De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van maandag, 18 maart 2013.

Cultuurmaandag, 18 maart 2013

Amerikaanse topmusici te gast in Heerenveen

Heerenveen | Strijkers van het Frysk LeerOrkest krijgen op 25 maart les van twee topmuzikanten uit New York. Het gaat om violist Gareth Johnson en cellist Khari Joyner. Het tweetal geeft in de Rinkelbom Heerenveen een masterclass aan de Friese leerlingen. Johnson en Joyner doen mee aan een Amerikaans project dat stereotypen van klassieke muziek wil doorbreken, en geloof en rassen door muziek met elkaar wil verbinden. Het duo geeft 24 maart een concert in de Rinkelbom.

Cultuurmaandag, 18 maart 2013

Lintje voor Leeuwarder Kees Kuipers

Tijnje | Kees Kuipers (1938) uit Leeuwarden heeft zaterdag een koninklijke onderscheiding ontvangen. De Leeuwarder heeft sinds 1986 vele bestuurlijke activiteiten verricht op het gebied van de Friese taal en cultuur, in het bijzonder het opvoeren van Friestalig amateurtoneel. Burgemeester Crone van Leeuwarden benoemde Kuipers zaterdag in Tijnje tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde bij de viering van zijn 25-jarige verbondenheid aan het Selskip foar Fryske Tael.

Economiemaandag, 18 maart 2013

Negen ton in nieuwe drukpersen Rekladruk

Gytsjerk | Grafisch bedrijf Rekladruk in Gytsjerk heeft 900.000 euro gestoken in twee nieuwe drukpersen. Daarmee wil de drukkerij investeren tegen het tij in. De drukkersbranche staat namelijk zwaar onder druk. Door structurele onderbezetting en lage marges hebben al veel drukkerijen het loodje gelegd. Laatste Friese slachtoffer was Telenga in Franeker. Rekladruk investeert om ,,boven de middelmaat uit te steken”. Het bedrijf zit al 35 jaar in Gytsjerk en telt tien werknemers.

Economiemaandag, 18 maart 2013

Achtste dag van staking bij Prins Dokkum

Dokkum | Het overgrote deel van de werknemers van Prins Dokkum staakt vandaag opnieuw. De vakbonden gaan door met hun acties omdat er nog altijd geen akkoord is over behoud van werk of een degelijk sociaal plan. Het bedrijf gaat alweer de achtste dag van staking in. Moederbedrijf Saferoad wil de productie verplaatsten naar Polen en Duitsland wegens gebrek aan toekomstperspectief. Volgens de bonden is de orderportefeuille echter niet gedaald.

Hoofdartikelmaandag, 18 maart 2013

Turkse bemoeienis met onze pleegzorg

Het bezoek deze week van de Turkse premier Erdogan aan ons land belooft interessant te worden. De verhoudingen tussen Nederland en Turkije is al een bijzondere onder meer vanwege de vraag of Turkije lid mag worden van de Europese Unie. Helemaal bijzonder wordt het bezoek om de kwestie van de lesbische pleegouders van een Nederlands jongetje van Turkse komaf.

Regiomaandag, 18 maart 2013

In vijftig jaar bleef weinig hetzelfde in Bitgummole

Bitgummole | ,,Eins bin ik berne yn Bitgum, want Bitgummole bestie noch net yn 1948”, vertelt Klaske Atema, haar levenlang al inwoner van deze plaats. ,,Maar dochs ha ik altyd hjir wenne.”

Regiomaandag, 18 maart 2013

Eindelijk stopt er weer een trein bij station Marrum

Marrum | Zaterdagochtend 10:44 uur. Eindelijk stopt weer een trein voor het station Marrum-Westernijkerk.

Regiomaandag, 18 maart 2013

Prins Carlos laat verstek gaan op Boomfeestdag

Leeuwarden | Prins Carlos komt woensdag niet naar Leeuwarden voor de opening van de Nationale Boomfeestdag. De prins zou de eerste ‘koningslinde’ aanbieden aan burgemeester Ferd Crone maar zegt dat niet te kunnen doen.

Regiomaandag, 18 maart 2013

De zorg is ook interessant voor re-integratie

Leeuwarden | Vrolijk gekleurde ballonnen wapperen bij de ingang van verpleeghuis Bornia Herne in Leeuwarden en binnen zingt een klein koortje van cliënten hartstochtelijk oude bekende Nederlandse liederen. Dat moest zaterdag andere mensen het verpleeghuis binnen trekken dan gewoonlijk, want het was het de landelijke Open Dag van Zorg en Welzijn.

Sportmaandag, 18 maart 2013

LDODK komt net wat tekort

Delft | Bij LDODK kan de vlag nog niet helemaal uit. Hoewel de korfballers uit Gorredijk nog gewoon op koers liggen voor directe handhaving in de Korfbal League, blijft de Groningse concurrent Nic. op het vinkentouw door een verwachte winst op het nu gedegradeerde Deetos (20-14). De ploeg van trainer Jan Sjoerd Pool zelf moest maar net haar meerdere erkennen in hoogvlieger Fortuna (22-21). ,,We misten in de slotfase net dat stukje slimheid”, constateerde Pool.

Sportmaandag, 18 maart 2013

Heerenveen viert titelfeestje na zege in beslissingsduel op CSL

Drachten | Beide korfbalploegen wilden naar de overgangsklasse, beide wonnen in het reguliere seizoen eenmaal van elkaar en beide eindigden met twaalf overwinningen in veertien duels op een gedeelde eerste plaats in de eerste klasse. De beslissingswedstrijd tussen CSL en Heerenveen liet zich zaterdag dan ook moeilijk voorspellen. In een sfeervolle ambiance trok Heerenveen in Drachten aan het langste eind: 20-16.

Sportmaandag, 18 maart 2013

Doek eerste klasse valt voor De Waterpoort na nederlaag

Nijeveen | De korfballers van De Waterpoort zijn zaterdag gedegradeerd uit de eerste klasse. Op neutraal terrein in Nijeveen dolven de Snekers in een beslissingsduel met Elburg met duidelijke cijfers het onderspit (22-15). Daardoor acteert de ploeg van trainer Hille Bergsma komend zaalseizoen een treetje lager. Op het veld, te beginnen met een duel tegen CSL uit Britsum, komt De Waterpoort vanaf zaterdag nog wel in de eerste klasse uit.

Sportmaandag, 18 maart 2013

Teake-Piet van der Werf geeft mooi visitekaartje af

Usquert | Teake-Piet van der Werf had liever zelf gewonnen, maar kon wel leven met de zege van ploeggenoot Marco Hoekstra (Haren) in de 35e Ronde van Groningen. De 24-jarige Dearsumer meldde zich zaterdag in de eerste wedstrijd van de clubcompetitie als zesde en beste Fries aan de finishlijn in Usquert. Daarmee maakte hij het succes compleet van de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG), die de wedstrijd van begin tot einde domineerde.

Sportmaandag, 18 maart 2013

Herenteam van VC Sneek na nederlaag in lastig parket

Sneek | De volleyballers van VC Sneek zijn na het 0-3 (21-25, 23-25 en 19-25) thuisverlies tegen concurrent Next Volley Dordrecht in de Topdivisie in een lastig parket terechtgekomen. Met nog vier wedstrijden te gaan staat de formatie van trainer/coach Arno van Solkema op de voorlaatste plaats en lijkt met nog vier duels te gaan de degradatie nauwelijks meer te kunnen ontlopen.

Sportmaandag, 18 maart 2013

Overtuigend Aris maakt korte metten met Weert

Leeuwarden | Aris Leeuwarden heeft zich zaterdag zonder al te veel moeite ontdaan van Weert (85-61). De ploeg van coach Erik Braal baarde vooral opzien met de opvallende cijfers van het tweede en derde kwart, die met achtereenvolgens 26-8 en 23-6 zeer overtuigend afgesloten werden. ,,We verdedigden in die fase fantastisch, waardoor we vervolgens konden rennen. Dan zijn we in ons element en kunnen we heel veel teams schade toebrengen”, stelde Braal.

Sportmaandag, 18 maart 2013

De froulju rane as iis by warm waar as se Graziano Pellč sjogge

De eredivisie nadert een zinderende ontknoping. Opvallende naam het rijtje kampioenskandidaten is Feyenoord, dat zich na een aantal erbarmelijke jaren nu voor het tweede seizoen op rij aan de top meldt. Geniet u ook zo van Feyenoord ?

Sportmaandag, 18 maart 2013

De wegen van Sneek Wit Zwart zijn ondoorgrondelijk

Sneek | Lang leek promovendus Sneek Wit Zwart dit seizoen het lachertje van de zondagtopklasse te worden, maar na drie overwinningen op rij lacht de toekomst de ploeg van trainer Johan Groote weer toe.

Sportmaandag, 18 maart 2013

Ineens is Europa voor Heerenveen dichtbij

Nijmegen | Heerenveen was tot voor kort niets meer dan een degradatiekandidaat. Maar zaterdag won de ploeg al voor de vierde keer op rij. Plots is Europees voetbal heel dichtbij.

Sportmaandag, 18 maart 2013

De Keimp

Plechtig had ik mezelf beloofd me niet meer te mengen in de machtsstrijd die binnen en buiten de poorten van het Abe Lenstrastadion steeds openlijker wordt gevoerd. Totdat de hofnar van Heerenveen zich bruusk liet gelden. In twee vrijwel identieke columns, in de clubkrant Corner en in zijn eigen Fries Journaal, veegde Albert van Keimpema in nauwelijks mis te verstane bewoordingen de vloer aan met erevoorzitter Riemer van der Velde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties