De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van maandag, 18 november 2002.

Bijschriftmaandag, 18 november 2002

Linquenda

Deze Latijnse spreuk betekent: eens moeten wij deze grond, dit huis en de dierbare echtgenote verlaten.

Cultuurmaandag, 18 november 2002

Burgemeester schrijft biografie van Fedde Schurer

Leeuwarden - Burgemeester Liemburg van Littenseradiel schrijft een biografie van dichter Fedde Schurer. Dit heeft ze vrijdag gezegd tijdens de onthulling van de gedenksteen die in het kader van Kneppelfreed is opgenomen in de poëzieroute van Leeuwarden.

Cultuurmaandag, 18 november 2002

Lofzang op ontstaan van tekst

De deuren van de Provinciale Bibliotheek van Friesland gingen 1 oktober 1852 voor het publiek open. De basis van de bibliotheek werd gevormd door de boeken uit de bibliotheek van de voormalige Franeker Universiteit. Sinds 1994 is de benaming officieel Provinsjale Biblioteek fan Fryslân.

Economiemaandag, 18 november 2002

CNV: ‘Werkwijze bij Westerbaan is niet ethisch’

Leeuwarden - Vakbond CNV is niet blij met het plan van de directie van het bijna failliete bouwbedrijf Westerbaan, om succesvolle onderdelen en 50 medewerkers over te hevelen naar twee nieuwe bv’s. Zij vindt het ,,niet ethisch’’ dat de overige 70 werknemers in de kou worden gezet.

Economiemaandag, 18 november 2002

Personeel Westerbaan deels naar nieuwe bv’s

Leeuwarden – Zo’n vijftig werknemers van aannemersbedrijf Westerbaan uit Leeuwarden gaan vanaf vandaag aan het werk in twee nieuwe bv’s die vorige week maandag zijn opgericht. In deze bedrijven, bouwbedrijf Oost en bouwbedrijf Noord, worden de meest rendabele projecten van Westerbaan ondergebracht.

Economiemaandag, 18 november 2002

‘Kantoorruimte, per direct beschikbaar’

Leeuwarden – Wat ijsberend wandelt hij door de gang van Crystalic, de glazen piramide aan de Slauerhoffweg in Leeuwarden. Binnen in een zaaltje worden de medewerkers van aannemer Westerbaan op de hoogte gesteld van hun toekomst.

Hoofdartikelmaandag, 18 november 2002

Denken over geweld…

Het is onzin om te beweren dat we in een gewelddadige samenleving wonen. Het tegendeel is bijna het geval, vindt de Duitse juriste Margreth Egelkamp. Ze heeft enig recht van spreken, want ze onderzocht 1100 strafdossiers over geweldsmisdrijven, Duitse én Nederlandse.

Regiomaandag, 18 november 2002

Vraagtekens bij geld overheid voor sportstad

Heerenveen – De statenfractie van GrienLinks vraagt zich af of de overheidssteun aan ambitieuze project Sportstad Heerenveen wel terecht is. Volgens de fractie in Provinciale Staten verbiedt Brussel overheidssteun aan sportclubs.

Regiomaandag, 18 november 2002

‘Vroeger leefde je ván het schip, ik leef er vóór’

Franeker - ,,Ik ken dit schip van haver tot gort. Geen wonder, ik ben er op geboren en heb er 28 jaar lang op gewoond. Het is prachtig dat Cees het helemaal in de oude staat terug heeft gebracht’’. Frans Horjus (72) van Vlieland weet waar hij over praat.

Regiomaandag, 18 november 2002

‘OU Groningen te ver voor Friese studenten’

Leeuwarden – Een groot deel van de Friese studenten aan de Open Universiteit zal na afloop van een tentamen niet meer op dezelfde avond kunnen thuiskomen, als ze voor dat tentamen naar Groningen moeten en aangewezen zijn op het openbaar vervoer.

Regiomaandag, 18 november 2002

Beheer kerken kan goedkoper

Tolbert – Het onderhoud en beheer van oude, monumentale kerken die eigendom zijn van de Stichting Oude Groninger Kerken kan veel goedkoper als de plaatselijke commissies meer zelfstandig mogen operen. Dat stelt H. Ruitenberg, voorzitter van de plaatselijke commissie van de hervormde kerk in Tolbert.

Regiomaandag, 18 november 2002

‘Snik moet in ere hersteld’

Aduard – De snik weer terug in de kern van Aduard. Dat is een grote wens van de Historische Vereniging Aduard. Het lijkt secretaris Fred den Haring prachtig om een tochtje te kunnen maken naar het Aduarderdiep en de oude boogbrug in het dorp. Om vervolgens aan te meren in de dan herstelde zwaaikom voor het museum, waar eens het grootste klooster van Noord Nederland stond: de Sint Bernardus Abdij.

Regiomaandag, 18 november 2002

Sint begerig onthaald in Dokkum

Dokkum - De gezichten van de kinderen in Dokkum staan gespannen. Op de nek van hun vaders en moeders turen ze de gracht af naar de boot van Sinterklaas. Net na twee uur horen ze de Zwarte Pieten allerlei Sinterklaasliedjes spelen op de trompet. En ja, hoor de boot mét Sinterklaas komt dan eindelijk de hoek om varen.

Regiomaandag, 18 november 2002

Akademy slaat vleugels uit

Leeuwarden – De Fryske Akademy wil meer samenwerking met de Leeuwarder hogescholen. Dat zei voorzitter Kobus Walsma zaterdag op de jaarbijeenkomst van de Akademy.

Geloof & Kerkmaandag, 18 november 2002

‘Komaan, zeg eens Halleluja!’

Dokkum - Duizenden mensen hebben afgelopen weekeinde in Dokkum de reddings- en genezingsdiensten van Jan Zijlstra bezocht. De 64-jarige evangelist uit Leiderdorp is een fenomeen. Hij trekt overal in het land volle zalen met zijn diensten, waarin hij oproept tot bekering en bidt voor genezing. Er zijn veel Zijlstra-fans, en minstens evenveel sceptici. Een impressie.

Geloof & Kerkmaandag, 18 november 2002

Kerken debatteren over migratie

Den Haag – In de discussie over het vreemdelingenvraagstuk domineren de negatieve aspecten van migratie.

Geloof & Kerkmaandag, 18 november 2002

Open vragen over God, geloof en zeker weten

Stel: je zit nog net op de middelbare school en je hebt vragen. Van allerlei kanten wordt er aan je getrokken en er blijkt een hoop om uit te kiezen.

Geloof & Kerkmaandag, 18 november 2002

Kerk Oudeschoot heet voortaan ‘Skoatter Tsjerke’

Oudeschoot – De hervormde kerk van Oudeschoot heet sinds zaterdag officieel de ‘Skoatter Tsjerke’.

Sportmaandag, 18 november 2002

Met Wassenaar wil elke Argentijn op de foto

Paraná – Als er iemand is die in kan schatten of het Friese kaatsspel baat heeft bij internationale contacten, dan is het Johannes Brandsma (45) wel. Zes jaar kaatste hij in België en nog altijd is hij daar een ‘meneer’. Het jeu de pelote mist anno 2002 echter structuur, gaat ten onder aan vorstelijke (zwarte) betalingen aan de kaatsers en aan criminele voorzitters.

Sportmaandag, 18 november 2002

Koploper Harkemse Boys laat tegen ACV steekje vallen

Harkema – Harkemase Boys liet zaterdag in de thuiswedstrijd tegen ACV een steekje vallen. De halve misstap van de koploper in hoofdklasse C bleef echter zonder gevolgen, omdat de concurrentie ook naar hartelust punten morste.

Sportmaandag, 18 november 2002

Heerenveen lijkt weer op Heerenveen

Arnhem - Heerenveen lijkt weer op Heerenveen. De patiënt is weliswaar nog niet volledig genezen verklaard, maar krijgt wel steeds meer de allure en de wilskracht terug waarmee het in het laatste decennium de harten van vele Nederlandse voetbalvolgers stal. De zege tegen Vitesse in Arnhem was zondag de ultieme bevestiging dat Heerenveen op de weg terug is.

Sportmaandag, 18 november 2002

‘Een half uurtje eerder spelen is verstandig’

Het schemerde zaterdag al vroeg. Om half vier werden de lichten aangestoken in Harkema voor het duel van de thuisclub tegen ACV. Bij andere duels was het voor de spelers moeizaam om de bal te volgen. Het lijkt beter om in de winter om twee uur te laten aftrappen.

Sportmaandag, 18 november 2002

Hardegarijp doet gewoon leuk mee

Hardegarijp – Hardegarijp doet het na een aarzelend begin dit seizoen, waarin het vooral thuis de punten liet liggen, boven verwachting goed. Na de zege op Bolswardia is de ploeg van Ton Hartman de gelukkige bezitter van dertien punten. En met winst in het verschiet tegen ONT - de wedstrijd werd tien minuten voor het einde bij een 2-0 voorsprong gestaakt – rekent de trainer zelf gewoon met zestien punten. ,,We doen goed mee.’’

Sportmaandag, 18 november 2002

Vreemde fratsen De Broek

Damwoude - Het is de omgekeerde wereld bij Broekster Boys. De succesvolle trainer Uilke Damstra moet vertrekken aan het einde van het seizoen en waar een lage positie was verwacht staat de ploeg na een overwinning op ONS Sneek stevig bij de subtop. Toch vindt een aantal speler dat de chemie uitgewerkt is.

Sportmaandag, 18 november 2002

Jeugd moet badminton uit slop halen

Gorredijk - De noordelijke districtskampioenschappen badminton werden afgelopen weekeinde een gedevalueerd toernooi. In Gorredijk werd het kampioenschap voor dames op het hoogste niveau afgeblazen omdat er gewoon geen deelnemers waren en voor de rest werd het vooral een kampioenschap in de breedte.

Sportmaandag, 18 november 2002

Wietse Bosma: promotie naar vierde klasse maakt cirkel rond

Twijzelerheide - Het algemene voetballot van een routinier? Met het vorderen van de leeftijd wegzakken naar de positie van laatste man. Wietse Bosma. De mid-dertiger van VVT verkaste vorig jaar voor het eerst naar de positie tussen voorstopper en doelman. ,,Het was niet eens mijn ambitie’’, glimlacht Bosma.

Sportmaandag, 18 november 2002

VC Sneek verliest nipt van debutant Donitas

Groningen – De volleybalsters van Essent Sneek zijn er zaterdag in Groningen niet in geslaagd de opgaande lijn vast te houden.

Sportmaandag, 18 november 2002

Effect vertrek coach Flyers blijft nog uit

Tilburg – Nog geen punten, maar wel de morele winnaar. Het stuurloze Formido Flyers slaagde er zondag

Weermaandag, 18 november 2002

Rustig

Als het meezit kan de Leoniden meteorenregen vannacht in het noorden van de provincie gezien worden, maar mist en bewolking liggen wel op de loer. Morgen is het rustig weer met bewolking en zo nu en dan zon. Het wordt ongeveer 8 à 9 graden, bij een zwakke tot matige zuidoostenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties