De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 18 november 2010.

Cultuurdonderdag, 18 november 2010

Oud-Harlinger maakt kunstwerk voor provinciehuis

Leeuwarden - Beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen (Harlingen, 1957) uit Amsterdam mag een ontwerp maken voor een kunstwerk in het nieuwe Provinciehuis aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. De provincie Fryslân heeft hem hiervoor benaderd, meldt de provincie.

Economiedonderdag, 18 november 2010

MVO gaat prima samen met winst

Heerenveen – Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is de nieuwste vorm van innovatie voor ondernemers. Een verantwoordelijke rol in de samenleving gaat daarbij goed samen met winst maken. ,,MVO is de beste garantie voor omzet en winst in de 21e eeuw” zei Derek Wilson, projectmanager internationaal duurzaam ondernemen bij MVO Nederland in Heerenveen.

Economiedonderdag, 18 november 2010

Oproep voor duurzame koe is eeuw oud

Earnewâld – In de afgelopen week werd net als eerder deze maand weer gepleit voor het fokken van sterkere dieren in de veehouderij in plaats van vooral de focus te leggen op de productie. Volgens de Utrechter hoogleraar Bert Theunissen is het een trend die steeds weer terug komt en zelfs al honderd jaar oud is. Dat betoogde hij gisteren in Earnewâld in het Frysk Lânboumuseum. ,,Begin 1900 waren de koeien hier vooral gefokt voor de melkproductie. Vergeleken met nu was de productie van 2500 liter per jaar maar weinig, maar er werd ook toen niet gekeken naar de bevleesdheid. Het waren dieren die vooral gespecialiseerd waren voor de productie van melk.” Niets nieuws dus volgens de hoogleraar, al geven de huidige melkkoeien met ongeveer 9000 liter per koe nu aanzienlijk meer melk.

Hoofdartikeldonderdag, 18 november 2010

Digitale bestanden...

Het zal niet lang meer duren voordat Nederland wordt getroffen door digitale rampen. Die conclusie valt te trekken uit de uitkomsten van verschillende onderzoeken. Door slechte beveiliging en onbetrouwbaarheid bestaan grote risico’s voor gegevensbestanden waar persoonlijke informatie van Nederlandse burgers worden opgeslagen. De denktank Rathenau Instituut meldt dat er in de praktijk veel kan misgaan met digitale systemen zoals de ov-chipkaart, het elektronisch patiëntendossier en de gemeentelijke basisadministratie. Deze verwachting staat staat haaks op de overtuiging van de overheden die tot op heden toe blijven verkondigen dat het om veilige systemen en ons deze ‘handige hulpmiddelen’ opdringt.

Regiodonderdag, 18 november 2010

Dorpen gaan voorzieningen delen

Heerenveen - Over tien jaar heeft Fryslân minder voorzieningen, maar is datgene wat overeind is gebleven van goede kwaliteit en binnen een half uur bereikbaar met het openbaar vervoer. Dat is tenminste het streven van de provincie.

Regiodonderdag, 18 november 2010

Bewoners Us Dream zoeken nieuwe huisgenoten

Leeuwarden - Daniëlle, Annika en Eva zoeken nieuwe huisgenoten. Daarom mag iedereen zaterdag 27 november komen kijken in Us Dream in Leeuwarden, een wooninitiatief dat zeven jaar geleden door hun ouders is opgezet.

Regiodonderdag, 18 november 2010

Aanleg van De Haak kan los

Leeuwarden - De Haak om Leeuwarden mag aangelegd worden. Dat heeft de Raad van State in Den Haag bepaald. Rijkswaterstaat wil in het voorjaar - na vijftien jaar voorbereiding - beginnen met het werk aan de weg van Marsum naar het begin van de Wâldwei bij Werpsterhoek.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 november 2010

Mega-evenement EO, PKN en R.-K. Kerk rond Pasen

Leeuwarden - De Protestantse Kerk in Nederland, de Evangelische Omroep en de Rooms-Katholieke Kerk gaan rond Pasen 2011 een mega-evenement houden. Dat meldt de Protestantse Kerk in de stukken over de begroting voor het komende jaar. ‘De Protestantse Kerk in Nederland zal naar verwachting mede-organisator zijn van een groot event met Pasen in samenwerking met de EO en RKK: The Passion’, schrijven directeur Haaije Feenstra en bestuursvoorzitter Gert-Jan Kramer.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 november 2010

PKN werkt met begroting van 66,8 miljoen in 2011

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) werkt in 2011 met een begroting van ruim 66,8 miljoen euro. Dat blijkt uit stukken die de Kleine Synode volgende week vrijdag bespreekt. Het bedrag is iets lager dan in 2010 toen nog 67,2 miljoen stond begroot. Er wordt gerekend op 25,5 miljoen aan baten uit eigen fondsenwerving (collecten, giften, schenkingen en nalatenschappen).

Sportdonderdag, 18 november 2010

Bob de Vries in de ploegachtervolging

Berlijn - Schaatser Bob de Vries uit Haule vertegenwoordigt Nederland zondag bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn op het onderdeel ploegachtervolging. De Friese (marathon)schaatser van de BAM-ploeg komt samen met Koen Verweij (Hofmeier) en Wouter Olde Heuvel (TVM) op het ijs.

Sportdonderdag, 18 november 2010

Het mooiste verjaardagscadeau voor Peter Meindertsma

Harkema - Peter Meindertsma ondertekende gistermiddag op sportpark De Bosk een contract, dat hem voor een half jaar als interim-trainer aan Harkemase Boys verbindt. Daarmee komt een einde aan een hectische periode voor de zaterdag-topklasser, nadat trainer Henk de Jong zijn vertrek naar Cambuur bekend heeft gemaakt. Bovendien hoopt de club, dat daardoor de rust weerkeert en de prestaties beter worden.

Sportdonderdag, 18 november 2010

Dost trefzeker voor Jong Oranje, debuut Narsingh

Herning - Dankzij een 3-1 zege op Denemarken heeft Jong Oranje gisteren de kater van het mislopen van het Europees kampioenschap weggespoeld. De Oranjetalenten waren in Herning veel te sterk voor de Denen, die komende zomer gastheer zijn van het EK onder 21 jaar. Kelvin Leerdam opende kort na rust de score, waarna Heerenveen-aanvaller Bas Dost twee keer trefzeker was.

Sportdonderdag, 18 november 2010

Bruin terug als spitsentrainer

Leeuwarden - Bruin wordt toegevoegd aan de technische staf van SC Cambuur.

Sportdonderdag, 18 november 2010

Derde zege Flyers tegen Nijmegen

Heerenveen - De ijshockeyers van A6.nl Flyers hebben gisteravond op het ijs van Thialf de derde seizoenzege geboekt. Na de moeizame zege in overtime tegen het Belgische Herentals, werd ditmaal Romijnders Devils uit Nijmegen met 3-2 verslagen. Daarmee is de formatie van coaches Justin Bekkering en Hans Kroon, samen met Trappers uit Tilburg, als enige team nog zonder verlies in de strijd om de North Sea Cup.

Sportdonderdag, 18 november 2010

Rentree Jansma met vijfde plaats

Igls - In zijn eerste wedstrijd na zijn mislukte Olympische Spelen in Vancouver is bobsleeër Sybren Jansma uit Opeinde samen met zijn stuurman Edwin van Calker gisteren als vijfde geëindigd.

Sportdonderdag, 18 november 2010

Website over korfbal in Fryslân

Leeuwarden - Sinds gisteren is een nieuwe website over korfbal in Fryslân in de lucht: korfbalfryslan.wordpress.com.

Sportdonderdag, 18 november 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties