichten te zien in het volgestampte Kalverdijkje.

Sportmaandag, 18 februari 2008

Op zoek naar Freddy Maertens

Stelt u zich eens het volgende voor: Rintje Ritsma stopt met schaatsen en gaat aan de slag in het Schaatsmuseum in Hindeloopen. Toegegeven, dat eerste is al niet gemakkelijk voorstelbaar. Ritsma en stoppen lijkt een onmogelijkheid. Ik denk niet dat we het nog gaan meemaken. Maar Ritsma als museummedewerker klinkt al even onwaarschijnlijk. Ook dat zie ik niet zo snel gebeuren. Trainer, commentator, analyticus: dat zijn tegenwoordig de baantjes voor oud-sporters. Of desnoods zakenman. Maar geen museummedewerker.

Sportmaandag, 18 februari 2008

Titel Mid Fryslân in gevaar

Grou - Mid Fryslân is niet meer de geöliede machine die eind vorig jaar de zeges in de hoofdklasse aaneen reeg. De trotse koploper uit Reduzum en Grou laat steekjes vallen. Zaterdag ging de ploeg van Jan Sjoerd Pool thuis onderuit tegen Drachten. De spanning om het kampioenschap is met een punt voorsprong op AKO weer helemaal terug.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties