De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 18 december 2012.

Cultuurdinsdag, 18 december 2012

Eerste optreden NSJO in Leeuwarden

Leeuwarden | Het Nederlands Studenten Jazz Orkest (NSJO) geeft vanavond zijn allereerste optreden. Dat vindt plaats in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.

Cultuurdinsdag, 18 december 2012

Expositie Paula Modershohn-Becker

Heerenveen | Museum Belvédère bij Heerenveen wijdt volgend voorjaar een expositie aan de Duitse kunstenares Paula Modersohn-Becker. Er zullen voornamelijk landschappen en figuurstukken te zien zijn die zij maakte in de omgeving van haar woonplaats Worpswede.

Cultuurdinsdag, 18 december 2012

Zesduizend euro voor Pan Theater

Leeuwarden | Stichting Pan Teater in Sneek krijgt een bijdrage van zesduizend euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân voor het iepenloftspul Drie Gebroeders. Het stuk wordt in 2013 opgevoerd ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het skûtsje De Sneker Pan.

Cultuurdinsdag, 18 december 2012

Friese pianist studeert ‘met groot lof’ af in New York

Damwâld | Pianist Robert Poortinga (22) uit Damwâld is vrijdag magna cum laude (met groot lof) afgestudeerd aan het Long Island Conservatory in New York. Hij kreeg een cijfer 9,8 voor zijn afstudeerrecital.

Economiedinsdag, 18 december 2012

Friesland Bank verkoopt belang in Optimix

Leeuwarden | Friesland Bank heeft het meerderheidsbelang in Optimix Vermogensbeheer verkocht aan de partners en medewerkers van de Amsterdamse vermogensbeheerder. Over de bijzonderheden van deze transactie worden geen verdere mededelingen gedaan. Friesland Bank en Optimix Vermogensbeheer gingen op 1 juli 2008 een samenwerking aan waarbij Optimix Vermogensbeheer als beleggingsexpertisecentrum voor de bank ging functioneren en Optimix Vermogensbeheer toegang kreeg tot het kantorennet van Friesland Bank. Als onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst verwierf Friesland Bank in eerste instantie een aandelenbelang van 45 procent in Optimix. In december 2010 werd dit belang uitgebreid naar 70 procent. De resterende 30 procent bleef in handen van de partners en medewerkers

Economiedinsdag, 18 december 2012

LTO en provincie willen vaker licht uit in veestal

Leeuwarden | Landbouworganisatie LTO Noord begint een voorlichtingscampagne om lichtuitstoot uit melkveestallen te verminderen. De campagne wordt opgezet met de provincies Fryslân en Groningen en de Friese en Groninger Milieufederatie. Voor het project is een ton uitgetrokken. De provincie Fryslân draagt volgens gedeputeerde Johannes Kramer 25.000 euro bij aan het project.

Hoofdartikeldinsdag, 18 december 2012

Koers van Nederland naar een Oostblokland

Het is een kwestie van tijd voordat kinderopvang in ons land een basisvoorziening wordt, net als bijvoorbeeld onderwijs. Het lijkt er nu nog niet op met de voortdurende wisselingen in het financiële beleid ten aanzien van kinderopvang, maar de tekenen zijn onmiskenbaar.

Regiodinsdag, 18 december 2012

Vuurwerk

De feestdagen komen er weer aan. Een mooie en gezellige periode, maar ook een tijd met heel veel verspilling en vervuiling.

Regiodinsdag, 18 december 2012

Hoge werkdruk creëert perverse prikkel

Leeuwarden | Raadsheren van het gerechtshof in Leeuwarden staan onder een te zware werkdruk. Dat erkent Fred van der Winkel, president van het Leeuwarder gerechtshof. Hij reageert hiermee op een manifest van veertig van de zestig raadsheren uit Leeuwarden die stellen dat de kwaliteit van de rechtspraak te lijden heeft onder de werkdruk.

Regiodinsdag, 18 december 2012

Oudejaarsclub moet dokken voor stunt

Tolbert | De oudejaarsvereniging van Tolbert moet tien jaar nadat ze een stunt heeft uitgehaald, een schadevergoeding van ruim vijfduizend euro betalen aan de politie in Amsterdam. De club beweerde in december 2002 in het bezit te zijn van twee gestolen schilderijen uit het Van Goghmuseum in de hoofdstad.

Regiodinsdag, 18 december 2012

Solo-ambulance leidt tot langere aanrijdtijden

Leeuwarden | Ambulancemedewerkers bieden vandaag een petitie aan hun werkgevers aan. Ze vinden dat de kwaliteit van de ambulancezorg achteruit loopt en dat ze door de bezuinigingen en niet goed meer in staat zijn hun werk uit te voeren.

Geloof & Kerkdinsdag, 18 december 2012

Lintje voor prof. dr. Siebren Miedema

Amsterdam | Prof. dr. Siebren Miedema is vrijdag bij zijn afscheid koninklijk onderscheiden. Burgemeester Goedhart van Noordwijkerhout reikte de onderscheiding uit. Hij deed dit nadat de in Weidum geboren Miedema (1949) zijn afscheidsrede hield als hoogleraar Algemene Pedagogiek en als hoogleraar Godsdienstpedagogiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Naast vele activiteiten op pedagogisch gebied, verrichtte hij ook veel diensten voor de Gereformeerde Kerk in Noordwijk en de Protestantse Gemeente Noordwijkerhout en De Zilk. En was hij actief bij de plaatselijke afdeling van GroenLinks. Miedema is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Geloof & Kerkdinsdag, 18 december 2012

Muziek trekker voor kerstdienst

Utrecht | Op familiebezoek en uitgebreid dineren. Dat zijn verreweg de populairste activiteiten van Nederlanders tijdens de kerstdagen. Een derde van de Nederlanders overweegt daarnaast om met Kerst een kerkdienst of mis te bezoeken.

Sportdinsdag, 18 december 2012

Van Ligten (VIOD) net géén coach van het jaar

Leeuwarden | Trainer Gideon van Ligten van het succesvolle vrouwenteam van VIOD heeft de verkiezing ‘Coach van het jaar’ nipt verloren.

Sportdinsdag, 18 december 2012

Periodetitel Sparta na nederlaag Almere City

Apeldoorn | Sparta Rotterdam heeft de tweede periodetitel in de eerste divisie veroverd. Concurrent Almere City FC had gisteravond de inhaalwedstrijd bij AGOVV met grote cijfers moeten winnen, maar de ploeg van trainer Fred Grim ging hard onderuit in Apeldoorn: 4-0.

Sportdinsdag, 18 december 2012

Schuil op NK met een gelegenheidspartner op NK indoor

Aalsmeer | De uit Leeuwarden afkomstige beachvolleyabller Richard Schuil doet met een gelegenheidspartner mee aan het Nederlands indoorkampioenschap beachvolleybal in Aalsmeer (4-6 januari).

Sportdinsdag, 18 december 2012

Onvergetelijke legendes vereeuwigd in een boek

Dat er in Nederland sprake is van een sportcultuur moge duidelijk zijn. Maar de manier waarop we met die sporthelden omgaan is voor verbetering vatbaar. Zo kennen we in Nederland geen Hall of Fame of een sportmuseum waarin onze sportlegendes de eer krijgen die ze verdienen. Met het dossier Andere Tijden Sport is de NOS met een inhaalslag begonnen, maar er zit nog een historisch gat in onze sportcultuur.

Sportdinsdag, 18 december 2012

Jong sc Heerenveen herfstkampioen

Amsterdam | Jong Heerenveen heeft gisteravond de eerste seizoenshelft als koploper afgesloten. Dat deed de ploeg van trainer Jan de Jong dankzij een overtuigende 0-3 op Ajax.

Sportdinsdag, 18 december 2012

Finnbogason onzeker voor bekerwedstrijd

Heerenveen | Trainer Marco van Basten van sc Heerenveen moet het woensdag in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord mogelijk stellen zonder topschutter Alfred Finnbogason. De IJslandse spits, al goed voor 13 doelpunten in de eredivisie, verstapte zich zondag tijdens het verloren competitieduel met FC Utrecht (3-1). Finnbogason hield daar een pijnlijke enkel aan over.

Sportdinsdag, 18 december 2012

Rode kaart Martins Indi geseponeerd

Rotterdam | Feyenoord kan in het bekerduel met Heerenveen morgen toch een beroep doen op Bruno Martins Indi. De verdediger werd afgelopen zondag in het duel met ADO Den Haag (3-2 winst) door scheidsrechter Ruud Bossen kort na de pauze van het veld gestuurd, omdat hij Mike van Duinen onreglementair gestuit zou hebben.

Sportdinsdag, 18 december 2012

Broekhof in de basis bij SC Cambuur

Aalsmeer | Leon Broekhof start vanavond bij SC Cambuur in de basis. De centrale verdediger vervangt in het bekerduel met Den Bosch de geblesseerde Tim Bakens.

Sportdinsdag, 18 december 2012

Cambuur aast op eerste kwartfinale sinds zestien jaar

Leeuwarden | SC Cambuur en succes in de beker; dat bleek de laatste jaren een utopie. Dit seizoen is alles anders: de Leeuwarders hebben vanavond in en tegen Den Bosch de kans om voor het eerst sinds 1996 (!) weer eens door te dringen tot de kwartfinale. Wat oud-Bosschenaar Mohamed El Makrini betreft, mag Cambuur de kans op een plek bij de laatste acht niet laten schieten tegen zijn oude club. ,,Dit is belangrijk voor de ploeg en de hele club.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties